Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή

Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά



Συνεδρίασε τη Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στ. Πιτσιόρλα και τη προεδρία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και  Προστασίας Καταναλωτή κ. Δ. Αυλωνίτη, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φ. Κουρμούση και του  Συνηγόρου του Καταναλωτή κ. Λ. Ζαγορίτη που εισηγήθηκαν σχετικά, αλλά και πλήθος εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας αναφέρθηκε στην κωδικοποίηση του Ν.2251/1994: «Μετά την πρόσφατη κωδικοποίηση, διαθέτουμε πια ένα σύγχρονο νομοθέτημα για την προστασία του καταναλωτή, εναρμονισμένο με το ενωσιακό δίκαιο, το οποίο αποτελεί πραγματικό εργαλείο ως προς την άσκηση πολιτικής» σχολίασε σχετικά ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, θέτοντας επίσης σε προτεραιότητα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών, καθώς και τις δυνατότητες ενημέρωσης και προστασίας όσων δανειοληπτών έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις οφειλών. «Υπάρχει επίσης δυνατότητα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, να στηρίξουμε και οικονομικά όσους έχουν ρυθμίσεις βάσει του Νόμου Κατσέλη και μέσα στη χρονιά θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της» συμπλήρωσε.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΕΣΚΑ και Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Δημήτρης Αυλωνίτης εστίασε κύρια στη δράση Νew Deal for Consumers, για μια στοχοθετημένη αναθεώρηση των οδηγιών της ΕΕ μέσα από «μια ολιστική προσέγγιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών καθώς και της προστασίας τους», αλλά και στη σύσταση νέου τμήματος στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή «Συνεργασίας με  Κοινωνικούς Φορείς και Εταίρους». «Δικός μας στόχος είναι να ενισχυθεί ο ρόλος των καταναλωτικών οργανώσεων καθώς και η ενεργοποίηση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή με επιβολή προστίμων για τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, κατά παράβαση του Νόμου 3758/2009, όπως ισχύει» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αυλωνίτης, ενώ πρόσθεσε σχετικά, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 15.000 ευρώ για τέτοιες παραβάσεις.

Ο  Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Ζαγορίτης, ανέδειξε την ιδιαιτέρως μεγάλη αύξηση  του αριθμού των αναφορών καταναλωτών που έλαβε ο Συνήγορος  και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή το 2017, οι οποίες έφθασαν τις 9757. Τόνισε, ταυτόχρονα, ότι διατηρήθηκε το υψηλό ποσοστό επίλυσης, που υπερβαίνει το 82%, με αποτέλεσμα η εξωδικαστική επίλυση των διαφορών να κερδίζει συνεχώς έδαφος στη συνείδηση  των καταναλωτών, αλλά και  των προμηθευτών. Αναφέρθηκε, επιπροσθέτως, στην ανάγκη της άμεσης αναμόρφωσης του ν. 3758/2009 για τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών (εισπρακτικές) με αιχμή την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τον σεβασμό των οφειλετών.
 
Σε πλήθος θεμάτων αναφέρθηκαν οι ενώσεις καταναλωτών, καθώς και τα στελέχη της ΓΓΕΠΚ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΕΣΚΑ:

• Στις Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού, που θα λειτουργούν πλέον στην αντιπεριφέρεια. Ήταν αίτημά τους, που θα συμβάλλει και στην εξοικονόμηση πόρων.
• Στην εκπαίδευση ανηλίκων–ενηλίκων  και συγκεκριμένα στα προγράμματα α΄ βάθμιας, β΄ βάθμιας εκπαίδευσης που μπορούν να προχωρήσουν, καθώς και  στην ένταξη της αγωγής του καταναλωτή στα σχολεία, σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας.
• Σε θέματα που άπτονται των εταιρειών ενέργειας.
• Στα προβλήματα που παρουσιάζονται με τις εταιρείες σταθερής κινητής τηλεφωνίας, όταν γίνονται τηλεφωνικά συμβάσεις.
• Στην ενημέρωση καταναλωτών καθώς και στην εφαρμογή  της νομοθεσίας .
• Στη συστηματοποίηση διαύλου επικοινωνίας, ώστε να γίνει ανταλλαγή γνώσεων  και εμπειριών.
• Στην ανάπτυξη δράσεων, συνεργειών.
• Στους πόρους των ενώσεων καταναλωτών και την αναγκαιότητα χρηματοδότησής τους.
• Στη λειτουργία  του ΕΣΚΑ, σε πιο σύντομα χρονικά πλαίσια, για διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης