Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η τροπολογία για τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά - Μείωση για τους οίκους ευγηρίας

21 Δεκέμβριου 2017 Σχόλια
Η τροπολογία για τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά - Μείωση για τους οίκους ευγηρίας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά



Με την υπόψη τροπολογία:

Παρατείνεται έως 30.06.2018 (λήγει 31.12.2017) η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) (κατά 30%) για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν και σήμερα.

Εντάσσεται στον συντελεστή (Φ.Π.Α.) δεκατρία τοις εκατό (13%) από είκοσι τέσσερα τοις εκατό (24%) που ισχύει σήμερα και η παροχή υπηρεσιών από οίκους ευγηρίας που ενεργείται στα πλαίσια κοινωνικής πρόνοιας, εφόσον δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της περίπτ. θ' της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 2859/2000 όπως ισχύει (απαλλαγή από το φόρο).

Ορίζεται ως έναρξη ισχύος των παραπάνω ρυθμίσεων η 1.1.2018.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχονται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα επί του κρατικού προϋπολογισμού:

- Απώλεια εσόδων για το οικονομικό έτος 2018, ύψους 16 εκατ. ευρώ περίπου, από την παράταση για έξι (6) ακόμα μήνες των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.

- Ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 5 εκατ. ευρώ περίπου, από την υπαγωγή, σε συντελεστή 13% από 24% που ισχύει σήμερα, της παροχής υπηρεσιών από οίκους ευγηρίας που ενεργείται στα πλαίσια κοινωνικής πρόνοιας.
 
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Άρθρο...
«Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Φ.Π.Α.»


Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παρ. 1 προβλέπεται ότι εξακολουθούν να εφαρμόζονται μέχρι 30.6.2018 οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α., για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, καθώς πρόκειται για νησιά των ανατολικών συνόρων της χώρας που συνεχίζουν να πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παρ. 2 ορίζεται η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή 13% στην παροχή υπηρεσιών από οίκους ευγηρίας, εφόσον δεν απαλλάσσονται με τις διατάξεις της περίπτ. θ' της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα Φ.Π.Α., δηλαδή πρόκειται για οίκους ευγηρίας, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που λειτουργούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής στέγασης και φιλοξενίας υπερηλίκων και ηλικιωμένων. Η προτεινόμενη διάταξη έχει ως στόχο την ενίσχυση ατόμων που ανήκουν σε ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού που χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και ευαισθησία στα πλαίσια της φορολογικής δικαιοσύνης.
 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Άρθρο ...
Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Φ.Π.Α.


1. Η παρ. 4 του άρθρου 21 του Κώδικα Φ.Π.Α., που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2859/2000 (Α' 248), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Μέχρι 30.6.2018 για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:
α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή Υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.
Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.»

2. Στο κεφάλαιο Β' «Υπηρεσίες» του Παραρτήματος III του Κώδικα Φ.Π.Α., όπως ισχύει, προστίθεται νέα περίπτωση 5 ως εξής:
«5. Η παροχή υπηρεσιών από οίκους ευγηρίας που ενεργείται στα πλαίσια κοινωνικής πρόνοιας, εφόσον δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της περίπτ. θ' της παρ. 1 του άρθρου 22.»

3. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν από 1.1.2018.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης