Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αλλαγές στον ΦΠΑ πλοίων, στην πάγια ρύθμιση οφειλών και στον υπολογισμό των τελών

15 Δεκέμβριου 2017 Σχόλια
Αλλαγές στον  ΦΠΑ πλοίων, στην πάγια ρύθμιση οφειλών και στον υπολογισμό των τελών
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 11 λεπτά

Με νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βουλή μεταξύ άλλων επέρχονται και οι κάτωθι αλλαγές στον ΦΠΑ, στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας και στον τελωνειακό κώδικα

1. Επαναδιατυπώνεται το άρθρο 27 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), σχετικά με την απαλλαγή από τον φόρο της παράδοσης και εισαγωγής πλοίων, με σκοπό την πλήρη εναρμόνιση με την αντίστοιχη διάταξη της Οδηγίας ΦΠΑ 2006/112. Με την αναδιατύπωση αυτή προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις που  πρέπει να πληρούν τα πλοία που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στη ναυσιπλοΐα ανοικτής θαλάσσης ώστε να εμπίπτουν στην απαλλαγή. (άρθρο 111)


2. Συμπληρώνεται το άρθρο 20 του ν. 2948/2001, ως προς τον τρόπο υπολογισμού των ετήσιων τελών κυκλοφορίας των ιδιωτικής χρήσης επιβατικών οχημάτων που προέρχονται από τρίτες χώρες και τελούν στο ανασταλτικό τελωνειακό καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής. Ειδικότερα ορίζεται ότι, ως κριτήριο για την κατάταξη στον ανάλογο πίνακα τελών με βάση τον κυλίνδρισμά του κινητήρα λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία υπαγωγής του οχήματος στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής στην Ελλάδα. Τα ανωτέρω ισχύουν για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2017 και επόμενων. (άρθρο 112)


3. Τροποποιούνται-συμπληρώνονται διατάξεις του Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001) σχετικά με τις απαλλαγές από το τέλος ταξινόμησης οχημάτων. Ειδικότερα παρέχεται μεγαλύτερη προθεσμία (δύο ετών αντί ενός με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης) για την τακτοποίηση - αποδέσμευση των επιβατικών αυτοκινήτων που έχουν παραληφθεί με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης από άτομα με αναπηρίες και λόγω θανάτου αυτών περιέρχονται στους κληρονόμους. Επίσης προβλέπεται ότι, σε περίπτωση υποβολής των σχετικών αιτημάτων από τους κληρονόμους των αποθανόντων δικαιούχων μετά την πάροδο της διετίας, η εν λόγω τακτοποίηση-αποδέσμευση θα πραγματοποιείται από την Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής, μετά την επιβολή από την αρμόδια τελωνειακή αρχή του προβλεπόμενου από την παρ. 2 του άρθρου 147 του ν. 2960/01 προστίμου (300 ευρώ), επιφυλασσομένων των περί λαθρεμπορίας διατάξεων. (άρθρο 113)


4. Τροποποιούνται οι διατάξεις της πάγιας ρύθμισης της υποπαρ. Α2 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 (για οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ. και στα Τελωνεία κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.) και
προβλέπεται ότι η ρύθμιση των οφειλών αυτών είναι δυνατή και πριν τη λήξη της προθεσμίας καταβολής. (άρθρο 114)

5. Αίρεται η απαγόρευση της συγκατεργασίας της αιθυλικής αλκοόλης με άλλες πρώτες ύλες παραγωγής ξυδιού, καθώς και της ανάμιξης ξυδιού από αλκοόλη με τις άλλες κατηγορίες ξυδιών. (άρθρο 115)



Αιτιολογική έκθεση

Η ρύθμιση του άρθρου 111 κρίνεται αναγκαία καθώς σκοπείται με αυτήν η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας ΦΠΑ με την αντίστοιχη διάταξη του άρθρου 148 της οδηγίας ΦΠΑ αριθ. 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου. Επίσης ενσωματώνεται και η περίπτωση ια) της παραγράφου 1 προκειμένου να επιτευχθεί η αρτιότερη νομοτεχνική διατύπωση του άρθρου. Η περίπτωση ια) της παραγράφου 1, καταργείται, καθώς οι απαλλαγές σε υποκείμενους στο
φόρο που ασχολούνται με την αλιεία ανεξάρτητα από το καθεστώς Φ.Π.Α. στο οποίο υπάγονται, συμπεριλαμβάνεται στην περίπτωση α) της παραγράφου 1. Η σπογγαλιεία συνεχίζει να περιλαμβάνεται στην απαλλακτική διάταξη, στα πλαίσια της αλιείας.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 112, ρυθμίζεται ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων τρίτων χωρών που τελούν στον ανασταλτικό τελωνειακό καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής, καθώς για τα εν λόγω οχήματα δεν υπάρχει πρόβλεψη στην πρόσφατη αντικατάσταση του εν λόγω άρθρου στον ν.4410/2016.


Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 113 επέρχονται τροποποιήσεις στο άρθρο 132 του ν. 2960/2001«Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» (ΦΕΚ 265/Α). Ειδικότερα, το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 7 του ανωτέρω άρθρου αντικαθίσταται, ορίζοντας την επιμήκυνση της προθεσμίας για την τελωνειακή τακτοποίηση - αποδέσμευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τους κληρονόμους των αυτοκινήτων που έχουν παραληφθεί από άτομα με αναπηρίες με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης από το ένα (1) στα δύο (2) έτη μετά την ημερομηνία θανάτου του αναπήρου δικαιούχου. Επίσης, η Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής ορίζεται ως η αρμόδια αρχή για την τελωνειακή τακτοποίηση - αποδέσμευση αναπηρικών αυτοκινήτων, ακόμη και στις περιπτώσεις των εκπρόθεσμων αιτήσεων κληρονόμων των αποθανόντων αναπήρων, χωρίς τη μεσολάβηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Επιπλέον, στην παράγραφο 7 προστίθεται νέο εδάφιο, με το οποίο προβλέπεται η επιβολή προστίμου από την αρμόδια τελωνειακή αρχή για τις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής της αίτησης από τους κληρονόμους των αποθανόντων αναπήρων δικαιούχων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 147 του Ν. 2960/2001, επιφυλασσόμενων των περί λαθρεμπορίας διατάξεων.
Τέλος, η παράγραφος 15 του άρθρου 132 αναφορικά με τις εξουσιοδοτικές διατάξεις του εν λόγω άρθρου αναδιατυπώνεται αντίστοιχα. Η ανωτέρω ρύθμιση κρίνεται επιβεβλημένη για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων πολιτών με την απευθείας υποβολή των εκπρόθεσμων αιτήσεων τελωνειακής τακτοποίησης - αποδέσμευσης των κληρονόμων των αποθανόντων αναπήρων δικαιούχων στη Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής, χωρίς να απαιτείται προγενέστερη υποβολή αίτησης στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για έγκριση παράτασης του χρόνου αποδέσμευσης, με τον παράλληλο ορισμό στις περιπτώσεις αυτές του αναλογούντος προστίμου της παραγράφου 2 του άρθρου 147 του Ν. 2960/2001.

 

Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 114 τροποποιούνται οι διατάξεις της «πάγιας» ρύθμισης της υποπαρ. Α2 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013, στο πρότυπο των διατάξεων του άρθρου 43 του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.,Α' 170), ώστε να είναι δυνατή η χορήγηση ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση, για την πέραν των νομίμων προθεσμιών τμηματική καταβολή τους και πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ταχύτερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων, καθώς οι φορολογούμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν, ώστε η οφειλή τους να καταστεί ληξιπρόθεσμη, προκειμένου να την ρυθμίσουν. Επιπλέον, η τροποποίηση αυτή κρίνεται απαραίτητη για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση των οφειλών που εισπράττονται κατά Κ.Ε.Δ.Ε. με τις οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.), για τις οποίες προβλέπεται ήδη η δυνατότητα ρύθμισης πριν την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής (άρθρο 43 του Κ.Φ.Δ.).

 


Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 115 επέρχονται ορισμένες τροποποιήσεις στην υποπαράγραφο 3 της παραγράφου 1 του άρθρου έκτου του ν. 4303/2014 (Α' 231) καθώς και στο άρθρο 1 του διατάγματος της 5-5-1928 (Α' 87). Συγκεκριμένα, με την εν λόγω διάταξη, προτείνεται:

α. Η άρση της υφιστάμενης, βάσει των προαναφερθεισών διατάξεων του ν. 4303/2014, απαγόρευσης της συγκατεργασίας της αιθυλικής αλκοόλης με άλλες πρώτες ύλες παραγωγής ξυδιού, καθώς και της ανάμιξης ξυδιού από αλκοόλη με τις άλλες κατηγορίες ξυδιών. Η υφιστάμενη, κατά τα ανωτέρω, σήμερα απαγόρευση, απολύτως δικαιολογημένη με βάση τη τεχνολογία και τη βιομηχανική πρακτική, είχε τεθεί για λόγους διασφάλισης της ορθής παρακολούθησης και της νόμιμης χρήσης της παραλαμβανόμενης, προς οξοποίηση, με απαλλαγή από τον Ε.Φ.Κ., αιθυλικής αλκοόλης - δηλ. εν τέλει του φορολογικού αντικειμένου  - ταυτόχρονα δε και περιορισμού του διοικητικού βάρους για τις αρμόδιες Υπηρεσίες Ελέγχου (Χημικές Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ. και Τελωνεία).
Η, παρά ταύτα, κατάργησή της προτείνεται για λόγους διευκόλυνσης και υποβοήθησης της λειτουργίας ορισμένων εκ των υφισταμένων, στη χώρα μας, οξοποιείων τα οποία υστερούν τεχνολογικά - απαιτουμένου για τον εκσυγχρονισμό τους επενδύσεων σημαντικού ύψους και μάλιστα στη σημερινή δυσμενή για τη χώρα μας οικονομική συγκυρία - αλλά ταυτόχρονα και ως εκ της ανάγκης για την παραγωγή ιδιαίτερου προϊόντος προοριζομένου μάλιστα κατά βάση για εξαγωγή. Αναφορικά δε με τη διασφάλιση της παρακολούθησης και του ελέγχου της νόμιμης χρήσης της παραλαμβανόμενης προς οξοποίηση, με απαλλαγή από τον Ε.Φ.Κ., αιθυλικής αλκοόλης, δηλ. εν τέλει του φορολογικού αντικειμένου, προβλέπεται η εφαρμογή επιπρόσθετων διοικητικών μέτρων ως και διαδικασιών ελέγχου, μέσω σχετικής Απόφασης του κ. Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και προς τούτο προβλέπεται, στην προτεινόμενη διάταξη, η παροχή της σχετικής εξουσιοδότησης.
β. Η τροποποίηση των αναφερομένων στις σχετικές διατάξεις (άρθρο 1 παρ. 2 και 3) του διατάγματος της 5-5-1928 ημερομηνιών [1η Απριλίου και 31 Μαρτίου (του επομένου έτους) και η αντικατάστασή τους με εκείνους του οικονομικού έτους για λόγους προσαρμογής και ευθυγράμμισης προς την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία (ν. 2969/2001) στην οποία δεν υπάρχει η έννοια της φορολογικής περιόδου εργασίας (1η Απριλίου έως 31 Μαρτίου του επομένου έτους) ήτοι εν τέλει για λόγους συνέπειας, σαφήνειας και διευκόλυνσης των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων.



ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ
ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Άρθρο 111
 

Τροποποίηση του ν. 2859/2000 και του ν. 4211/2013
1. Η περίπτ. α' της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 2859/2000 «Κώδικας ΦΠΑ» (Α' 248) αντικαθίσταται ως εξής: «α) Η παράδοση και η εισαγωγή πλοίων που εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:
αα) πλοία που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στην ναυσιπλοΐα ανοικτής θαλάσσης και τα οποία εκτελούν μεταφορά επιβατών με κόμιστρο ή με τα οποία ασκείται εμπορική, βιομηχανική ή αλιευτική δραστηριότητα,  
ββ) πλοία παράκτιας αλιείας
γγ) πλοία που προορίζονται για διάλυση,
δδ) πολεμικά πλοία και πλοία του Δημοσίου,
εε) ναυαγοσωστικά και άλλα πλοία επιθαλάσσιας αρωγής.
Εξαιρούνται τα πλοία ιδιωτικής χρήσης που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό.
Απαλλάσσονται επίσης η παράδοση και εισαγωγή αντικειμένων και υλικών, εφόσον προορίζονται να ενσωματωθούν ή να χρησιμοποιηθούν στα πλοία και πλωτά μέσα της περίπτωσης αυτής. Για την εφαρμογή της απαλλαγής της υποπερίπτωσης αα), ως πλοία που προορίζονται για την ναυσιπλοΐα ανοικτής θαλάσσης θεωρούνται τα πλοία που πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
(ϊ) έχουν ναυπηγηθεί για την ανοικτή θάλασσα ήτοι στα οποία το μέγιστο εξωτερικό μήκος του κύτους είναι ίσο ή ανώτερο των 12 μέτρων και τα οποία υπάγονται στις δασμολογικές διακρίσεις 8901 10 10, 8901 20 10, 8901
30 10, 8901 90 10, 8902 00 10, 8903 91 10, 8903 92 10, 8904 00 91 και 8906 90 10 του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε [καν. (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, όπως ισχύει] και (ϋ) διενεργούν δραστηριότητα κυρίως στην ανοικτή θάλασσα.
Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της ανωτέρω υποπερίπτ. (Π).»

2. Η περίπτ. ια'της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 2859/2000 καταργείται.
3. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από 1.1.2018.


Άρθρο 112
Τροποποίηση του ν. 2948/2001
1. Η υποπερίπτ. στ', της περίπτ. Α' της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 2948/2001 (Α' 242), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«στ) Ειδικά, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας των ιδιωτικής χρήσης επιβατικών οχημάτων που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ και τελούν στο ανασταλτικό τελωνειακό καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής, όπως ισχύει, υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τον κυλίνδρισμά του κινητήρα αυτών, όπως ορίζεται από τις διατάξεις της υποπερίπτ. α'. Με τον ίδιο τρόπο υπολογίζονται τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας των ιδιωτικής χρήσης επιβατικών οχημάτων που προέρχονται από τρίτες χώρες και τελούν στο ανασταλτικό τελωνειακό καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής, λαμβάνοντας, όμως, ως κριτήριο για την κατάταξη στον ανάλογο πίνακα, την ημερομηνία υπαγωγής του οχήματος στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής στην Ελλάδα. Οι κάτοχοι - δικαιούχοι των οχημάτων αυτών, για κάθε μήνα ή τμήμα μηνάς πέραν του χρονικού διαστήματος
κατά το οποίο προβλέπεται απαλλαγή, υποχρεούνται να καταβάλουν το 1/12 των οριζομένων ως ανωτέρω τελών κυκλοφορίας.»

2. Η παρ. 1 ισχύει για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2017 και επόμενων.

 

Άρθρο 113
Τροποποίηση του ν. 2960/2001
1. Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 132 του ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» (Α' 26)όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Τα επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν παραληφθεί με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης με βάση τις διατάξεις που ισχύουν για τα άτομα με αναπηρίες και συνεπεία θανάτου αυτών περιέρχονται στους νόμιμους κληρονόμο
τους, τακτοποιούνται τελωνειακό από την Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από την ημερομηνία θανάτου του δικαιούχου προσώπου.»

2. Στην παρ. 7 του άρθρου 132 του ν. 2960/2001 προστίθεται πέμπτο εδάφιο ως εξής:

«Σε περίπτωση υποβολής αιτημάτων τακτοποίησης - αποδέσμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων από το κληρονόμους των αποθανόντων δικαιούχων μετά την πάροδο της διετίας, η εν λόγω τακτοποίηση-αποδέσμευση  πραγματοποιείται από την Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής μετά την επιβολή από την αρμόδια τελωνειακή αρχή του προβλεπόμενου από την παρ. 2 του άρθρου 147 προστίμου, επιφυλασσομένων των περί λαθρεμπορίας διατάξεων.»
3. Η παρ. 15 του άρθρου 132 του ν. 2960/2001 αντικαθίσταται ως εξής:
«Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.»
 

Άρθρο 114
Τροποποίηση του ν. 4152/2013
Στο πρώτο εδάφιο της περίπτ. 1 της υποπαρ. Α2 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α'107) μετά τη φράση «κατόπιν αίτησης των οφειλετών» προστίθεται η φράση «πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής αυτών».


Άρθρο 115
Τροποποίηση του ν. 4303/2014 και του διατάγματος της 5.5.1928 1. Η υποπαρ. 3 της παρ. 1 του άρθρου έκτου του ν. 4303/2014 (Α' 231) αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Επιτρέπεται η παραγωγή ξυδιού από περισσότερες της μίας πρώτες ύλες και η ανάμιξη ξυδιών των κατηγοριών που περιλαμβάνονται στις περιπτ. α' έως ζ' της προηγουμένης υποπαρ. 2. Προκειμένου για την αιθυλική αλκοόλη και για σκοπούς ελέγχου της νόμιμης χρήσης αυτής σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 2960/2001, με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις οι περιορισμοί, οι διαδικασίες και οι διατυπώσεις υπό τις οποίες επιτρέπεται η ανάμιξή της με άλλη πρώτη ύλη με σκοπό την εν συνεχεία οξοποίησή της ως και η ανάμιξη του ξυδιού από αλκοόλη με ξύδια των υπολοίπων, κατά τα ανωτέρω, κατηγοριών». 2. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 1 του διατάγματος της 5.5.1928 (Α' 87), η φράση «ένα μήνα προ της 1 Απριλίου εκάστου έτους» αντικαθίσταται με τη φράση «ένα μήνα προ της 1ης Ιανουάριου εκάστου έτους». 3. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 1 του διατάγματος της 5.5.1928 αντικαθίσταται ως εξής: «Η χορηγηθείσα άδεια ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους».
 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης