Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αντί σχολίου ανασκόπηση εβδομάδας - 25η Απριλίου έως 1η Μαΐου 2016

Αντί σχολίου ανασκόπηση εβδομάδας - 25η Απριλίου έως 1η Μαΐου 2016
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 22 λεπτά

 

 




Χριστός Ανέστη
. Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες.

 

Πολλά και σημαντικά ήταν τα γεγονότα αλλά και οι αποφάσεις που δόθηκαν στην δημοσιότητα την εβδομάδα που πέρασε.

H αγαπημένη σας στήλη "Το Σχόλιο της Δευτέρας" όπως σας είχαμε είχαμε ενημερώσει σχετικά, θα επανέλθει στις 9 Μαΐου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα σας λείψει η ενημέρωση. "Αντί Σχολίου" λοιπόν, σας παραθέτουμε τα σημαντικότερα θέματα της εβδομάδος που πέρασε, χωρίς τους δικούς μας σχολιασμούς.


Κυβέρνηση είναι μια παρέα ανθρώπων που παρενοχλούν τους υπόλοιπους. - Λέων Τολστόι

 

Ανασκόπηση εβδομάδας 24-4-2016 έως 01.5.2016

 

Υπενθυμίσω ότι πλέον κάθε εβδομάδα η ανασκόπηση της νομοθεσίας/νομολογίας έρχεται στο email σας μέσω του εβδομαδιαίου ενημερωτικού newsletter. Σε αυτό παραθέτουμε τις αποφάσεις των υπουργείων, την αρθρογραφία, τις αποφάσεις τους ΣΛΟΤ, και γενικά όλη την νομολογία και την νομοθεσία που δημοσιεύεται στον κόμβο.

Δείτε εδώ δείγματα των ενημερωτικών newsletter που στέλνουμε εντελώς δωρεάν από τον κόμβο.

 

Τα briefing της περασμένης εβδομάδας

  Το briefing της Μεγάλης Πέμπτης (28.04.2016)

  Το briefing της Μεγάλης Τετάρτης (27.04.2016)

  Το briefing της Μεγάλης Τρίτης (26.04.2016)

  Το briefing της Μεγάλης Δευτέρας (25.04.2016)

●●●

Προθεσμίες και υποχρεώσεις που παρατείνονται και λήγουν στις 4.5.2016

Μην ανησυχείτε όσοι είδατε στις ταυτότητες πληρωμής ορισμένων υποχρεώσεων την ημερομηνία 3.5.2015. Θα μπορέσετε να πληρώσετε εμπρόθεσμα και στις 4.5.2016 καθώς η Δ.ΗΛΕ.Δ. θα προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις. [Εμπρόθεσμες θα θεωρηθούν οι πληρωμές που θα γίνουν στις 4/5/2016 για ταυτότητες οφειλής 3/5/2016]

Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΦΕΕ :Εμπρόθεσμα μέχρι και τις 04/05/16 ο πίνακας τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ημερομηνίες αυτές ήταν ήδη γνωστές, όπως σχετικά είχατε ενημερωθεί από το ημερολόγιο του κόμβου, αλλά και μέσω του σχετικού άρθρου που δημοσιεύουμε κάθε μήνα με τις σημαντικότερες προθεσμίες.

Δείτε περισσότερα στο briefing της Μεγάλης Τετάρτης (27.04.2016) σχετικά με τις προθεσμίες.

●●●

 

 ΜΥΦ

Ετήσια πλέον καθίσταται η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών και συναλλαγών (ΜΥΦ), από το ημερολογιακό έτος 2016 και μετά.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, υπέγραψε τη σχετική απόφαση, που προβλέπει ότι:
Οι καταστάσεις αυτές υποβάλλονται πλέον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος, στο οποίο αφορούν.
Τροποποιητική δήλωση για τη διόρθωση αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μπορεί να υποβληθεί μέχρι το τέλος Απριλίου του επόμενου έτους.[Δείτε εδώ το επίσημο δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών]

●●●

 Δηλώσεις εισοδήματος (νομικών προσώπων)

Την εβδομάδα που πέρασε δημοσιεύθηκε η απόφαση για τον τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης Νομικών προσώπων. [ΠΟΛ.1049/2016Τύπος και περιεχόμενο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013 και καθορισμός δικαιολογητικών που υποβάλλονται μ’ αυτές Υποβολή με τη χρήση ηλε κτρονικής μεθόδου επικοινωνίας των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013.]

Δείτε εδώ επίσης To έντυπο Ν της δήλωσης νομικών προσώπων και το έντυπο της φορολογικής αναμόρφωσης για το φορολογικό έτος 2015

Σχετικά με τις δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων μέχρι την τετάρτη είχαν υποβληθεί 425.000 δηλώσεις στο Taxis
Σε ότι αφορά την αποχή των λογιστών, την περασμένη εβδομάδα είχαμε και την δημοσιοποίηση σχετικής ερώτησης στη Βουλή.

 

●●●

  Φοροασφαλιστικό

Το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, όπως κατατέθηκε στην βουλή. : (NEO) Αιτιολογική έκθεση - Σχέδιο νόμου Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας- Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος- Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων.

Οι αλλαγές μικρές σε σχέση με το σχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, και αφορούν μόνο τις διατάξεις του ασφαλιστικού. Το άρθρο με τις αλλαγές στην φορολογία κατατέθηκε χωρίς καμία τροποποίηση.

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και την εβδομάδα που πέρασε :

 

Πλήρης οδηγός για τις αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό

Ο κόμβος από την πρώτη μέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προέβη άμεσα στη σύνταξη πολλών χρηστικών πινάκων, άρθρων και αναλύσεων τόσο για τις αλλαγές που αφορούν στο μείζον θέμα του ασφαλιστικού όσο και στη φορολογική νομοθεσία. Μέσα από πλειάδα άρθρων παρουσιάστηκαν όλες οι αλλαγές, οι επιβαρύνσεις, αλλά και οι ελαφρύνσεις βάσει των νέων διατάξεων που προβλέπονται

Δείτε εδώ : Πίνακες, αναλύσεις, συγκρίσεις και παράδοξα

 

●●●

  Δωρεάν υποδείγματα ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΠ.

Ο καθηγητής Καραμάνης Κων/νος και ο Ορκωτός Ελεγκτής Παναγιώτης Βρουστούρης, συνέταξαν και έδωσαν στην δημοσιότητα ένα πρακτικό εγχειρίδιο με ολοκληρωμένα πρακτικά παραδείγματα σύνταξης του προσαρτήματος (σημειώσεις) των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ), βάσει του άρθρου 29 του νόμου 4308/2014.

Το εγχειρίδιο διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ σε ηλεκτρονική μορφή. [Δείτε εδώ περισσότερα]

 

●●●

  Έκπτωση ΦΠΑ εξόδων από αγρότες ειδικού καθεστώτος.

Από τον συνάδελφο Γ.Παπαδημητρίου είναι το σχετικό άρθρο : Ο ΦΠΑ των τιμολογίων στα έξοδα των αγροτών του ειδικού καθεστώτος. Εκπίπτει ή όχι;

Στο άρθρο αυτό εκφράζονται προβληματισμοί σχετικά με το θέμα, με την μορφή παραδειγμάτων.

 

●●●

 

Όταν ήμουν νέος, νόμιζα ότι το χρήμα είναι το πιο σπουδαίο πράγμα στη ζωή. Τώρα που είμαι γέρος, το ξέρω. - Oscar Wilde

 

Φορολογικό αρχείο - συνδρομητικές υπηρεσίες κόμβου.

Την εβδομάδα που πέρασε κωδικοποιήθηκαν όλοι οι νόμοι (και μάλιστα την ίδια ημέρα) στους οποίους επιφέρει αλλαγές ο νόμος 4384/2016 [Δείτε εδώ σχετικά]

Υπενθυμίζουμε ότι το φορολογικό αρχείο του κόμβου περιέχει πλέον των 270 κωδικοποιημένων νόμων και είναι μακράν το μεγαλύτερο φορολογικό αρχείο στην Ελλάδα. Εκτός των κωδικοποιημένων νόμων φυσικά, οι συνδρομητικές υπηρεσίες περιέχουν πλήθος καινοτομικών εργαλείων τα οποία για να καταγράψω θα ήθελα 10 σχόλια. Δείτε εδώ τις δυνατότητες που έχουν οι συνδρομητές του κόμβου, και θυμηθείτε ότι υπάρχει ακόμη η μεγάλη προσφορά ....

 

← ●●●● § ●●●● →

Λοιπές σημαντικές ειδήσεις Εν τάχει

 

  ΥΠΟΙΚ: Υπάρχει συμφωνία για το 94% των «κόκκινων» δανείων

  Στις 9 Μαΐου το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα

  Συνάντηση του Ε.Ε.Α. με τον Υπουργό κ. Τρ. Αλεξιάδη και αιτήματα

  Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε.: Παράταση υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας - Παράταση Ανάρτησης Κτηματογράφησης σε Δήμους

  ΣτΠ - Αδυναμία εξόφλησης φόρου κληρονομίας μέσω παραχώρησης της κυριότητας κληρονομηθέντος ακινήτου στο Δημόσιο

  Μειώθηκαν κατά 218 εκ. ευρώ οι καταθέσεις τον Μάρτιο

  Προστασία της πρώτης κατοικίας έως 140.000 ευρώ

  Ακόμα και την επόμενη εβδομάδα αποφασίζει η ΕΚΤ κατάργηση του 500ευρου

  Αυξημένα κατά 6,14% τα συνολικά φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) για το μήνα Φεβρουάριο 2016 σε σχέση με το 2015 - Εξέλιξη και διακύμανση των φορολογικών εσόδων Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016

  Μειώθηκε η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών κατά το δ' τρίμηνο του 2015 - Οριακή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος

  Η Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. απαιτεί άμεση προτεραιοποίηση των υποθέσεων προς έλεγχο και προστασία των εργαζομένων

  Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.: Ελεύθερη η επιλογή του φορέα ενεργοποίησης από τους παραγωγούς

  Η μοναξιά και η περιθωριοποίηση τις άλλες μέρες κρύβονται…
 

← ●●●● § ●●●● →

 

Η πιο σπουδαία εμπορική πράξη στη ζωή είναι να πουλήσεις τον εαυτό σου στον εαυτό σου. - Maxwell Maltz

 

Αποφάσεις ΔΕΔ

Αρκετές ήταν για ακόμα μία εβδομάδα οι αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης διαφορών που δόθηκαν στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.

'Όλες τις αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών τις βλέπετε πατώντας εδώ.

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Φορολογικές αποφάσεις

 

Οι σημαντικότερες φορολογικές αποφάσεις της εβδομάδας που πέρασε.

  Αριθ. πρωτ.: ΔΕΑΦ Β 1068191 ΕΞ 2016/26.4.2016Έκπτωση δαπανών που αφορούν σε εξόφληση συναλλαγών μέσω του πιστωτικού ιδρύματος «PayPal (Europe) S.ar.l. et Cie, S.C.A.»

Σύμφωνα με απάντηση που δόθηκε από το αρμόδιο τμήμα του υπ. Οικονομικών, έγινε δεκτό ότι, ως τραπεζικό μέσο πληρωμής προκειμένου για την εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης β' του άρθρου 23 του ν. 4172/2013 νοείται και η καταβολή σε λογαριασμό πληρωμών του προμηθευτή, που τηρείται στο πιστωτικό ίδρυμα «PayPal (Europe) S.ar.l. et Cie, S.C.A.».

Συνεπώς δεν τίθεται θέμα μη έκπτωσης των δαπανών (σ.σ. για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών άνω των 500,00) που εξοφλούνται από επιχειρήσεις και επιτηδευματίες γενικότερα, μέσω καταβολών σε λογαριασμό πληρωμών των προμηθευτών, που τηρούνται στο πιστωτικό ίδρυμα «PayPal». Δηλαδή ο συγκεκριμένος τρόπος πληρωμής εμπίπτει στην έννοια του τραπεζικού μέσου που ορίζεται στις κείμενες διατάξεις του ν. 4172/2013.

Βέβαια, στην ίδια απάντηση επισημαίνεται ότι, οι δαπάνες οι οποίες δεν εμπίπτουν στον περιοριστικό κατάλογο του άρθρου 23 του ν.4172/2013 θα πρέπει να εξετάζονται υπό το πρίσμα των προϋποθέσεων του άρθρου 22 του ίδιου νόμου (διενέργεια προς το συμφέρον της επιχείρησης, πραγματική συναλλαγή, εγγραφή στα βιβλία) και ως εκ τούτου ο φορολογούμενος που καταβάλλει ποσά με τον ανωτέρω τρόπο θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αποδείξει ότι είναι και ο λήπτης του σχετικού στοιχείου, τα πλήρη στοιχεία του εκδότη, το είδος και την αξία της συναλλαγής κ.λπ. (σχετ. ΠΟΛ.1113/2.6.2015 εγκύκλιος).

Σχετική ανάλυση έγινε και στο briefing της Μεγάλης Πέμπτης (28.04.2016)

●●●

  Αριθ. πρωτ.: ΔΕΛ Ζ ΚΦΑΣ 1068072 ΕΞ 2016/22.4.2016 Παροχή διευκρινίσεων, επί των διατάξεων περί εκδιδόμενων παραστατικών πώλησης, καθώς και της υποχρέωσης σύνταξης απογραφής, με βάση τις διατάξεις των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ν. 4308/2014)

Με την απόφαση αυτή δίνονται διευκρινίσεις σε μια σειρά από θέματα περί εκδιδόμενων παραστατικών αλλά και άλλων θεμάτων σχετικών με τα ΕΛΠ

Συγκεκριμένα δίνονται διευκρινίσεις για :
-Το χρόνο έκδοσης της εκκαθάρισης αμοιβών, από υποπρακτορεία εφημερίδων.
-Την υποχρέωση ή μη σύνταξης απογραφής αποθεμάτων, από καταστήματα εμπορίας ψιλικών και από εκμεταλλευτές περιπτέρων, οι οποίοι διαθέτουν και καπνοβιομηχανικά προϊόντα λιανικώς.
-Την έκδοση στοιχείων λιανικής για πωλήσεις καρτών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, από πρακτορεία ΠΡΟΠΟ.

Σχετική ανάλυση έγινε και στο briefing της Μεγάλης Πέμπτης (28.04.2016)

●●●

  ΔΕΑΦ Β 1068288 ΕΞ 2016/26.4.2016 Φορολογική μεταχείριση πλεονασμάτων αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων με βάση τις διατάξεις του ν. 4015/2011 και εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 12 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 στα αποθεματικά που είχαν σχηματισθεί κατ' εφαρμογή των διατάξεων της περ. θ' της παρ. 1 του άρθρου 103 του προϊσχύοντος Κ.Φ.Ε. (ν. 2238/1994)

Με την εγκύκλιο αυτή, διευκρινίζεται η φορολογική μεταχείριση του πλεονάσματος των αγροτικών συνεταιρισμών .

Επίσης διευκρινίζεται ότι τα αποθεματικά που είχαν σχηματιστεί από εισοδήματα απαλλασσόμενα της φορολογίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. θ' της παρ. 1 του άρθρου 103 του ν. 2238/1994, από τους κατά νόμο χαρακτηρισθέντες αγροτικούς συνεταιρισμούς πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού, εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013.

Συνεπώς, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που δεν υπήγαγαν μέχρι σήμερα τα εν λόγω αποθεματικά στις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 υποχρεούνται να τα συμπεριλάβουν στα φορολογητέα κέρδη της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2014 συμψηφιζομένων σε κάθε περίπτωση τυχόν φορολογικών ζημιών παρελθουσών χρήσεων μέχρι και το έτος 2013, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παρ. 4 του παρόντος, δεδομένου ότι έχει παρέλθει η προθεσμία για υπαγωγή στην αυτοτελή φορολόγηση με τους συντελεστές 15% ή 19%, κατά περίπτωση. Επομένως, οι πιο πάνω αγροτικοί συνεταιρισμοί θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2014, επιβαλλομένων των όποιων κυρώσεων ορίζονται από τις διατάξεις του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013). Τα σχετικά ποσά θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που προβλέπεται για τη φορολόγηση των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, ήτοι 13%, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 58 του ν. 4172/2013 και όσα έχουν διευκρινιστεί στην ΠΟΛ.1059/18.3.2015 εγκύκλιό μας, σχετικά με τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Σχετική ανάλυση έγινε και στο briefing της Μεγάλης Πέμπτης (28.04.2016)

●●●

  ΠΟΛ.1048/2016 Καθορισμός διαδικασίας ηλεκτρονικής έκδοσης και αποστολής εντολής μεταφοράς προς την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για την πίστωση λογαριασμών των δικαιούχων σε Πιστωτικά Ιδρύματα

Με την απόφαση αυτή, καθιερώνεται η διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής εντολής μεταφοράς ποσών δικαιούχων τίτλων επιστροφής και πληρωμής προς την Τράπεζα της Ελλάδος (εφεξής ΤτΕ) και την καθιέρωση ηλεκτρονικής έκδοσης και αποστολής του γραμματίου είσπραξης διαχείρισης μετρητών με λογαριασμό «Τράπεζα της Ελλάδος−Συγκέντρωση Εισπράξεων και Πληρωμών» (εφεξής Τ.Ε.Σ.Ε.Π.) για την εκτέλεση εντολής μεταφοράς που αποστέλλεται ηλεκτρονικά.

●●●

  ΠΟΛ.1050/2016 Εφαρμογή της ΚΥΑ Π. 2869/2389/187/ΠΟΛ 137, στην αγορά θερμοκηπιακού τύπου κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Με την απόφαση αυτή διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις της απόφασης Π.2869/2389/1987/ΠΟΛ 137σχετικά με τη διαδικασία καταβολής του ΦΠΑ των επενδυτικών αγορών εφαρμόζονται κατ' αναλογία με τις περιπτώσεις αγοράς από αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ θερμοκηπίων και στις περιπτώσεις αγοράς κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων θερμοκηπιακού τύπου. Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, οι υποκείμενοι αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσκομίζουν πλέον των λοιπών απαιτούμενων δικαιολογητικών, βεβαίωση ότι η εγκατάσταση στην οποία αφορά η αίτηση είναι θερμοκηπιακού τύπου που πληροί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές για τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις. Διαβάστε σχετικά την εγκ. ΠΟΛ. 1050/2016.

Σχετική ανάλυση έγινε και στο briefing της Μεγάλης Τετάρτης (27.04.2016)

●●●

  Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΕΦ Α 1067375 ΕΞ 2016/26.4.2016 Χρόνος έκπτωσης του ΦΠΑ που καταβάλλεται στο Τελωνείο λόγω εξόδου των αγαθών από φορολογική αποθήκη των διατάξεων του ν.2960/2001

Η απόφαση αυτή αφορά και τους οινοποιούς. Η καταβολή του φόρου στο Τελωνείο αποτελεί ουσιαστικά «προπληρωμή» του οφειλόμενου με την «δήλωση ΦΠΑ» φόρου, δύναται ο καταβλητέος φόρος να συμπεριληφθεί στην δήλωση ΦΠΑ που αφορά την έξοδο των αγαθών από την φορολογική αποθήκη, υπό την προϋπόθεση ότι πριν την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ έχει καταβληθεί ο οφειλόμενος φόρος στο Τελωνείο.
Για παράδειγμα για εκροές που έχουν γίνει τον Μάρτιο του 2016 και η καταβολή του φόρου στο Τελωνείο πραγματοποιείται τον Απρίλιο του 2016 το ποσό της καταβολής στο Τελωνείο δύναται να καταχωρηθεί στην δήλωση του πρώτου τριμήνου 2016 για υποκείμενους που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, με την προϋπόθεση ότι πριν την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ έχει καταβληθεί ο σχετικός φόρος στο Τελωνείο.

Σχετική ανάλυση έγινε και στο briefing της Μεγάλης Τετάρτης (27.04.2016)

●●●

  Αριθ. Πρωτ.: 1068031 2016 ΕΞ 2016/26.4.2016Προσδιορισμός αντικειμενικής αξίας για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος φυσικών προσώπων από την ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων για το φορολογικό έτος 2015

Σύμφωνα με απάντηση που δόθηκε από το υπ. Οικονομικών έγινε γνωστό ότι, για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα από τη ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων για το φορολογικό έτος 2015 λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές αξίες, όπως αυτές ισχύουν, κατά το χρόνο λήξης του φορολογικού έτους των φυσικών προσώπων.

Συνεπώς, για τον υπολογισμό των ανωτέρω που αφορούν στο φορολογικό έτος 2015 θα χρησιμοποιηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες, δηλαδή αυτές που ισχύουν μετά την 21.5.2015 (βλ. και τη σχετική ΠΟΛ.1009/18.1.2016, που αφορά τις νέες αντικειμενικές που ισχύουν από 21.5.2015).
 
Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι τα ίδια ως άνω είχαν γίνει δεκτά πριν λίγο καιρό και για τα νομικά πρόσωπα (βλ.τη σχετική ανάρτηση του κόμβου, αλλά και τις Επισημάνσεις: Υπολογισμός τεκμαρτών εσόδων από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση νομικών προσώπων).

●●●

  Αρ. πρωτ.: ΔΕΕΦΑ 1067167 ΕΞ 2016/ 25.4.2016Εφαρμογή διατάξεων Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες που παρέχονται μεταξύ εγκαταστάσεων (κεντρικού –υποκαταστήματος) της ίδιας οντότητας

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, όταν παρέχονται υπηρεσίες μεταξύ εγκαταστάσεων της ίδιας νομικής οντότητας, ήτοι από έδρα σε υποκατάστημα και αντίστροφα, ακόμη και στην περίπτωση που βρίσκονται σε διαφορετικά κράτη μέλη και το υποκατάστημα δεν διαθέτει αυτοτέλεια ώστε να δημιουργηθεί έννομη σχέση μεταξύ των δύο, τότε οι υπηρεσίες αυτές δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ κατά την έννοια των άρθρων 2 και 3 του Κώδικα ΦΠΑ.

Κατά συνέπεια των αναφερόμενων στο έγγραφο και με βάση την απόφαση του ΔΕΕ C-210/04, δεδομένου ότι η εν λόγω απόφαση αφορά εγκαταστάσεις (έδρα – υποκατάστημα) που βρίσκονται εντός Ε.Ε., είναι δυνατή η μη επιβολή ΦΠΑ στις χρεώσεις, για την κατανομή του κόστους της παροχής υπηρεσιών που λαμβάνει το υποκατάστημα στην Ελλάδα από την κύρια εγκατάσταση (έδρα) της οντότητας που βρίσκεται στη Γαλλία.

Σχετική ανάλυση έγινε και στο briefing της Μεγάλης Τρίτης (26.04.2016)

●●●

  ΣτΕ 888/2016Παραγραφή δικαιώματος προς βεβαίωση και επιβολή φόρου εισοδήματος - Παράταση χρόνου παραγραφής - Ελεύθεροι επαγγελματίες - Έκδοση ΑΠΥ

Αφορά την υπόθεση δικηγόρου και πρώην βουλευτή. Με την απόφαση αυτή δεν έχουμε τελική κρίση σχετικά με την παραγραφή υποθέσεων που αφορούν μη δηλωθέντα εισοδήματα παλιότερων ετών, αφού παραπέμφθηκε στην επταμελή σύνθεση του ΣτΕ.

●●●

  Αρ. πρωτ.: ΔΕΠΕΑ/ Γ/ 172335/ 16.2.2016 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)Διευκρινίσεις για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και την καταχώρηση των στοιχείων του στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας»

Στν ορθή επανάληψη της απόφασης αυτής διαγράφηκε η φράση : Επισημαίνεται ότι, οι υπόχρεοι οφείλουν σε διάστημα τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας να εκδώσουν (εφόσον δεν έχουν ήδη εκδώσει) και να συμπληρώσουν τα στοιχεία του ΠΕΑ στα σχετικά πεδία της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας.

Σχετική ανάλυση έγινε και στο briefing της Μεγάλης Δευτέρας (25.04.2016)

●●●

  Αριθ. πρωτ.: Εφαρμογή διατάξεων ΦΠΑ σε υπηρεσίες διαμεσολάβησης σε αγοραστές - ταξιδιώτες εκτός Ε.Ε.

Οι υπηρεσίες διαμεσολάβησης για την επιστροφή ΦΠΑ προς ταξιδιώτη φορολογικό κάτοικο αλλοδαπής για δαπάνες που έκανε στην Ελλάδα (και από τις οποίες δικαιούται επιστροφή ΦΠΑ) δεν υπάγονται σε ΦΠΑ στην Ελλάδα και στα σχετικά φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από την εν λόγω εταιρεία προς τον αγοραστή - ταξιδιώτη για την είσπραξη της αμοιβής της συμπεριλαμβανομένης και της προμήθειας 3 ευρώ που αναλογεί στις υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να μην υπολογιστεί ελληνικός ΦΠΑ.

 

Δεν μπορείς να ρωτάς τους πελάτες τι θέλουν και μετά να προσπαθείς να το φτιάξεις. Μέχρι να το φτιάξεις, θα θέλουν κάτι άλλο. - Steve Jobs

 

Αρθρογραφία κόμβου

  Άρθρα Λογιστικό πλαίσιο κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων των Δήμων, Δημοτικών Επιχειρήσεων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Δήμων, Περιφερειών και Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης, από 1.1.2015

  Αρθρα ΓΕΜΗ - Οδηγίες για την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ σύμφωνα με τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα»

  Άρθρα Ο «πίνακας Κ» του εντύπου Ε3 και η διάκριση «λογιστικής βάσης»-«φορολογικής βάσης» (Ανάλυση και προβληματισμοί)

  Άρθρα Ενδοομιλικές συναλλαγές - Ορισμός συνδεδεμένων προσώπων

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Λοιπές αποφάσεις εν τάχει

Αριθμ. 44347/22.4.2016 Παράταση προθεσμίας διεξαγωγής των εκλογών των Επιμελητηρίων του Ν. 2081/1992 όπως ισχύει.

Αριθ. πρωτ.: 31998/29.3.2016 Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ελεύθερων επαγγελματιών - Απάντηση της με αρ. πρωτ. 3113/12.2.16 Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

ΠΟΛ.1052/2016 Κοινοποίηση των διατάξεων της Κ.Υ.Α. Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών οικ. 44566/18.12.2015 (ΦΕΚΒ'2969/31.12.2015)

Αρ. πρωτ.: Β1/ 26322/1345/ 22.4.2016 Εξαγορά μεταφορικής επιχείρησης σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.10 περ.β του ν.3887/10, όπως ισχύει

ΠΟΛ.1054/2016 Κοινοποίηση των διατάξεων της Κ.Υ.Α. Υπουργών Εσωτερικών Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών οικ. 5555/2016 (ΦΕΚ Β' 612/08.03.2016) και παροχή σχετικών οδηγιών

Ε.Ε.Ε.Π. αριθμ. απόφ. 197/2/24.3.2016 Τροποποίηση της με αριθμό 168/6/30-7-2015 (Β 1959) απόφασης της Ε.Ε.Ε.Π, με θέμα «Εγκριση θεμάτων σχετικά με τον Κανονισμό Ελέγχου Παιγνίων και τη λειτουργία του Σώματος Ελεγκτών Παιγνίων.

Ε.Ε.Ε.Π. αριθμ. απόφ. 200/11.4.2016 Τροποποίηση της με αριθμό 51/3/26.4.2013 (Β'1147) απόφασης της Ε.Ε.Ε.Π με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων, τα οποία διέπονται από τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων ως προς την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, οι οποίες επιβάλλονται στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που διεξάγονται μέσω του διαδικτύου χωρίς την προβλεπόμενη άδεια».

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Εργατικά ασφαλιστικά

Άρθρα Η 1η Μαΐου

Άρθρα Μεγάλη Παρασκευή - Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα

Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Ε33/555/26.4.2016 Στοιχεία ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ν. 4152/2013, ν. 4305/2014 και ν. 4321/2015 - Μάρτιος 2016

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 12/21.4.2016 Καταβολή σύνταξης σε οφειλέτη - συνταξιούχο με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Γνωστοποίηση των διατάξεων του άρθρου 21 του Ν.4337/2015

Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αρ. πρωτ.: οικ. 15326/26.4.2016 Εξυπηρέτηση ασφαλισμένων ΟΑΕΕ με βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΕΟΠΥΥ

Αρ. πρωτ.: ΓΕΝΔΙΠΑΡ/ 57/558896/ 11.4.2016 Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Νόμος 4368/2016 (φεκ. 21τ.Α’)

 

Αποφάσεις ΣΛΟΤ

- Σ.Λ.Ο.Τ. αριθμ. πρωτ.: 431 ΕΞ 29.2.2016 Έκδοση ετήσιων οικονομικών καταστάσεων

- Σ.Λ.Ο.Τ. αριθμ. πρωτ.: 401 ΕΞ 29.2.2016 Λογιστική εγγραφή επιστροφής δωρηθέντος ακινήτου (οικοπέδου με κτίσμα)

- Σ.Λ.Ο.Τ. αριθμ. πρωτ.: 264 ΕΞ 29.2.2016 Εγγραφές έναρξης - Απογραφή έναρξης αλλοδαπής εταιρίας ιδιοκτησίας ακινήτου σύμφωνα με την

- Σ.ΛΟ.Τ. αριθμ. πρωτ.: 459 ΕΞ/22.4.2016 Ορισμός αναλώσιμων υλικών αγαθών.

 

Τελωνειακές Αποφάσεις

 

- Αριθ. πρωτ.: ΔΤΔ Δ 1068393 ΕΞ 2016/28.4.2016 Εγγύηση για ενδεχόμενη ή υπάρχουσα τελωνειακή οφειλή από εισαγωγικούς ή εξαγωγικούς δασμούς και, ενδεχομένως, άλλες τελωνειακές επιβαρύνσεις - Ενωσιακός Τελωνειακός Κώδικας

- Αριθ. Πρωτ.: ΔΤΔ Α 1068392 ΕΞ 2016/26.4.2016 Εξαγωγή και έξοδος εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της ένωσης στο πλαίσιο του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα - Αντικατάσταση της αριθμ. Δ19Α5013811ΕΞ2014/03.06.2014

- Αριθ. Πρωτ.: ΔΤΔ Γ1068454 ΕΞ 2016/28.4.2016 Εγκεκριμένος Οικονομικός Φορέας και Ενωσιακός Τελωνειακός Κώδικας - Παροχή οδηγιών

- Αριθ. πρωτ.: ΔΤΔ Α 1068514 ΕΞ 2016/28.4.2016 Προσωρινή εναπόθεση εμπορευμάτων σε εγκαταστάσεις προσωρινής εναπόθεσης ή άλλους εγκεκριμένους χώρους - Προϋποθέσεις, όροι, διαδικασία λειτουργίας εγκαταστάσεων προσωρινής εναπόθεσης εμπορευμάτων υπό την διαχείριση άλλων, πλην των Τελωνειακών Αρχών φυσικών ή νομικών προσώπων και προϋποθέσεις και όροι έγκρισης άλλων, εκτός των εγκαταστάσεων προσωρινής εναπόθεσης χώρων, για την προσωρινή εναπόθεση εμπορευμάτων

- Αριθ. πρωτ.: ΔΤΔ Δ 1067126 ΕΞ 2016/22.4.2016 Γένεση, Ανάκτηση, Επιστροφή/Διαγραφή, Απόσβεση Τελωνειακής Οφειλής από εισαγωγικούς ή εξαγωγικούς δασμούς - Ενωσιακός Τελωνειακός Κώδικας

- Αριθ. πρωτ.: ΔΔΘΤΟΚ Α 1063615 ΕΞ 2016/20.4.2016 Διαμόρφωση δασμολογητέας αξίας ορισμένων ευπαθών εμπορευμάτων που εισάγονται με το εμπορικό καθεστώς της πώλησης επί παρακαταθήκη

- Αριθ. πρωτ.: ΑΝ.ΥΠ.ΟΙΚ. 0001160 ΕΞ 2016/27.4.2016 Καθορισμός προδιαγραφών και απαιτήσεων για την έγκριση πλωτών μέσων μεταφοράς καυσίμων ναυτιλίας ως πλωτών εφοδιαστικών μέσων

- Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΦΚΦ Α 1067676 ΕΞ 2016/26.4.2016 Λήξη περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή ΕΦΚ για το έτος 2016

- Αρ. πρωτ.: ΔΔΘΤΟΚ Α 1066332 ΕΞ 2016/25.4.2016 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)Τιμές συναλλάγματος για τον καθορισμό της δασμολογητέας και της φορολογητέας αξίας για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης και του Φ.Π.Α.

- Αρ. πρωτ.: ΔΔΘΤΟΚ Δ 1067367 ΕΞ 2016/ 26.4.2016 Κοινοποίηση των διατάξεων εφαρμογής του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα που αφορούν τη χρήση των ειδικών καθεστώτων, εκτός της διαμετακόμισης

 

Ενημέρωση εφοριακών -Αποφάσεις για την πλήρωση θέσεων

 

- Αριθ. 24669/13.4.2016 Τροποποίηση της υπ' αριθ. 20692/7.4.2015 (ΦΕΚ τ.Β' 696/ 24.4.2015) απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Σύσταση και συγκρότηση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με αντικείμενο την κατάρτιση σχεδίου νόμου για την τροποποίηση της νομοθεσίας περί συμφώνου συμβίωσης και για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, τη σύνταξη της σχετικής αιτιολογικής έκθεσης και της έκθεσης αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων», όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ' αριθ. 94388/18.12.2015 (ΦΕΚ τ.Β' 2928/31.12.2015) όμοια - Ορισμός νέας ημερομηνίας περάτωσης των εργασιών.


- Αρ. πρωτ.: ΔΔΑΔ Γ 1066039 ΕΞ 2016/21.4.2016 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή υποψηφιοτήτων πλήρωσης θέσεων Προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Τμήματος των Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού των Διευθύνσεων, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών

- Αρ. πρωτ.: ΔΔΑΔ Γ 1066045 ΕΞ 2016/21.4.2016 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή υποψηφιοτήτων προς πλήρωση θέσεων Προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Τμήματος των Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών

- Αρ. πρωτ.: ΔΔΑΔ Γ 1066040 ΕΞ 2016/21.4.2016 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή υποψηφιοτήτων προς πλήρωση των θέσεων των Προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης και της Διεύθυνσης Εισπράξεων της Κεντρικής Υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών

- Αρ. πρωτ.: ΔΔΑΔ Γ 1066082 ΕΞ 2016/21.4.2016 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή υποψηφιοτήτων προς πλήρωση των θέσεων των Τμημάτων των Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γενικού Χημείου του Κράτους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών

- Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΑΔ Γ 1067889 ΕΞ 2016/26.4.2016Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή υποψηφιοτήτων πλήρωσης θέσεων Προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Τμήματος των Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών

- Αριθ. πρωτ.: ΔΔΑΔ Γ 1067992 ΕΞ 2016/26.4.2016 Ορισμός Αναπληρωτών Προϊσταμένων στις κενές θέσεις προϊστάμενων επιπέδου Τμήματος της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

- Αριθμ. ΔΚΠ Γ 0006380 ΕΞ 2016/31.3.2016 Ορισμός αρμοδίου οργάνου για την υποβολή των οριζομένων στην παράγραφο 3 του άρθρου 71 Ν. 4182/2013 εξηγήσεων, για υποθέσεις αρμοδιότητας της Δ/νσης Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών και ανάκληση της υπ’ αριθ. Δ.Κ.Π. Γ 0010807ΕΞ2015/15−7−2015 με το ίδιο θέμα απόφασης

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας.

 


Υποχρεώσεις Μαίου 2016


Υποχρεώσεις Απριλίου που μεταφέρονται λόγω αργίας στiς 4 Μαίου

4 Μαϊ 2016 ΑΠΔ - ΙΚΑ

  1. 4Μαϊ 2016 Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΑΠΔ για Εργοδότες ΟΙΚΟΔΟΜΕΤΕΧΝΙΚΩΝ Έργων προηγούμενου μηνός ηλεκτρονικά ή σε Υποκατάστημα ΙΚΑ ανεξαρτήτως ΑΜΕ

  2. 4 Μαϊ 2016Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΑΠΔ ΜΑΡΤΙΟΥ- Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων - Υποβολή ανεξαρτήτως του αριθμού μητρώου.

 Παρακρατούμενοι φόροι


  1. 4 Μαϊ 2016 Χρόνος και τρόπος απόδοσης του προκαταβλητέου φόρου που υπολογίζεται επί των δικηγορικών αμοιβών καθώς και της παρακράτησης φόρου επί των μερισμάτων που καταβάλλονται από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους, κατ' εφαρμογή των διατάξεων των περιπτώσεων α' και γ' της παραγράφου 5 και της παραγράφου 6 του άρθρου 69 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167 Α') (Περιόδου Φεβρουαρίου)

  2. 4 Μαϊ 2016 Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από μισθωτή εργασία (ΦΜΥ) συντάξεις, αποζημίωση απόλυσης, ασφάλισμα, περιόδου : Φεβρουαρίου

  3. 4 Μαϊ 2016 Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα (Περιόδου Φεβρουαρίου)

  4. 4 Μαϊ 2016 Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από τους φορείς γενικής κυβέρνησης, κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 64 του ν.4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Φεβρουαρίου)

  5. 4 Μαϊ 2016 Παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα εργοληπτών κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης δ΄ παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Φεβρουαρίου)

Λοιποί φόροι


  1. 4 Μαϊ 2016 Τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας

  2. 4 Μαϊ 2016 Απόδοση από τον δανειοδοτούμενο της εισφοράς επί των χορηγήσεων σε συνάλλαγμα από πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα του εξωτερικού, που λήφθηκαν μέσα στον προηγούμενο μήνα

Συνοπτικός πίνακας φακέλου τεκμηρίωσης


  1. 4 Μαϊ 2016 Υποχρέωση κατάρτισης φακέλου τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών και υποβολής του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών του άρθρου 21 του ν.4174/2013 στην ΓΓΠΣ.

Διαβίβαση στοιχείων στην ΔΗΛΕΔ (ΓΓΔΕ)

  1. 4 Μαϊ 2016 Υποβολή στοιχείων στην ΓΓΠΣ από τα πιστωτικά ιδρύματα για πελάτες στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου»

Μισθωτήρια στο taxis


  1. 4 Μαϊ 2016 Υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέσω διαδικτύου

 


← ●●●● § ●●●● →

Επίλογος

Χρόνια Πολλά, και Καλό μήνα.

Θυμηθείτε : On line σεμινάριο για τη φορολογία εισοδήματος Φ.Π. και τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1

 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης