Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μέσα στον κυκλώνα των υποχρεώσεων

25 Νοέμβριου 2015 Σχόλια
Μέσα στον κυκλώνα των υποχρεώσεων
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN





Οι τελευταίες ημέρες του μήνα που διανύουμε είναι πολύ πλούσιες από πλευράς φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων, όχι βέβαια ότι οι υπόλοιπες ημέρες του χρόνου είναι χαλαρές, απλώς αυτή την περίοδο οι συγκυρίες είναι τέτοιες που καθιστούν την πίεση του χρόνου ασφυκτική. Δυστυχώς στο επάγγελμά μας το άγχος, η ένταση και η πίεση που δημιουργούνται από τις αστείρευτες υποχρεώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, είναι μόνιμοι συνοδοιπόροι στα δύσβατα και κακοτράχαλα μονοπάτια στα οποία βαδίζουμε.

Αυτές τις μέρες νιώθω πως βρισκόμαστε στο «μάτι» του κυκλώνα, αφού πλειάδα φορολογικών υποχρεώσεων εκπνέει μέχρι το τέλος του μήνα. Αν μάλιστα προσθέσουμε και τις λοιπές υποχρεώσεις που ανακύπτουν από την ενασχόλησή μας με το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού, τότε νιώθω ότι η ένταση του κυκλώνα αυξάνει κατά πολύ.

Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών (ΜΥΦ) έτους 2014, περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. μηνός Οκτωβρίου 2015, δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων, intrastat,  εκτυπώσεις ταυτοτήτων πληρωμών για δόσεις εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, της νέας προκαταβολής φόρου νομικών προσώπων, κ.λ.π., είναι ενδεικτικά, ορισμένες από τις φορολογικές υποχρεώσεις των οποίων η καταληκτική ημερομηνία εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου! Αα, ξέχασα και τα τέλη κυκλοφορίας που αναρτήθηκαν κι αυτά και όλοι άρχισαν ήδη να μας «ενοχλούν» για τα σχετικά ποσά και τις εκτυπώσεις.

Μεγάλη ένταση στην όλη αυτή τραγελαφική κατάσταση που βιώνουμε αυτές τις μέρες έχει δημιουργήσει και το θέμα της υποβολής των ΜΥΦ. Ζούμε στιγμές απείρου κάλλους, κανείς δεν συμφωνεί με κανέναν, λάθη παντού, υπάρχουν αποκλίσεις σε κάθε περίπτωση, δεν γνωρίζουμε επακριβώς τα πρόστιμα που επισύρονται λόγω λανθασμένων ή ελλιπών υποβολών και γενικότερα η όλη κατάσταση θυμίζει εμπόλεμη ζώνη με πρωταγωνιστές στα «χαρακώματα» τους λογιστές που παλεύουν άοκνα, έχοντας συνάμα να αντιμετωπίσουν όλον αυτόν τον κυκεώνα, μέσα σε κλίμα έντασης, αναστάτωσης και ανασφάλειας.

Όντες μέσα σε όλον αυτόν το συρφετό, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και εξωγενείς -με τον τρόπο άσκησης του επαγγέλματός- μας παράγοντες, που όμως επηρεάζουν την απρόσκοπτη εργασία μας, όπως για παράδειγμα τις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης του taxis.  Μα, σκέφτομαι, πώς είναι δυνατόν να έχει βάλει η Γ.Γ.Π.Σ. προγραμματισμένες διακοπές του taxis στο τέλος ενός τόσο γεμάτου μήνα από πλευράς υποχρεώσεων; Αυτοί που έκαναν πριν καιρό το σχετικό προγραμματισμό δεν αναλογίστηκαν ή δεν ρώτησαν τι συμβαίνει στο τέλος Νοεμβρίου και ποιες υποχρεώσεις υπάρχουν;

Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβει κάποιος ότι υπό τέτοιες συνθήκες την Δευτέρα 30.11.2015 το Taxis θα κλυδωνίζεται από τις συνεχείς πιέσεις που θα δέχονται οι servers του και ενδεχομένως να «πέσει» αφήνοντάς μας για πολλοστή φορά σύξυλους! Μήπως την ημέρα εκείνη θα έχουν θέματα και τα συστήματα των τραπεζών όπως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις; Μακάρι να διαψευστώ…

Κάτι τέτοιες στιγμές έρχεται στο μυαλό μου η γνωστή φράση «Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά». Δεν μπορώ να εξηγήσω ορισμένα πράγματα με τη δική μου λογική γι΄ αυτό και προσπαθώ να δω τα πράγματα όσο μπορώ αντικειμενικά, να βγω δηλαδή από το ίδιο το πρόβλημα και να κοιτάξω την όλη κατάσταση αποστασιοποιημένα. Πάλι όμως φτάνω στα ίδια συμπεράσματα γιατί βλέποντας ακόμη και μέσα από το αντικειμενικό πρίσμα, πιστεύω ότι δεν είμαι τρελός που θεωρώ λανθασμένες κάποιες επιλογές των υπευθύνων. Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε κάπως από τριτοκοσμικές συνθήκες, μέσα σε ένα άκρως τοξικό περιβάλλον, έχοντας να αντιμετωπίσουμε πολλούς ακόμη παράγοντες που αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή διεκπεραίωση των εργασιών μας. Ας ελπίσουμε τα πράγματα σύντομα να βελτιωθούν.

Καλημέρα και καλή δύναμη.



Υποσημείωση:
Το σκίτσο είναι του μεγάλου σκιτσογράφου Κ. Μητρόπουλου. Η δική μου παρέμβαση αφορά μόνο στα κείμενα του σκίτσου.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης