Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ε. Τσακαλώτος: «Τα capital controls πιθανότατα θα αρθούν πολύ νωρίτερα από ότι νομίζαμε»

25 Νοέμβριου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Τα capital controls είναι πολύ πιθανό να φύγουν πολύ νωρίτερα απ’ ότι νομίζαμε, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, στη συζήτηση  για την κύρωση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.

Αναλυτικά τμήμα της ομιλίας του υπ. Οικονομικών:

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Επειδή τα ελληνικά μου έχουν αμφισβητηθεί πολλές φορές σε αυτή την Αίθουσα, θα ήθελα μια διευκρίνιση από τον προηγούμενο ομιλητή, αν η ελληνική πρόταση «οι συνέπειες των capital controls δεν είναι σημαντικές» είναι ίδια με την πρόταση «οι επιπτώσεις των capital controls δεν είναι όσο σοβαρές όσο αρχικά φοβηθήκαμε».
Και δέχομαι και τη διαιτησία του κ. Τασούλα για το αν θεωρεί αυτές ως ίδιες προτάσεις. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι δεν είναι σοβαρές οι επιπτώσεις. Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι δεν ήταν όσο σοβαρές αναμενόταν κι αυτό νομίζω ότι έχει μεγάλη διαφορά.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
(Υπουργός Οικονομικών):
.....
Πάω τώρα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει σχέση με τα capital controls. Μια που συμφωνήσαμε με τον κ. Κωνσταντόπουλο ότι τα αποτελέσματα των capital controls δεν ήταν όσο κακά περιμέναμε –δεν είναι το ίδιο ότι τα αποτελέσματα δεν θα είναι κακά και συμφώνησε και ο κ. Κωνσταντόπουλος- θέλω να σας πω γιατί τα αποτελέσματα των capital controls δεν ήταν όσο κακά περιμέναμε, δηλαδή, ότι περιορίσαμε με τις πράξεις μας τα αρνητικά αποτελέσματα. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Γιατί στην αρχή όταν μπήκανε τα capital controls και χαίρονταν μερικές πλευρές του Κοινοβουλίου, το ΔΝΤ μας έλεγε ότι θα είναι μείον 4% η ανάπτυξη φέτος και συνεχώς αλλάζει αυτός ο αριθμός. Έφτασε στο 2,3% και τώρα είναι στο 1,3% και έχω να σας πω ότι μάλλον θα είναι ακόμα λιγότερο απ’ αυτό.
Γιατί; Όχι ότι δεν ήταν πολλές περιπτώσεις πολύ άσχημες, όχι ότι δεν είχαμε αρνητικές επιπτώσεις, αλλά απ’ τις πράξεις αυτής της Κυβέρνησης μειώσαμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις. Από την πρώτη στιγμή, για παράδειγμα, ξέραμε ότι είναι πολύ σημαντικές οι οικονομικές επιπτώσεις των capital controls.

Για αυτό, η πρώτη μέριμνά μας –και δεν είναι μόνο της Κυβέρνησης αυτό, πρέπει να το ομολογήσω, αλλά ήταν και σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος- ήταν να μειώσουμε αυτές τις επιπτώσεις.
Ξέραμε, δηλαδή, ότι πρέπει να εστιάσουμε στον ισολογισμό τρεχουσών συναλλαγών και όχι στον ισολογισμό κεφαλαίων. Στον λογαριασμό κεφαλαίων έπρεπε να ήμασταν σκληροί. Έτσι, εστιάσαμε στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή εκεί που έρχονται οι εισαγωγές -και όπως ξέρετε το 60% με 70% των ελληνικών εισαγωγών είναι ενδιάμεσα προϊόντα- για να μπορέσουν οι εισαγωγείς να έχουν πρόσβαση στις εισαγωγές που χρειάζονταν για να έχουν εξαγωγές. Και αυτό το κάναμε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Συνεχώς μετά φιλελευθεροποιούσαμε το σύστημα, για να μπορούν οι εισαγωγές να συνεχίζονται.
Αμέσως είχαμε παρεμβάσεις για τον τουρισμό, για να μπορούν οι τουρίστες μέσω των ATM cards, μέσω των πιστωτικών καρτών να μην έχουν κανένα πρόβλημα. Συνεχώς κάναμε άλλες πράξεις. Προσπαθούσαμε να φιλελευθεροποιήσουμε το σύστημα για κοινωνικούς λόγους κι αντί να βγάζεις πενήντα ευρώ ή εξήντα ευρώ την ημέρα να μπορείς να βγάλεις τετρακόσια είκοσι ευρώ την εβδομάδα, που είναι χίλια εξακόσια ογδόντα ευρώ το μήνα.
Πρέπει να σας πω ότι τα χίλια εξακόσια ογδόντα ευρώ το μήνα είναι διπλό ποσό του μέσου εισοδήματος που δηλώνεται στην Ελλάδα από τις φορολογικές δηλώσεις. Άρα, τα χίλια εξακόσια ογδόντα ευρώ δεν είναι πολύ μικρό ποσό.
Από την πρώτη στιγμή είχαμε την κοινωνική μέριμνα για συγκεκριμένες τάξεις και συγκεκριμένους ανθρώπους που είχαν συγκεκριμένα προβλήματα. Σε κάθε τράπεζα υπήρχε ένα άτομο μπορούσε να πάει πέρα από αυτό όριο, αν κάποιος το χρειαζόταν για νοσοκομείο ή για κάποια άλλη κοινωνική ανάγκη.
Αν τα πάρουμε όλα αυτά μαζί, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν ευχάριστο το capital control, το οποίο είχε οικονομικές επιπτώσεις στις εισαγωγές. Αν όμως είσαστε με το δικό μας το αφήγημα, νομίζω ότι χρειάζεται ένα «μπράβο» για το πώς χειριστήκαμε αυτό το capital control.
.....

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα επαναλάβω τα επιχειρήματα που είπα για τα δύο αφηγήματα, αλλά πραγματικά νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να δούμε τι πιστεύουμε από εδώ και πέρα. Η καταστροφολογία βοηθάει την ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή; Είναι δυνατόν να βγουν τα capital controls πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε;
Νομίζω είναι πολύ πιθανόν.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης