Αποτελέσματα live αναζήτησης

25η Νοεμβρίου 2015, Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βρυξέλλες, 24 Νοεμβρίου 2015

Ενόψει της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ενώνουμε τις φωνές μας για να θέσουμε τέρμα στη βία εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών.

Η Federica Mogherini, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, η Věra Jourová, Επίτροπος αρμόδια για την Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των φύλων, ο Neven Mimica, Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεθνή Συνεργασία και Ανάπτυξη και ο Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων έκαναν την ακόλουθη δήλωση :

Ενόψει της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ενώνουμε τις φωνές μας για να θέσουμε τέρμα στη βία εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών. Η βία αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διάκριση λόγω φύλου που πλήττει κάθε χώρα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας κατά γυναικών και κοριτσιών.

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά: μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφή βίας λόγω φύλου στη διάρκεια της ζωής της. Πολλά κορίτσια εξαναγκάζονται σε γάμο ή υφίστανται ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων κατά την παιδική τους ηλικία τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων μας. Σε πολλές χώρες, πάνω από τις μισές γυναίκες που πέφτουν θύματα φόνου δολοφονούνται από στενό σύντροφο, συγγενή ή άλλο μέλος της οικογένειας μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτες σε κάθε μορφή βίας σε περιοχές συρράξεων και κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών κρίσεων.

Φέτος, πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό γυναικών που ζητούν καταφύγιο ή άσυλο στην ΕΕ. Ορισμένες έχουν πέσει θύματα βιασμού, ξυλοδαρμού ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, ενώ άλλες προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία λόγω φύλου που επικρατεί στις πατρίδες τους. Οι γυναίκες αυτές, φθάνοντας στην Ευρώπη, χρειάζονται υποστήριξη για θέματα φύλου την οποία οφείλουμε να παρέχουμε.

Η καταπολέμηση κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών παραμένει θεμελιώδης προτεραιότητα για την Επιτροπή, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο. Η οδηγία της ΕΕ για τα δικαιώματα των θυμάτων, η οποία αναγνωρίζει τις ειδικές ανάγκες των θυμάτων βίας λόγω φύλου, τέθηκε σε ισχύ στις 16 Νοεμβρίου. Στηρίζουμε την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας ως ένα ακόμη βήμα για την αποτελεσματική καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μια άλλη μορφή βίας που πλήττει συγκεκριμένα τις γυναίκες και τα κορίτσια είναι η σεξουαλική βία σε περιόδους συρράξεων. Στα πλαίσια του εορτασμού της 15ης επετείου του εμβληματικού ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας και να προσάγουν τους δράστες στη δικαιοσύνη.

Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς χειραφέτηση των γυναικών και αντίστοιχα η χειραφέτηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Για αυτό το λόγο η ΕΕ έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να θέσει τα δικαιώματα των γυναικών στο επίκεντρο των νέων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων στόχων σχετικά με την εξάλειψη της βίας λόγω φύλου και των επιβλαβών πρακτικών εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών.

Ένα νέο σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων για την περίοδο 2016-2020 στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, το οποίο έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο, πρόκειται να εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2016. Η καταπολέμηση κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί έναν από τους στόχους προτεραιότητας. Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης δρομολόγησε πρόσφατα μια διπλωματική προσέγγιση με έμφαση σε όλες τις μορφές βίας εναντίον παιδιών και γυναικών ώστε να σταματήσουν ιδίως οι γάμοι παιδιών, οι πρόωροι ή αναγκαστικοί γάμοι και ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων των γυναικών.

Φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ σε έργα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών στην ΕΕ και 20 εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση των επιβλαβών πρακτικών στο εξωτερικό. Η ΕΕ εξακολουθεί να χρηματοδοτεί σχέδια ανθρωπιστικής βοήθειας που σκοπό έχουν την αντιμετώπιση της βίας λόγω φύλου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσεων.

Σήμερα, το κτίριο του Berlaymont θα φωταγωγηθεί πορτοκαλί στηρίζοντας την εκστρατεία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών «16 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Βίας λόγω Φύλου».

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί ρητά να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να μετατρέψει τη βία λόγω φύλου σε πρόβλημα του παρελθόντος.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης