Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στη δημοσιότητα και η εγκύκλιος του Ο.Α.Ε.Ε. για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ν. 4321/2015

1 Απρίλιου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Κοινοποιήθηκε σήμερα η εγκύκλιος 5/2015 του Ο.Α.Ε.Ε. για τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του άρθρου 28 του ν. 4321/2015.

Οι γενικές οδηγίες της εγκυκλίου είναι:

- Κατά την υποβολή του αιτήματος για ένταξη στη ρύθμιση θα πρέπει να ελέγχονται και ταυτοποιούνται ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) του ασφαλισμένου και να πραγματοποιούνται, όπου απαιτείται, οι σχετικές μεταβολές.

- Το έντυπο ανάθεσης πάγιας εντολής παραμένει, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νέας ρύθμισης.

- Η καταβολή της πρώτης δόσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση. Η μη καταβολή της εντός της προθεσμίας των πέντε (5) εργάσιμων ημερών δε συνιστά απώλεια της ρύθμισης καθόσον ο οφειλέτης δεν έχει υπαχθεί σε αυτή.

Ασφαλισμένοι οφειλέτες που δε θα καταβάλλουν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση, μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση έως 30.4.2015.

- Η απόφαση της ρύθμισης και το πιστοποιητικό οφειλής χορηγούνται μετά την καταβολή της πρώτης δόσης.

- Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση φυσικών προσώπων που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα είναι η έκδοση οριστικής απόφασης διαγραφής.

- Εκπρόθεσμες τρέχουσες εισφορές εκτός ρύθμισης εξακολουθούν να επιβαρύνονται με το ετήσιο επιτόκιο που καθορίζεται στην παρ.11 υποπ. ΙΑ2 παρ.ΙΑ Ν.4152/2013 (8,05%).

- Ληξιπρόθεσμες οφειλές που προκύπτουν από αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας και δεν παρακολουθούνται από το Μηχανογραφικό Σύστημα (π.χ. ανακατάταξη ασφαλιστικών κατηγοριών, αποχαρακτηρισμός, ΛΑΦΚΑ, κλπ.) μπορούν να ρυθμιστούν, παράλληλα ή όχι με οφειλές εντός Μ.Σ., εφόσον:

• Δεν υπάρχει καμία άλλη οφειλή εντός Μ.Σ. και
• Δεν υπάρχει άλλη ενεργή ρύθμιση (εντός ή εκτός Μ.Σ.)

Για την ένταξη στην παρούσα ρύθμιση των οφειλών αυτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οδηγίες που έχουν δοθεί με το αρ.πρωτ.ΔΙΕΣ/Φ10/03/53948/13-1-2015 έγγραφο της Υπηρεσίας μας, που εκδόθηκε για τις οφειλές αυτές με αφορμή τη ρύθμιση Ν.4305/2014.

- Το ενεργό δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη κατηγορία εξακολουθεί να ισχύει κατά τη μετάπτωση από άλλη ενεργή ρύθμιση στην παρούσα.




Το δελτίο τύπου από τον Ο.Α.Ε.Ε.

Αθήνα, 01.04.2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΟΑΕΕ
ΓΡ. ΔΙΟΙΚΗΤΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Νέο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην Ν.Α.Τ., θεσπίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν.4321/2015 θεσπίζεται, με το οποίο προβλέπεται:

• εφάπαξ ή τμηματική εξόφληση με σημαντικές εκπτώσεις (έως και 100%) στα Τέλη Καθυστέρησης και το, από 1.1.2013, επιτόκιο,

• μεγάλη διάρκεια τμηματικής καταβολής (έως και 100 δόσεις),

• μη επιβάρυνση οφειλών έως 5.000€ με τόκο αποπληρωμής,

• επιβάρυνση των άνω των 5.000€ οφειλών με μειωμένο επιτόκιο αποπληρωμής (3% ετησίως),

• δυνατότητα ετεροχρονισμένης ένταξης στη ρύθμιση ασφαλισμένων που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και έχουν μηδενικό εισόδημα κατά το οικονομικό έτος 2015,

• αυτοδίκαιη ένταξη σε 100 δόσεις, των ασφαλισμένων που τηρούν τους όρους του προσωρινού διακανονισμού Ν.3943/2011 και το υπόλοιπο της οφειλής τους είναι άνω των 15.000€,

• ευνοϊκούς όρους τήρησης της ρύθμισης.

Για να δείτε τη σχετική εγκύκλιο πατήστε εδώ.

Για να δείτε συνοπτικά τους όρους ρύθμισης πατήστε εδώ.

Το νέο πλαίσιο ρύθμισης σε συνδυασμό με τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος επιλογής κατάταξης έως και τρεις (3) κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, καθιστούν εφικτή τη δυνατότητα ανταπόκρισης των ασφαλισμένων στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον Οργανισμό.

Η ένταξη στη ρύθμιση συμβάλει στην οικονομική σταθερότητα του Οργανισμού και παρέχει στους ασφαλισμένους/οφειλέτες όλα τα δικαιώματα του ενήμερου ασφαλισμένου (ασφαλιστική ικανότητα, ασφαλιστική ενημερότητα, συνταξιοδοτικές παροχές).


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης