Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σύσταση φορολογικής ακαδημίας για τους υπάλληλους της φορολογικής διοίκησης - Ενημερωτικό σημείωμα Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. για συνάντηση με τη Γ.Γ. κ. Σαββαΐδου

9 Μάρτιου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

ΠΟΕ ΔΟΥ
Λεωχάρους 2 - 6ος Όροφος
10562 Αθήνα
Τηλ: 210 3622707, 210 3633260, 210 3608209, 210 3608228
Fax: 210 3638782
E-mail: [email protected]

Αθήνα 9.3.2015
Αρ. Πρωτ.: 721

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ Γ.Γ. κ. ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ

Συνάντηση πραγματοποίησε την Πέμπτη 5.3.2015 η Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΔΟΥ με τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Σαββαΐδου για να συζητηθούν ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της. Οι τοποθετήσεις της στα θέματα που ετέθησαν έχουν ως εξής:

Για τις απειλές που δέχονται οι συνάδελφοι:

Δήλωσε ότι η Γεν. Γραμματέας έχει ζητήσει με δική της πρωτοβουλία αστυνόμευση σε μεμονωμένες περιπτώσεις όπου υπήρξαν φαινόμενα απειλών και επιθέσεων σε συναδέλφους. Θεωρεί ότι πρέπει να κατανοηθεί από την Πολιτική Ηγεσία ο νευραλγικός χαρακτήρας του φορολογικού αντικειμένου ώστε να υπάρχει η ανάλογη βούληση για την επίλυση του θέματος . Δεσμεύτηκε να επανέλθει με αίτημα αστυνομικής συνδρομής σε συγκεκριμένες Δ.Ο.Υ.

Για την καθαριότητα στις υπηρεσίες:


Ως Γ.Γ.Δ.Ε. είχαν κατατεθεί προτάσεις και στην προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς να δοθεί ουσιαστική λύση. Θεωρεί ότι το πρόβλημα θα λυθεί αν η Γ.Γ.Δ.Ε. είχε αυτόνομο προϋπολογισμό ή αν σε επίπεδο οικονομικού προγραμματισμού δοθεί προτεραιότητα σε τέτοιου είδους συμβάσεις.

Για την υποστελέχωση υπηρεσιών – ελλείψεις σε προσωπικό:


Μας ενημέρωσε ότι η ΓΓΔΕ έχει επανειλημμένα ζητήσει και από την προηγούμενη και από τη νέα πολιτική ηγεσία την πρόσληψη 1.600 ατόμων ώστε να αντιμετωπιστούν οι οξυμένες ελλείψεις σε επίπεδο ελεγκτικών μηχανισμών και Δ.Ο.Υ. Η προηγούμενη κυβέρνηση ενέκρινε την πρόσληψη άμεσα μέσω ΑΣΕΠ 500 εφοριακών, που την ανέστειλε κατόπιν ο ΑΣΕΠ, μετά από απόφαση της νέας κυβέρνησης. Η ίδια έχει ήδη προβεί σε έγγραφη διαμαρτυρία για το ζήτημα αυτό.

Για το πρόβλημα με τις υπερεισπράξεις στις ΔΟΥ:

Δήλωσε ότι γνωρίζει το πρόβλημα, είναι καθαρά τεχνικό και ήδη λαμβάνονται μέτρα για την επίλυσή του. Θα υπάρξει λύση σύντομα.

Για την ανάγκη μηχανογράφησης του τμήματος κεφαλαίου:


Συμφωνεί ότι πρέπει να προχωρήσει. Ο κύριος λόγος για τον οποίο το θέμα αυτό έχει καθυστερήσει είναι η έλλειψη χρηματοδότησης.

Για το μεγάλο όγκο υποθέσεων ανά ελεγκτή:

Δήλωσε ότι είναι ενήμερη και έχει επίσης ενημερώσει την κ. Βαλαβάνη.

Θεωρεί ότι η λύση είναι να ακυρωθούν όλες εκείνες οι εντολές ελέγχου που δεν εξεδόθησαν με βάση τα κατάλληλα κριτήρια (ανάλυση κινδύνου, εισπραξιμότητας κλπ) και να δοθεί βάρος στις υποθέσεις με υψηλό βαθμό εισπραξιμότητας. Επιπλέον, μπορεί να θεσπιστεί μια διάταξη που να καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι συνάδελφοι μπορούν να τις βάλουν σε προτεραιότητα, ώστε να είναι και εκείνοι καλυμμένοι.

Για τον προληπτικό έλεγχο:


Η κ. Σαββαϊδου δήλωσε ότι ακόμα δε λειτουργεί όπως πρέπει, χωρίς να ευθύνονται οι συνάδελφοι γι’ αυτό. Το κύριο πρόβλημα είναι το ότι ακόμα δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες και επικρατεί μια ασάφεια σχετικά με τη σχέση ΣΔΟΕ – ΥΕΔΕ. Έχουν γίνει βήματα πάντως σε καίρια ζητήματα, όπως π.χ. φορολογική απάτη – ΦΠΑ με κατάλληλη εκπαίδευση των συναδέλφων προκειμένου να έρθουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Τέλος, εκτιμά ότι ο προληπτικός έλεγχος είναι υπερεκτιμημένος, δεν αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Υπάρχει σκέψη να γίνονται κατασχέσεις ταμείου από δικαστικό επιμελητή για σοβαρούς παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας και μεγαλοοφειλέτες ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των βεβαιωμένων εσόδων στοχευμένα.

Για την αυτοτέλεια της ΓΓΔΕ και τα δύο υπηρεσιακά συμβούλια:

Τόνισε ότι αυτή είναι η κατάσταση τώρα και χωρίς υπηρεσιακά συμβούλια δε μπορεί να προχωρήσει τίποτα. Στην τοποθέτηση της Ε.Ε. ότι δεν πρέπει να διασπαστεί ο κλάδος γιατί ενδέχεται να οδηγήσει και σε μισθολογικούς διαχωρισμούς, δήλωσε ότι όλες οι μέχρι σήμερα συζητήσεις επί του θέματος με την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία ήταν στη λογική της «αμοιβής ανάλογα με τη φύση της εργασίας».

Για την αποκατάσταση των συναδέλφων της κατηγορίας ΤΕ:

Μας παρέπεμψε στο έγγραφό της με το οποίο τάσσεται υπέρ της αποκατάστασης. Δήλωσε ότι για την κωλυσιεργία δεν ευθύνεται εκείνη. Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση η οποία ενώ ήταν έτοιμη, δεν πρόλαβε να εισαχθεί στη Βουλή για συζήτηση λόγω των εκλογών.

Για την αργοπορία στην προκήρυξη θέσεων διευθυντών / υποδιευθυντών:

Οφείλεται σε σειρά παραγόντων. Καταρχήν, έπρεπε να τοποθετηθούν πρώτα οι διευθυντές στο Υπουργείο, ενώ υπήρχαν και οι μνημονιακοί έλεγχοι που αντικειμενικά ανάλωναν αρκετούς πόρους. Δήλωσε ότι είχε ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία, ώστε να είναι όσο πιο αξιοκρατική και αδιάβλητη γίνεται, για να αποφύγει μάλιστα να κατηγορηθεί ως «μνημονιακή». Η παράταση επίσης οφείλεται στην αλλαγή κυβέρνησης που αντικειμενικά πήγε τα πράγματα λίγο πίσω (ώστε να υπάρξει συνεννόηση με τη νέα Πολιτική Ηγεσία) αλλά και στο ότι περίμενε να ψηφιστεί η διάταξη για την ΤΕ κατηγορία ώστε να συμπεριληφθούν στις αιτήσεις και οι συνάδελφοι αυτοί. Από την πλευρά της ΠΟΕ-ΔΟΥ διατυπώθηκε η πάγια θέση για αδιάβλητο γραπτό διαγωνισμό.

Για τις μεταθέσεις της 1Κ/2013:

Δεσμεύτηκε να πιέσει τον κ. Βαρουφάκη και την κ. Βαλαβάνη όσο περισσότερο γίνεται, τουλάχιστον για κάποιους συναδέλφους που πέρα από το οικονομικό έχουν και ιδιαίτερους οικογενειακούς ή άλλους λόγους (υγείας κλπ).

Για την εκπαίδευση των συναδέλφων:


Δήλωσε ότι είναι υπέρ της σύστασης φορολογικής ακαδημίας, για την οποία έχει έτοιμη διάταξη.

Για την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου ΓΓΔΕ για το 2015:

Αναγνώρισε ότι κακώς δεν κλήθηκε η ΠΟΕ-ΔΟΥ για να καταθέσει τις απόψεις της και δήλωσε ότι στην κατάρτιση του επόμενου επιχειρησιακού σχεδίου θα κληθούμε.

Για την κοινωνική νομιμοποίηση των εφοριακών:


Υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράστασή της στους συναδέλφους και στο έργο τους.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     

ΡΕΒΕΚΑ ΜΠΑΣΜΑΤΖΙΔΟΥ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΝΑ ΚΙΟΥΤΣΟΚΙΟΖΟΓΛΟΥ-ΠΟΥΛΑΚΗ



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης