Αποτελέσματα live αναζήτησης

Υποχρεωτικά από λογιστή θα υπογράφονται όλες οι χρημοτοοικονομικές καταστάσεις των Ε.Λ.Π.

22 Νοέμβριου 2014 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Στο πρόσφατο νομοσχέδιο των Ε.Λ.Π. που ψηφίστηκε χθες στη βουλή, υπάρχει μία σημαντική διάταξη που αφορά όλους τους συναδέλφους λογιστές-φοροτεχνικούς. Ειδικότερα, στην παράγραφο 4 του άρθρου 5 του ψηφισθέντος σχεδίου νόμου προβλέπονται τα ακόλουθα:

Άρθρο 5: Διασφάλιση αξιοπιστίας λογιστικού συστήματος

«4. Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις κάθε οντότητας, που υπόκεινται στον παρόντα νόμο, προ της έκδοσής τους, εγκρίνονται κατά περίπτωση από το αρμόδιο όργανο διοίκησης της οντότητας και υπογράφονται από το εξουσιοδοτημένο μέλος του και τον κατά το νόμο υπεύθυνο λογιστή για τη σύνταξη αυτών».



Η λέξη « κάθε » και η φράση « που υπόκεινται στον παρόντα νόμο » που προστέθηκαν στο τελικό κείμενο είναι πολύ σημαντικές, γιατί μέσω αυτών προκύπτει εναργώς ότι οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις όλων των οντοτήτων που υπόκεινται στο νόμο των Ε.Λ.Π. θα υπογράφονται και από τον υπεύθυνο για τη σύνταξή τους λογιστή φοροτεχνικό. Εν ολίγοις, τα όρια του άρθρου 38 του ν. 2873/2000 δεν υφίστανται μετά την καθιέρωση των Ε.Λ.Π. και συνεπώς θα είναι υποχρεωτική η υπογραφή των χρηματοοικονομικών καταστάσεων όλων των οντοτήτων από τον υπεύθυνο λογιστή.


Επειδή είμαστε υπέρμαχοι της άποψης ότι πρέπει να αποδίδουμε πάντα τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και να αναδεικνύουμε οτιδήποτε αρνητικό αλλά συνάμα να εκθειάζουμε τις οποιεσδήποτε σημαντικές ενέργειες συναδέλφων που έχουν θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κλάδο, οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα.


Οι σημαντικές αυτές προσθήκες προήλθαν μετά από εισήγηση του συναδέλφου κ. Γιώργου Χριστόπουλου που συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. (και ως Γ.Γ. της Ε.Φ.Ε.Ε.Α.) στα πλαίσια της συζήτησης στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του νομοσχεδίου για τα Ε.Λ.Π. στη βουλή. Βέβαια, ο συνάδελφος κ. Γ. Χριστόπουλος την άποψή του αυτή περί των σχετικών προσθηκών στο νομοσχέδιο την είχε συζητήσει πριν την εισήγησή του και με τον έτερο συνάδελφο κ. Βασίλη Καμπάνη (Γ.Γ της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) που συμμετείχε ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και με τον πρόεδρο της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κ. Αβραάμ Πανίδη, οι οποίοι φυσικά τάχθηκαν αμέσως υπέρ της άποψης αυτής.

Τις ανωτέρω σημαντικές προσθήκες υιοθέτησε και ο ο υφ. Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης και πλέον η ανωτέρω διάταξη έτσι όπως διαμορφώθηκε αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.


Θεωρούμε ότι η ανωτέρω εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για τον κλάδο γιατί πλέον θα είναι υποχρεωτική η υπογραφή των χρηματοοικονομικών καταστάσεων όλων των οντοτήτων από τον υπεύθυνο λογιστή.


Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, να ασκούμε κριτική όπου αυτό απαιτείται αλλά και να εκθειάζουμε ενέργειες που έχουν θετικό αντίκτυπο σε όλους μας, είτε πρόκειται από πλευράς των συναδέλφων μας, είτε από την πλευρά του υπ. Οικ.


Επιμέλεια

Επιστημονική ομάδα TaxHeaven




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης