Αποτελέσματα live αναζήτησης

Θετική η Ε.Σ.Ε.Ε. στην αντικατάσταση Ε.Γ.Λ.Σ. με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου

«Θετική η ΕΣΕΕ στην αντικατάσταση ΕΓΛΣ με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα»

 
 Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης συμμετείχε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής της 14ης Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της οποίας εξέθεσε εν συντομία τις απόψεις των εμπόρων σχετικά με το σχέδιο νόμου «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις», που θα εισάγει στο Εθνικό μας Δίκαιο σχετική Κοινοτική οδηγία. Παράλληλα κατατέθηκε αναλυτικό υπόμνημα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, με ιδιαίτερη αναφορά στη κοστολόγηση των αλλαγών, για το 97% των ελληνικών ΜμΕ επιχειρήσεων με τζίρο μικρότερο του 1,5 εκ. ευρώ.

Για τη διαμόρφωση των θέσεων και του αναλυτικού υπομνήματος της ΕΣΕΕ είχε ήδη πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη στο ΥΠΟΙΚ συνάντηση εργασίας ανάμεσα στο σύμβουλο για φοροτεχνικά θέματα της ΕΣΕΕ κ. Αντώνη Μουζάκη με τον Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας υπεύθυνο για την προπαρασκευή των αναγκαίων προσαρμογών για την υλοποίηση των διατάξεων, σχετικά με τα Νέα Λογιστικά Πρότυπα, κ. Κ. Καραμάνη. Συζητήθηκαν αναλυτικά οι παρατηρήσεις της ΕΣΕΕ που τέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, η οποία σημειωτέον ολοκληρώθηκε με επιτυχία και δόθηκαν όλες οι αναγκαίες διευκρινίσεις, αναφορικά με την εισαγωγή ρύθμισης που αφορά στην οδηγία 2013/34/EΕ, την οποία η χώρα μας έχει την υποχρέωση να ενσωματώσει στο Εθνικό της Δίκαιο. Στο πλαίσιο μάλιστα της διαβούλευσης, δρομολογήθηκαν βελτιώσεις, σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, με σκοπό την ομαλή και χωρίς προβλήματα μετάβαση στους νέους λογιστικούς κανόνες. Συνολικά, μετά τις χρήσιμες εξηγήσεις και διευκρινίσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν, η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι το νομοσχέδιο θα αποτελέσει ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, εφόσον υλοποιηθεί με τη δέουσα προσοχή, ούτως ώστε να είναι ένα χρήσιμο και καινοτόμο εργαλείο για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας διαβεβαίωσε την ΕΣΕΕ πως τα Νέα Λογιστικά Πρότυπα, η εφαρμογή των οποίων οριοθετείται στις 1/1/2015, εκσυγχρονίζουν τους κανόνες λογιστικής τυποποίησης, χωρίς να διαταράσσουν τη λειτουργία των λογιστηρίων των επιχειρήσεων, καθόσον λαμβάνεται ειδική μέριμνα ως προς αυτή την ευαίσθητη παράμετρο. Τα νέα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα είναι ένα υποσύνολο των Διεθνών Προτύπων, που μπορούν να συνδέσουν καλύτερα τα λογιστήρια των ελληνικών και των ξένων επιχειρήσεων και να λειτουργήσουν ως εργαλείο εξωστρέφειας για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως δεν επέρχεται μεταβολή της λογιστικής καθημερινότητας από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το σχέδιο λογαριασμών του ΕΓΛΣ και δεν υποχρεώνονται να αλλάξουν τη λοιπή λογιστική τους οργάνωση, ούτε να επιβαρυνθούν με επιπλέον δαπάνες, από τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμος πίνακας αντιστοίχισης του σχεδίου λογαριασμών του νομοσχεδίου με τις νέες λογιστικές καταστάσεις. Επίσης, δεν θα είναι απαραίτητη η επιμέτρηση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων στην εύλογη αξία, αφού η χρήση και η δυνατότητα απομείωσής τους θα είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Οδηγίας.

Είναι ίσως από τις λίγες περιπτώσεις των Επιτροπών της Βουλής, όπου τα περισσότερα κόμματα και όλοι οι φορείς συμφωνούν στην εφαρμογή της προαιρετικής εναρμόνισης των ελληνικών λογιστικών προτύπων και εισαγωγής τους στο προθάλαμο των Διεθνών προτύπων, χωρίς αναβολή. Οι μικρομεσαίοι της αγοράς δεν φοβόμαστε το καινούργιο, δεν φοβόμαστε το καλύτερο, φοβόμαστε το λάθος στις αλλαγές του ΥΠΟΙΚ και ευτυχώς σε αυτό το Σχέδιο νόμου και την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων δεν φαίνεται να υπάρχει λάθος.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης