Αποτελέσματα live αναζήτησης

Άγρια φορολόγηση στα αγροτικά εισοδήματα από φέτος

29 Οκτώβριου 2014 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά


Του Γ. Κρανά π. Οικον. Επιθεωρητή

Με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) προβλέπεται συντελεστής φορολόγησης 13% από το πρώτο ευρώ για τα εισοδήματα από γεωργικές εκμεταλλεύσεις , δηλαδή για εισοδήματα αγροτών, κτηνοτρόφων , αλιέων , δασεργατών κλπ. , υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση
Σε κάθε περίπτωση που το πραγματικό αγροτικό εισόδημα θα είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης για τις κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα κλπ ,η πρόσθετη διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος θα θεωρείται ως «εισόδημα από επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα» και θα φορολογείται με συντελεστή διπλάσιο, δηλαδή με 26% αντί με 13% που προβλέπεται κανονικά για τα γεωργικά εισοδήματα!
Επίσης και σε κάθε περίπτωση που ένας αγρότης θα δηλώνει ζημιά, θα φορολογείται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Φέτος οι αγρότες για τα εισοδήματα του 2013 δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο, λόγω του ότι φορολογήθηκαν, κατ’ εξαίρεση και μόνο για τα εισοδήματα του 2013, με την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών και των συνταξιούχων στην οποία προβλέπεται αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.
Από το τρέχον έτος τα αγροτικά εισοδήματα του 2014 ( οικον. έτος 2015) θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.
Με τροπολογία που κατατέθηκε καταργείται η διάταξη η οποία οδηγούσε σε διπλασιασμό του συντελεστή από 13% σε 26% για τους αγρότες των οποίων το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του πραγματικού ( αγροτικού) και η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος θα φορολογείται πλέον με 13%.

Την απάλειψη αυτής της διάταξης, το Υπ. Οικονομικών εμφανίζει ως μεγάλη βελτίωση για τη φορολόγηση των αγροτών, αποκρύπτοντας θα λεγα σκόπιμα, το δυσβάστακτο συγκριτικά με πέρυσι φορολογικό βάρος που θα προκύψει στα χαμηλά αγροτικά εισοδήματα.

Έτσι, φέτος για τα αγροτικά εισοδήματα του 2014 (οικον. Έτος 2015) ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει δυσβάστακτο φόρο συγκριτικά με πέρυσι.

Για παράδειγμα, αγρότης με εισόδημα 9.550 ευρώ πέρυσι ήταν αφορολόγητος, φέτος θα πληρώσει συνολικά μαζί με την προκαταβολή (55%) 1.924 ευρώ.

Βέβαια, η υπερφορολόγηση αυξάνει στις περιπτώσεις που το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης .

Για παράδειγμα, έγγαμος αγρότης κάτοχος ενός Ε.Ι.Χ αυτοκινήτου 1.400 κ.ε. με επιφάνεια μονοκατοικίας 100 τ.μ. και αγροτικό εισόδημα 9.550 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 2.639 ευρώ έναντι 782 ευρώ πέρυσι.

Με δεδομένο ότι το συνολικό οικογενειακό αγροτικό εισόδημα, που δηλώθηκε από 16.792 φορολογούμενους της Ηπείρου, το 2011 ανήλθε με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Γ.Γ.Π.Σ ( τα επόμενα έτη δεν έχουν αναρτηθεί) σε 171.041.000 ευρώ, (ήτοι μέσο εισόδημα ανά αγρότη 10.185 ευρώ) , σε συνδυασμό και με τα αυξημένα τεκμαρτά εισοδήματα που προκύπτουν από τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, γίνεται ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση στηρίζει την εκτέλεση του προϋπολογισμού στην υπερφορολόγηση που θα προκύψει στα χαμηλά αγροτικά εισοδήματα από 1 έως 9.550 ! ευρώ.

Επειδή οι αδικίες διαπιστώνονται με τη λήψη των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, οφείλουν οι αγρότες, πριν να είναι αργά, να προλάβουν την υπερφορολόγηση, μια και η μόνιμη επωδός των βουλευτών που ψήφισαν το νόμο είναι γνωστή: "Δεν ξέραμε τι ψηφίζαμε! ". Το σίγουρο είναι ότι οι αγρότες θα το μάθουν καλά με την πληρωμή των επόμενων εκκαθαριστικών, αν δεν αγωνιστούν για βελτιωτικές ρυθμίσεις.  Βέβαια, το ίδιο Φορολογικό σοκ θα υποστούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, εργαζόμενοι με "μπλοκάκια", άνεργοι και φοιτητές.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης