Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δηλώσεις του ΥΠΑΑΝ Ν. Δένδια και του επικεφαλής της Task Force H. Reichenbach

25 Σεπτέμβριου 2014 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 7 λεπτά
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δηλώσεις του ΥΠΑΑΝ Ν. Δένδια και του επικεφαλής της Task Force H. Reichenbach


Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα σας. Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη μακρά συζήτηση που είχαμε σήμερα με τον κ. Reichenbach, τον επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα, σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.

Συζητήσαμε κατ' αρχήν με τον κ. Reichenbach τα θέματα που αφορούν τη μεταφορά ρευστότητας στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως ξέρετε, χτες η Task Force παρουσίασε στο Μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας μια πολύ σημαντική προσέγγιση στα προβλήματα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την παρουσία όλων των κοινωνικών εταίρων, η οποία περιείχε συγκεκριμένες προτάσεις, πρέπει να πω σχεδόν ταυτόσημες με την άποψη του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για το θέμα αυτό. Προτάσεις που έτυχαν και της απόλυτης επιδοκιμασίας των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι μάλιστα είχαν συμμετάσχει ενεργητικά στη δημιουργία της συγκεκριμένης έκθεσης και πρότασης.

Είχαμε την ευκαιρία με τον κ. Reichenbach να συζητήσουμε το θέμα της χρηματοδότησης και το θέμα των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη διευκόλυνση χρηματοδότησης αυτών των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και το θέμα που αφορά το Institute for Growth (το IFG) και το ρόλο που το IFG μπορεί να παίξει στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συζητήσαμε επίσης με τον κ. Reichenbach το θέμα το οποίο γνωρίζετε ότι έχει θέσει η Ελλάδα ως προς τη χρήση των διαρθρωτικών Ταμείων για την επιδότηση των ενήμερων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν έχω κουραστεί να σας λέω ότι το επιτόκιο το οποίο πληρώνουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους και ότι αν αυτό δεν διορθωθεί, οι επιχειρήσεις αυτές θα αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Έχουμε προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την αλλαγή του σχετικού κανονισμού, έχουμε πετύχει τη σύμφωνη γνώμη μιας ευρύτατης ομάδας του Γερμανού Υπουργού κ. Σόιμπλε, του Αντικαγκελάριου κ. Γκάμπριελ, του Γάλλου Υπουργού κ. Σαπέν, του νέου Επιτρόπου κ. Μοσχοβισί, του επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Βέμπερ, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την βοήθεια του κ. Reichenbach.

Γνωρίζει καλά τα θέματα και τους τρόπους λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προφανές αυτό, η βοήθειά του λοιπόν και η καθοδήγησή του σε αυτό το θέμα και η συνεργασία μαζί του είναι για μας εξαιρετικά σημαντική και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ο κ. Reichenbach και η Task Force για την Ελλάδα προσυπογράφουν αυτό το στόχο.

Επόμενο θέμα το οποίο συζητήσαμε έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εδώ θέλω να σας πω το εξής: Ήμασταν εδώ με τον κ. Χόγερ τις προάλλες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει συμφωνήσει να βοηθήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με μεταφορά πόρων για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, έναντι αυτών των χρημάτων όμως η Ελλάδα καταβάλλει προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως ασφάλεια ένα ποσό από τα διαρθρωτικά Ταμεία, το ήμισυ του ποσού που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην ελληνική αγορά.

Αυτή η συμφωνία έγινε όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε κατάσταση χρεοκοπίας, δηλαδή τα ratings της Ελλάδας ήταν default. Σε αυτή τη συμφωνία προβλέπεται ότι αν η Ελλάδα αλλάξει κατάταξη, μπορούμε να το επαναδιαπραγματευτούμε.

Είχα πει στον κ. Χόγερ τις προάλλες ότι έχουμε μια σκέψη προς αυτή την κατεύθυνση, τη σκέψη αυτή τη διατύπωσα και προς τον κ. Reichenbach και πρέπει να σας πω ότι είναι κάτι το οποίο θα επιδιώξουμε. Αυτό θα μας επιτρέψει, εφόσον συμφωνήσουμε, μεταφορά επιπλέον ρευστότητας στην ελληνική οικονομία χωρίς να πρέπει να δεσμεύσουμε ανάλογα ποσά από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Το άλλο ζήτημα το οποίο συζητήσαμε με τον κ. Reichenbach ήταν η νέα προσπάθεια την οποία ξεκινάμε για μια συνεργασία με την EBRD, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.

Ήδη έχουν υπάρξει, με τη βοήθεια και της Task Force, προκαταρκτικές επαφές και νομίζω ότι και αυτό θα μπορούσε να είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τη μεταφορά ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Θα έχουμε σύντομα νέα για το συγκεκριμένο θέμα και όταν λέω "σύντομα" εννοώ μέσα στον επόμενο μήνα.

Βεβαίως συζητήσαμε και διάφορα άλλα θέματα που αφορούν τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, της αδειοδότησης και όλα τα σχετικά τα οποία μας απασχολούν.

Καταλήγοντας θέλω να πω ότι έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την Taskforce και τον κ. Ράιχενμπαχ και ειλικρινά θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τον εποικοδομητικό ρόλο που παίζει στην προσπάθεια την οποία καταβάλλει η χώρα για να βγει από την κρίση.

Νομίζω ότι έχουμε πια αποκτήσει μια κοινή αντίληψη για τα θέματα μεταφοράς ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και τους ευρωπαϊκούς πόρους και αυτή η βοήθεια για μας και η τεχνογνωσία είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό.

Παρακαλώ κ. Ράιχενμπαχ.

X. ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ επίσης που ήσασταν στην εκδήλωση χθες και που είχατε μία τόσο θετική προσέγγιση στο θέμα της μεταφοράς ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι για μένα και για όλους μας το μέλλον της Ελλάδας. Το μέλλον εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίον θα προχωρήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εσείς διαδραματίζετε έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις αυτές. Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών μας. Πρέπει να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητά σας να προσπαθήσετε όσο περισσότερο και όσο καλύτερα μπορείτε έτσι ώστε να υπάρξει μια καλή εξεύρεση λύσης.

Συμφωνώ με τα θέματα που αναφέρατε, που ήταν τα βασικά θέματα που συζητήσαμε και επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο στο να επισημάνω ένα-δύο από αυτά. Όπως για παράδειγμα η ευκαιρία που παρουσιάζεται τώρα με τη νέα προγραμματική περίοδο που αφορά στα διαρθρωτικά ταμεία, έτσι ώστε να μπορέσει πράγματι να γίνει μια μεταφορά ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν δηλαδή εκείνα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης αυτό που αναφέρατε για τη μείωση του επιτοκίου που πληρώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πάρα πολύ σημαντικό και θέλω να ελπίζω ότι δουλεύοντας μαζί προς αυτή την κατεύθυνση, αυτή την κρίσιμη κατεύθυνση, θα μπορέσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και η Ελλάδα να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα, αυτή την κρίση.

Κατά δεύτερον θα ήθελα να σας πω ότι είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν ήμουν ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τον τρόπο που είχε συναχθεί η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο παρελθόν, πριν από μερικά χρόνια. Η αλήθεια όμως είναι, όπως είπατε και εσείς, ότι ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα και ήταν υπερβολικά δύσκολη τότε η διαπραγμάτευση αλλά και αργότερα η επαναδιαπραγμάτευση.

Τώρα όμως το περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο, η βαθμολογία έχει ανέβει, άρα θεωρώ ότι έχετε μία αντικειμενική περίπτωση αυτή τη στιγμή να μπορέσετε να κάνετε μια πολύ καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μάλιστα να υπάρξει μεγαλύτερη ρευστότητα προς την Ελλάδα χωρίς να υπάρχουν επιπλέον εξασφαλίσεις.

Πρέπει να σας πω επίσης ότι επειδή δούλεψα έξι χρόνια στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης είναι αλήθεια ότι περίμενα πως θα υπάρξει αυτή η υποστήριξη προς την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης έχει εξαιρετικούς τραπεζίτες, οι οποίοι προσδίδουν μία προστιθέμενη αξία σε όλες αυτές τις εργασίες και τις συμφωνίες. Μία προστιθέμενη αξία που έρχεται και στις υφιστάμενες τράπεζες και στην Ελλάδα και σε ολόκληρο το σύστημα.

Θεωρώ ότι αν κατευθύνετε με επιτυχία αυτή την υποστήριξη, τότε πραγματικά θα επιτύχετε ένα πολύ μεγάλο έργο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κρατάει ως ασφάλεια 1,4 δισεκατομμύρια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, να σας εξηγήσω πως είναι. Αυτή τη στιγμή αν θυμάμαι καλά, το ποσό το οποίο έχουν είναι 300 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο υπάρχει ως ασφάλεια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Εγώ ζητώ όσον αφορά τη σχέση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, διότι αυτό είναι τμήμα που υπάρχει ως collateral, στο ποσό από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, να αλλάξει η σχέση του ένα προς δύο. Είναι ένα προς δύο, δηλαδή εάν θελήσουμε να πάρουμε άλλα 400 θα πρέπει να δεσμεύσουμε άλλα 200 από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Εγώ αυτό που ζητώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι να πάρουμε τα 400 χωρίς να δεσμεύσουμε επιπλέον ρευστότητα. Για να έχετε μια αίσθηση, τα χρήματα που χρειαζόμαστε για να επιδοτήσουμε το επιτόκιο πάνω από ένα χρόνο των ενήμερων δανείων, είναι αυτά τα χρήματα που μπορούμε να γλιτώσουμε εάν αλλάξουμε αυτή τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να έχετε μία αίσθηση της αναλογίας και τι τεράστια σημασία έχει αυτό για μας! Αυτό είναι κάτι το οποίο έθεσα στον κ. Χόγερ κατά την επίσκεψή του εδώ, θα το συζητήσουμε και είμαι σίγουρος ότι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα καταλάβει ότι αλλιώς ήταν η Ελλάδα του 2010 κι αλλιώς είναι η Ελλάδα του 2014.

Εμείς αυτά τα χρήματα τα χρειαζόμαστε, η ρευστότητα για τις επιχειρήσεις για μας είναι ανάσα ζωής, δεν έχουμε κανένα περιθώριο, οφείλουμε να είμαστε απολύτως σφιχτοί και να χρησιμοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ των διαρθρωτικών ταμείων.

Και η βοήθεια που μας παρέχει ο κ. Ράιχενμπαχ σε αυτό, στην πραγματικότητα και με την έκθεση της Task Force, αναδεικνύει το πρόβλημα και επίσης αναδεικνύει τις λύσεις που και εμείς προτείνουμε. Είναι για μας εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για να παλέψουμε στην Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Από το Γραφείο Τύπου


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης