Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο 1,375 δισ. ευρώ η συνολική χρηματοδοτική δραστηριότητα της ΕΤΕπ στη χώρα

19 Σεπτέμβριου 2014 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.:210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: [email protected]

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου

Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, στην τελετή υπογραφής των δανειακών συμβάσεων με την ΕΤΕπ


Κύριε Πρόεδρε της ΕΤΕπ,

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα, μετά από μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, επιτέλους σταθεροποιείται. Σταθεροποιείται η οικονομία της. Το τρίτο τρίμηνο θα δούμε για πρώτη φορά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και – όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος –ήδη από τον Απρίλιο η Ελλάδα αποκτά εκ νέου πρόσβαση στις αγορές.

Δεν έχει αποκαταστήσει πλήρως την έξοδό της στην ομαλή χρηματοδότηση, όμως σταδιακά εκδίδει ομόλογα διαφορετικών λήξεων και σιγά σιγά θα κλείσει όλη την καμπύλη επιτοκίου.

Καμιά, όμως, δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι για πάντα, δεν μπορεί να έχει διάρκεια, εάν δεν αναληφθούν μεγάλες αναπτυξιακές επενδυτικές πρωτοβουλίες, που θα φτιάξουν θέσεις εργασίας και θα φέρουν εισοδήματα στον κόσμο.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια «ανάσα» - «ανάσα» στο εισόδημα – ώστε οι Έλληνες να αντιληφθούν ότι επιτέλους πλησιάζουμε στην έξοδο από την κρίση.

Ότι έρχονται ξανά χρήματα στο πορτοφόλι τους, τα παιδιά τους έχουν δουλειά, οι θυσίες που έκαναν πιάνουν τόπο και άρα πρέπει να διαφυλάξουν τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήταν δραματικές.

Η Ελλάδα είναι η νούμερο ένα χώρα στο ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, στις αξιολογήσεις του ΟΟΣΑ, κάθε χρόνο από το 2012, σε σχέση με όλες τις χώρες του κόσμου – δεν μιλάω για την Ευρωζώνη ούτε για ΕΕ.

Ανέφερε ο κ. Hoyer ότι οι επενδύσεις στην Ευρώπη έχουν πέσει κατά 20%. Σε μας έχουν πέσει πολύ περισσότερο από 50%. Βέβαια σε αυτό το 20% ή το 50% που αναφέρομαι, ένα μεγάλο κομμάτι είναι οι επενδύσεις σε κατοικίες, οι οποίες έχουν σχεδόν μηδενιστεί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.

Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό έχουν αρχίσει και σταθεροποιούνται και αυτός είναι ένας καλός, πρόδρομος δείκτης.

Η ΕΤΕπ αποτέλεσε πυλώνα συνεργασίας και χρηματοδοτικής στήριξης της δημοσιονομικής προσπάθειας που προανέφερα.

Η σημερινή υπογραφή πολύ σημαντικών δανειακών συμβάσεων με το ελληνικό Δημόσιο καθώς και με τις εταιρείες Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ είναι ουσιαστικής σημασίας για την απρόσκοπτη υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής και την αποκατάσταση της ομαλής ροής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Πρόκειται για έργα που υλοποιούνται σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, στον τομέα των μεταφορών και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι αναμενόμενες θετικές συνέπειες θα είναι πολλαπλές τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για το κοινωνικό σύνολο, λόγω του κατεξοχήν αναπτυξιακού χαρακτήρα των έργων αυτών και του μεγάλου πολλαπλασιαστή, θέμα που συζητήθηκε έντονα στη χώρα μας το περασμένο διάστημα.

Η υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων υποδομής συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ και στην ουσιαστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Περαιτέρω, αναμένεται να αποτελέσουν μέσο προσέλκυσης άμεσων επενδύσεων από διεθνείς επενδυτές, που θα έχουν ευρύτερα αναπτυξιακά οφέλη και θα δημιουργήσουν νέες ποιοτικές θέσεις απασχόλησης.

Με τις σημερινές υπογραφές, η συνολική χρηματοδοτική δραστηριότητα της ΕΤΕπ στην χώρα, εντός του τρέχοντος έτους, δηλαδή μέχρι το Σεπτέμβρη, ανέρχεται στο ποσό του 1,375 δισ. ευρώ, ποσό που είναι πολύ κοντά στο ποσό που πετύχαμε όλη τη χρονιά πέρυσι, καθώς απορροφήσαμε 1,465 δισ. ευρώ. Ήδη φτάσαμε σχεδόν στον περσινό στόχο στο πρώτο εννεάμηνο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.

Παράλληλα με τα μεγάλα έργα, θα ήθελα να τονίσω τη σημαντική συνεισφορά της Τράπεζας στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των ελληνικών τραπεζών, στις οποίες έχουν εκταμιευθεί 232 εκ. ευρώ από την αρχή του χρόνου.

Ουσιαστική συμβολή υπάρχει, επίσης, στον κατασκευαστικό τομέα της εκπαίδευσης και την χρηματοδότηση πρωτοβουλιών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αλλά δεν σταματάμε εδώ.

Συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία με την Τράπεζα, προγραμματίζοντας τα επόμενα επενδυτικά σχέδια, που ανταποκρίνονται στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσουν και οι σχετικές διεργασίες που έλαβαν χώρα στο πρόσφατο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., με σκοπό την τόνωση επενδυτικών έργων, στο πλαίσιο της ΕΤΕπ, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Hoyer, τους Αντιπροέδρους, καθώς και τα στελέχη της Τράπεζας για την αμέριστη συνδρομή τους στην απρόσκοπτη προώθηση χρηματοδοτικών εργαλείων τόνωσης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σας ευχαριστώ.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης