Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 24 λεπτά

Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης

Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλό Μήνα και καλό Φθινόπωρο σε όλους.

Το σχόλιο της σημερινής Δευτέρας θα είναι αρκετά μεγάλο, διότι εκτός από τα τεκταινόμενα της προηγούμενης εβδομάδας θα προσπαθήσω να κάνω και μία περιεκτική αναφορά στα σημαντικά γεγονότα του Αυγούστου, έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό της ενημέρωσης που μπορεί να δημιουργήθηκε σε ορισμένους συναδέλφους λόγω των θερινών διακοπών.

 

Ξεκινώντας να υπενθυμίσουμε ότι τον Αύγουστο δημοσιεύθηκαν πάνω από 9 νόμοι και προεδρικά διατάγματα, μερικοί από τους οποίους περιέχουν σημαντικές διατάξεις, στις οποίες θα αναφερθούμε και θα αναλύσουμε κατωτέρω.


(Σκίτσο Γιάννης Ιωάννου)


Με τον νόμο 4281/2014 είχαμε αλλαγές συνοπτικά σε :

ΦΠΑ

  • Κατάργηση Εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ
  • Νέο καθεστώς μη υπόχρεων ΦΠΑ για τζίρο έως 10.000 ευρώ

Κ.Φ.Δ.

  • Απενεργοποίηση ΑΦΜ στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής
  • Προέκταση προθεσμίας για την διεκπεραίωση αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ
  • Παραγραφή σε περιπτώσεις πολλών δηλώσεων για το ίδιο αντικείμενο.
  • Αναστολή προθεσμίας για άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής


Δηλώσεις οικ. 2014

  • Γενικές και Ιατρικές δαπάνες υπολογίζονται και σε εκπρόθεσμη δήλωση εισοδήματος.


ΕΝΦΙΑ

  • Ποσά μέχρι 5 ευρώ δεν αναζητούνται από την Φορολογική διοίκηση

Καταχώρηση σήματος

  • Πρόβλεψη για απλούστερη Ηλεκτρονική υποβολή

Δημοσιεύσεις - ΓΕΜΗ

  • Προαιρετικά οι δημοσίευσης σε μέσα
  • Υποχρεωτική δημοσίευση σε ΓΕΜΗ


Οργανωτικά θέματα Γ.Γ.Δ.Ε.

  • Στελέχωση ΓΓΔΕ με 400 θέσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Αιγιαλός

  • Οριοθέτηση και χαρτογράφηση αιγιαλού

Πόθεν έσχες

  • Διεύρυνση υπόχρεων πόθεν έσχες
  • Επιτροπή ελέγχου
  • Αυστηρότερες ποινές για παραβάτες

Για περαιτέρω ανάλυση δείτε το σχετικό άρθρο εδώ

 

Με τον νόμο 4279/2014 είχαμε αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των διαφημίσεων αλλά και σημαντικές μεταβολές στο Υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των ΜΜΕ.

Δείτε αναλυτικά εδώ για την τιμολόγηση των διαφημίσεων : Αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των διαφημίσεων. - Απευθείας Τιμολόγηση Διαφημιζόμενων - Υποχρεωτικά η απευθείας τιμολόγηση στον διαφημιζόμενο- καταργείται πλήρως η δυνατότητα τιμολόγησης σε διαφημιστική εταιρεία.

Και εδώ για τα ΜΜΕ : Αλλαγές στην λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Φυσικά όπως είναι γνωστό οι 200 και πλέον κωδικοποιημένοι νόμοι του κόμβου είναι ενημερωμένοι εδώ και καιρό με όλες τις αλλαγές. :


Ανασκόπηση εβδομάδας που πέρασε


Νέο ΕΝΤΥΠΟ ΦΠΑ από 1.1.2015

Όχι δεν θα ξεκινήσουμε την ανασκόπηση με τον ΕΝΦΙΑ, καθώς την περασμένη παρασκευή η Γ.Γ.Δ.Ε. έδωσε στην δημοσιότητα το Νέο απλοποιημένο έντυπο ΦΠΑ που θα χρησιμοποιούμε από το 2015 και του οποίου οι βασικότερες αλλαγές είναι :

  • Οι εισροές (δαπάνες και αγορές) θα αναγράφονται σε 2 μόνο κωδικούς χωρίς διαχωρισμό συντελεστών
  • Ενσωμάτωση της αίτησης επιστροφής του πιστωτικού ΦΠΑ και της αίτησης συμψηφισμού με άλλες μελλοντικές οφειλές στο έντυπο.
  • Αναγραφή Τραπεζικού λογαριασμού του υπόχρεου για τα προς επιστροφή ποσά.

[Δείτε το έντυπο και την απόφαση εδώ]


---


Κατάργηση υποβολής επικυρωμένων αντιγράφων.

Η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Οργάνωσης και Διαδικασιών του ΥΔΜΗΔ, προς διευκόλυνση των πολιτών και επιχειρήσεων αλλά και των υπηρεσιών, κατέγραψε και συνέταξε για το θέμα αυτό τις συχνότερες ερωτήσεις με τις αντίστοιχες απαντήσεις (FAQs). [Δείτε εδώ σχετικά]. Στον αντίποδα όμως ο ΟΑΕΕ προτιμά να συνεχίσουμε την υποβολή των πρωτότυπων εγγράφων για ορισμένες διαδικασίες. [Δείτε εδώ σχετικά]


---

Κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια από 1.1.2015

Οι πιέσεις προς την κυβέρνηση είναι αφόρητες για την απόσυρση της διάταξης που καταργεί την υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια, και όπως είναι φυσικό θα εντείνονται όσο πλησιάζουμε στο τέλος του έτους. Η ηγεσία του Υπ.Ανάπτυξης υποσχέθηκε σε ημερίδα του Ε.Ε.Α. ότι θα συσταθεί επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει όλο το θέμα των πόρων και μαζί και της άρσης της νομοθετημένης μη υποχρεωτικής εγγραφής! [Δείτε εδώ σχετικά]

Στην ημερίδα επίσης έγινε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο 32 επιμελητήρια της χώρας ζητούν την τριετή (τουλάχιστον) παράταση της εφαρμογής της άρσης της υποχρεωτικότητας της εγγραφής, καθώς όπως αναφέρουν, δεν έχει ετοιμαστεί από την Πολιτεία το πλαίσιο της «επόμενης μέρας». [Δείτε εδώ σχετικά]. Ποιο πλαίσιο ακριβώς πρέπει να ετοιμαστεί; Μήπως οι αιτήσεις προς το Γ.Ε.Μ.Η. θα κοστολογούνται στο διπλάσιο ή τριπλάσιο απ' ότι σήμερα; (Σημ..10 ευρώ)

Για χρόνια οι πολιτικοί έταζαν το φεγγάρι. Είμαι ο πρώτος πολιτικός που εκπλήρωσε αυτήν την υπόσχεση. Ρίτσαρντ Νίξον, 1913-1994, Αμερικανός πρόεδρος
(Η δήλωση αυτή έγινε μετά την αποστολή στο φεγγάρι του Apollo 11, το 1969)



---

Στις ΔΟΥ τα πρόστιμα για παράνομη απασχόληση και διακίνηση μεταναστών.

Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κοινή υπουργική απόφαση των υπ.οικονομικών, εργασίας, και μεταφορών.
Με την εν λόγω εγκύκλιο καθορίζονται επίσης τα αρμόδια όργανα και οι διαδικασίες βεβαίωσης των προστίμων του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης. [Δείτε την σχετική απόφαση εδώ]

---

Είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών από την φορολογική διοίκηση.

Το ακούμε εδώ και καιρό, και μάλλον θα υλοποιηθεί σε αρκετό καιρό. Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης συγκρότησε ομάδα διαχείρισης έργου που θα αναλάβει να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών από τη φορολογική διοίκηση. [Δείτε εδώ σχετικά]. Πιο πιθανό φαντάζει το ακόλουθο:


Εισροές - Εκροές

Εγκύκλιο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την έναρξη ελέγχων στα πρατήρια εξέδωσε το Υπ.ανάπτυξης. Από την τετάρτη 27.8.2014 ξεκίνησαν οι έλεγχοι (θεωρητικά) στα πρατήρια καυσίμων για την επιβεβαίωση εγκατάστασης του συστήματος εισροών–εκροών. [Δείτε την εγκύκλιο εδώ]

Θυμίζουμε ότι το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της Εγκατάστασης Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου Εισροών - Εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων όπως ορίζεται από την ΠΟΛ.1161/26.6.2013 είναι :

α. Μέχρι 27.3.2013 ή το αργότερο μέχρι 27.8.2013 (με τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις) στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

β. Μέχρι 27.9.2013 ή το αργότερο μέχρι 27.2.2014 (με τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις) στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Ιωαννίνων.

γ. Μέχρι 27.3.2014 ή το αργότερο μέχρι 27.8.2014 (με τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις) στη λοιπή Ελληνική Επικράτεια.

θυμίζουμε επίσης ότι με την ΠΟΛ.1075/14.3.2014 έχει δοθεί παράταση στα πρατήρια υγρών καυσίμων του Νομού Κεφαλληνίας έως την 31.12.2014

---

Διάλειμμα

Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε οκτώ χώρες και πέντε ηπείρους. Ένα καταπληκτικό φωτορεπορτάζ του Ολλανδού φωτογράφου Jan Banning. Ταξίδεψε σε πέντε ηπείρους. Φωτογράφισε υπαλλήλους σε οκτώ χώρες και δημιούργησε ένα θέμα με τίτλο «Bureaucratics».

Ο χώρος εργασίας είναι όπως τον βλέπει κάθε πολίτης, που προσπαθεί να εξυπηρετηθεί από τη συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία.

ΥΕΜΕΝΗ - Nadia Ali Gayt (γεν. 1970). Σύμβουλος στο Υπουργείο Γεωργίας. Μισθός: 28.500 ριάλ (110 ευρώ)....

ΙΝΔΙΑ - Surinder Kumar Mandal (γεν. 1946), επιθεωρητής στην Εφορία, στο Τμήμα Φοροεισπράξεων. Μισθός 9.500 ρουπίες (189 ευρώ).

ΓΑΛΛΙΑ - Roger Vacher (γεν. 1957), ανώτατος αστυνομικός στη Δίωξη Ναρκωτικών. Μισθός: ευρώ 2.200....

ΑΜΕΡΙΚΗ - Rudy Florence (γεν. 1963), ένας από τους 118 Texas Rangers (όργανα επιβολής του νόμου). Μισθός: 3.720 ευρώ....


ΚΙΝΑ - Qu Shao Feng (γεν. 1964), επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας. Μισθός: 3.100 γιουάν (286 ευρώ)....


ΛΙΒΕΡΙΑ - Henry Gray (γεν. 1940). Υπεύθυνος αστυνόμευσης της περιοχής Kanweaken. Μισθός: 975 δολάρια Λιβερίας (16 ευρώ)....

ΡΩΣΙΑ - Nikolajevich Ilyich Volkov (γεν. 1954). Διαχειριστής του χωριού Alexandrovskoye (περίπου 1.000 κάτοικοι) στο Τομσκ. Μισθός: 9.000 ρούβλια (243 ευρώ)....


(πηγή Μηχανή του χρόνου)

---

 

Κόκκινα δάνεια - ρυθμίσεις δανειοληπτών - κώδικας Δεοντολογίας

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο κώδικας δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, όπως προβλέπεται από το Ν. 4224/2013.

Με τον Κώδικα Δεοντολογίας θεσπίζονται οι γενικές αρχές συμπεριφοράς τόσο για τις δανείστριες τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων εξυπηρέτησης ή οριστικού διακανονισμού οφειλών σε καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε δανειολήπτη. [Δείτε τον κώδικα Δεοντολογίας εδώ]

Στο παράρτημα του κώδικα αναφέρονται ενδεικτικά μερικοί τύποι των ρυθμίσεων που μπορεί να γίνουν μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας. Και φυσικά μην περιμένετε η τράπεζα να βγει χαμένη σε καμία περίπτωση.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 ΤΥΠΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

Τμήμα Ι −Τύποι βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων

2. Ως βραχυπρόθεσμοι τύποι ρυθμίσεων θεωρούνται οι τύποι ρύθμισης με διάρκεια μικρότερη των πέντε ετών και επιλέγονται συνήθως σε περιπτώσεις που οι δυσκολίες αποπληρωμής κρίνονται, βάσιμα, προσωρινές. Παράλληλα, μπορεί να συμφωνείται νέο πρόγραμμα αποπληρωμής του υπολοίπου, μετά τη λήξη της βραχυπρόθεσμης περιόδου, με βάση συντηρητικές παραδοχές για την εκτιμώμενη μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη μέχρι τη λήξη του προγράμματος αποπληρωμής.

(α) Τόκοι μόνο ("Interest Only"): Κατά τη διάρκεια καθορισμένης βραχυπρόθεσμης περιόδου, καταβάλλονται μόνο τόκοι.

(β) Μειωμένες δόσεις ("Reduced Payment"): Μειώνεται το ποσό των τοκοχρεωλυτικών δόσεων αποπληρωμής (το νέο ποσό δόσης ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από το ποσό δόσης το οποίο θα αντιστοιχούσε σε ρύθμιση μόνο τόκων) για καθορισμένη βραχυπρόθεσμη περίοδο.

(γ) Περίοδος χάριτος ("Grace Period"): παρέχει στο δανειολήπτη τη δυνατότητα προκαθορισμένης περιόδου αναστολής πληρωμών.

(δ) Αναβολή Πληρωμής Δόσης/Δόσεων ("Skip Payment(s)"): παρέχεται, συμβατικά, η δυνατότητα στο δανειολήπτη να μεταφέρει χρονικά μία δόση του δανείου.

(ε) Τακτοποίηση Καθυστερούμενου Υπολοίπου ("Arrears Settlement"):τακτοποίηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, συνήθως μέσω συμφωνίας ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων και διατήρηση της απαίτησης για το άληκτο υπόλοιπο.

(στ) Κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών ("Arrears Capitalization"): H κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναπροσαρμογή του προγράμματος αποπληρωμής του οφειλόμενου υπολοίπου.

Τμήμα II Τύποι μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων

3. Κατατάσσονται οι τύποι ρύθμισης με διάρκεια μεγαλύτερη των πέντε ετών, με στόχο τη μείωση της δόσης, σε συνδυασμό, ενδεχόμενα, με αύξηση του αριθμού τους και παράταση του χρόνου αποπληρωμής, λαμβάνοντας, σε κάθε περίπτωση υπόψη, συντηρητικές παραδοχές για την εκτιμώμενη μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη μέχρι τη λήξη του προγράμματος αποπληρωμής.

(α) Μόνιμη μείωση του επιτοκίου ή του συμβατικού περιθωρίου ("Interest Rate Reduction"): Μόνιμη μείωση του επιτοκίου ή του επιτοκιακού περιθωρίου.

(β) Αλλαγή Τύπου Επιτοκίου ("Interest Rate Type Change"): Αλλαγή του τύπου επιτοκίου, από κυμαινόμενο σε σταθερό ή αντίστροφα.

(γ) Παράταση της διάρκειας ("Loan Term Extension"): Παράταση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου (δηλαδή της ημερομηνίας της τελευταίας συμβατικής καταβολής δόσης του δανείου).

(δ) Διαχωρισμός της χορήγησης ("Split Balance"): Όταν ένα ΠΙ συμφωνεί να διαχωρίσει ένα πχ. ενυπόθηκο δάνειο δανειολήπτη σε δύο τμήματα ("tranches"):
i. ένα ενυπόθηκο δάνειο, το οποίο ο δανειολήπτης εκτιμάται ότι μπορεί να αποπληρώνει, με βάση την υφιστάμενη και την εκτιμώμενη μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής αυτού και
ii στο υπόλοιπο τμήμα του αρχικού δανείου, το οποίο τακτοποιείται μεταγενέστερα, με ρευστοποίηση περιουσίας ή άλλου είδους διευθέτηση, η οποία συμφωνείται εξ αρχής από τα δυο μέρη.

(ε) Μερική διαγραφή χρεών ("Partial Debt Forgiveness/ Write Down"): Αυτή η επιλογή προβλέπει την οριστική διαγραφή μέρους της συνολικής απαίτησης του ΠΙ, ώστε να διαμορφωθεί σε ύψος, που εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί ομαλά.

(στ) Πρόσθετη εξασφάλιση ("Additional Collateralization"): Όταν λαμβάνονται πρόσθετες εξασφαλίσεις από το δανειολήπτη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης, ευνοϊκότερης για τον δανειολήπτη, ρύθμισης.

(ζ) Λειτουργική αναδιάρθρωση επιχείρησης ("Operational Restructuring"):Αλλαγή της διοίκησης της επιχείρησης όταν οι πιστώτρια/ες τράπεζες θεωρούν την επιχείρηση βιώσιμη υπό προϋποθέσεις, αλλά η υφιστάμενη διοίκηση δεν συνεργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν συνιστά από μόνης της τύπο ρύθμισης για τους σκοπούς παραγωγής αναφορών της παρούσας, αλλά δύναται να συνδυάζεται με τις υπόλοιπες επιλογές ρύθμισης.

(η) Συμφωνίες ανταλλαγής χρέους με Μετοχικό Κεφάλαιο ("Debt/equity swaps"): Εφαρμόζεται σε αναδιαρθρώσεις εταιρειών, όπου μέρος του χρέους μετατρέπεται σε Μετοχικό Κεφάλαιο και το ΠΙ καθίσταται μέτοχος της επιχείρησης, ώστε το υπόλοιπο του χρέους να μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις προβλεπόμενες ταμειακές ροές του δανειολήπτη.

Τμήμα III Τύποι Οριστικής Διευθέτησης

4. Ως τύπος οριστικής διευθέτησης ορίζεται οποιαδήποτε μεταβολή του είδους συμβατικής σχέσης μεταξύ ΠΙ και δανειολήπτη ή ο τερματισμός αυτής, με στόχο την οριστική τακτοποίηση της απαίτησης του ΠΙ έναντι του δανειολήπτη και η οποία μπορεί να συνδυάζεται με παράδοση (εθελοντική ή υποχρεωτική) της εμπράγματης εξασφάλισης στο ΠΙ προς μείωση του συνόλου της απαίτησης ή ακόμα και με ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων προς κάλυψη της απαίτησης. Παρατίθενται ενδεικτικά λύσεις που προσφέρονται στο πλαίσιο των διεθνών πρακτικών, η υιοθέτηση εκάστης εξ αυτών, όμως, εξετάζεται κάθε φορά σε σχέση με τις προβλέψεις του ελληνικού δικαίου:

(α) Εθελοντική Παράδοση Ενυπόθηκου Ακινήτου ("Voluntary Surrender"): O δανειολήπτης, ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους αποπληρωμής ενυπόθηκου δανείου, παραχωρεί εθελοντικά (χωρίς να απαιτηθεί η προσφυγή σε δικαστικές ενέργειες εκ μέρους του ΠΙ), την κυριότητα του υπέγγυου ακινήτου στο ΠΙ. Στη σχετική συμφωνία προβλέπεται σαφώς ο τρόπος διευθέτησης του τυχόν υπολοίπου.

(β) Μετατροπή σε Χρηματοδοτική Μίσθωση ("Mortgage to Lease"): O δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στο ΠΙ υπογράφοντας σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία του εξασφαλίζει τη δυνατότητα μίσθωσης και χρήσης για ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο (συνήθως πέντε έτη).

(γ) Πώληση και ενοικίαση ("Mortgage to Rent"): Ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου είτε στο ΠΙ είτε σε τρίτο. Η συμφωνία μπορεί να συνοδεύεται με παραχώρηση του δικαιώματος διαμονής στο ακίνητο έναντι μισθώματος (συνήθως για μια ελάχιστη περίοδο τριών ετών). Στη σχετική συμφωνία προβλέπεται σαφώς ο τρόπος διευθέτησης του τυχόν υπολοίπου.

(δ) Μεταβίβαση/Πώληση του δανείου/Αναπροσαρμοσμένο Υπόλοιπο ("Outright Sale/Disposal/Discounted Pay−off"): Η μεταβίβαση του δανείου σε άλλο ίδρυμα, πιστωτή ή χρηματοδοτικό σχήμα.

(ε) Ανταλλαγή με στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας ("Trade Down"):
Συμφωνία που επιτρέπει σε δανειολήπτη με οικονομικές δυσκολίες που έχει υποθηκευμένη την κύρια κατοικία του ή την επαγγελματική του στέγη να την πωλήσει αγοράζοντας νέα χαμηλότερης άξιας.

(στ) Διαχείριση σε εκκαθάριση: Ορίζεται η κατάσταση στην οποία η απαίτηση του ΠΙ αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας.

(ζ) Ρευστοποίηση Εξασφαλίσεων: Ορίζεται η κατάσταση στην οποία το ΠΙ, έχοντας καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση, εκκινεί διαδικασίες ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων για την ικανοποίηση της απαίτησής του.

(η) Δικαστικές/Νομικές Ενέργειες: Ορίζονται οι ενέργειες οριστικής διευθέτησης που μπορεί να λαμβάνονται σε περίπτωση απουσίας ή εξάντλησης των εξασφαλίσεων και αφορούν την εκκίνηση δικαστικών ενεργειών έναντι περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη για την κάλυψη των απαιτήσεων του ΠΙ.





Η χώρα των συνταξιούχων

Μέσα μόνο σε τρεις μήνες οι συνταξιούχοι αυξήθηκαν κατά 34.952 ενώ το σύνολο τους ανέρχεται σε 2.656.430. Για τον Αύγουστο μόνο δαπανήθηκαν 2,3 δις για την πληρωμή των συντάξεων, ενώ συνολικά για το πρώτο οκτάμηνο η δαπάνη φτάνει τα 18,5 δις. [Δείτε την αναλυτική έκθεση του συστήματος ΗΛΙΟΣ].

 

---


ΕΝΦΙΑ

Θα τελειώσουμε την ανασκόπηση της εβδομάδας με τον ΕΝΦΙΑ .

Την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε τροπολογία (σε νομοσχέδιο που ήδη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ , ν.4282/2014) σύμφωνα με την οποία η πρώτη δόση του ΕΝ.Φ.Ι.Α θα καταβληθεί εμπρόθεσμα μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2014. Πολύς κόσμος μπερδεύτηκε (και με το δίκιο τους) καθώς νόμιζε ότι μετατέθηκε η δόση του Αυγούστου για το τέλος Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο να έπρεπε να πληρωθούν δύο δόσεις.

Τι έγινε στην πραγματικότητα;

Η εν λόγω τροπολογία δεν μετέθεσε ουσιαστικά την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, αλλά παρέτεινε την πληρωμή αυτής, έτσι ώστε μέχρι να γίνει ο τελική αναμόρφωση των δόσεων, να μπορούν οι φορολογούμενοι να διεκπεραιώνουν τις φορολογικές τους υποθέσεις (έκδοση φορολογικής ενημερότητας κλπ) από σήμερα, χωρίς να εμφανίζονται ληξιπρόθεσμες οφειλές στον λογαριασμό τους. Το Υπ.Οικ. προφανώς, δεν είχε έτοιμες όλες τις "βελτιώσεις" που είχε εξαγγείλει στην ανακοίνωσή του για κατάθεση στην βουλή, εντός της περασμένης εβδομάδας, και προχώρησε στην τροπολογία αυτή για να μην αφήσει τους υπόχρεους σε φόρο να εμφανίζονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές (έστω και για την πρώτη δόση).

Όπως έγινε επίσης γνωστό από την ΓΓΔΕ, εντός των προσεχών ημερών, μετά την ψήφιση του συνόλου των τροπολογιών για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., οι δόσεις θα αναμορφωθούν εκ νέου, δηλαδή σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να είναι καταβλητέα την 30η Σεπτεμβρίου 2014, και την έκτη δόση την τελευταία εργάσιμη του μηνός Φεβρουαρίου 2015.

Αναλυτικά οι δόσεις θα αναμορφωθούν για όλους τους υπόχρεους ως ακολούθως:

1η δόση πληρωμή έως 30/09/2014
2η δόση πληρωμή έως 31/10/2014
3η δόση πληρωμή έως 28/11/2014
4η δόση πληρωμή έως 31/12/2014
5η δόση πληρωμή έως 30/01/2015
6η δόση πληρωμή έως 27/02/2015

Άγνωστο παραμένει πως ακριβώς θα γίνουν οι συμψηφισμοί (οι οποίοι θα γίνουν φυσικά) μετά την αναμόρφωση των δόσεων για όσους έχουν ήδη πληρώσει κάποια από αυτές. (Και ναι υπάρχουν αρκετοί που ήδη έχουν πληρώσει, εάν δεν το πιστεύετε).

Η Ουσία..

Οι "βελτιώσεις" βέβαια που έχει εξαγγείλει το Υπ.Οικονομικών δεν αλλάζουν τον χαρακτήρα του ΕΝΦΙΑ, (που κατά βάση είναι δημευτικός) αλλά τουλάχιστον δίνουν την δυνατότητα σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες να απαλλαγούν από αυτόν (στο ποσοστό που αναλογεί φυσικά) με συντομότερες και πιο εύκολες διαδικασίες.

Αυτό που κάνει αίσθηση είναι ότι η καθολική αντίδραση σχετικά με τον φόρο αυτό, δεν φαίνεται να πτοεί καθόλου την κυβέρνηση η οποία εμμένει στις θέσεις της και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο (και να εισπράξει φυσικά όσα μπορεί) μέχρι ο φόρος αυτός να κριθεί αντισυνταγματικός.

Δεν υπάρχει πραγματικά, καμία επαγγελματική ή συνδικαλιστική ομάδα ή οργανισμός που να μην έχει αντιδράσει στην επιβολή του φόρου αυτού.

Δείτε μόνο μερικές από αυτές :

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ ο κόμβος έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα :

Παράλογος, επικίνδυνος, αντισυνταγματικός, άδικος, είναι μόνο μερικά από τα επίθετα που συνοδεύουν τον ΕΝΦΙΑ στα παραπάνω άρθρα, ενώ ως γνωστό ο υπολογισμός του βασίζεται σε αντικειμενικές αξίες που είναι πλασματικές και οι οποίες θα αναπροσαρμοστούν φυσικά, αλλά το πότε είναι λίγο αβέβαιο. [Δρομολογούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες - Σύσταση της Επιτροπής Αξιών Ακινήτων]


(Σκίτσο ΚΥΡ)

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο Υπουργός οικονομικών έχει πρώτος παραδεχθεί τον παραλογισμό του ΕΝΦΙΑ [Δείτε εδώ σχετικά].

Όσο για τις μελλοντικές βελτιώσεις του, και αυτές ακόμα είναι άγνωστο, πως και πότε θα υλοποιηθούν [Δείτε σχετικά εδώ].


(Σκίτσο Μητρόπουλος)

Σχετικά με τον ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ του ΕΝ.Φ.Ι.Α. μπορείτε να δείτε επίσης σημαντικές επισημάνσεις και αρθρογραφία του κόμβου που δημοσιεύθηκαν στον Αύγουστο παρακάτω:


---

Συμψηφισμός επιστροφών με οφειλές ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Τελειώνοντας σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ θυμηθείτε ότι τον Αύγουστο υπεγράφη απόφαση από την ΓΓΔΕ [ΔΠΕΙΣ Α 1116352 ΕΞ 2014/13.8.2014] η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β' 2215 της 13η Αυγούστου 2014, και σύμφωνα με την οποία, οι οφειλές από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α εξαιρούνται από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό των οφειλών των φορολογούμενων μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου.

Με αυτή την ρύθμιση οι φορολογούμενοι που έχουν είτε επιστροφές φόρου είτε άλλου είδους απαιτήσεις από το δημόσιο, μπορούν να τις εισπράξουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου χωρίς τον φόβο του συμψηφισμού με το ήδη βεβαιωμένο από τις 30.7.2014 ΕΝ.Φ.Ι.Α. [δείτε την απόφαση εδώ]


---


Ληξιπρόθεσμα

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και το τέλος του Ιουλίου αγγίζει τα 68 δις από τα οποία τα 14 δις είναι αφορούν πτυχωμένες εταιρίας και δημόσιο. Θεωρητικά εισπράξιμα είναι τα 53 δις. (Θεωρητικά..) .

Στο 2014 έχει δημιουργηθεί νέο ληξιπρόθεσμο που αγγίζει τα 8,2 δις από τα οποία έχει εισπραχθεί ή ρυθμισθεί μόνο 934 εκκ. Δηλαδή το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος για το επτάμηνο του 2014 ανέρχεται στα 7,2 δις. [Δείτε αναλυτικά όλον το πίνακα όπως τον δημοσίευσε η ΓΓΔΕ]

Οποιαδήποτε πρόβλεψη για το ποσό στο οποίο θα ανέρχονται τα ληξιπρόθεσμα στο τέλος του έτους θεωρείτε παρακινδυνευμένη, την στιγμή μάλιστα που το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να πληρωθούν υπέρογκα ποσά από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.


Σκίτσο ΚΥΡ.

Την τάση των συνεχώς μειούμενων εσόδων από φόρο και ακίνητα, δείχνουν άλλωστε και τα στατιστικά που δημοσιεύθηκαν τον Αύγουστο, παρά την συνολική αύξηση των φορολογικών εσόδων και το πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε συνολικά η κυβέρνηση. [Αυξημένα κατά 1,4% έναντι του στόχου τα φορολογικά έσοδα στο επτάμηνο - Υστέρησαν τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία] [ΤτΕ: Στα 2,4 δισ. το πλεόνασμα στο επτάμηνο - Επιβεβαιώνει τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών ]


---------


Ανασκόπηση Αυγούστου - Σημαντικές επισημάνσεις για φορολογικά θέματα που πρέπει να δείτε.

 

1) Διευκρινίσεις του υπ. Οικονομικών για δημοσιεύματα αναφορικά με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και άλλων περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων [Δείτε εδώ τις διευκρινίσεις του Υπ.οικ. σχετικά με την απόφαση ΠΟΛ.1194/14.8.2014 Αξιοποίηση των διατάξεων της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (Αρχή του άρθρου 7 του ν.3691/2008)]

2) Δαπάνες που δεν εκπίπτουν από μη συνεργάσιμα κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς για το 2014

3)Στο μικροσκόπιο βάζει η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών πλοίων αναψυχής συστηματοποιώντας την καταγραφή των ημερών που τα ενοικιάζουν και των ημερών που δεν έχουν ναυλοσύμφωνο, ώστε να μη τους παρέχονται φορολογικά προνομία όταν απλά τα ιδιοχρησιμοποιούν. [δείτε εδώ την σχετική απόφαση - Αριθ. πρωτ. :Δ18Α 5020328 ΕΞ2014/27.8.2014Κοινοποίηση διατάξεων του ν. 4256/2014 «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 92/Α) - Κατάργηση ορισμένων διατάξεων του ν. 2743/99 - Παροχή διευκρινήσεων επί των κοινοποιούμενων διατάξεων.]

4) Rebate claw back. Σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την επιβολή, το υπολογισμό, αλλά και την φορολογική αντιμετώπιση των Rebate και claw back δημοσιεύθηκαν τον Αύγουστο στο ΦΕΚ.


5) 'Ελεγχοι κατ'όικον
Αντιδράσεις προκάλεσε η γνωμοδότηση του ΝΣΚ [Δείτε την εδώ] σύμφωνα με την οποία οι ελεγκτικές υπηρεσίες μπορούν να κάνουν «εφόδους» ακόμη και σε σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους προκειμένου να ελέγχουν για φορολογικές και άλλες παραβάσεις χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής. Το Υπ.οικονομικών προέβη σε ανακοίνωση δηλώνοντας ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί στον 'Αρειο πάγο για τελική κρίση. [Δείτε την ανακοίνωση εδώ]. Ο πρόεδρος το ΔΣΑ θεωρεί ότι η έφοδος των εφοριακών χωρίς την παρουσία εισαγγελέα είναι αντισυνταγματική ενώ για το θέμα έκανε παρέμβαση και ο υπ. Δικαιοσύνης [Δείτε εδώ σχετικά]


6) ΕΟΠΥΥ - Φάρμακα.

Νέο Δελτίο τιμών φαρμάκων που θα ισχύσει :
1. Για τους παρασκευαστές, συσκευαστές, εισαγωγείς από 18 - 08 -2014 και για τις φαρμακαποθήκες από 28 - 08 - 2014.
2. Για τα ιδιωτικά φαρμακεία από 15 - 09 - 2014. [Δείτε εδώ  70055/12.8.2014 Διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης.]

Έως και 60% οι επιστροφές στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - Τα νέα ποσοστά επιστροφών (rebate) που θα δίνουν οι πάροχοι υγείας και οι ιατροί στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.


7) Ο άγνωστος Λογιστής. Δυστυχώς στις αρχές Αυγούστου "έφυγε" ένας ακόμη συνάδελφος. [Ο πατέρας βρήκε νεκρό το παιδί του στο γραφείο που εργαζόταν - Σπαραγμός για τον άτυχο λογιστή!] [Αφιερωμένο στον «άγνωστο» λογιστή]

8) ΟΑΕΕ. Δυνατότητα σε 65.835 οφειλέτες του ΟΑΕΕ να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη την οποία μέχρι σήμερα στερούνταν, δίνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. [Δείτε εδώ σχετικά] Φυσικά ακολουθούν και διευκρινίσεις [Δείτε τες εδώ]


9) Απαλλαγή από το ΦΠΑ για εταιρίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ. Κατατέθηκε και ψηφίστηκε μέσα στον Αύγουστο η διάταξη για την εξαίρεση από τον ΦΠΑ επιχειρήσεων με τζίρο 10.000. [Δείτε συνοπτικά και αναλυτικά ]


10) Κανόνες ΔΙΕΠΥΥ. Υποχρέωση ανάρτησης τιμοκαταλόγου από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών [Δείτε αναλυτικά εδώ, και προσοχή αφορά και τα λογιστικά Γραφεία]


11)Ρύθμιση και μη ληξιπρόθεσμων Οφειλών σε 12 δόσεις : Ξεκίνησε η διαδικασία ρύθμισης και των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών - Η εγκύκλιος της Γ.Γ.Δ.Ε. για τη ρύθμιση σε δόσεις των βεβαιωμένων οφειλών. Σημ. Δείτε επίσης και ΠΟΛ.1189/1.8.2014 Κοινοποίηση διατάξεων της ρύθμισης του άρθρου 43 του ν. 4174/2013 (Α' 170), όπως ισχύει - Πάγιο πλαίσιο ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κ.Φ.Δ.


12) Ενδοομιλικές συναλλαγές και συνδεδεμένες επιχειρήσεις. Μία σημαντική γνωμοδότηση από το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τα συνδεδεμένα πρόσωπα και την άμεση ή έμμεση ουσιώδους διοικητικής εξάρτησης"μεταξύ τους. [ Αρ. πρωτ.: Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. 22890/5.8.2014 Περί της υπαγωγής επιχειρήσεων στην υποχρέωση του άρθρου 21 του ν. 4174/2013 «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας»]



13)
Αγρότες - ΕΛΓΑ:


14) Αποφάσεις Αρείου πάγου που δημοσιεύθηκαν στον κόμβο τον Αύγουστο

 

15) Αναστολή προθεσμίας άσκησης και εξέτασης της ενδικοφανούς προσφυγής.

Μέσα στον Αύγουστο ψηφίστηκε και διάταξη σύμφωνα με την οποία, αναστέλλεται η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής κατά το χρονικό διάστημα από 1-31 Αυγούστου.(ν.4182/2014) [Δείτε σχετικά εδώ].

Η σχετικά ανακοίνωση από την ΓΓΔΕ εδώ, και η απόφαση της εδώ ΠΟΛ.1192/12.8.2014.

Δυστυχώς όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι η διαδικασία αυτή δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. [Μόνο τις μισές προσφυγές προλαβαίνει να εξετάσει η Διεύθυνση επίλυσης διαφορών της Γ.Γ.Δ.Ε.]


Όσοι θέλουν μελετήσουν συνολικά ΟΛΑ τα θέματα κι τις αποφάσεις του Αυγούστου δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στις 3 αναλυτικές ανασκοπήσεις :

 

Δυστυχώς τον Αύγουστο που μας πέρασε ήρθαν στο φως της δημοσιότητας εκτός των άλλων, αρκετές κακοποιήσεις και βίαιοι θάνατοι Ζώων (κυρίως αδέσποτα σκυλάκια).
Η κακοποίηση των ζώων είναι έγκλημα και καλό θα ήταν το πλαίσιο γύρω από τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις να γίνει πιο αυστηρό.

Η Αγάπη που δίνουν τα κατοικίδια είναι ανιδιοτελής και το μόνο που ζητούν είναι λίγο τροφή και φροντίδα. Άλλωστε δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που τα κατοικίδια έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές.

Δώστε μια ευκαιρία σε ένα αδέσποτο. Επισκεφθείτε το φιλοζωικό σωματείο της περιοχής σας. Υπάρχουν εκατοντάδες θησαυροί που θα σας προσφέρουν την αγάπη τους χωρίς ανταλλάγματα.


Τα κατοικίδια δεν ενδιαφέρονται εάν είσαι πλούσιος ή φτωχός, εάν είσαι έξυπνος ή μορφωμένος, δώσε την την καρδιά σου και θα σου δώσουν την δική τους (Από την Ταινία - Marley and me)

 

Δείτε στο παρακάτω video πως μας αλλάζει την διάθεση ένα κατοικίδιο.





Θα κλείσουμε το σημερινό μας σχόλιο με ένα αρχαιολογικό νέο. (άλλωστε είναι της μόδας λόγω Αμφίπολης).

Ένα ελληνικό γλυπτό, ανάγλυφο του 1ου π.Χ., αιώνα έχει ενθουσιάσει τους ερευνητές των «μυστηρίων» αφού θεωρούν ότι σε αυτό απεικονίζεται μια γυναίκα που κοιτά την... οθόνη ενός φορητού υπολογιστή!

Το εν λόγω γλυπτό βρίσκεται στο Μουσείο Getty Villa της Καλιφόρνια και φαίνεται να απεικονίζει ένα παιδί που κρατά ένα αντικείμενο που μοιάζει με.., φορητό υπολογιστή μπροστά σε μια γυναίκα που κοιτά την «οθόνη» του. Όχι μόνο αυτό, αλλά πάνω στο αντικείμενο, που φέρεται πως είναι φορητός υπολογιστής, υπάρχουν 2 τρυπούλες σαν τις υποδοχές των usb!

Το θέμα έχει ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις στο διαδίκτυο ενώ ξεκίνησαν και οι θεωρίες συνωμοσίας που αποδίδουν το γλυπτό σε πιθανή επιρροή από... εξωγήινη επίσκεψη.



Από το γλυπτό δεν φαίνεται βέβαια το λειτουργικό που χρησιμοποιούσε ο συγκεκριμένος laptop αλλά σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι δύο τρύπες δεν είναι υποδοχές για usb, αλλά υποδοχές για ακουστικά και μικρόφωνο!!!!!

Αλήθεια φτάσατε μέχρι εδώ; Και διαβάσατε όλο το σχόλιο;

Σας εύχομαι καλό μήνα ή τουλάχιστον καλές τις επόμενες 29 ημέρες. Η τριακοστή ίσως έχει εκπλήξεις....



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης