Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ν. Μηταράκης - «Διπλασιασμός των εγγυήσεων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις»

6 Αύγουστου 2014 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Μέτρα για την στήριξη και ενίσχυση των Ελλήνων εξαγωγέων
ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας


Υπό την προεδρία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότη Μηταράκη συνεδρίασε χθες Τρίτη 5 Αυγούστου η Συντονιστική Επιτροπή Εξωστρέφειας. Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με τα συναρμόδια υπουργεία συζητήσαμε στο πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας την πορεία των Ελληνικών εξαγωγών το 2014 καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στις εμπορικές μας σχέσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία.

Ως προς τις εξαγωγές στόχος μας, για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι να παραμείνουν σταθερές στο ύψος των 27 δις Ευρώ ή 15% του ΑΕΠ. Οι εξαγωγές παραμένουν ευαίσθητες σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και η συναλλαγματική ισοτιμία του Ευρώ. Από τη δική μας την πλευρά λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για τη στήριξη του Έλληνα εξαγωγέα όπως:

- Η υλοποίηση των 25 δράσεων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που μειώνει το κόστος και το χρόνο για την πραγματοποίηση των εξαγωγών,
- Η ίδρυση και λειτουργία του ενιαίου φορέα εξωστρέφειας,
- Η δημιουργία ειδικών εργαλείων ρευστότητας μέσω της ΕΤΕπ,
- Ο διπλασιασμός των εγγυήσεων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και
- Το πρόγραμμα εξωστρέφειας του ΕΣΠΑ.

Όσον αφορά τις εξελίξεις με τη Ρωσία, φαίνεται ότι τελικά θα επικρατήσει νηφαλιότητα και δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες που θα δημιουργήσουν απώλειες για τους Έλληνες εξαγωγείς. Ήδη, η αντιμετώπιση της κρίσης της χρεοκοπίας Ρωσικών πρακτορείων από την χώρα μας, επιβεβαιώνει τους παραδοσιακούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας.

Ως προς το μέγεθος της αγοράς, πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι η Ρωσική αγορά απορροφά μόλις το 1,5% των Ελληνικών εξαγωγών ενώ σε αξία οι εισαγωγές μας από τη Ρωσία είναι 16 φορές περισσότερες από τις εξαγωγές.

Ανεξάρτητα από αυτό, αποφασίστηκε πρώτον θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διεύρυνση των εμπορικών μας σχέσεων, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεύτερον, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξαγωγικού Εμπορίου να διερευνήσει την προώθηση άμεσων δράσεων ενίσχυσης του εξαγωγικού εμπορίου για τους κλάδους που επηρεάζονται αρνητικά.

Τρίτον, στο προσεχές συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου θα θέσω στους συναδέλφους μου την ανάγκη στήριξης κλάδων που ενδεχομένως να πληγούν δυσανάλογα από την κρίση. Το ίδιο θα πράξουν και οι συναρμόδιοι συνάδελφοι στα αντίστοιχα Συμβούλια Υπουργών που συμμετέχουν».


Από το Γραφείο Τύπου


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης