Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δελτιο Τύπου της Π.Ο.Λ. για το Ο.Ε.Ε.

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Π.Ο.Λ.)
Κάνιγγος 27, τηλ. 38 10 081- 38 02 923 - ΦΑΞ 38 01 227 -  ΑΘΗΝΑ
[email protected] Web Site www.pol.org.gr

Αθήνα, 17 Απρίλη 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Την Τρίτη 8 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Μετά από την έντονη πίεσή μας στα θέματα συζήτησης προστέθηκαν (αφού πρώτα είχαν αρνηθεί να τοποθετηθούν στην προηγούμενη Κεντρική Διοίκηση την Τρίτη 1 Απριλίο με το αιτιολογικό ότι δεν γνώριζαν το θέμα),  τα πολύ σοβαρά ζητήματα των οικονομικών και των εξετάσεων που προετοιμάζονται να εφαρμόσουν για την απόκτηση κάποιας τάξης.

Αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Π.Ο.Λ.) παραβρέθηκε στη συνεδρίαση και εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στο νέο σύστημα των εξετάσεων που προσπαθούν να επιβάλλουν και πάλι στις πλάτες μας. Με την σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων πλην της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΔΠΚ-Ο), το Ο.Ε.Ε. προωθεί τις εξετάσεις με ηλεκτρονική μορφή (ερωτηματολόγια μέσω υπολογιστή). Πρόκειται για επαναφορά με ανανεωμένη μορφή των εξετάσεων που προσπάθησαν πριν χρόνια να επιβάλλουν και με τους αγώνες μας καταφέραμε να τις αποτρέψουμε. Πλέον έρχονται από την πίσω πόρτα εφαρμόζοντας το υπάρχον νομικό πλαίσιο που είναι προϊόν των αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι προσπαθούν να τις μετονομάσουν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που είναι στην πραγματικότητα ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ και μάλιστα εάν δεν είμαστε και οικονομικά τακτοποιημένοι δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε. Ακούσαμε για «τεστ δεξιοτήτων», για «αξιολόγηση», για «προστασία της γνώσης και του επαγγέλματος» και τόσα άλλα. Δεν ακούσαμε βέβαια την πραγματικότητα.

Ετοιμάζουν τον κλάδο ώστε να διαμορφωθεί και να συγκεντρωθεί όλη η δουλειά σε μεγάλες Ελεγκτικές και Λογιστικές εταιρείες, όπου θα υπάρχει η μεγάλη μερίδα των εργαζομένων χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με μισθούς πείνας, χωρίς επιστημονική γνώση, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, που θα κυριαρχεί το κυνήγι διαφόρων πιστοποιήσεων και σεμιναρίων με ότι συνεπάγεται και στα χρήματα που πρέπει να δίνουμε για να τα αποκτήσουμε ή να τα παρακολουθήσουμε, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει μια ελίτ όπου θα μπορεί να εξασκεί το επάγγελμα. Είναι κατευθύνσεις που προέρχονται από την Ε.Ε και υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις και το Ο.Ε.Ε μετά από απαίτηση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Όλα τα παραπάνω βέβαια συνδέονται με την ανάγκη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να καθορίζει την εργασιακή μας σχέση και τα δικαιώματά μας και κατ’ επέκταση για πτυχία με αξία.

Εκεί που δόθηκε ρεσιτάλ όμως υποκρισίας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το παραπάνω θέμα, είναι στο θέμα που βάλαμε για τα οικονομικά. Ζητήσαμε την πλήρη απαλλαγή των ανέργων από τις συνδρομές στο Ο.Ε.Ε., από τα χαράτσια της ανανέωσης των αδειών, καθώς και την σημαντική ελάφρυνση όλων των συναδέλφων μας. Η απάντησή τους, εκφράζει ακριβώς και τον χαρακτήρα του Ο.Ε.Ε. «δεν μας αφήνει το νομικό πλαίσιο να κάνουμε κάτι στον τομέα αυτό» και παρέπεμψαν σε νομικίστικες διαδικασίες. Στην πρόταση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΔΠΚ-Ο) να υιοθετηθεί άμεσα στην συνεδρίαση η πρόταση της Π.Ο.Λ. και να παρθεί απόφαση όπου θα είναι και στόχος πάλης απέναντι στην κυβέρνηση, οι υπόλοιπες παρατάξεις του Ο.Ε.Ε. σφύριζαν αδιάφορα.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για τον ρόλο του Ο.Ε.Ε. στον κλάδο μας. Είναι ένας διαταξικός φορέας με έντονη παρέμβαση του μεγάλου κεφαλαίου του κλάδου. Σε συνεργασία με την Κυβέρνηση προωθεί τις βασικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την ανταγωνιστικότητα στον κλάδο, δηλαδή την «πιστοποίηση – αξιολόγηση» του επαγγέλματός μας, την απελευθέρωσή του, τον Κώδικα Δεοντολογίας και την ποινικοποίηση της εργασίας μας. Θυμίζουμε ότι όσο υπήρχε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατοχυρωνόταν πλήρως το επάγγελμα, γι’ αυτό συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε υπογραφή Σ.Σ.Ε. που να καθορίζει πλήρως τα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα, που δεν θα περιέχει μισθούς πείνας, για πτυχία με αξία.

Μόνο μέσα από τα σωματεία μας μπορούμε να δώσουμε την απάντησή μας. Με ισχυρό το σωματείο και τους αγώνες μας μπορούμε να βάλουμε φρένο στους σχεδιασμούς τους.

-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
-Να μην αποκλειστεί κανένας συνάδελφος λόγω οφειλών. Να εφαρμοστεί ρύθμιση οφειλών. Ειδικά για τους άνεργους συναδέλφους να διαγραφούν οι όποιες οφειλές με ευθύνη της Κ.Δ.
-Να μην αποκλείονται οι άνεργοι όταν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις προϋπηρεσίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε σε περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης και αυξημένης ανεργίας.
-Σε περίπτωση που μερίδα λογιστών φοροτεχνών που δεν έχουν κάνει αίτηση λόγω των προϋποθέσεων που απαιτούνται, να δοθεί δεύτερη ευκαιρία και να αναγγελθεί δεύτερος κύκλος σεμιναρίων αναβάθμισης από Β’ σε Α’ Τάξη.

ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΣΟΥ. ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης