Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ισχνές οι εισπράξεις από τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου σε ποσοστό μόλις 29%

30 Οκτώβριου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
50% πάνω από τους στόχους τα έσοδα από τη φορολογία τον Σεπτέμβριο
Ισχνές οι εισπράξεις από τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου σε ποσοστό μόλις 29%

Αυξημένα κατά 50% σε σχέση με τους στόχους του Μνημονίου ήταν τα έσοδα που εισέπραξαν οι εφορίες τον Σεπτέμβριο από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
 
Στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καταδεικνύουν πως τα έσοδα από την φορολογία των φυσικών προσώπων ανήλθαν τον Σεπτέμβριο στα 1,12 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμώμενου στόχου 770 εκατ. ευρώ.

Η σημαντική αυτή διαφορά σχετίζεται με την παράταση των φορολογικών δηλώσεων και την καθυστερημένη εκκαθάριση των δηλώσεων.

Συνολικά στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2013 τα έσοδα από την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκαν σε 5,45 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 9μηνου 5,65 δισ. ευρώ.

Υπέρβαση του στόχου σημειώθηκε και στους φόρους που κατέβαλαν τον Σεπτέμβριο τα νομικά πρόσωπα και οι οποίοι ανήλθαν στα 210 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 157 εκατ. ευρώ. Στο 9μηνο από τα νομικά πρόσωπα οι εφορίες έχουν εισπράξει συνολικά 1,1 δισ. ευρώ, περίπου 70 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον στόχο του Μνημονίου.

Υστέρηση κατεγράφη τον Σεπτέμβριο στα έσοδα από τον ΦΠΑ, καθώς οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν σε 865 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 950 εκατ. ευρώ. Στο 9μηνο 2013 τα έσοδα από τον ΦΠΑ ανήλθαν σε 10,15 δισ. ευρώ, υπολειπόμενα έναντι του στόχου για έσοδα 10,21 δισ. ευρώ.

Από τους ειδικούς φόρους καταναλώσεως το Δημόσιο εισέπραξε τον Σεπτέμβριο 565 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 686 εκατ. ευρώ, ενώ στο 9μηνο τα έσοδα από την πηγή αυτή ανήλθαν σε 5,74 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υστέρηση έναντι του στόχου για έσοδα 6,24 δισ. ευρώ.

Από τους φόρους στην περιουσία οι εφορίες εισέπραξαν τον Σεπτέμβριο 222 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για εισπράξεις 285 εκατ. ευρώ. Στο 9μηνο 2013 συνολικά εισέπραξαν  2,01 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,95 δισ. ευρώ.

Μόνο το 29% των φόρων έχουν εισπραχθεί από τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου

Φτωχές είναι οι εισπράξεις φόρων και προστίμων από αυτοαπασχολούμενους και άτομα μεγάλου πλούτου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων συνολικά στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2013 δεν ξεπέρασαν τα 36,4 εκατ. ευρώ.

Φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση που έχει γίνει από το υπουργείο Οικονομικών είναι αυτοί που πληρούν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω κριτήρια:
 

    Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους (του ιδίου του φορολογούμενου, της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων), υπερβαίνει το ποσό των 2 εκατ. ευρώ.
    Η ετήσια δαπάνη διαβίωσης, σύμφωνα με τα τεκμήρια διαβίωσης (πισίνες, ΙΧ, κατοικίες κα) υπερβαίνει το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ.
    Τα ποσά που εμπίπτουν στο τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (δαπάνη για αφορά ακινήτων, ΙΧ, σκαφών αναψυχής κα) υπερβαίνουν το ποσό των 300.000 χιλιάδων ευρώ.
    Φορολογούμενοι στους οποίοι μετά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εντοπίζονται πολύ υψηλές καταθέσεις που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία.

Συνολικά στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2013 οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έλεγξαν 951 τέτοιες υποθέσεις, ωστόσο βεβαιώσαν μόλις 36,4 εκατ. ευρώ προστίμων, ήτοι μέσο φόρο 37.894 ευρώ ανά υπόθεση.

Στο σκέλος των εισπράξεων διαπιστώνονται προβλήματα, καθώς έχει εισπραχθεί μόλις το 29% των εν λόγω φόρων και προστίμων, ήτοι 10,5 εκατ. ευρώ σε σύνολο βεβαιωθέντων φόρων 36,4 εκατ. ευρώ ή σε μέσα επίπεδα φόρο 11.000 ευρώ περίπου.

Πρέπει να τονισθεί ότι οι έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου θα έπρεπε να αποδίδουν εισπρακτικά καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων υπάρχει πολύ μεγάλη φοροδοτική ικανότητα.

Η «διάσωση» των εσόδων από τους φόρους και πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων οφείλεται αποκλειστικά στο ότι οι φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου καταθέτουν προσφυγές εναντίον των αποτελεσμάτων του φορολογικού ελέγχου καταβάλλοντας το 50% των φόρων και προστίμων που τους βεβαιώνονται.

Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης