Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σχεδιάζεται Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων

20 Ιούνιου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Είχε καταργηθεί λόγω της υπολειτουργίας του
Ανοιχτό να εξετάσει τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «εφόσον το εγχείρημα κριθεί βιώσιμο και ωφέλιμο για την Εθνική Οικονομία το υπουργείο θα εξετάσει την πρόταση αυτή».

Ο θεσμός του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων προϋπήρχε, όμως ανεστάλη λόγω της υπολειτουργίας του, αναφέρει στο έγγραφο ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός διαβίβασε στη Βουλή δύο έγγραφα, ένα από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και ένα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, από τα οποία προκύπτει ότι το εγχείρημα και οι προτάσεις δημιουργίας θεσμικού πλαισίου που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς εμπορευμάτων, αλλά και των προϊόντων που θα την απαρτίζουν βρίσκονται ακόμη στο στάδιο επεξεργασίας και σχεδιασμού από τους αρμόδιους φορείς.

Το ΧΑΑ

Όπως ειδικότερα αναφέρει το ΧΑΑ «σε προηγούμενο χρόνο εκπόνησε μια προμελέτη σχετικά με τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων με βασικό προϊόν διαπραγμάτευσης το ελαιόλαδο, όπου η χώρα μας είναι η 3η σε κατάταξη χώρα παραγωγής στον κόσμο. Στο ίδιο πλαίσιο το Χρηματιστήριο μελέτησε και άλλα αντίστοιχα παραδείγματα στον Ευρωπαϊκό χώρο αλλά κυρίως και τις εξελίξεις και προοπτικές διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων ρύπων, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τα οποία και αυτά εντάσσονται στα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων».

Σχετικά δε με τη διαπραγμάτευση αγροτικών προϊόντων, το ΧΑΑ κάνει γνωστό ότι «η συγκεκριμένη προμελέτη κατέδειξε ότι κομβικό σημείο επιτυχίας του εγχειρήματος, είναι η δημιουργία ενός επιτυχημένου από πλευράς κόστους και ποιότητας, δικτύου αποθηκών και γραφείων πιστοποιήσεως, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί και εξασφαλιστεί η φυσική παράδοση (physical delivery) των προϊόντων».

Το ΧΑΑ υπογραμμίζει μάλιστα στο σημείο αυτό ότι σε θέματα υποδομών για τη διαπραγμάτευση, την εκκαθάριση, διαχείριση κινδύνου και διακανονισμό η ΕΧΑΕ είναι σε θέση να καλύψει όλες τις τεχνικές απαιτήσεις του εγχειρήματος, καθώς επί των θεμάτων αυτών έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει όλα τα προηγούμενα χρόνια, λειτουργώντας ένα σύγχρονο δίκτυο μελών στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την εκτέλεση χρηματιστηριακών συναλλαγών.

«Στις παραπάνω προσπάθειες το Χρηματιστήριο συνεργάζεται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα θέματα πλαισίου και συζητά με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, τα Πιστωτικά Ιδρύματα και χρηματιστηριακές αλλά και φυσικά τα εμπορικά επιμελητήρια. Πρόσφατα δε, διοργανώθηκε συνάντηση με το προεδρείο του ΕΒΕΠ το οποίο εξέφρασε το ενδιαφέρον του και τη διάθεσή του να συνεργαστεί μαζί μας στην κατεύθυνση αυτή. Στη συνάντησή μας συμφωνήθηκε η εκπόνηση από το ΕΒΕΠ σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο δύο τεχνικών μελετών», αναφέρεται στο έγγραφο και γίνεται γνωστό ότι οι μελέτες αφορούν στην ανάλυση και παρουσίαση των διαδικασιών διάθεσης και εμπορίας scrap ώστε να είναι δυνατή η αξιολόγηση της σκοπιμότητας της χρηματιστηριακής διάθεσης του προϊόντος. Αποφασίστηκε επίσης η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης στα θέματα αποθήκευσης και πιστοποίησης εμπορευμάτων αλλά και ανάπτυξη προτάσεων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου παράδοσης εμπορευμάτων στο οποίο μπορούσε να στηριχθεί ένα χρηματιστήριο.

Παράλληλα σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και παρακολουθώντας τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές Οδηγίες, εκπονείται μελέτη για το σχέδιο νόμου που θα απαιτηθεί και το οποίο θα διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη του τα αποτελέσματα των παραπάνω δύο μελετών αλλά και προτάσεις των συμμετεχόντων στην κεφαλαιαγορά.

Όπως επισημαίνεται, είναι σημαντικό σε ένα τέτοιο νομοθέτημα να λαμβάνονται υπόψη οι όποιες ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά των προϊόντων και των δυνατοτήτων εμπορίας τους, ώστε να ενισχύεται η επιτυχία του εγχειρήματος. Σημειώνεται όμως επίσης και ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός χρηματιστηρίων εμπορευμάτων στην Ευρώπη, που είτε είναι ανενεργά, είτε παρήκμασαν μη μπορώντας να μετεξελιχθούν, είτε έχασαν το όποιο οικονομικό ενδιαφέρον.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σε έγγραφό της και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει ότι σε συνεργασία με το ΧΑΑ εκπονείται μελέτη για τη δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει την ίδρυση και λειτουργία του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στην Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω έγγραφα διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κατσαφάδου με την οποία έχει επισημάνει ότι η θετική εισήγηση του ΧΑΑ για την προοπτική δημιουργίας Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων έχει κινητοποιήσει φορείς του Πειραιά, της πόλης που φιλοξενούσε στην αρχή του αιώνα το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων. Ο βουλευτής έχει επισημάνει ότι η πόλη του Πειραιά δικαιωματικά, διεκδικεί τη φιλοξενία του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων διότι αποτελεί διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων και υπάρχει πρόθεση από το ΕΒΕΠ να διαθέσει χώρο για τη στέγαση του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων και γιατί η προοπτική αυτή έχει τη στήριξη της πόλης.



Πηγή: Newsbeast.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης