Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιστολή Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για προθεσμίες δηλώσεων και προβλήματα

20 Ιούνιου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42 - 46 - ΑΘΗΝΑ 104 34
ΤΗΛ: 210 8253445 - FAX: 210 8253446 * Ε - Μail: [email protected]
ΑΠ.ΑΝΑΓ. ΠΟΛ.ΠΡΩΤ.ΑΘΗΝΩΝ 2923/94 ΚΑΙ ΑΡ.ΚΑΤ. 545/4787/94

Προς το Υπουργείο Οικονομικών
Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη

Κοινοποίηση
• Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάνη
• Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Φορολογίας κ. Γεώργιο Κριτσέλη
• Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χαράλαμπο Τσαβδάρη

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2013

Αρ. Πρωτ. Εξερχομένου 072

Αξιότιμε κε Γενικέ,

Μετά την χθεσινή μας συνάντηση, αναφορικά με την ανάγκη καθορισμού ΑΜΕΣΑ νέων καταληκτικών ημερομηνιών για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων διαπιστώσαμε ότι μεταξύ σχεδιασμού και πρακτικής εφαρμογής από εμάς που έχουμε την ευθύνη να υποβάλλουμε σχεδόν το 90% των δηλώσεων, υπάρχει μεγάλη απόσταση και αναντιστοιχία. Οι υπεύθυνοι για τον παραπάνω σχεδιασμό πιστεύουν ότι κάποια πράγματα γίνονται αυτόματα απλά και μόνον επειδή κάποιος το σκέφτηκε ή απλά το είπε.

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. έγκαιρα σας επισήμανε με έγγραφο (040/10-6-13) ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα και εκκρεμότητες στην διαδικασία και ολοκλήρωση των δηλώσεων Φ.Ε. του Ο.Ε.2013. Από την χθεσινή μας συζήτηση καταλάβαμε ότι προσπαθείτε να βρείτε λύσεις πιεζόμενοι από τον χρόνο, χωρίς να σας απασχολεί εάν μπορούν να υλοποιηθούν από εμάς .

Από την μια οι αλλαγές και οι «εσωτερικές διασταυρώσεις» κατά την ηλεκτρονική υποβολή που δεν έγιναν «επίσημα» γνωστές στους Συναδέλφους με κάποια εγκύκλιο, ώστε να ξέρουν τον βαθμό δυσκολίας και τον πολλαπλάσιο απαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση από την πλευρά μας της κάθε δήλωσης και από την άλλη οι αναβαθμίσεις, τα συχνά κολλήματα και κυρίως η αδυναμία τήρησης των νομοθετικά κατοχυρωμένων προθεσμιών των πέντε -5- μηνών για την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων (1/2-30/6).

Το τι και ποιος φταίει είναι το τελευταίο ζητούμενο από την πλευρά μας, αυτό όμως που νόμιμα απαιτούμε και διεκδικούμε είναι να έχουμε όλον τον αναγκαίο χρόνο για να κάνουμε σωστά την δουλειά μας για την οποία πληρωνόμαστε από τους πελάτες μας.

Αν και ειπώθηκε προφορικά, είμαστε υποχρεωμένοι – απέναντί σας - να σας επισημαίνουμε και εγγράφως ότι ο όγκος των δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος απαιτούν το σύστημα – αλλά και οι άνθρωποι που το τροφοδοτούν – να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2013.

Οποιαδήποτε άλλη σχεδιαζόμενη ως καταληκτική ημερομηνία θα αποδειχθεί, στην κυριολεξία, «όνειρο θερινής νυκτός».

Γιατί δεν υπάρχουν μόνον οι δηλώσεις, τα Ε9, το ΦΠΑ του Β΄ τριμήνου, το ΙΚΑ, οι ΑΠΔ που πιέζουν για προθεσμίες με παράλογα πρόστιμα, αλλά και οι άνθρωποι. Αν το Δημόσιο ευελπιστεί μέσα από πιεστικό χρονοδιάγραμμα να παραλάβει λανθασμένες δηλώσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται, ο Κλάδος μας δεν είναι διατεθειμένος να συμμετέχει σε αυτό, γιατί μακροπρόθεσμα χαμένοι θα είμαστε όλοι μας: Δημόσιο, φορολογούμενοι και ο Κλάδος μας.

Αν συνεχισθεί η διαδικασία της κατάθεσης ΚΑΙ στις Δ.Ο.Υ. όλων των δηλώσεων με παρακρατούμενους που δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν λόγω μη υποβολής των Ε7 θα δούμε στις αποδεκατισμένες και συγκεντρωμένες Δ.Ο.Υ. εικόνες που δεν ικανοποιούν κανέναν.

Ζητούμε να καταθέτουμε την άποψή μας επί του σχεδιασμού που γίνεται προς επίλυση προβλημάτων ώστε να μην υποχρεωθείτε σε υπαναχωρήσεις λόγω αντικειμενικής αδυναμίας υλοποίησης ανεφάρμοστων αποφάσεων. Βέβαια εάν στόχος είναι η εκκαθάριση των δηλώσεων να ολοκληρωθεί από τις Δ.Ο.Υ. εντός του 2014 για να μην επιστραφούν παρακρατούμενοι φόροι τότε σίγουρα θα επιτευχθεί.

Είναι λάθος να ορίζουμε ημερομηνίες για να τις αλλάξουμε πριν λήξουν.

Θέλουμε να γνωρίζουμε τον χρόνο για να προγραμματίσουμε την δουλειά μας.

Και το τονίζουμε ο σχεδιασμός από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την δουλειά μας αλλά και την ψυχολογία των πελατών θα αποδειχθεί λάθος.

Εύλογα έχουμε ερωτήματα για τα οποία δεν λάβαμε απαντήσεις:

-Υπάρχει σχεδιασμός από την Γ.Γ.Π.Σ. για να αντέξει τα 6 – 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις ταυτόχρονα με τις διακοπές του συστήματος;

-Γιατί πρέπει να χάνουμε χιλιάδες εργατοώρες μπροστά στον υπολογιστή μας για να μπορέσουμε να υποβάλουμε δηλώσεις σε ένα σύστημα που υπολειτουργεί;

-Γιατί οι Συνάδελφοι να υποχρεώνονται να δουλεύουν μεταμεσονύχτιες ώρες για να υποβάλλουν δηλώσεις που κατά την διάρκεια της ημέρας είναι σχεδόν αδύνατο να το κάνουν;

-Γιατί πρέπει να προσαρμόζουμε το ωράριό μας ανάλογα με το σύστημα και τον σχεδιασμό ανθρώπων που δεν έστειλαν μια δήλωση μέσω του Η/Υ ;

-Μήπως αυτοί που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς να καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή μας, εκμεταλεύονται την πραγματική ευθύνη που έχουμε αναλάβει ως δημόσια υποχρέωση ;

-Γιατί αποφασίστηκε σε περίοδο δηλώσεων να ενταχθούν οι Δ.O.Υ. στο νέο Taxis ή να καταργηθούν και να μετακινηθούν κάποιες νησιωτικές και κατά συνέπεια να έχουμε συνεχείς διακοπές του συστήματος και ακόμη περισσότερες χαμένες ανθρωποώρες των Συναδέλφων;

Περιμένουμε τις σωστές αποφάσεις και ενέργειες από την πλευρά σας για να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στο έργο μας προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος.

Με εκτίμηση
για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Πανίδης Ι. Αβραάμ Καμπάνης Βασίλειος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης