Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ενιαίος φόρος ακινήτων που μόνο για φέτος θα εισπράττεται μέσω ΔΕΗ

4 Απρίλιου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Συμφώνησαν οι τρεις αρχηγοί : Συμφωνία αντί για χαράτσι να υπάρξει ενιαίος φόρος που θα πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ

Ο ενιαίος φόρος επί των ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων, θα τεθεί σε μόνιμη εφαρμογή από το 2014, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από την συνάντηση των συμπολιτευόμενων πολιτικών αρχηγών.

Για το 2013 «και μόνο», η είσπραξη του τέλους θα γίνει «κυρίως μέσω της ΔΕΗ».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης του επίμαχου τέλους, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως η κυβέρνηση θα καταθέσει σχετική πρόταση στην τρόικα, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τριμερούς το πρωί της Πέμπτης, στις 10:00, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση πηγαίνει με «κοινή θέση» στις διαπραγματεύσεις.

----

Ωστόσο, στο νέο φόρο γίνεται προσπάθεια να θα μπουν από φέτος και τα αγροτεμάχια για τα οποία, πάντως, θα έρθει στους ιδιοκτήτες σημείωμα από την αρμόδια εφορία και θα πληρωθεί σ' αυτήν. Αλλά επειδή οι εισπρακτικοί μηχανισμοί δεν είναι ικανοί να εισπράξουν το φόρο για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίρια, επελέγη ξανά η ΔΕΗ. Ωστόσο, όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν το φόρο, το ποσό θα πηγαίνει στις εφορίες κι εκεί θα πρέπει να πληρωθεί βαρυνόμενο με τέλη υπερημερίας. Νέο στοιχεία είναι και η επιβολή του φόρου και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ο οποίος θα πληρωθεί φυσικά μέσω των εφοριών.
 
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την πρόταση για τον Ενιαίο Φόρο στα ακίνητα τονίστηκε:

«Έγινε μια πλήρης ενημέρωση για όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Θα υπάρχει μια ενιαία πρόταση σε όλα, κοινά διαμορφωμένη από την κυβέρνηση.

 Ειδικότερα, σε ότι αφορά το ΕΕΤΗΔΕ, η πρόταση που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι να ονομάζεται πλέον Ενιαίος Φόρος και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή ο οποίος σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% - 15%.
 
Η απώλεια αυτή στα έσοδα που εκτιμάται στα 200 εκ ευρώ θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:
 1.Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων.

 2.Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ.

 3.Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.


 Και οι τρεις δράσεις μαζί θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατομ. και τα υπόλοιπα 60 από τα 200 της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΕΤΗΔΕ (και στο εξής ο Ενιαίος Φόρος) σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα.

 Επιπλέον, θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο σύστημα και τα αγροτεμάχια».





Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης