Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και την εκλογίκευση των φορολογικών προστίμων και ποινών άρχισε να καταστρώνει το υπουργείο Οικονομικών

6 Φεβρουάριου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και την εκλογίκευση των φορολογικών προστίμων και ποινών άρχισε να καταστρώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Στη χθεσινή σύσκεψη της 14μελούς επιτροπής υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ, Μαυραγάνη έγινε μια πρώτη κουβέντα για τα δύο νέα νομοσχέδια της φορολογικής μεταρρύθμισης τα οποία αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι το τέλος Απριλίου.

Τα δύο νομοσχέδια θα αφορούν:

1. Το νέο Κώδικα Φορολογίας εισοδήματος. Ο ισχύον κώδικας θα αντικατασταθεί με έναν απλούστερο. Οι πηγές εισοδήματος θα αναφέρονται αναλυτικά καθώς και οι περιπτώσεις φορολογούμενων που εμπίπτουν σε κάθε διάταξη. Θα αφαιρεθούν οι διατάξεις που σχετίζονται με το χρόνο υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων. Επίσης θα κατατεθεί νέος Κώδικας για την Περιουσία. Θα απλοποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν σε κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχής καθώς και άλλες διατάξεις που σχετίζονται με το κεφάλαιο. Ακόμη για πρώτη φορά θα προβλέπεται η διενέργεια εκτεταμένου ηλεκτρονικού ελέγχου πόθεν έσχες μέσω της ανάπτυξης συστημάτων που θα διασταυρώνουν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν όχι μόνο στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και σε άλλες βάσεις δεδομένων Δημόσιων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό θα επανασχεδιαστεί το έντυπο Ε1 (φορολογική δήλωση) και θα κληθούν όλοι πολίτες ανεξαρτήτως επαγγέλματος να δηλώσουν όλα τα κινητά περιουσιακά τους στοιχεία μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις.

2. Την αναδιοργάνωση φοροεισπρακτικού μηχανισμού και φορολογικής διοίκησης. Στο νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνονται τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών καθώς και το νέο ποινολόγιο της εφορίας που θα βασίζεται σε μία μορφή ποιντ σύστεμ όπου οι ποινές και τα πρόστιμα θα συνδεθούν με τη βαρύτητα και συχνότητα των φορολογικών παραβάσεων. Στα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που εξετάζονται περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση χρεωστικών η πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών με στόχο τον καθημερινό έλεγχο των συναλλαγών και την άμεση απόδοση του ΦΠΑ. Σε πρώτη φάση το πλαφόν των συναλλαγών πάνω από το οποίο θα απαιτείται χρωστική ή πιστωτική κάρτα θα ορισθεί στα 500 ευρώ, αλλά πιθανόν μέσα στο 2013 να μειωθεί περαιτέρω. Η ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει κίνητρα προκειμένου να δελεάσει τους φορολογούμενους είτε μέσω επιστροφής χρημάτων ή κάποιου bonus.

Σύσκεψη για τα ακίνητα


Όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την επιβολή του νέου φόρου στα ακίνητα θα εξετασθούν στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα την ώρα που οι ιδιοκτήτες ακινήτων εντείνουν τις αντιδράσεις τους και απειλούν να καταθέσουν στην κυριολεξία τα κλειδιά των ακινήτων τους στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε επιστολή που έστειλε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τονίζεται πως ο στόχος για ετήσια έσοδα ύψους 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας είναι απόλυτα ανέφικτος.

Το βασικό σενάριο που υπάρχει μέχρι τώρα για το νέο φόρο στα ακίνητα προβλέπει ατομικό αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ για ζευγάρι έγγαμων φορολογούμενων. Για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων εξετάζεται να καθιερωθεί ξεχωριστή κλίμακα και να υπάρχει ειδικό αφορολόγητο για τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να αποδίδει έσοδα 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης