Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σχέδιο νόμου «Κώδικας Οδοντιάτρων»


Δημοσιεύθηκε στις : [ 17-08-2018 ]
Κατηγορία: Λοιπά

Σχέδιο νόμου
«Κώδικας Οδοντιάτρων»


Σχέδιο νόμου

«ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ»

ΤΜΗΜΑ Α
Οδοντίατροι, Οδοντιατρικοί Σύλλογοι και Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

ΜΕΡΟΣ Α
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ

Άρθρο 1
Έργο του οδοντιάτρου


Ο Οδοντίατρος είναι ο μοναδικός πάροχος οδοντιατρικής και στοματικής περίθαλψης στο πλαίσιο της ολιστικής φροντίδας του ασθενούς και είτε μόνος του, είτε υποστηριζόμενος από οδοντιατρικό βοηθητικό προσωπικό που εργάζεται υπό την επίβλεψή του, ασκεί ολοκληρωμένη περίθαλψη με τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο και πολιτιστικά ευαίσθητο και συνεισφέρει στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου, προάγοντας τη στοματική υγεία της κοινότητας.

Έργο του Οδοντιάτρου είναι η αξιολόγηση, η διάγνωση, η πρόληψη και η θεραπεία οποιασδήποτε παθολογικής κατάστασης, ασθένειας ή ανωμαλίας των δοντιών, των σκληρών και μαλακών ιστών του στόματος, των παρακείμενων ιστών και του στοματογναθικού συστήματος γενικά, με στόχο την εξασφάλιση της στοματικής υγείας του ανθρώπου ως αναπόσπαστου τμήματος της γενικής υγείας και της ποιότητας ζωής.

Στο έργο του Οδοντιάτρου εντάσσεται η ενημέρωση των ασθενών και του κοινού επί των νοσημάτων της στοματικής κοιλότητας, η διδασκαλία τεχνικών και μεθόδων διατήρησης και βελτίωσης της στοματικής υγείας και η συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές, για την αντιμετώπιση προβλημάτων και την προώθηση πολιτικών που σχετίζονται με τη στοματική υγεία.

Άρθρο 2
Απόκτηση της επαγγελματικής ιδιότητας του οδοντιάτρου


1. Την επαγγελματική ιδιότητα του οδοντιάτρου αποκτά εκείνος που: α) έχει λάβει βεβαίωση άσκησης οδοντιατρικού επαγγέλματος από την αρμόδια αρχή, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις και β) έχει εγγραφεί στα μητρώα του οικείου οδοντιατρικού συλλόγου της χώρας, για την άσκηση, με οποιοδήποτε τρόπο, του οδοντιατρικού επαγγέλματος.

2. Ως οικείος, θεωρείται ο Οδοντιατρικός Σύλλογος στην περιφέρεια του οποίου ο οδοντίατρος έχει την κύρια επαγγελματική του εγκατάσταση (έδρα) ή παρέχει με οποιοδήποτε τρόπο τις υπηρεσίες του. Στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών στην περιφέρεια περισσοτέρων οδοντιατρικών συλλόγων, χωρίς επαγγελματική εγκατάσταση, ο οδοντίατρος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το σύλλογο στον οποίο θα εγγραφεί.

3. Ο οδοντίατρος δεν μπορεί να ασκεί ταυτόχρονα και το επάγγελμα του ιατρού ή φαρμακοποιού.

4. Η άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος δεν συνιστά εμπορική δραστηριότητα.

Άρθρο 3
Απώλεια της επαγγελματικής ιδιότητας του οδοντιάτρου


1. Η επαγγελματική ιδιότητα του οδοντιάτρου αποβάλλεται αυτοδίκαια στις εξής περιπτώσεις:

α) Διαγραφής από τα μητρώα του οικείου Οδοντιατρικού Συλλόγου. β) Αναστολής, ανάκλησης ή ακύρωσης της βεβαίωσης άσκησης του

οδοντιατρικού επαγγέλματος.

γ) Επιβολής, με τελεσίδικη απόφαση Πειθαρχικού Συμβουλίου, της πειθαρχικής ποινής της προσωρινής (και για όσο χρόνο διαρκεί η ποινή) ή της οριστικής παύσης άσκησης του οδοντιατρικού επαγγέλματος.

δ) Στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων με αμετάκλητη απόφαση και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση.

ε) Θέσης σε δικαστική συμπαράσταση, μερική ή ολική και για όσο χρόνο διαρκεί.

2. Οδοντίατρος, στο πρόσωπο του οποίου συντρέχει μια από τις περιπτώσεις β έως και ε της παρ. 1, υποχρεούται, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, να προβεί σε σχετική δήλωση στον οικείο οδοντιατρικό σύλλογο.

ΜΕΡΟΣ Β
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 4
Σύσταση


1. Οι οδοντίατροι, που έχουν την κύρια επαγγελματική τους εγκατάσταση (έδρα) ή παρέχουν με οποιονδήποτε τρόπο τις υπηρεσίες τους στην γεωγραφική περιφέρεια κάθε αυτοδιοικητικής περιφερειακής ενότητας, αποτελούν τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, στον οποίο είναι υποχρεωτικά μέλη, με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 2 του παρόντος.

Οδοντίατροι μόνιμοι δημόσιοι, πολιτικοί ή στρατιωτικοί, υπάλληλοι εγγράφονται υποχρεωτικά στον οδοντιατρικό σύλλογο, στην περιφέρεια του οποίου υπηρετούν.

2. Δεν μπορούν να συσταθούν περισσότεροι του ενός οδοντιατρικοί σύλλογοι στη γεωγραφική περιφέρεια της ίδιας αυτοδιοικητικής περιφερειακής ενότητας.

Οι υφιστάμενοι, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, οδοντιατρικοί σύλλογοι, διατηρούνται.

3. Με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Υγείας, είναι δυνατή η συνένωση οδοντιατρικών συλλόγων της ίδιας ή όμορων περιφερειακών ενοτήτων μετά από σύμφωνη γνώμη των οικείων Συλλόγων ή, σε περίπτωση αδυναμίας λειτουργίας των οργάνων τους, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία του νέου συλλόγου, ιδίως ως προς την επωνυμία του, τη διοίκησή του, την περιουσία του.

Άρθρο 5
'Εδρα


1. Κάθε Οδοντιατρικός Σύλλογος εδρεύει στην έδρα της περιφερειακής ενότητας και λαμβάνει από αυτήν την επωνυμία του, με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 4 του παρόντος.

2. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Οδοντιατρικού Συλλόγου μπορούν να λειτουργούν υπηρεσίες του και σε άλλες, πλην της έδρας του, πόλεις της ίδιας περιφερειακής ενότητας για τη διευκόλυνση των μελών του.

Άρθρο 6
Νομική φύση, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.


1. Οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σωματειακής μορφής.

2. Οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι δεν υπάγονται στους φορείς γενικής κυβέρνησης και δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχουν δική τους περιουσία, οικονομική, διοικητική και διαχειριστική αυτονομία και αυτοτέλεια και διοικούνται από αιρετά διοικητικά συμβούλια.

3. Η διαχείριση και η αξιοποίηση των πόρων τους και της εν γένει περιουσίας τους, η εποπτεία και ο έλεγχος των οικονομικών και διαχειριστικών πράξεων των Συλλόγων ανήκει αποκλειστικά στα Διοικητικά Συμβούλια και στις Γενικές Συνελεύσεις αυτών.

4. Οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι μπορούν να ιδρύουν νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής, αυτοτελώς ή με άλλους φορείς, για την επίτευξη των σκοπών τους και τη διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων τους και της περιουσίας.

Άρθρο 7
Σκοποί και αρμοδιότητες


1. Στους Οδοντιατρικούς Συλλόγους ανήκει ιδίως:

α) Η μέριμνα για την συνδρομή των προϋποθέσεων για την αξιοπρεπή άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος και το σεβασμό και την τιμή που οφείλει να απολαμβάνει ο οδοντίατρος.

β) Η δημιουργία συναδελφικού πνεύματος μεταξύ των μελών τους.

γ) Η εποπτεία για την πιστή τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και δεοντολογίας, που αφορά στην άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των οδοντιάτρων και ο πειθαρχικός έλεγχος των μελών και των παρεχόντων οδοντιατρικές υπηρεσίες στην περιφέρειά τους.

δ) Η επαλήθευση των χρησιμοποιουμένων από τα μέλη τους τίτλων σπουδών.

ε) Η επιστημονική προαγωγή των μελών.

στ) Η συμβολή στην προστασία της υγείας του ελληνικού λαού, ιδίως με υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο.

ζ) Η μελέτη των υγειονομικών συνθηκών του νομού , όπου εδρεύει ο Σύλλογος, η παρακολούθηση των λαμβανομένων μέτρων και η υποβολή στο Υπουργείο Υγείας και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία προτάσεων, εισηγήσεων και γνωμών, που αφορούν στα μέτρα αυτά.

η) Η διατύπωση γνωμών και προτάσεων που αφορούν στην βελτίωση της νομοθεσίας, την ερμηνεία και την εφαρμογή της.

θ) Η υποστήριξη των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών τους.

ι) Η συνεργασία με άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς σε θέματα κοινού ή ευρύτερου ενδιαφέροντος.

ια) Η έκδοση περιοδικού ή άλλων εντύπων για την ενημέρωση των μελών τους σε επιστημονικά και επαγγελματικά θέματα και η δημιουργία ιστοσελίδας για την ενημέρωση των μελών και της κοινής γνώμης.

ιβ) Η ενημέρωση της κοινής γνώμης σε τοπικό επίπεδο για θέματα στοματικής υγείας με ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις και εκδόσεις

ιγ) Η χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση βεβαίωσης λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου.

ιδ) Η χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση βεβαίωσης λειτουργίας διαγνωστικού εργαστηρίου, που διαθέτει αποκλειστικά και μόνο μηχανήματα ιοντίζουσας ακτινοβολίας κατηγορίας χ-οδ.

ιε) Η χορήγηση, ανάκληση και ανανέωση της ειδικής άδειας ιοντιζουσών ακτινοβολιών εργαστηρίου κατηγορίας χ-οδ.

ιστ) Η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων και η είσπραξη του διοικητικού προστίμου, στις περιπτώσεις του άρθρου 17 του Π.Δ 84/2001

ιζ) Η εκπόνηση, η συμμετοχή και η συνδρομή στην κατάρτιση και εκτέλεση προγραμμάτων στοματικής υγείας και ερευνητικών προγραμμάτων σχετιζόμενων με τη στοματική υγεία αλλά και τη γενική υγεία.

ιη) Η διοργάνωση σεμιναρίων, επιστημονικών και επαγγελματικών συνεδρίων και ημερίδων

ιθ) Η έγκριση διοργάνωσης σεμιναρίων, επιστημονικών και επαγγελματικών συνεδρίων και ημερίδων και λοιπών δράσεων από επιστημονικές εταιρείες και λοιπούς επιστημονικούς και μη, φορείς.

κα) Η πιστοποίηση οδοντιατρείων, σύμφωνα με θεσμοθετημένα/ αναγνωρισμένα από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (Ε.Ο.Ο.), πρότυπα λειτουργίας.

κβ) Η οικονομική ενίσχυση δράσεων στοματικής υγείας.

κγ) Η δυνατότητα δημιουργίας ειδικού λογαριασμού για τη στήριξη των οικονομικώς αδυνάτων μελών τους.

2. Σε περίπτωση που φυσικό ή νομικό πρόσωπο ασκεί οδοντιατρικές πράξεις ή παρέχει οδοντιατρικές υπηρεσίες χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, ο οικείος οδοντιατρικός σύλλογος μπορεί να ζητήσει, με αίτησή του, που υποβάλλεται στο Ειρηνοδικείο, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, την απαγόρευση της διαφήμισης ή της χρήσης, έντυπης ή ηλεκτρονικής, κάθε διακριτικού γνωρίσματος, που προσιδιάζει με την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών.

3. Οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι οφείλουν να παρέχουν την συνδρομή τους στις αρμόδιες δημόσιες αρχές και στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για κάθε ζήτημα που αφορά στην δημόσια υγεία και στην άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος.

4. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές συμπαρίστανται στους Οδοντιατρικούς Συλλόγους και στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και παρέχουν κάθε δυνατή συνδρομή για την επίτευξη των σκοπών τους.

Άρθρο 8
Μέλη

1. Μέλη των οδοντιατρικών συλλόγων είναι υποχρεωτικά όλοι όσοι Οδοντίατροι έχουν την κύρια επαγγελματική τους εγκατάσταση (έδρα) ή παρέχουν με οποιονδήποτε τρόπο τις υπηρεσίες τους στην περιφέρεια τους, με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 2 του παρόντος.

2. Τα μέλη δικαιούνται ιδίως να εκλέγουν και να εκλέγονται στα όργανα του Συλλόγου και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες του Συλλόγου, να ενημερώνονται από τα αρμόδια όργανα για κάθε θέμα που τους αφορά, να λαμβάνουν τις περιοδικές εκδόσεις.

3. Τα μέλη υποχρεούνται, ιδίως, να συμβάλλουν στην εκπλήρωση των σκοπών του Συλλόγου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης, να τηρούν τις κείμενες διατάξεις κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους και τη λειτουργία των οδοντιατρείων ή πολυοδοντιατρείων τους, να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το Σύλλογο και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

4. Οδοντίατρος δεν μπορεί να είναι συγχρόνως μέλος δύο οδοντιατρικών συλλόγων της χώρας.

5. Σε περίπτωση που οδοντίατρος εγκατασταθεί στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές, για διδακτικούς/ακαδημαικούς λόγους ή για την άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος, μπορεί, εφόσον επιθυμεί, να παραμείνει μέλος του ημεδαπού οδοντιατρικού συλλόγου, όπου είναι ήδη εγγεγραμμένος, με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του μέλους.

Άρθρο 9 Μητρώα

1. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος τηρεί μητρώο των μελών του. Το μητρώο ενημερώνεται για τις επερχόμενες μεταβολές, με μέριμνα του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα, αντίγραφο δε αυτού, υποβάλλεται στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Το μητρώο επιβάλλεται να τηρείται και ηλεκτρονικά.

2. Στο μητρώο του Οδοντιατρικού Συλλόγου εγγράφεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οδοντίατρος μετά από αίτησή του, η οποία συνοδεύεται από επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου του και της βεβαίωσης άσκησης του οδοντιατρικού επαγγέλματος, υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 11 του παρόντος , βεβαίωση περί εγγραφής του στον ασφαλιστικό φορέα και απόδειξη καταβολής του τέλους εγγραφής.

3. Πριν την εγγραφή στον οικείο Οδοντιατρικό Σύλλογο, απαγορεύεται η άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος.

Με την άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος εξομοιώνεται και η κατοχή οποιασδήποτε θέσης, ακόμη και τιμητικής, για την οποία απαιτείται ως απαραίτητο προσόν η κατοχή πτυχίου Οδοντιατρικής Πανεπιστημιακής Σχολής.

4. Στους οδοντιατρικούς συλλόγους τηρείται ιδιαίτερο μητρώο, στο οποίο αναγράφονται τα φυσικά πρόσωπα, που δεν διαθέτουν βεβαίωση άσκησης οδοντιατρικού επαγγέλματος, και τα νομικά πρόσωπα, οποιασδήποτε μορφής , στα οποία έχει χορηγηθεί βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου στην περιφέρεια του Συλλόγου

Τα πρόσωπα αυτά υποχρεούνται στην τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και οδοντιατρικής δεοντολογίας, εποπτεύονται και ελέγχονται από τον οδοντιατρικό σύλλογο και υπόκεινται και στην πειθαρχική του δικαιοδοσία.

Σε περίπτωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου σε περιφέρειες περισσοτέρων του ενός Συλλόγων, εγγράφονται υποχρεωτικά στον Σύλλογο, στην περιφέρεια του οποίου έχουν την κύρια επαγγελματική τους εγκατάσταση (έδρα).

Οι φορείς αυτοί καταβάλουν στο Σύλλογο, όπου είναι εγγεγραμμένοι, ειδικό ετήσιο τέλος, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

5. Στους οδοντιατρικούς συλλόγους τηρείται ειδικό μητρώο των οδοντιάτρων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην περιφέρεια του συλλόγου και είναι μέλη άλλου οδοντιατρικού συλλόγου. Στο ίδιο μητρώο εγγράφονται και οι αλλοδαποί οδοντίατροι που παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην περιφέρεια του Συλλόγου και οι φορείς της προηγουμένης παραγράφου, όταν παρέχουν υπηρεσίες εκτός της περιφέρειας του Συλλόγου της έδρας τους. Οι οδοντίατροι αυτοί, όπως και οι λοιποί φορείς, υποχρεούνται σε προηγούμενη έγγραφη δήλωση στο Σύλλογο με την κατάθεση των δικαιολογητικών από τα οποία προκύπτει η νόμιμη παροχή των υπηρεσιών στην περιφέρεια του συλλόγου.. Η εγγραφή στο ειδικό αυτό μητρώο γίνεται όχι μόνο για τυχόν πειθαρχικό έλεγχό τους, αλλά και για να γνωρίζει ο σύλλογο και η Ε.Ο.Ο. τον αριθμό των ασκούντων μελών.

Οι οδοντίατροι και οι λοιποί φορείς καταβάλουν στο Σύλλογο, στην περιφέρεια του οποίου παρέχουν υπηρεσίες, ειδικό ετήσιο τέλος, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρο 10
Πόροι


Πόροι του οδοντιατρικού συλλόγου είναι ιδίως το δικαίωμα εγγραφής των μελών, η ετήσια εισφορά, το ειδικό ετήσιο τέλος, οι πρόσοδοι από την κινητή και ακίνητη περιουσία, τα έσοδα από τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, τη χορήγηση βεβαίωσης λειτουργίας οδοντιατρείου και πολυοδοντιατρείου, τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται στο άρθρο 17 του Π.Δ. 84/2001, τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο, οι δωρεές μελών ή τρίτων, τα έσοδα από καταχωρήσεις στο περιοδικό του Συλλόγου ή άλλες εκδόσεις, από την εκτέλεση προγραμμάτων, τη διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, ημερίδων και εν γένει εκδηλώσεων και γενικά έσοδα από κάθε νόμιμη δραστηριότητα που αναπτύσσει στα πλαίσια εκπλήρωσης των σκοπών του και αξιοποίησης της περιουσίας του.

Άρθρο 11
Δήλωση άσκησης επαγγέλματος - Ετήσια εισφορά


1. Κάθε μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου υποχρεούται, όπως κάθε έτος και μέχρι τέλους Μαρτίου να υποβάλλει στο Σύλλογο υπεύθυνη δήλωση , σε ενιαίο τύπο, που καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Συλλόγου, στην οποία να αναφέρει τα πλήρη προσωπικά στοιχεία του (όνομα, επώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, τόπο και χρονολογία γεννήσεως, ιθαγένεια, Α.Μ.Κ.Α, Α.Φ.Μ, Δ.Ο.Υ), διεύθυνση κατοικίας και οδοντιατρείου, τίτλους σπουδών, ειδικότητα, τυχόν μεταπτυχιακές σπουδές, γνώση ξένων γλωσσών, στοιχεία επικοινωνίας και ιδίως την ηλεκτρονική του διεύθυνση και να δηλώνει αν: α) ασκεί το επάγγελμα του οδοντιάτρου, διατηρών ίδιον οδοντιατρείο ή από κοινού ή συστεγαζόμενο με άλλο οδοντίατρο, αναφέροντας το όνομά του, β) παρέχει τις υπηρεσίες του σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δηλώνοντας το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία και τη διεύθυνση αντίστοιχα γ) συμμετέχει σε νομικό πρόσωπο οποιασδήποτε μορφής, που παρέχει υπηρεσίες υγείας δ) λαμβάνει σύνταξη από ασφαλιστικό φορέα και το ποσό αυτής ε) δεν υπάγεται στα προβλεπόμενα από το άρθρο 3 παρ. 1 του παρόντος κωλύματα. στ) διατηρεί ιστοσελίδα και τη διεύθυνση αυτής.

Η δήλωση είναι απαράδεκτη, εφόσον δεν συνοδεύεται από αντίγραφο της απόδειξης για την καταβολή υπέρ του Συλλόγου της ετήσιας εισφοράς.

2. Η συμπλήρωση της ετήσιας δήλωσης ως προς τα παραπάνω στοιχεία, καταστάσεις ή ιδιότητες δεν είναι υποχρεωτική, μόνο στην περίπτωση που δεν έχει προκύψει αλλαγή αυτών από την προηγούμενη υποβληθείσα δήλωση. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται μόνο η ετήσια εισφορά με την ένδειξη «ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ».

3. Μέχρι τέλους Μαρτίου κάθε έτους, ο οδοντίατρος υποχρεούται να καταβάλλει και την ετήσια εισφορά του υπέρ του Συλλόγου.

Η ετήσια εισφορά, όπως και το τέλος εγγραφής, καθορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά μήνα Δεκέμβριο και ισχύουν για το επόμενο έτος.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της εισφοράς, επιβάλλεται προσαύξηση τρία τοις εκατό (3%) για κάθε μήνα καθυστέρησης και μέχρι έξι (6) μήνες κατ' ανώτατο όριο.

Αν ο οδοντίατρος δεν υποβάλλει την ετήσια δήλωση και δεν καταβάλει την ετήσια εισφορά του μέχρι την 30η Ιουνίου τρέχοντος έτους, ειδοποιείται από το Σύλλογο εγγράφως και εάν δεν εκπληρώσει την υποχρέωσή του αυτή εντός τριών μηνών από την άνω ειδοποίηση διαγράφεται από το μητρώο του οικείου οδοντιατρικού συλλόγου με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Η διαγραφή ανατρέχει στο τέλος του έτους, στο οποίο ο οδοντίατρος είχε εκπληρώσει τις άνω υποχρεώσεις του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο με αιτιολογημένη απόφασή του έχει τη δυνατότητα να προβεί σε ρυθμίσεις οφειλών μελών του, κατόπιν σχετικής αίτησής τους, εφόσον κρίνει ότι συντρέχει περίπτωση οικονομικής αδυναμίας.

Ο διαγραφείς οδοντίατρος μπορεί, με την υποβολή των άνω δηλώσεων, να επανεγγραφεί από το χρόνο διαγραφής του, καταβάλλοντας το τέλος εγγραφής και τις καθυστερούμενες εισφορές με τις προσαυξήσεις.

4. Σε περίπτωση μετεγγραφής, ο μετεγγραφόμενος υποχρεούται να έχει καταβάλει την ετήσια εισφορά στο Σύλλογο από τον οποίο μετεγγράφεται, στον δε

Σύλλογο μετεγγραφής, καταβάλλει μόνο το τέλος εγγραφής. Μετεγγραφή δεν επιτρέπεται πριν από την εκπλήρωση των άνω υποχρεώσεων.

Άρθρο 12
Δελτίο ταυτότητας


Στον οδοντίατρο που έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προηγουμένου άρθρου, χορηγείται, κάθε έτος, δελτίο ταυτότητας οδοντιάτρου, που ισχύει μέχρι τέλους Μαρτίου του επομένου έτους. Το δελτίο υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Συλλόγου, σφραγίζεται με την σφραγίδα του Συλλόγου και αποτελεί απαραίτητο στοιχεί για την απόδειξη της επαγγελματικής του ιδιότητας .

Στον ανωτέρω χορηγείται και κάθε βεβαίωση ή πιστοποιητικό σχετικό με την ιδιότητά του και την επαγγελματική του κατάσταση.

Άρθρο 13
Αλληλογραφία- Σφραγίδα


1. Οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι αλληλογραφούν απ' ευθείας με όλες τις Αρχές, σε θέματα της αρμοδιότητάς τους. Για θέματα γενικής φύσεως, γνωστοποιούν υποχρεωτικά κάθε ενέργειά τους στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Τα έγγραφα του Συλλόγου υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα, σφραγίζονται δε, με τη σφραγίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου και καταχωρούνται στο πρωτόκολλο αλληλογραφίας.

2. Η σφραγίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου αποτελείται από τρείς επάλληλους και ομόκεντρους κύκλους, ο εξωτερικός των οποίων έχει διάμετρο 0,04 του μέτρου, εις το κέντρο τους υπάρχει το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας, γύρω αυτού κυκλικά στον μεσαίο κύκλο και στο επάνω μέρος αναγράφονται αι λέξεις «Υπουργείο Υγείας» στο κάτω μέρος η επωνυμία του Οδοντιατρικού Συλλόγου και στον εξωτερικό κύκλο οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».

Άρθρο 14
Όργανα του Συλλόγου


Όργανα του Οδοντιατρικού Συλλόγου είναι η Γενική Συνέλευση των μελών αυτού, το Διοικητικό Συμβούλιο, η Εξελεγκτική Επιτροπή και το Πειθαρχικό Συμβούλιο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Άρθρο 15
Αρμοδιότητα


Στην αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης ανήκει: α) Η εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής, με τους αναπληρωτές τους, των αιρετών μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου με τους αναπληρωτές τους και των εκπροσώπων του Συλλόγου στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, β) Η έγκριση του προϋπολογισμού και του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού, γ) Κάθε ζήτημα που υποβάλλει σε αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο και ανάγεται στους σκοπούς του Συλλόγου.

Άρθρο 16
Χρόνος σύγκλησης


Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται τακτικά εντός τριών μηνών από τη λήξη κάθε ημερολογιακού έτους, συγκαλείται δε έκτακτα από το Διοικητικό Συμβούλιο όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι ή μετά από έγγραφη αίτηση μελών του Συλλόγου, στην οποία αναγράφονται τα προς συζήτηση θέματα. Την αίτηση πρέπει να υποβάλλει αριθμός μελών πλέον του ενός τρίτου (1/3) για τους Συλλόγους που έχουν έως πενήντα (50) μέλη, πλέον του ενός τετάρτου (1/4) για τους Συλλόγους που έχουν έως εκατό (100) μέλη, πλέον του ενός έκτου (1/6) για τους Συλλόγους που έχουν έως διακόσια πενήντα (250) μέλη, πλέον του ενός ογδόου (1/8) για τους Συλλόγους που έχουν έως πεντακόσια (500) μέλη και πλέον του ενός δεκάτου (1/10) για τους Συλλόγους που έχουν άνω των πεντακοσίων (500) μελών.

Τα μέλη που ζητούν τη σύγκληση έκτακτης ΓΣ πρέπει να είναι ταμειακά ενήμερα, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Η αδικαιολόγητη μη συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση των υποβαλλόντων την ως άνω αίτηση μελών αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, διωκόμενο αυτεπαγγέλτως.

Άρθρο 17
Πρόσκληση μελών


1. Τα μέλη των Οδοντιατρικών Συλλόγων καλούνται στη Γενική Συνέλευση από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου με γενική ταχυδρομική πρόσκληση, η οποία για τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους Αττικής, Θεσσαλονίκης και Πειραιά δημοσιεύεται σε δύο (2) εφημερίδες, που εκδίδονται στην έδρα τους και αναρτάται στην ιστοσελίδα και τον πίνακα ανακοινώσεων στα γραφεία τους, ενώ για τους λοιπούς Συλλόγους, η πρόσκληση αναρτάται στην ιστοσελίδα τους και στον πίνακα ανακοινώσεων στα γραφεία τους και με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Συλλόγου, τουλάχιστον οκτώ (8) μέρες πριν την συνεδρίαση.

2. Στην πρόσκληση, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου, αναγράφονται ο χρόνος, ο τόπος και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης καθώς και αν πρόκειται για πρώτη ή επαναληπτική συνέλευση.

Τα προσερχόμενα στη συνεδρίαση μέλη υπογράφουν σε ειδικό κατάλογο για βεβαίωση της απαρτίας, με την επίδειξη της ταυτότητας του άρθρου 12 του παρόντος, που πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ.

Άρθρο 18
Απαρτία


1. Για την ύπαρξη απαρτίας απαιτείται η παρουσία του μισού πλέον ενός του αριθμού των εχόντων δικαίωμα ψήφου μελών προκειμένου για συλλόγους μέχρι και εκατό (100) μέλη, του ενός τρίτου (1/3) για συλλόγους με μέχρι και πεντακόσια (500) μέλη, του ενός τετάρτου (1/4) για συλλόγους μέχρι και χίλια (1000) μέλη και του ενός πέμπτου (1/5) για συλλόγους άνω των χιλίων (1.000) μελών. Η διαπίστωση της ύπαρξης ή μη απαρτίας γίνεται από τον Πρόεδρο, όταν συμπληρωθεί μισή ώρα από εκείνη που είχε οριστεί για την έναρξη της συνέλευσης.

2. Σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας, καλείται νέα επαναληπτική συνέλευση εντός οκτώ (8) ημερών, η σύγκληση της οποίας γίνεται όπως και στην πρώτη αλλά με σύντμηση των προθεσμιών στο ήμισυ. Για την επίτευξη απαρτίας απαιτείται η παρουσία του μισού αριθμού των μελών που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο που διαπιστώνεται με καταμέτρηση των παρισταμένων. Εάν διαπιστωθεί και πάλι η μη ύπαρξη απαρτίας δεν συγκαλείται τρίτη, κατά σειρά, συνέλευση, αλλά τα παριστάμενα μέλη, ανεξαρτήτως αριθμού, λαμβάνουν απόφαση για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούν στις τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες του Συλλόγου και ιδίως για την ψήφιση του απολογισμού και του του προϋπολογισμού και την έγκριση της εκθέσεως της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

3. Οι διατάξεις της παρ. 2 πρέπει να μνημονεύονται στις προσκλήσεις και στα πρακτικά.

4. Η απαρτία πρέπει να υφίσταται σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης

5. Των συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης προεδρεύει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Οδοντιατρικού Συλλόγου και αν αυτός κωλύεται ο νόμιμος αναπληρωτής του.

Άρθρο 19
Δικαίωμα ψήφου

1. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Σύλλογο και είναι (κατά περίπτωση) εφοδιασμένοι με το, κατά το άρθρο 12 του παρόντος, χορηγούμενο δελτίο ταυτότητας, που πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ.

Όσα μέλη δεν διαθέτουν το παραπάνω δελτίο ταυτότητας, μπορούν να εκπληρώσουν τις προς το Σύλλογο ταμειακές τους υποχρεώσεις, κατά την διάρκεια των εργασιών της συνέλευσης και πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, προκειμένου να ψηφίσουν στη συνέχεια με βάση τη σχετική βεβαίωση του Ταμία του Συλλόγου, ότι είναι οικονομικά τακτοποιημένοι. Κατ' εξαίρεση, στους άνω των πεντακοσίων (500) μελών Συλλόγους, η εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων είναι δυνατή μέχρι την προηγουμένη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης.

2. Η συμμετοχή των μελών των Οδοντιατρικών Συλλόγων στις Γενικές Συνελεύσεις είναι υποχρεωτική.

Άρθρο 20
Λήψη αποφάσεων


1. Οι αποφάσεις της Συνέλευσης, με εξαίρεση τη διενέργεια των αρχαιρεσιών, λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Εάν υπάρξει ισοψηφία, η πρόταση θεωρείται ότι απορρίφθηκε.

2. Στη διάρκεια της ψηφοφορίας δεν επιτρέπεται παρέμβαση, εκτός αν αφορά διαδικαστικό ζήτημα, το οποίο εξαντλείται σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των πέντε (5) λεπτών.

3. Η ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις είναι φανερή και διεξάγεται με ανάταση του χεριού ή με ονομαστική κλήση αν το ζητήσει τουλάχιστον το ένα τέταρτο (1/4) των μελών της Γενικής Συνέλευσης ή το κρίνει αναγκαίο ο Πρόεδρος σε περίπτωση ύπαρξης αδυναμίας διαπίστωσης με ακρίβεια του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

4. Μυστική ψηφοφορία διεξάγεται στην περίπτωση αρχαιρεσιών ή προσωπικών ζητημάτων.

5. Αν δεν επαρκεί ο χρόνος για τη λήψη απόφασης, η συζήτηση συνεχίζεται άλλη μέρα, που ορίζεται από τον Πρόεδρο, μέσα σε τρείς (3) ημέρες από την επομένη εκείνης που διακόπηκε η συνέλευση.

6. Κατά τη συνεδρίαση της Συνέλευσης τηρούνται πρακτικά και οι αποφάσεις της αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου. Τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης υπογράφονται από τον Πρόεδρο .

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Άρθρο 21
Σύνθεση


Το Διοικητικό Συμβούλιο κάθε Οδοντιατρικού Συλλόγου αποτελείται από πέντε (5) μέλη, εφόσον ο αριθμός των μελών δεν υπερβαίνει τα πενήντα (50), επτά (7) μέλη , εφόσον ο αριθμός των μελών δεν υπερβαίνει τα τριακόσια ( 300), ένδεκα (11) μέλη, εφόσον ο αριθμός των μελών δεν υπερβαίνει τα χίλια (1000) και δέκα τρία (13) μέλη, εφόσον ο αριθμός των μελών είναι πάνω από χίλια ( 1000).

Για τον καθορισμό του αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των οδοντιάτρων που έχουν εγγραφεί στο μητρώο του συλλόγου μέχρι και την προηγουμένη της ημέρας που το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζει, κατά το άρθρο 24 του παρόντος, την ημέρα των αρχαιρεσιών.

Άρθρο 22
Αρμοδιότητα


1. Στο Διοικητικό Συμβούλιο ανήκει ιδίως:

α) Η προαγωγή και προώθηση των σκοπών του Συλλόγου.

β) Η άσκηση πειθαρχικής δίωξης για πειθαρχικά παραπτώματα των μελών του και των ασκούντων το επάγγελμα του οδοντιάτρου εντός των ορίων της αρμοδιότητάς του.

γ) Η δυνατότητα διευθέτησης των διενέξεων μεταξύ των μελών του, κατά την άσκηση του επαγγέλματος ή μεταξύ αυτών και ασθενών τους.

δ) Η διαχείριση των οικονομικών και της περιουσίας του Συλλόγου.

ε) Η εξουσιοδότηση στον Πρόεδρο ή άλλα μέλη του Συμβουλίου για την διαπραγμάτευση, κατάρτιση και υπογραφή κάθε είδους σύμβασης.

στ) Ο προσδιορισμός του τέλους εγγραφής και της ετήσιας εισφοράς των μελών του και του ειδικού ετήσιου τέλους που επιβάλλεται επί των ασκούντων το επάγγελμα του οδοντιάτρου εντός των ορίων της αρμοδιότητάς του.

ζ) Η δημοσίευση, κατά έτος στην ιστοσελίδα του συλλόγου του προϋπολογισμού και του απολογισμού αυτού, καθώς και πίνακα στατιστικών στοιχείων για τις πειθαρχικές υποθέσεις και την εξέλιξη αυτών, παράλληλα με τα στατιστικά /δημογραφικά στοιχεία του Συλλόγου

η) Η πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των Συλλόγων.

θ) Η εκτέλεση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης.

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, μπορεί να συγκροτήσει μόνιμες ή έκτακτες επιτροπές ή ομάδες εργασίας, με εισηγητικό ή γνωμοδοτικό χαρακτήρα, για τη μελέτη θεμάτων, που αφορούν στην προώθηση των σκοπών του Συλλόγου.

Άρθρο 23 Σύγκληση

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλείται από τον Πρόεδρό του. Ο Πρόεδρος υποχρεούται να συγκαλέσει το Συμβούλιο εντός δεκαπέντε (15) ημερών, εφόσον αυτό ζητηθεί εγγράφως από το τριάντα τοις εκατό (30%) των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου .

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία, όταν ο αριθμός των παρισταμένων μελών είναι μεγαλύτερος των απόντων. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, επί δε ισοψηφίας, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Εάν υπάρξει και πάλι ισοψηφία, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται με φανερή ψηφοφορία. Μυστική ψηφοφορία διεξάγεται για προσωπικά ζητήματα ή όταν το προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας.

3. Για τις συνεδριάσεις τηρείται βιβλίο ή άλλου αρχειακού τύπου στοιχείο, όπου καταγράφονται περιληπτικά τα πρακτικά των συζητήσεων, αφού θεωρηθούν, εγκριθούν από το Διοικητικό Συμβού-λιο και υπογραφούν από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα. Στο βιβλίο καταχωρίζονται οι αποφάσεις και οι γνώμες της μειοψηφίας. Τα πρακτικά συνεδρίασης επιτρέπεται να τηρούνται και ηλεκτρονικά.

4. Τα Διοικητικά Συμβούλια των Οδοντιατρικών Συλλόγων οφείλουν να εναρμονίζονται με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού

Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Η σύνδεση με τη διαδικτυακή πλατφόρμα της Ε.Ο.Ο. είναι υποχρεωτική, με την επιφύλαξη των διατάξεων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως εκάστοτε ισχύουν.

Άρθρο 24
Χρόνος εκλογής


1. Η εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής, με τους αναπληρωτές τους, των αιρετών μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου, με τους αναπληρωτές τους και των εκπροσώπων του Συλλόγου στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας διενεργείται ανά τετραετία, κατά μήνα Μάρτιο και ημέρα Κυριακή, οριζόμενη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, με απόφαση που λαμβάνεται τουλάχιστον πριν τριάντα (30) ημέρες.

2. Τα μέλη του Συλλόγου καλούνται με γενική πρόσκληση, η οποία για τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους Αττικής, Θεσσαλονίκης και Πειραιά δημοσιεύεται σε δύο (2) εφημερίδες, που εκδίδονται στην έδρα τους και αναρτάται στην ιστοσελίδα και τον πίνακα ανακοινώσεων στα γραφεία τους, ενώ για τους λοιπούς Συλλόγους, η πρόσκληση αναρτάται στην ιστοσελίδα τους και στον πίνακα ανακοινώσεων στα γραφεία τους και με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Συλλόγου, τουλάχιστον δέκα πέντε (15) ημέρες πριν την εκλογή. Στην πρόσκληση σημειώνεται η ημέρα της ψηφοφορίας, η ώρα έναρξης και λήξης της, το κατάστημα της ψηφοφορίας και ο αριθμός των προς εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής Επιτροπής, του Πειθαρχικού Συμβουλίου και των εκπροσώπων του Συλλόγου στην Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

3. Σε περίπτωση που δεν διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για οποιονδήποτε λόγο ή ακυρωθούν, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είκοσι (20) ημερών από την ματαίωση ή ακύρωση, ανακηρύσσονται οι υποψήφιοι εντός τριών (3) ημερών και οι αρχαιρεσίες ενεργούνται την πρώτη Κυριακή, μετά την παρέλευση δεκαπέντε (15) ημερών από την ανακήρυξη των υποψηφίων. Στην περίπτωση συλλόγων με πάνω από πεντακόσια (500) μέλη, οι αρχαιρεσίες διενεργούνται το πρώτο Σάββατο και Κυριακή ή την πρώτη Κυριακή και Δευτέρα μετά την παρέλευση δεκαπέντε (15) ημερών από την ανακήρυξη των υποψηφίων. Η θητεία των μελών των οργάνων που θα εκλεγούν, στην περίπτωση αυτή, δεν παρατείνεται αλλά λήγει κατά το χρόνο που θα έληγε η θητεία αν δεν είχε επέλθει η μη διεξαγωγή ή ακύρωση των αρχαιρεσιών.

Άρθρο 25
Εκλογικός κατάλογος


Στον εκλογικό κατάλογο καταγράφονται οι οδοντίατροι που έχουν εγγραφεί στο μητρώο του συλλόγου τους μέχρι και την προηγουμένη της ημέρας που το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζει, κατά το προηγούμενο άρθρο, την ημέρα των αρχαιρεσιών ή εφόσον άλλως αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

Σε περίπτωση ματαίωσης ή ακύρωσης των εκλογών, ασκούν το δικαίωμα όσοι έχουν εγγραφεί στο μητρώο του οικείου Συλλόγου, τουλάχιστον είκοσι (20) μέρες πριν τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Δεν έχουν δικαίωμα να εκλέγουν όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις των περιπτ. β' έως και ε' της παρ.1 του άρθρου 3 και οι αναγραφόμενοι στα μητρώα των παρ. 4 και 5 του άρθρου 9.

Άρθρο 26
Εκλογιμότητα- Ανακήρυξη υποψηφίων


1. Δικαίωμα να υποβάλλουν υποψηφιότητα και να εκλεγούν ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής Επιτροπής και εκπρόσωποι στην Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας έχουν όλα τα μέλη του Συλλόγου.

Δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν υποψηφιότητα: α) οι βουλευτές και ευρωβουλευτές, β) όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις των περιπτ. β' έως και ε' της παρ. 1 του άρθρου 3 και οι αναγραφόμενοι στα μητρώα των παρ. 4 και 5 του άρθρου 9, γ) όσοι έχουν τιμωρηθεί πειθαρχικά με προσωρινή παύση, πριν παρέλθει τριετία από την τελεσιδικία της απόφασης, δ) όσοι δεν είναι ενήμεροι οικονομικά.

2. Οι αιτήσεις των υποψηφίων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής Επιτροπής και εκπροσώπων του Συλλόγου στην Ελληνική

Οδοντιατρική Ομοσπονδία υποβάλλονται στον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες πριν την εκλογή.

3. Η αίτηση είναι απαράδεκτη, εφ' όσον δεν συνοδεύεται από βεβαίωση του Συλλόγου για την εγγραφή στα μητρώα του υποψηφίου και του εφοδιασμού του με ισχύον δελτίο ταυτότητος.

Στους συλλόγους με πάνω από πεντακόσια (500) μέλη, η αίτηση είναι απαράδεκτη αν δεν συνοδεύεται και από απόδειξη του οικείου συλλόγου για την καταβολή του τέλους διεξαγωγής των αρχαιρεσιών. Το ποσό του τέλους ορίζεται πριν από κάθε εκλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο του οικείου Συλλόγου για την κάλυψη των εξόδων των αρχαιρεσιών.

4. Εντος τριών (3) ημερών από την εκπνοή της προθεσμίας για υποβολή αίτησης υποψηφιότητας, το Διοικητικό Συμβούλιο ανακηρύσσει της υποψηφίους, κατ' αλφαβητική σειρά του επωνύμου τους. Η απόφαση για την ανακήρυξη των υποψηφίων αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του Συλλόγου και στην ιστοσελίδα του οκτώ (8) τουλάχιστον ημέρες πριν την εκλογή και παραμένει ανηρτημένη μέχρι αυτήν.

5. Εάν σε Οδοντιατρικό Σύλλογο υπάρχει απροθυμία υποβολής υποψηφιοτήτων με αποτέλεσμα να ματαιωθούν οι αρχαιρεσίες για δύο συνεχόμενες φορές, η διοίκηση αυτού ασκείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου όμορου νομού ή της έδρας της οικείας Περιφέρειας, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Άρθρο 27
Εφορευτική Επιτροπή


1. Την εκλογή ενεργεί τριμελής εφορευτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από δύο (2) μέλη, που ορίζονται με ισάριθμα αναπληρωματικά, μετά από κλήρωση μεταξύ των μη υποβαλλόντων υποψηφιότητα μελών του Συλλόγου που έχουν δικαίωμα ψήφου, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν από την ημέρα των αρχαιρεσιών, και ενός υπαλλήλου της οικείας Περιφέρειας, με το νόμιμο αναπληρωτή του, που ορίζεται από τον οικείο Περιφερειάρχη. Στην Εφορευτική Επιτροπή προεδρεύει ο αρχαιότερος των οδοντιάτρων. Η εφορευτική επιτροπή λειτουργεί νόμιμα, με τουλάχιστον δύο μέλη παρόντα.

2. Η Εφορευτική Επιτροπή αποφασίζει κατά πλειοψηφία, επί των θεμάτων που ανακύπτουν, κατά την εκλογή. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής..

3. Μετά την λήξη της ψηφοφορίας ενεργείται η διαλογή και κατ' αυτήν δύναται να παρίσταται ένας εκπρόσωπος κάθε συνδυασμού. Τα ψηφοδέλτια αριθμούνται και μονογράφονται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής. Μετά το τέλος της διαλογής, η εφορευτική επιτροπή προβαίνει στην ανακήρυξη των εκλεγομένων, με την σύνταξη σχετικού πρακτικού με τα τελικά αποτελέσματα της εκλογής, το οποίο αναρτάται στα γραφεία του Συλλόγου και η ανάρτησή του αυτή συνιστά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Για την ανάρτηση συντάσσεται πρακτικό.

Άρθρο 28
Εκλογή κατά τμήματα


1. Στους Οδοντιατρικούς Συλλόγους, που αριθμούν πάνω από πεντακόσια (500) μέλη, η εκλογή των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, της Εξελεγκτικής Επιτροπής και των εκπροσώπων αυτών στην Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ενεργείται κατά τμήματα εντός της περιφέρειάς τους. Σε κάθε τμήμα ψηφίζουν μέχρι πεντακόσιοι (500) οδοντίατροι.

2. Η εκλογή στους Συλλόγους αυτούς διενεργείται για δύο συνεχείς ημέρες (Σάββατο και Κυριακή ή Κυριακή και Δευτέρα), με μέριμνα δε του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Συλλόγου λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση του αδιάβλητου αυτής.

3. Ως εκλογικά τμήματα μπορούν να ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Οδοντιατρικού Συλλόγου και νοσηλευτικά ιδρύματα ή άλλα δημόσια κτίρια ή άλλα οικήματα κατάλληλα προς το σκοπό αυτό, τουλάχιστον είκοσι (20) ημέρες πριν την εκλογή. Με την απόφαση αυτή, κατανέμονται οι ψηφίζοντες σε κάθε τμήμα με βάση το αρχικό γράμμα του επωνύμου τους καθώς και η διάρκεια της ψηφοφορίας.

Η ανωτέρω απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου γνωστοποιείται προς τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου διά του τύπου και με ανάρτηση σχετικής ανακοίνωσης στον πίνακα ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν την εκλογή.

Σε κάθε εκλογικό τμήμα συγκροτείται εφορευτική επιτροπή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27.

Στην έδρα του Συλλόγου συγκροτείται, με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου του, Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, που αποτελείται από έναν Πρωτοδίκη, ως Πρόεδρο, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από το οικείο Πρωτοδικείο, έναν υπάλληλο της οικείας Περιφέρειας, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από την Περιφέρεια, και τρία μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου, μη υποψηφίους, που ορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο με τους αναπληρωτές τους με κλήρωση. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή λειτουργεί νόμιμα με όσα μέλη είναι παρόντα, με απαραίτητη όμως παρουσία του Προέδρου της.

4. Οι εφορευτικές επιτροπές των τμημάτων, μετά το τέλος της ψηφοφορίας και τη διαλογή των ψηφοδελτίων, διαβιβάζουν τα αποτελέσματα αυτής με τα σχετικά πρακτικά, τα ψηφοδέλτια και τις τυχόν υποβληθείσες, κατά του αποτελέσματος, ενστάσεις στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία και αποφαίνεται επ' αυτών.

5. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, μετά από έλεγχο και επαλήθευση των αποτελεσμάτων, προβαίνει στην ανακήρυξη των εκλεγομένων, με την σύνταξη σχετικού πρακτικού με τα τελικά αποτελέσματα της εκλογής, το οποίο αναρτάται στα γραφεία του Συλλόγου και η ανάρτησή του αυτή συνιστά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Για την ανάρτηση συντάσσεται πρακτικό.

Άρθρο 29
Συνδυασμοί υποψηφίων


1. Οι υποψήφιοι στις εκλογές των Συλλόγων μετέχουν σε συνδυασμό ή συνδυασμούς.

Μεμονωμένη υποψηφιότητα λογίζεται ως συνδυασμός μεμονωμένου υποψηφίου. Κάθε υποψήφιος μετέχει σε ένα συνδυασμό.

2. Τα ονόματα των υποψηφίων κάθε συνδυασμού αναγράφονται με αλφαβητική σειρά σε ένα ψηφοδέλτιο για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή και σε έτερο για τους εκπροσώπους του Συλλόγου στην Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

3. Σε περίπτωση ύπαρξης ενός συνδυασμού, ο αριθμός των υποψηφίων είναι απεριόριστος και εκλέγονται, κατά σειρά, όσοι έλαβαν τους περισσοτέρους σταυρούς προτίμησης.

4. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός συνδυασμών, ο αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού μπορεί να υπερβεί τον αριθμό των εκλεγομένων μέχρι του ημίσεως αυτού. Στην περίπτωση αυτή η εκλογή γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Άρθρο 30
Ψηφοφορία


1. Η εκλογή γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Το διοικητικό συμβούλιο με απόφασή του μπορεί να επιτρέψει την επιστολική ή την ηλεκτρονική ψήφο, ορίζοντας τις σχετικές προϋποθέσεις και λεπτομέρειες και τον απαραίτητο εξοπλισμό, με κριτήριο πάντοτε τη διασφάλιση της αποφυγής νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Η υπέρ των υποψηφίων προτίμηση εκφράζεται με σταυρό, μπλε ή μαύρης απόχρωσης, που σημειώνεται δίπλα/δεξιά ή αριστερά από το/ στο όνομα του υποψηφίου.

Ο εκλογέας δικαιούται να βάλει σταυρό σε υποψηφίους της προτίμησης του μέχρι τον αριθμό των εκλεγομένων.

Απαγορεύονται, με ποινή ακυρότητας του ψηφοδελτίου, οι επ' αυτού διαγραφές και προσθήκες ονομάτων υποψηφίων άλλων συνδυασμών.

2. Η εκλογή των οργάνων των Συλλόγων όπου μετέχουν περισσότεροι του ενός συνδυασμοί, γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Οι έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής Επιτροπής και ο αριθμός των αντιπροσώπων για την Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κατανέμονται μεταξύ των υποψηφίων συνδυασμών , ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. Προς τούτο, το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων διαιρείται διά του αριθμού των εδρών του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Εξελεγκτικής Επιτροπής ή διά του αριθμού των εκλεγόμενων αντιπροσώπων. Το πηλίκο της διαίρεσης, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο, κάθε δε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες και εκλέγει τόσους υποψηφίους, όσες φορές το εκλογικό μέτρο χωράει στον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων, τα οποία έλαβε.

Εάν από την πρώτη κατανομή παρέμειναν αδιάθετες έδρες, τότε για την πλήρωσή τους ακολουθεί δεύτερη κατανομή που γίνεται με τη χρησιμοποίηση των υπολοίπων που έχουν οι συνδυασμοί που μετείχαν στην πρώτη κατανομή και των ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν οι συνδυασμοί που δεν έλαβαν έδρα από την πρώτη κατανομή. Για το λόγο αυτό, αθροίζονται όλα αυτά και το άθροισμά τους διαιρείται με τον αριθμό των αδιάθετων εδρών. Το πηλίκο δίνει το νέο εκλογικό μέτρο και όσες φορές χωράει αυτό στο σύνολο των υπολοίπων κάθε συνδυασμού, τόσες έδρες δίνονται σ' αυτόν. Στη δεύτερη κατανομή συμμετέχουν όλοι οι συνδυασμοί που δεν έχουν εκλεγεί από την πρώτη κατανομή. Αν και μετά τη δεύτερη κατανομή παρέμειναν αδιάθετες έδρες ή κανείς συνδυασμός δεν έλαβε έδρα, γίνεται τρίτη κατανομή. Σ' αυτήν παίρνουν μέρος όλοι οι συνδυασμοί ανεξάρτητα από το αν πήραν ή όχι έδρα. Την αδιάθετη ή τις αδιάθετες έδρες παίρνουν οι συνδυασμοί των οποίων ο αριθμός των υπολοίπων ψηφοδελτίων είναι πιο κοντά στο μέτρο της πρώτης κατανομής, με τη σειρά, μέχρι να διατεθεί και η τελευταία έδρα.

Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση.

3. Συνδυασμός με μεμονωμένο υποψήφιο που έλαβε αριθμό ψήφων ίσο με το εκλογικό μέτρο ή μεγαλύτερο από αυτό εκλέγει μόνο τον υποψήφιο αυτόν.

Συνδυασμός με λιγότερους υποψηφίους από τις έδρες που του αναλογούν, λαμβάνει τόσες έδρες όσοι και οι υποψήφιοί του.

Τα τυχόν υπόλοιπα δεν λαμβάνουν μέρος στην περαιτέρω κατανομή των εδρών.

4. Άκυρα είναι τα ψηφοδέλτια που δεν πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, που δεν φέρουν έντυπα στοιχεία και φέρουν ενδείξεις που παραβιάζουν εμφανώς την μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Άρθρο 31 Ενστάσεις

Κάθε μέλος του Συλλόγου έχει δικαίωμα να υποβάλει ένσταση κατά του κύρους των εκλογών, εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών, που αρχίζει από την επομένη της διενέργειας των αρχαιρεσιών, εφόσον μέχρι την ημέρα της υποβολής της ένστασης έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τον Σύλλογο.

Η ένσταση εκδικάζεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 267 έως και 272 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/ 1999, Α' 97).

Άρθρο 32
Συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα - Εκλογή Προεδρείου


1. Ο λαβών τις περισσότερες ψήφους από τα εκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καλεί, εντός οκτώ (8) ημερών από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, όλους τους εκλεγέντες συμβούλους, για εκλογή, με μυστική ψηφοφορία, κατά σειρά Προέδρου, Αντιπροέδρου, Γενικού Γραμματέα, Ταμία και Ειδικού Γραμματέα, ανεξάρτητα από την υποβολή ενστάσεων κατά της εκλογικής διαδικασίας. Για την εκλογή απαιτείται η παρουσία των τριών τετάρτων (3/4), τουλάχιστον, των εκλεγέντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, θεωρείται δε εκλεγείς αυτός που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία αυτών.

2. Αν δεν υπάρχει απαρτία, όπως προβλέπεται ανωτέρω, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την ίδια ημέρα και ώρα της επόμενης εβδομάδας και απαιτείται η ίδια απαρτία. Αν και πάλι δεν υπάρχει απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την ίδια ημέρα και ώρα της επόμενης εβδομάδας και απαιτείται η παρουσία του μισού πλέον ενός των εκλεγέντων μελών.

Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση.

3. Σε Συλλόγους με πάνω από πεντακόσια ( 500) μέλη μπορεί να εκλέγεται και δεύτερος Αντιπρόεδρος.

4. Εντός οκτώ (8) ημερών από την εκλογή Προεδρείου, υποβάλλεται στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.

5. Σε περίπτωση που, κατά τη διάρκεια της θητείας, παραιτηθεί ή εκλείψει για οποιοδήποτε λόγο ή απολέσει την ιδιότητά του μέλος του Προεδρείου, εφόσον έχει παρέλθει διετία από την έναρξη της θητείας του, για την εκλογή νέου μέλους απαιτείται η παρουσία του μισού πλέον ενός των μελών. Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή γίνεται για το υπόλοιπο της θητείας.

6. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μπορεί να εκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη τετραετή θητεία.

Άρθρο 33
Καθήκοντα Προέδρου

1. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου διευθύνει τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης και εκπροσωπεί το Σύλλογο ενώπιον κάθε δικαστικής ή άλλης αρχής ή τρίτου.

2. Τον Πρόεδρο, απόντα ή κωλυόμενο, αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος και αυτόν, σε περίπτωση μη ύπαρξης δεύτερου Αντιπροέδρου ή απουσίας ή κωλύματος αυτού, ο αρχαιότερος, κατά την άσκηση του επαγγέλματος, από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρο 34
Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα


Ο Γενικός Γραμματέας επιμελείται της σύνταξης των εγγράφων και των πρακτικών των συνεδριάσεων, τα οποία υπογράφονται από τον Πρόεδρο και αυτόν, επιμελείται της τήρησης του μητρώου των μελών και των λοιπών τηρουμένων βιβλίων, πλην αυτών του Ταμείου.

Σε περίπτωση κωλύματος, ο Γενικός Γραμματέας αναπληρώνεται από τον Ειδικό Γραμματέα.

Άρθρο 35
Καθήκοντα Ταμία


1. Ο Ταμίας επιμελείται της διαχείρισης των οικονομικών του Συλλόγου και της είσπραξης των πόρων του Συλλόγου, τηρεί βιβλίο απογραφής της περιουσίας του Συλλόγου και τα τακτικά βιβλία εσόδων και εξόδων, υποχρεούμενος σε ακριβή απολογισμό κατά το τέλος κάθε οικονομικού έτους.

2. Κάθε πληρωμή και είσπραξη στο όνομα του Οδοντιατρικού Συλλόγου

ενεργείται από τον Ταμία ή από εντεταλμένο υπάλληλο του Συλλόγου -εφόσον διαθέτει-υπό την εποπτεία του Συμβούλου Ταμία.

3. Τα βιβλία αριθμούνται και μονογράφονται από τον Πρόεδρο του Συλλόγου και τον Ταμία.

4. Σε περίπτωση κωλύματος ο Ταμίας αναπληρώνεται από άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, που ορίζεται με απόφαση του Συμβουλίου.

Ποσά που εισπράττονται, κατά το μέρος που υπερβαίνουν τα αναγκαία για τα συνήθη μηνιαία έξοδα, κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε αναγνωρισμένο στην Ελλάδα τραπεζικό ίδρυμα, που επιλέγεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρο 36
Απώλεια ιδιότητας μέλους Δ.Σ.


1. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Οδοντιατρικού Συλλόγου, που απουσιάζει αδικαιολόγητα για τρείς (3) συνεχόμενες συνεδριάσεις αποβάλλει αυτοδίκαια την ιδιότητα του μέλους. Τη διαπιστωτική πράξη εκδίδει το οικείο Διοικητικό Συμβούλιο.

2. Αποβάλλει αυτοδίκαια την ιδιότητα μέλους του ΔΣ εκείνος : α) που αποβάλλει την επαγγελματική ιδιότητα του οδοντιάτρου, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 3. Τη διαπιστωτική πράξη εκδίδει το Δ.Σ..

3. Η παραίτηση από τη θέση μέλους του Προεδρείου ή μέλους του Δ.Σ. γίνεται εγγράφως και ενεργεί από της αποδοχής της.

4. Η ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους της εξελεγκτικής επιτροπής, του πειθαρχικού συμβουλίου και του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'
ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Άρθρο 37
Εκλογή


1. Κατά τις αρχαιρεσίες των Οδοντιατρικών Συλλόγων για την ανάδειξη Διοικητικών Συμβουλίων και εκπροσώπων στην Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, η Συνέλευση εκλέγει ταυτόχρονα την Εξελεγκτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τρία (3) μέλη με ισάριθμα αναπληρωματικά αυτών.

Η εκλογή γίνεται με κοινό ψηφοδέλτιο με τους υποψηφίους του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Η Εξελεγκτική Επιτροπή συνέρχεται στα γραφεία του Συλλόγου και εκλέγει τον Πρόεδρο από τα μέλη της.

Άρθρο 38
Αρμοδιότητα

1. Η Εξελεγκτική Επιτροπή είναι αρμόδια για τον έλεγχο των βιβλίων και της εν γένει οικονομικής διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου και υποβάλλει έκθεση στον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες πριν την Συνέλευση, προς την οποία λογοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η έκθεση αναγιγνώσκεται ενώπιον της Συνέλευσης.

2. Ο Πρόεδρος συγκαλεί εκτάκτως την Εξελεγκτική Επιτροπή για τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, όταν το κρίνει αναγκαίο, συντάσσων σχετική έκθεση, την οποία απευθύνει προς τη Συνέλευση.

ΜΕΡΟΣ Γ'
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 39
Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (Ε.Ο.Ο.)


1. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (Ε.Ο.Ο.) αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σωματειακής μορφής, που εδρεύει στην Αθήνα.

2. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία δεν υπάγεται στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχει δική της περιουσία, οικονομική, διοικητική και διαχειριστική αυτοτέλεια και διοικείται από αιρετό διοικητικό συμβούλιο.

3. Η διαχείριση και η αξιοποίηση των πόρων της και της εν γένει περιουσίας της, η εποπτεία και ο έλεγχος των οικονομικών και διαχειριστικών πράξεων ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο και στη Γενική Συνέλευση αυτής.

4. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία μπορεί να ιδρύει νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής, αυτοτελώς ή με άλλους φορείς, για την επίτευξη των σκοπών τους και τη διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων τους και της περιουσίας της.

5. Η Ε.Ο.Ο. και οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι εποπτεύονται από τον Υπουργό Υγείας.

Άρθρο 40
Σκοποί και αρμοδιότητες


1. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία είναι το κεντρικό συντονιστικό όργανο και η εποπτεύουσα οργάνωση όλων των οδοντιάτρων και των Οδοντιατρικών Συλλόγων της Χώρας.

2. Στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ανήκει ιδίως:

α) Η εποπτεία για την προαγωγή του οδοντιατρικού επαγγέλματος και την τήρηση των κανόνων της οδοντιατρικής νομοθεσίας και δεοντολογίας.

β) Η διατύπωση γνώμης επί σχεδίων νόμων και προεδρικών διαταγμάτων σχετικών με την δημόσια υγεία και ιδίως την στοματική και την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο των Οδηγιών που σχετίζονται με την άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος, την προστασία και τη διασυνοριακή αποζημίωση των ασθενών, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία αναγνωρίζεται ως σύμβουλος της ελληνικής πολιτείας και συμμετέχει υποχρεωτικά στις σχετικές επιτροπές.

γ) Η παρακολούθηση της ανάπτυξης και της εξέλιξης της οδοντιατρικής επιστήμης και η έκφραση γνώμης επί θεμάτων οδοντιατρικής εκπαίδευσης, μεταπτυχιακής επιμόρφωσης, η γνωμοδότηση επί της αναγκαιότητας και σχετική εισήγηση για τη θεσμοθέτηση επιπλέον οδοντιατρικών ειδικοτήτων και όλων των θεμάτων επί της επιστημονικής και επαγγελματικής ενημέρωσης των οδοντιάτρων.

δ) Η συμβολή στην προστασία της υγείας του ελληνικού λαού, ιδίως με υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και την διασφάλιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών σε πανελλαδικό επίπεδο με την συνεργασία των οδοντιατρικών συλλόγων.

ε) Η χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση βεβαίωσης άσκησης οδοντιατρικού επαγγέλματος και τίτλου ειδικότητας.

στ) Η εκπόνηση, η συμμετοχή και η συνδρομή στην κατάρτιση και εκτέλεση προγραμμάτων στοματικής υγείας.

ζ) Η πρόνοια και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για τη διαρκή εκπαίδευση, επιμόρφωση και κατάρτιση των οδοντιάτρων, η πιστοποίηση των φορέων συνεχούς επαγγελματικής επιμόρφωσης των οδοντιάτρων και η μοριοδότηση των οδοντιάτρων στα πλαίσια αυτής.

η) Η διοργάνωση σεμιναρίων, επιστημονικών και επαγγελματικών συνεδρίων και ημερίδων

θ) Η έκδοση περιοδικού για την επιστημονική και επαγγελματική ενημέρωση των οδοντιάτρων και την επικοινωνία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους και η δημιουργία ιστοσελίδας για την ενημέρωση των οδοντιάτρων, των οδοντιατρικών συλλόγων και της κοινής γνώμης.

ι) Η ενημέρωση της κοινής γνώμης με ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις και εκδόσεις για θέματα στοματικής υγείας.

ια) Η υποστήριξη των επαγγελματικών συμφερόντων των οδοντιάτρων της Χώρας, εναρμονιζόμενων και με τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου και η διαπραγμάτευση για τη σύναψη συμβάσεων που αφορούν ιδίως στην παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών, στα πλαίσια της κοινωνικής ασφάλισης και στην παροχή μισθωτής εργασίας από οδοντιάτρους.

ιβ) Η διενέργεια πανελλαδικών ερευνών και η συλλογή στατιστικών στοιχείων για το οδοντιατρικό δυναμικό, τους λειτουργούντες φορείς και εν γένει για την άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος και η παροχή των σχετικών πληροφοριών στις αρμόδιες αρχές ή άλλους φορείς.

ιγ) Η συμμετοχή στο Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντιάτρων (CED), η ανάπτυξη σχέσεων με την Διεθνή Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI^qv ERO της FDI και τις Οδοντιατρικές Ομοσπονδίες των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων Χωρών, ως αποκλειστικός εκπρόσωπος της Χώρας.

ιδ) Η συνεργασία με άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς σε θέματα κοινού ή ευρύτερου ενδιαφέροντος.

ιε) Η διενέργεια πανελλαδικού δημοψηφίσματος για ιδιαίτερης σημασίας θέματα που αφορούν στο οδοντιατρικό επάγγελμα.

ιστ) Η οικονομική ενίσχυση δράσεων στοματικής υγείας.

ιη) Η συνεργασία με τις πανεπιστημιακές Σχολές και τα αρμόδια Υπουργεία,

για τον αριθμό των εισακτέων στις Οδοντιατρικές Σχολές, τον αριθμό των μεταγραφών και τα προγράμματα Σπουδών.

ιθ) Η δημιουργία και τήρηση μητρώου οδοντιάτρων, που κατέχουν αναγνωρισμένη ειδικότητα.

2. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία αλληλογραφεί απευθείας με όλες τις Αρχές.

Τα έγγραφα υπογράφονται από τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα και σφραγίζονται με την σφραγίδα της.

Άρθρο 41
Πόροι

1. Πόροι της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας είναι η ετήσια εισφορά των μελών των οδοντιατρικών συλλόγων προς αυτήν, οι πρόσοδοι από την κινητή και ακίνητη περιουσία της, έσοδα από τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης οδοντιατρικού επαγγέλματος, τίτλου ειδικότητας, ή άλλων πιστοποιητικών, οι δωρεές οδοντιάτρων ή τρίτων, έσοδα από διαφημιστικές καταχωρήσεις στο περιοδικό ή στα περιοδικά έντυπα ή ηλεκτρονικά, από την πιστοποίηση των φορέων εκπαίδευσης και επαγγελματικής επιμόρφωσης, από τον έλεγχο και την πιστοποίηση προϊόντων στοματικής υγιεινής, από την εκτέλεση προγραμμάτων, τη διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, ημερίδων και εν γένει εκδηλώσεων και γενικά έσοδα από κάθε νόμιμη δραστηριότητα που αναπτύσσει στα πλαίσια εκπλήρωσης των σκοπών της και αξιοποίησης της περιουσίας της.

2. Τα μέλη κάθε Οδοντιατρικού Συλλόγου υποχρεούνται στην καταβολή ετήσιας εισφοράς προς την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, κατ' έτος. Η απόφαση λαμβάνεται το μήνα Νοέμβριο, γνωστοποιείται στους Συλλόγους και ισχύει για το επόμενο έτος. Η εισφορά καταβάλλεται στον οικείο Σύλλογο εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους και αποδίδεται στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία μέχρι το τέλος Απριλίου, με επιμέλεια του Προέδρου και του Γραμματέα κάθε Συλλόγου. Αν δεν καταβληθεί εμπροθέσμως η εισφορά, ισχύουν αναλογικά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11 του παρόντος. Στην περίπτωση αυτή, οι εισφορές καταβάλλονται από τον οικείο Σύλλογο στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, εντός μηνός από την είσπραξή τους. Οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι, κατά την καταβολή των άνω εισφορών, γνωστοποιούν σχετική κατάσταση των μελών που έχουν καταβάλει την εισφορά τους προς την Ε.Ο.Ο..

3. Το Διοικητικό Συμβούλιο, με αιτιολογημένη απόφασή του, μπορεί να ρυθμίζει οφειλές των Οδοντιατρικών Συλλόγων προς την Ομοσπονδία, ιδίως τις υφιστάμενες κατά τη δημοσίευση του παρόντος, μετά από αίτησή τους, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως την οικονομική κατάσταση των Συλλόγων.

Άρθρο 42
Σφραγίδα

Η σφραγίδα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας αποτελείται από τρείς επάλληλους και ομόκεντρους κύκλους, ο εξωτερικός των οποίων έχει διάμετρο 0,04 του μέτρου. Στο κέντρο αυτών υπάρχει το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας, γύρω από αυτό κυκλικά στον μεσαίο κύκλο και στο πάνω μέρος αναγράφονται οι λέξεις «Υπουργείο Υγείας», στο κάτω μέρος οι λέξεις «Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία» και στον εξωτερικό κύκλο οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».

Άρθρο 43
Όργανα


Όργανα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας είναι η Γενική Συνέλευση των μελών αυτής, το Διοικητικό Συμβούλιο, η Εξελεγκτική Επιτροπή και το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Οδοντιάτρων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Άρθρο 44
Σύνθεση


Η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας αποτελείται: α) από τους προέδρους των Οδοντιατρικών Συλλόγων της χώρας ή τους νόμιμους αναπληρωτές τους,

β) από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και

γ) από εκπροσώπους που εκλέγονται από τις Γενικές Συνελεύσεις των Οδοντιατρικών Συλλόγων με την ακόλουθη αναλογία:

-Για συλλόγους μέχρι και τριάντα (30) μέλη, κανένας εκπρόσωπος.

-Για συλλόγους με τριάντα ένα (31) μέχρι και εκατό (100) μέλη, ένας (1) εκπρόσωπος.

-Για συλλόγους με πάνω από εκατό (100) μέλη, εκλέγεται ένας (1) εκπρόσωπος ανά εκατό (100) μέλη.

Για την κατανομή αυτή, λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των οικονομικά ενήμερων μελών κάθε συλλόγου την 31η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους των αρχαιρεσιών των οδοντιατρικών συλλόγων. Προς τούτο, οι οδοντιατρικοί σύλλογοι υποχρεούνται να αποστείλουν στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ονομαστικό κατάλογο των, κατά την 31 Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους των αρχαιρεσιών, οικονομικά ενήμερων μελών τους, ο οποίος πρέπει να έχει περιέλθει σε αυτήν το αργότερο μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του έτους των αρχαιρεσιών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας σε ειδική συνεδρίασή του, το αργότερο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, κατανέμει, ανά σύλλογο, τον αριθμό των εκπροσώπων στην Γενική Συνέλευση, που θα εκλεγούν και ενημερώνει σχετικά τους κατά τόπους Συλλόγους. Σε περίπτωση, που μέχρι την άνω συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας δεν έχει περιέλθει ο κατά τα ανωτέρω κατάλογος μελών κάποιου Οδοντιατρικού Συλλόγου, ο αριθμός των μελών του συλλόγου αυτού δεν λαμβάνεται υπόψη στην κατανομή των εκπροσώπων και ο εν λόγω Σύλλογος δεν εκπροσωπείται ούτε δια του Προέδρου του στην Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Περαιτέρω, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου αυτού διώκονται πειθαρχικά.

Άρθρο 45
Αρμοδιότητα


Στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας ανήκει: α) η εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής, με τους αναπληρωτές τους και των αιρετών μελών του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων με τους αναπληρωτές τους, β) Η έγκριση του προϋπολογισμού και του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού, γ) Η έγκριση του εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας της Ε.Ο.Ο., δ) Κάθε ζήτημα που αφορά στους σκοπούς της και τίθεται από το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον των μελών της ή από το Διοικητικό Συμβούλιο. ε) Η Εισήγηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τον καθορισμό της τοπικής αρμοδιότητας των Οδοντιατρικών Συλλόγων, μετά από αίτημα προς τη Γενική Συνέλευση των ενδιαφερομένων Συλλόγων.

Άρθρο 46 Σύγκληση

1. Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται και συνεδριάζει τακτικά εντός του πρώτου τετραμήνου κάθε ημερολογιακού έτους, έκτακτα δε, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ή μετά από έγγραφη αίτηση του ενός τετάρτου (1/4) του όλου αριθμού των Οδοντιατρικών Συλλόγων της Χώρας, στην οποία αναγράφονται οι λόγοι της σύγκλησης και τα προς συζήτηση θέματα.

2. Η πρόσκληση για την τακτική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας αποστέλλεται προς τα μέλη και αναρτάται στην ιστοσελίδα και τον πίνακα ανακοινώσεων στα γραφεία της ένα (1) μήνα τουλάχιστον πριν την ημέρα της συνεδρίασης. Δεκαπέντε (15) ημέρες πριν την ημερομηνία της Συνεδρίασης αποστέλλονται προς τα μέλη οι εισηγήσεις του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. επί των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, καθώς και μελών ειδικών επιτροπών που τυχόν έχουν συσταθεί προς εξέταση των θεμάτων. Κατά τα λοιπά, ισχύουν ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 17 παρ.2 του παρόντος.

3. Στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης προεδρεύει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και σε περίπτωση κωλύματος, ο νόμιμος αναπληρωτής του.

4. Η συμμετοχή των μελών στη Γενική Συνέλευση είναι υποχρεωτική. Μέλος της Γενικής Συνέλευσης που αδικαιολόγητα απουσιάζει επί δύο (2) συνεχείς συνεδριάσεις, εκπίπτει αυτοδικαίως της ιδιότητάς του αυτής.

Άρθρο 47
Απαρτία- Λήψη αποφάσεων


1. Η Γενική Συνέλευση, με εξαίρεση τη διενέργεια αρχαιρεσιών, βρίσκεται σε απαρτία, με την παρουσία του μισού πλέον ενός των μελών της. Λαμβάνει δε αποφάσεις, με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών της. Σε περίπτωση ισοψηφίας διεξάγεται νέα ψηφοφορία και επί νέας ισοψηφίας η πρόταση θεωρείται ότι απορρίφθηκε.

Στην περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας, η Συνέλευση συνέρχεται χωρίς άλλη πρόσκληση μετά είκοσι τέσσερις (24) ώρες, την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο και λαμβάνει αποφάσεις με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών αυτής.

2. Στη διάρκεια της ψηφοφορίας δεν επιτρέπεται παρέμβαση.

3. Η ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις είναι φανερή και διεξάγεται α) με ανάταση του χεριού ή με ονομαστική κλήση αν το ζητήσει τουλάχιστον το ένα τέταρτο (1/4) των μελών της Γενικής Συνέλευσης ή το κρίνει αναγκαίο ο Πρόεδρος σε περίπτωση ύπαρξης αδυναμίας διαπίστωσης με ακρίβεια του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

4. Μυστική ψηφοφορία διεξάγεται στην περίπτωση αρχαιρεσιών ή προσωπικών ζητημάτων.

5. Αν δεν επαρκέσει ο χρόνος για τη λήψη απόφασης, η συζήτηση συνεχίζεται την επόμενη μέρα.

6. Τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης τηρούνται χωρίς να απαιτείται η επικύρωσή τους. Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης δικαιούνται να ζητήσουν τα πρακτικά της συνεδρίασης οποτεδήποτε θελήσουν με έγγραφο αίτημα προς το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο υποχρεούται να ανταποκριθεί, εφόσον το αίτημα είναι νόμιμο, εντός επτά (7) ημερών.

7. Η Γενική Συνέλευση, που συγκαλείται για τις αρχαιρεσίες, βρίσκεται σε απαρτία, όταν παρίστανται τα τρία πέμπτα (3/5) των μελών αυτής. Σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας, η Συνέλευση επαναλαμβάνεται μετά ένα μήνα και βρίσκεται σε απαρτία, όταν παρίσταται το ήμισυ πλέον ενός των μελών αυτής. Σε περίπτωση μη επίτευξης και πάλι απαρτίας, επαναλαμβάνεται μετά ένα μήνα και βρίσκεται σε απαρτία οσαδήποτε μέλη και αν είναι παρόντα.

8. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη, που είναι εφοδιασμένα με το, κατά το άρθρο 12 του παρόντος, χορηγούμενο δελτίο ταυτότητας, που πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Άρθρο 48
Σύνθεση


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας αποτελείται από δεκαπέντε (15) μέλη.

Άρθρο 49
Αρμοδιότητα

1. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας ανήκει ιδίως:

α) Η προαγωγή και προώθηση των σκοπών της

β) Η άσκηση πειθαρχικής δίωξης για πειθαρχικά παραπτώματα των μελών των Διοικητικών και Πειθαρχικών Συμβουλίων των οδοντιατρικών συλλόγων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

γ) Η διαχείριση των οικονομικών και της περιουσίας της

δ) Η εξουσιοδότηση στον Πρόεδρο ή άλλα μέλη του Συμβουλίου για την διαπραγμάτευση, κατάρτιση και υπογραφή κάθε είδους σύμβασης.

ε) Ο προσδιορισμός της ετήσιας εισφοράς των οδοντιάτρων μελών των οδοντιατρικών συλλόγων

στ) Η δημοσίευση, κατά έτος, στην ιστοσελίδα της ΕΟΟ του προϋπολογισμού και του απολογισμού αυτής, καθώς και πίνακα στατιστικών στοιχείων για τις πειθαρχικές υποθέσεις και την εξέλιξή τους.

ζ) Η πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της

η) Η εκτέλεση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης

θ) Η κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας στον οποίο ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες της διεξαγωγής των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, του Διοικητικού Συμβουλίου, του Α.Π.Σ.Ο. ο αριθμός και οι θέσεις του απαιτούμενου προσωπικού και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την καλή λειτουργία της ΕΟΟ, ο οποίος εγκρίνεται από τη Γ.Σ..

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, μπορεί να συγκροτήσει μόνιμες ή έκτακτες επιτροπές ή ομάδες εργασίας, με εισηγητικό ή γνωμοδοτικό χαρακτήρα , για τη μελέτη θεμάτων που αφορούν στην προώθηση των σκοπών της Ομοσπονδίας.

Άρθρο 50
Σύγκληση


1. Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλείται από τον Πρόεδρο αυτού σε τακτικές συνεδριάσεις, οριζόμενες από αυτόν και σε έκτακτες, όταν παρίσταται ανάγκη ή ζητηθεί με έγγραφη αίτηση από τρία μέλη αυτού, στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται τα υπό συζήτηση θέματα. Στην τελευταία περίπτωση, ο Πρόεδρος υποχρεούται όπως συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο εντός οκτώ (8) ημερών. Το Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία με την παρουσία οκτώ (8) τουλάχιστον εκ των μελών του, λαμβάνει δε αποφάσεις με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας η πρόταση απορρίπτεται.

2. Για τις συνεδριάσεις τηρείται βιβλίο, όπου καταγράφονται περιληπτικά τα πρακτικά των συζητήσεων, αφού θεωρηθούν, εγκριθούν από το ΔΣ, υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα. Στο βιβλίο καταχωρίζονται οι αποφάσεις και οι γνώμες της μειοψηφίας. Τα πρακτικά συνεδρίασης επιτρέπεται να τηρούνται και ηλεκτρονικά.

Άρθρο 51
Χρόνος εκλογής


1. Η εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής, με τους αναπληρωτές τους και των αιρετών μελών του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων, με τους αναπληρωτές τους ενεργείται ανά τετραετία, εντός του πρώτου τετραμήνου του επόμενου των αρχαιρεσιών των οδοντιατρικών συλλόγων έτους και ημέρα Κυριακή, οριζόμενη από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, με απόφαση που λαμβάνεται τουλάχιστον πριν τριάντα (30) ημέρες.

2. Στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης αποστέλλεται πρόσκληση, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα και τον πίνακα ανακοινώσεων στα γραφεία της Ομοσπονδίας τουλάχιστον δέκα πέντε (15) ημέρες πριν την εκλογή. Στην πρόσκληση σημειώνεται η ημέρα της ψηφοφορίας, η ώρα έναρξης και λήξης της, το κατάστημα της ψηφοφορίας και ο αριθμός των προς εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής Επιτροπής και των αιρετών μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

3. Σε περίπτωση που δεν διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για οποιοδήποτε λόγο ή ακυρωθούν, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είκοσι (20) ημερών από την ματαίωση ή ακύρωση, ανακηρύσσονται οι υποψήφιοι εντός τριών (3) ημερών και οι αρχαιρεσίες ενεργούνται την πρώτη Κυριακή, μετά την παρέλευση δέκα πέντε (15) από την ανακήρυξη των υποψηφίων. Η θητεία των μελών των οργάνων που θα εκλεγούν, στην περίπτωση αυτή, δεν παρατείνεται αλλά λήγει κατά το χρόνο που θα έληγε η θητεία αν δεν είχε επέλθει η μη διεξαγωγή ή ακύρωση των αρχαιρεσιών.

Άρθρο 52
Εκλογή-Εκλογιμότητα-Ανακήρυξη υποψηφίων


1. Οι υποψήφιοι για το διοικητικό συμβούλιο και την εξελεγκτική επιτροπή μετέχουν υποχρεωτικά σε συνδυασμούς. Τα ονόματα των υποψηφίων κάθε συνδυασμού αναγράφονται με αλφαβητική σειρά σε ένα ψηφοδέλτιο για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή. Οι διατάξεις του άρθρου 29 του παρόντος έχουν ανάλογη εφαρμογή.

2. Για την εκλογή εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 30 του παρόντος.

3. Δικαίωμα υποψηφιότητας για να εκλεγούν ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής έχουν όλα τα μέλη όλων των

Οδοντιατρικών Συλλόγων της χώρας. Μεμονωμένη υποψηφιότητα λογίζεται ως συνδυασμός «μεμονωμένου υποψηφίου»

Δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν υποψηφιότητα: α) οι βουλευτές και ευρωβουλευτές, β) όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 3 παρ.1 β έως και ε και οι αναγραφόμενοι στα μητρώα του άρθρου 9 παρ. 4 και 5 του παρόντος, πλην των εγγεγραμμένων οδοντιάτρων σε μητρώο ημεδαπού οδοντιατρικού συλλόγου γ) όσοι έχουν τιμωρηθεί πειθαρχικά με προσωρινή παύση, πριν παρέλθει ένα ετος από την τελεσιδικία της απόφασης, δ) όσοι δεν είναι ενήμεροι οικονομικά.

4. Οι αιτήσεις των υποψηφίων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής υποβάλλονται στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας δέκα πέντε (15) τουλάχιστον ημέρες πριν την εκλογή.

5 Η αίτηση είναι απαράδεκτη, εφ' όσον δεν συνοδεύεται από βεβαίωση του οικείου Συλλόγου για την εγγραφή στα μητρώα του υποψηφίου και του εφοδιασμού του με ισχύον δελτίο ταυτότητος.

6. Εντός τριών (3) ημερών από την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή της αίτησης υποψηφιότητας, το Διοικητικό Συμβούλιο ανακηρύσσει της υποψηφίους και καταρτίζει τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών, κατ' αλφαβητική σειρά του επωνύμου των υποψηφίων.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη των υποψηφίων αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και στην ιστοσελίδα της οκτώ (8) τουλάχιστον ημέρες πριν την εκλογή και παραμένει ανηρτημένη μέχρι αυτήν.

Άρθρο 53
Εφορευτική Επιτροπή


1. Την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας ενεργεί εφορευτική επιτροπή, που συγκροτείται με επιμέλεια του απερχομένου Διοικητικού Συμβουλίου και αποτελείται από ένα Πρωτοδίκη, που ορίζεται από το Πρωτοδικείο Αθηνών ως Προέδρου, έναν υπάλληλο του Υπουργείου Υγείας, οριζόμενο από τον Υπουργό, και τρείς οδοντιάτρους, που εκλέγονται με κλήρωση μεταξύ των μη υποψηφίων μελών της Γενικής Συνελεύσεως.

Η εφορευτική επιτροπή λειτουργεί νόμιμα με όσα μέλη είναι παρόντα, αρκεί να παρίσταται ο Πρόεδρος.

2. Μετά την λήξη της ψηφοφορίας ενεργείται η διαλογή και κατ' αυτήν δύναται να παρίσταται ένας εκπρόσωπος κάθε συνδυασμού. Τα ψηφοδέλτια αριθμούνται και μονογράφονται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής.

3. Μετά το τέλος της διαλογής, η εφορευτική επιτροπή προβαίνει στην ανακήρυξη των εκλεγομένων, με την σύνταξη σχετικού πρακτικού με τα τελικά αποτελέσματα της εκλογής, το οποίο αναρτάται στα γραφεία της Ομοσπονδίας και η ανάρτησή του αυτή συνιστά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Για την ανάρτηση συντάσσεται πρακτικό.

Άρθρο 54 Ενστάσεις

Όποιος έχει έννομο συμφέρον, έχει δικαίωμα να υποβάλει ένσταση κατά του κύρους των εκλογών, εφόσον έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τον οικείο Σύλλογο και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία μέχρι την ημέρα της υποβολής της ένστασης.

Η ένσταση εκδικάζεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 267 έως και 272 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/ 1999, ΦΕΚ 97 Α').

Άρθρο 55
Εκλογή Προεδρείου


1. Εντός οκτώ (8) ημερών από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών συνέρχονται υπό την Προεδρία του Προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, ανεξάρτητα από την υποβολή ενστάσεων κατά της εκλογικής διαδικασίας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και εκλέγουν, με μυστική ψηφοφορία, με απόλυτη πλειοψηφία το Προεδρείο, ήτοι Πρόεδρο, Α' και Β' Αντιπροέδρους, Γενικό Γραμματέα, Ταμία και Ειδικό Γραμματέα. Για την εκλογή απαιτείται η παρουσία των τριών τετάρτων, τουλάχιστον, των εκλεγέντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, θεωρείται δε εκλεγείς αυτός που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία αυτών.

2. Αν δεν υπάρχει απαρτία, όπως προβλέπεται ανωτέρω, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την ίδια ημέρα και ώρα της επόμενης εβδομάδας και απαιτείται η ίδια απαρτία. Αν και πάλι δεν υπάρχει απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την ίδια ημέρα και ώρα της επόμενης εβδομάδας και απαιτείται η παρουσία του μισού πλέον ενός των εκλεγέντων μελών.

Σε ισοψηφία διενεργείται κλήρωση.

3. Εντός οκτώ (8) ημερών από την εκλογή Προεδρείου, υποβάλλεται στο Υπουργείο Υγείας η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.

4. Η παρ. 5 του άρθρου 32 του παρόντος έχει ανάλογη εφαρμογή.

Άρθρο 56
Καθήκοντα Προέδρου

1. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου διευθύνει τις συνεδριάσεις και εκπροσωπεί την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ενώπιον κάθε δικαστικής ή άλλης αρχής και κάθε τρίτου.

2. Τον Πρόεδρο απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο πρώτος και δεύτερος Αντιπρόεδρος, κατά σειρά , αμφότερους δε, άλλο μέλος του Συμβουλίου, οριζόμενο με απόφαση του Συμβουλίου.

3. Ο Πρόεδρος απαγορεύεται να κατέχει: α) Οποιαδήποτε κυβερνητική θέση, συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων των συμβούλων των μελών της κυβέρνησης και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων, β) γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αιρετού περιφερειάρχη, δημάρχου και γενικού γραμματέα δήμου γ) έμμισθη θέση σε διεθνείς οργανισμούς ή υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δ) θέση προέδρου, αντιπροέδρου ή διοικητή σε οργανισμούς και νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ανεξάρτητα από την ιδιότητα ή τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό της θέσης του, ε) οποιαδήποτε άλλη θέση είναι ασυμβίβαστη με τα καθήκοντα του Προέδρου του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. και που προβλέπεται από ειδική διάταξη νόμου ή του Κανονισμού της Βουλής και στ) θέση Προέδρου Οδοντιατρικού Συλλόγου.

Εφόσον ο εκλεγείς Πρόεδρος κατέχει μία από τις άνω θέσεις, επιλέγει εντός τριών (3) ημερών την θέση την οποία επιθυμεί να κατέχει. Εάν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θεωρείται ότι παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

4. Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να εκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη τετραετή θητεία.

Άρθρο 57
Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα και Ταμία


1. Ο Γενικός Γραμματέας έχει την εποπτεία και ευθύνη της αλληλογραφίας , της ομαλής λειτουργίας των γραφείων της Ομοσπονδίας και της τηρήσεως των πρακτικών της Γενικής. Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση κωλύματος αναπληρώνεται από τον Ειδικό Γραμματέα.

2. Για τα καθήκοντα του Ταμία εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 35 του παρόντος.

Άρθρο 58
Απώλεια ιδιότητας μέλους


1. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, που απουσιάζει αδικαιολόγητα για τρείς (3) συνεχείς συνεδριάσεις αποβάλλει αυτοδίκαια την ιδιότητα του μέλους. Τη διαπιστωτική πράξη εκδίδει το Διοικητικό Συμβούλιο.

2. Αποβάλλει αυτοδίκαια την ιδιότητα μέλους οργάνου εκείνος : α) που αποβάλει την ιδιότητα του οδοντιάτρου, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 του παρόντος. Την διαπιστωτική πράξη εκδίδει το όργανο, στο οποίο μετέχει.

3. Η παραίτηση από την θέση μέλους του Προεδρείου ή μέλους του ΔΣ γίνεται εγγράφως και ενεργεί από της αποδοχής της.

4. Η ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ελληνικής οδοντιατρικής ομοσπονδίας είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους της εξελεγκτικής επιτροπής της ελληνικής οδοντιατρικής ομοσπονδίας και του ανωτάτου πειθαρχικού συμβουλίου οδοντιάτρων.

Άρθρο 59
Αναστολή αποφάσεων Οδοντιατρικών Συλλόγων


1. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας δύναται, με πλήρως αιτιολογημένη απόφασή του, εφόσον κρίνει ότι, απόφαση ή ενέργεια Οδοντιατρικού Συλλόγου αντίκειται στους σκοπούς του, να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση εντός τριάντα (30) ημερών με θέμα την αναστολή ή μη της εν λόγω απόφασης.

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο, σε επείγουσες περιστάσεις μπορεί να αποφασίσει να ερωτηθούν εγγράφως οι Πρόεδροι των Οδοντιατρικών Συλλόγων επί ενός θέματος μείζονος σημασίας. Στην περίπτωση αυτή, οι Πρόεδροι υποχρεούνται να απαντήσουν εντός τριών (3) ημερών το αργότερο από της λήψης του εγγράφου. Το έγγραφο δύναται να αποσταλεί και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία των 3/5 των απαντήσεων, που έχουν αποσταλεί και κοινοποιείται υποχρεωτικά σε όλους τους Προέδρους.

Άρθρο 60
Δημοψήφισμα


1. Για θέματα ιδιαίτερης και κρίσιμης σημασίας για το οδοντιατρικό επάγγελμα, η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας μπορεί να προκηρύξει τη διεξαγωγή πανελλαδικού δημοψηφίσματος με μυστική ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επικυρώνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας καλεί όλα τα μέλη των οδοντιατρικών συλλόγων της χώρας να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία με γενική πρόσκληση, που δημοσιεύεται σε δύο (2) τουλάχιστον εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα της, τουλάχιστον οκτώ (8) ημέρες πριν την ψηφοφορία.

Στην πρόσκληση πρέπει να αναγράφονται ο χρόνος και ο τόπος της ψηφοφορίας και τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί.

3. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και τα Διοικητικά Συμβούλια των Οδοντιατρικών Συλλόγων έχουν την ευθύνη για την οργάνωση και την διεξαγωγή της ψηφοφορίας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ
ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Άρθρο 61
Εκλογή-Αρμοδιότητα


1. Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας εκλέγουν ταυτόχρονα με την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, με κοινό ψηφοδέλτιο, τρία (3) τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

2. Οι διατάξεις των άρθρων 37 και 38 του παρόντος έχουν ανάλογη εφαρμογή.

ΜΕΡΟΣ Δ
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 62
Πειθαρχικά παραπτώματα


1. Πειθαρχικό παράπτωμα συνιστούν: α) Η παράβαση των διατάξεων του παρόντος και της κείμενης νομοθεσίας που αφορούν στην άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος και στη λειτουργία των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, ιδίως οδοντιατρείων και πολυοδοντιατρείων, β) Η παράβαση των καθηκόντων και υποχρεώσεων των οδοντιάτρων , που επιβάλλονται από τις διατάξεις του παρόντος, του Κανονισμού Οδοντιατρικής Δεοντολογίας, του Κανονισμού του οικείου Οδοντιατρικού Συλλόγου. γ) Η ασυμβίβαστη προς την επιστημονική αξιοπρέπεια διαγωγή. δ) Η αποδεδειγμένη αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ως οδοντιάτρου ε) Η παραβίαση του ιατρικού απορρήτου, στ) η τέλεση κακουργήματος.

2. Το πειθαρχικό παράπτωμα κρίνεται και τιμωρείται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Συλλόγου με πειθαρχική ποινή, ανεξάρτητα κάθε άλλης ευθύνης ή κύρωσης.

Η πειθαρχική δίκη είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από κάθε άλλη.

Άρθρο 63
Πειθαρχικές Ποινές


1. Οι επιβαλλόμενες από το Πειθαρχικό Συμβούλιο ποινές είναι: α) επίπληξη, β) πρόστιμο μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, γ) προσωρινή παύση άσκησης του οδοντιατρικού επαγγέλματος, από δεκαπέντε (15) ημέρες έως δύο (2) χρόνια και δ) οριστική παύση άσκησης οδοντιατρικού επαγγέλματος.

2. Το πρόστιμο περιέρχεται στους οικείους Οδοντιατρικούς Συλλόγους.

3. Η ποινή της οριστικής παύσης άσκησης του οδοντιατρικού επαγγέλματος επιβάλλεται μόνο σε ιδιαίτερες βαριές περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων, όταν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαπράχθηκαν και ο βαθμός υπαιτιότητας του διωκομένου μαρτυρούν ότι αυτός δεν έχει συναίσθηση των βασικών του υποχρεώσεων ως οδοντιάτρου ή θίγουν σοβαρά το κύρος του οδοντιατρικού επαγγέλματος. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι ιδίως : α) Η αμετάκλητη καταδίκη για κακούργημα, β) Τουλάχιστον δύο (2) αμετάκλητες καταδίκες για πλημμέλημα κατά την άσκηση ή με αφορμή την άσκηση του επαγγέλματός του, γ) Η επιβολή προσωρινής παύσης άσκησης του επαγγέλματος τουλάχιστον για τρείς (3) μήνες, με μία ή περισσότερες τελεσίδικες πειθαρχικές αποφάσεις, κατά την τελευταία τριετία.

4. Σε περίπτωση που τελεσίδικη πειθαρχική απόφαση επιβάλλει εις βάρος οδοντιάτρου την πειθαρχική ποινή της προσωρινής ή οριστικής παύσης άσκησης επαγγέλματος, εφόσον ο οδοντίατρος μετέχει σε νομικό πρόσωπο, που έχει ως σκοπό την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών, υποχρεούται πέραν της απαγόρευσης άσκησης του επαγγέλματος και στην αφαίρεση του ονόματός του, εφόσον υπάρχει, από την επωνυμία του νομικού προσώπου.

5. Για τους φορείς του άρθρου 9 παρ. 4 του παρόντος, ως προσωρινή ή οριστική παύση άσκησης επαγγέλματος, νοείται η προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας του φορέα παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών, με την αναστολή ή ανάκληση της σχετικής βεβαίωσης λειτουργίας του.

Άρθρο 64
Παραγραφή παραπτωμάτων

Τα πειθαρχικά παραπτώματα παραγράφονται μετά τριετία από την τέλεσή τους, η υποβολή όμως αναφοράς ή καταγγελίας και κάθε πράξη της πειθαρχικής ή ποινικής διαδικασίας διακόπτει την παραγραφή.

Άρθρο 65
Αναστολή πειθαρχικής δίωξης


1. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο δύναται με απόφασή του να διατάξει την αναστολή της πειθαρχικής δίωξης μέχρι πέρατος της εκκρεμούσης τυχόν ποινικής δίωξης, οπότε ο χρόνος της παραγραφής του πειθαρχικού παραπτώματος δεν συμπληρώνεται πριν την πάροδο ενός (1) έτους από της έκδοση αμετάκλητης απόφασης.

2. Ο Γραμματέας κάθε ποινικού Δικαστηρίου υποχρεούται να αποστέλλει στον οικείο Οδοντιατρικό Σύλλογο και στην ΕΟΟ αντίγραφα βουλευμάτων ή αποφάσεων, που αφορούν παραβάσεις οδοντιάτρων εντός τριών (3) μηνών από την έκδοσή τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Άρθρο 66
Σύσταση Πειθαρχικών Συμβουλίων


Σε κάθε έναν από τους οδοντιατρικούς συλλόγους Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκης λειτουργεί Πειθαρχικό Συμβούλιο για εκδίκαση των πειθαρχικών παραπτωμάτων των μελών τους.

Για τους υπόλοιπους Οδοντιατρικούς Συλλόγους συνιστώνται με απόφαση του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων Πειθαρχικά Συμβούλια. Με την απόφαση αυτή , καθορίζεται η έδρα του κάθε πειθαρχικού Συμβουλίου, οι Σύλλογοι, τα μέλη των οποίων υπάγονται στην αρμοδιότητά του, καθώς και η εκπροσώπηση των συλλόγων σε αυτό.

Άρθρο 67
Εκλογή Πειθαρχικών Συμβουλίων


1. Τα Πειθαρχικά Συμβούλια αποτελούνται από επτά μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος. Ο Πρόεδρος είναι Πρωτοδίκης Διοικητικού Πρωτοδικείου της έδρας του Συμβουλίου. Αν στην έδρα του Συμβουλίου δεν υπάρχει Διοικητικό Πρωτοδικείο, ως Πρόεδρος ορίζεται Πρωτοδίκης του πλησιέστερου Διοικητικού Πρωτοδικείου. Τον Πρωτοδίκη και τον αναπληρωτή του ορίζει ο Προϊστάμενος του οικείου Πρωτοδικείου, μετά από αίτηση του Συλλόγου. Τα υπόλοιπα έξι μέλη είναι μέλη των Οδοντιατρικών Συλλόγων που εκλέγονται με ισάριθμους αναπληρωματικούς.

Τον Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο, κατά τα ανωτέρω οριζόμενα, αναπληρωτής του. Τα απόντα ή κωλυόμενα μέλη αναπληρώνουν ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, κατά τη σειρά της εκλογής τους αντίστοιχα.

2. Τα αιρετά μέλη των Πειθαρχικών Συμβουλίων εκλέγονται κατά τις αρχαιρεσίες για την εκλογή των μελών των διοικητικών συμβουλίων, με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 24, 27,28 και 30 παρ.1 του παρόντος.

3. Εάν δεν είναι δυνατή η συγκρότηση ή η σύγκληση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, η υπόθεση διαβιβάζεται από τον οικείο Σύλλογο στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η οποία με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου της, την παραπέμπει προς εκδίκαση σε άλλο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

4. Καθήκοντα γραμματέως του Πειθαρχικού Συμβουλίου εκτελεί ο γενικός γραμματέας του Οδοντιατρικού Συλλόγου της έδρας του Πειθαρχικού Συμβουλίου και αυτού κωλυομένου ο νόμιμος αναπληρωτής αυτού. Κωλυομένων δε αμφοτέρων, διοικητικός υπάλληλος του Συλλόγου οριζόμενος από τον Προέδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οποιαδήποτε παράλειψη στον ορισμό γραμματέα δεν επηρεάζει τη νόμιμη συγκρότηση του συμβουλίου.

Άρθρο 68
Εκλογιμότητα- Ανακήρυξη υποψηφίων


1. Δικαίωμα υποψηφιότητας και εκλογής ως μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου έχουν τα μέλη των Συλλόγων, και ασκούν τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια το οδοντιατρικό επάγγελμα.

Δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν υποψηφιότητα: α) οι βουλευτές και ευρωβουλευτές, β) όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 3 παρ.1 β έως και ε και οι αναγραφόμενοι στα μητρώα του άρθρου 9 παρ. 4 και 5 του παρόντος, πλην των εγγεγραμμένων οδοντιάτρων σε μητρώο ημεδαπού οδοντιατρικού γ) όσοι έχουν τιμωρηθεί τελεσίδικα σε οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή, πλην της επίπληξης, δ) όσοι δεν είναι οικονομικά ενήμεροι.

2. Η ανακήρυξη των υποψήφιων μελών των Πειθαρχικών Συμβουλίων ενεργείται κατόπιν αιτήσεων των υποψηφίων, οι οποίες υποβάλλονται στον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου δεκαπέντε(15) τουλάχιστον ημέρες πριν από την εκλογή.

3. Η αίτηση είναι απαράδεκτη, εφ' όσον δεν συνοδεύεται από βεβαίωση του οικείου Συλλόγου για την εγγραφή στα μητρώα του υποψηφίου και του εφοδιασμού του με ισχύον δελτίο ταυτότητος.

4. Τα ονόματα των υποψηφίων μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου αναγράφονταν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με αλφαβητική σειρά.

5. Η υπέρ των υποψηφίων προτίμηση εκφράζεται με σταυρό, μπλε ή μαύρης απόχρωσης, που σημειώνεται δίπλα στο όνομα του υποψηφίου. Ο εκλογέας δικαιούται να βάλει σταυρό σε υποψηφίους της προτίμησής του μέχρι τον αριθμό των εκλεγομένων.

Άρθρο 69
Συνεδρίαση


Το Πειθαρχικό Συμβούλιο συνεδριάζει με την παρουσία πέντε (5) τουλάχιστον εκ των μελών του, αποφασίζει δε με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Για τη συνεδρίαση τηρούνται πρακτικά, τα οποία μπορεί να τηρούνται και ηλεκτρονικά.

Άρθρο 70
Αρμοδιότητα


1. Αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για την εκδίκαση του πειθαρχικού παραπτώματος είναι το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου, στην περιφέρεια του οποίου τελέστηκε το αδίκημα.

Η αρμοδιότητα αυτή παραμένει είτε ο οδοντίατρος είναι μέλος αυτού του Συλλόγου, είτε μέλος άλλου συλλόγου και απλώς στον πρώτο παρείχε τις υπηρεσίες του σε δική του επαγγελματική έδρα ή στην έδρα άλλου συναδέλφου.

Η αρμοδιότητα παραμένει και στην περίπτωση που ο οδοντίατρος έχει αποβάλλει την επαγγελματική του ιδιότητα, όπως ενδειτικά όταν έχει διαγραφεί λόγω οικονομικών υποχρεώσεων προς το Σύλλογο, λόγω ποινικής ή πειθαρχικής καταδίκης.

2. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιατρικού Συλλόγου δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία του Πειθαρχικού Συμβουλίου του οικείου Συλλόγου.

3. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας ασκεί την πειθαρχική δίωξη και παραπέμπει, με απόφασή του, τα μέλη των Διοικητικών ή Πειθαρχικών Συμβουλίων των Οδοντιατρικών Συλλόγων, για εκδίκαση των πειθαρχικών τους παραπτωμάτων σε Πειθαρχικό Συμβούλιο άλλου Οδοντιατρικού Συλλόγου, είτε αυτεπάγγελτα είτε με αίτηση κάθε ενδιαφερομένου. Η αρμοδιότητα του εν λόγω Πειθαρχικού Συμβουλίου παραμένει και στην περίπτωση, που κατά το χρόνο εκδίκασης, ο εγκαλούμενος έχει αποβάλει την άνω ιδιότητά του.

Άρθρο 71
Εξαίρεση μελών


1. Οι διατάξεις του Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας για την εξαίρεση δικαστών εφαρμόζονται ανάλογα και για τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου, εφ' όσον δεν ορίζεται διαφορετικά από τις διατάξεις του παρόντος.

2. Η αίτηση για την εξαίρεση είναι έγγραφη και επιδίδεται στον Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ο οποίος την εισάγει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για να αποφανθεί. Η απόφαση που εκδίδεται είναι αμετάκλητη.

Ο πειθαρχικά διωκόμενος έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης εξαίρεσης μόνο μία φορά σε κάθε βαθμό δικαιοδοσίας.

3. Η αίτηση εξαίρεσης είναι απαράδεκτη όταν αυτή αφορά στην εξαίρεση όλων των μελών του πειθαρχικού συμβουλίου ή τόσων εκ των μελών του, ώστε να καθίσταται αδύνατη η νόμιμη συγκρότηση αυτού.

4. Οι διατάξεις του παρόντος έχουν ανάλογη εφαρμογή και για την εξαίρεση των μελών του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων.

Άρθρο 72
Άσκηση πειθαρχικής δίωξης


1. Η πειθαρχική δίωξη ασκείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του οικείου Οδοντιατρικού Συλλόγου ή από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας αυτεπάγγελτα ή κατόπιν έγγραφης αναφοράς δημόσιας αρχής ή έγγραφης καταγγελίας κάθε ενδιαφερομένου.

Κατ' εξαίρεση, στην περίπτωση που το πειθαρχικό αδίκημα τελέστηκε εκτός της περιφέρειας του Συλλόγου, όπου είναι εγγεγραμμένος ο οδοντίατρος, αρμόδιο για την πειθαρχική δίωξη είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου στην περιφέρεια του οποίου αποκλειστικά φέρεται ότι τελέστηκε το πειθαρχικό αδίκημα. Σε περίπτωση τέλεσης του πειθαρχικού παραπτώματος στην περιφέρεια περισσοτέρων Οδοντιατρικών Συλλόγων, πλην εκείνου, όπου ο οδοντίατρος είναι εγγεγραμμένος, αρμόδιο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου που επιλήφθηκε πρώτος της υπόθεσης.

2. Ανώνυμη καταγγελία δεν λαμβάνεται υπόψη και αρχειοθετείται με πράξη του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην περίπτωση καταγγελίας, ο ενδιαφερόμενος , με ποινή απαραδέκτου της καταγγελίας, υποχρεούται , κατά την κατάθεσή της στον αρμόδιο Σύλλογο, να επισυνάπτει γραμμάτιο κατάθεσης ποσού πενήντα (50,00) ευρώ στο ταμείο του άνω οδοντιατρικού συλλόγου. Το ποσό αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Διοικητικού Συλλόγου του Συλλόγου.

3. Το αρμόδιο Διοικητικό Συμβούλιο αποφαίνεται με αιτιολογημένη απόφασή του για την άσκηση ή μη πειθαρχικής δίωξης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί, με απόφασή του, να συστήσει μία ή περισσότερες επιτροπές για την εξέταση των πειθαρχικών υποθέσεω και την υποβολή σχετικής εισήγησης στο Διοικητικό Συμβούλιο για την άσκηση ή μη πειθαρχικής δίωξης.

4. Σε περίπτωση άσκησης πειθαρχικής δίωξης, ο σχετικός φάκελος διαβιβάζεται εντός δέκα (15 ) ημερών από τη λήψη της απόφασης στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για την εκδίκαση της υπόθεσης.

5. Την ίδια διαδικασία τηρεί και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για τις διαβιβαζόμενες σε αυτήν αναφορές ή καταγγελίες κατά μελών των Διοικητικών Συμβουλίων ή Πειθαρχικών Συμβουλίων των Οδοντιατρικών Συλλόγων.

6. Κατ' εξαίρεση, σε περίπτωση που η αναφορά ή καταγγελία είναι προδήλως αβάσιμη ή ανεπίδεκτη οποιασδήποτε εκτίμησης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του αρμόδιου Συλλόγου, μπορεί να την αρχειοθετήσει με συνοπτική αιτιολογία και να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του.

Άρθρο 73
Διαδικασία


1. Μετά την διαβίβαση του σχετικού φακέλου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος αυτού ορίζει, με απόφασή του, ένα μέλος του Συμβουλίου ως εισηγητή. Ο εισηγητής έχει όλες τις αρμοδιότητες και εξουσίες κάθε γενικού προανακριτικού υπαλλήλου. Διενεργεί πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση, καλεί και εξετάζει ένορκα μάρτυρες, συλλέγει το αποδεικτικό υλικό και ενεργεί, κάθε αναγκαία, κατά την κρίση του, πράξη, για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

2. Μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης, ο εισηγητής συντάσσει και υποβάλλει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο το πόρισμά του. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο, μετά από εκτίμηση των στοιχείων του φακέλου, αποφαίνεται εάν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής του διωκομένου. Εάν δεν προέκυψαν τέτοιες ενδείξεις, το Πειθαρχικό Συμβούλιο θέτει την υπόθεση στο αρχείο με αιτιολογημένη απόφασή του, την οποία γνωστοποιεί εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την έκδοσή της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Εάν όμως προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις, παραγγέλλει στον εισηγητή να συντάξει το κατηγορητήριο. Ο Εισηγητής μετέχει της συνεδρίασης.

3. Ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου υποχρεούται, επί ποινή ακυρότητας της διώξεως και της τυχόν επιβληθησομένης ποινής, να καλέσει με δικαστικό επιμελητή τον διωκόμενο για να λάβει γνώση ενυπόγραφα του κατηγορητηρίου και όλων των εγγράφων της δικογραφίας και να απολογηθεί.

4. Η προθεσμία για γνώση του κατηγορητηρίου και των εγγράφων και για την απολογία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πέντε (5) και μεγαλύτερη των δέκα (10) ημερών από την επίδοση της κλήσης.

5. Εάν ο διωκόμενος οδοντίατρος δεν έχει δηλώσει στον Σύλλογο την ακριβή διεύθυνση του οδοντιατρείου του ή της κατοικίας του ή είναι άγνωστης διαμονής, οι κοινοποιήσεις της πειθαρχικής διαδικασίας γίνονται στον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου, όπου είναι εγγεγραμμένος, ο οποίος θεωρείται νόμιμος αντίκλητός του.

Άρθρο 74
Απολογία-εξέταση μαρτύρων


1. Ο διωκόμενος απολογείται εγγράφως, με υπόμνημα, δύναται δε να υποβάλει έγγραφα και να προτείνει προς εξέταση μάρτυρες υπεράσπισης. Ο εισηγητής καλεί τους μάρτυρες για εξέταση με έγγραφο, που επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή τρείς (3) τουλάχιστον ημέρες πριν την ημέρα της εξέτασής τους.

2. Μετά την εξέταση των μαρτύρων ή την πάροδο της ημέρας εξέτασής τους, εφ' όσον δεν εμφανίσθηκαν, ο εισηγητής ανακοινώνει την περάτωση της ανάκρισης στον Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ο οποίος στη συνέχεια ορίζει ημέρα και ώρα συνεδρίασης για την εκδίκαση της υπόθεσης.

3. Ο διωκόμενος και ο αιτών τη δίωξη καλείται στην συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, με πράξη του Προέδρου, η οποία κοινοποιείται σε αυτόν τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν την συνεδρίαση. Δικαιούται δε, να παρίσταται αυτοπροσώπως ή μετά ή διά πληρεξουσίου δικηγόρου. Στην περίπτωση δια πληρεξουσίου παράστασης, ο πληρεξούσιος δικηγόρος προσκομίζει, με ποινή απαραδέκτου, σχετική δήλωση εξουσιοδότησης του διωκομένου με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του.

Στη συνεδρίαση μπορεί να κληθεί και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, που άσκησε την πειθαρχική δίωξη και να λάβει τον λόγο.

Σε περίπτωση μη εμφάνισης του διωκομένου εξετάζεται αυτεπάγγελτα η νομιμότητα και το εμπρόθεσμο της κλήτευσής του. Σε περίπτωση μη νόμιμης ή εκπρόθεσμης κλήτευσής του, η διαδικασία επαναλαμβάνεται και διατάσσεται νέα κλήτευση.

4. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του, δύναται να εξετάζει, κατά την κρίση του, μάρτυρες. Μετά την απολογία του διωκομένου η ακροαματική διαδικασία θεωρείται περατωθείσα.

5. Οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έχουν ανάλογη εφαρμογή στην πειθαρχική διαδικασία, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά από τις διατάξεις του παρόντος.

Άρθρο 75
Έκδοση απόφασης


1. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο υποχρεούται να εκδώσει απόφαση εντός είκοσι (20) ημερών από τη συνεδρίασή του, σε καμία περίπτωση όμως πέραν των εννέα (9) μηνών από την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 64 του παρόντος, οπότε η προθεσμία αρχίζει την γνωστοποίηση στον Πρόεδρο του Συλλόγου της απόφασης της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας ή του Δικαστηρίου.

2. Εάν η προθεσμία των εννέα (9) μηνών παρήλθε άπρακτη, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο, το δε Διοικητικό Συμβούλιο της έδρας του Πειθαρχικού Συμβουλίου υποχρεούται να ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά των μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου για την μη εμπρόθεσμη περάτωση της πειθαρχικής διαδικασίας.

3. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο είτε αποφαίνεται επί της κατηγορίας είτε διατάσσει περαιτέρω ανάκριση. Η απόφαση πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να μνημονεύει τις τυχόν μειοψηφούσες γνώμες. Συντάσσεται από τον Εισηγητή, υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα και κοινοποιείται εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την έκδοσή της στον διωχθέντα, εκείνον που ζήτησε την δίωξη και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ή της Ομοσπονδίας, που άσκησε τη δίωξη.

4. Αν από την τέλεση του πειθαρχικού παραπτώματος μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης ίσχυσαν περισσότερες διατάξεις, ιδίως νόμων, κωδίκων δεοντολογίας, εσωτερικών κανονισμών, εφαρμόζονται εκείνες που είναι ευμενέστερες για τον διωκόμενο.

5. Αποφάσεις που έχουν συζητηθεί ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου πριν τη λήξη της θητείας του, μπορούν να εκδοθούν και δημοσιευτούν μέσα σε ένα (1) μήνα από τη λήξη της θητείας του. Σε κάθε άλλη περίπτωση, επαναλαμβάνεται η συζήτηση της πειθαρχικής υπόθεσης ενώπιον του νέου πειθαρχικού συμβουλίου.

Άρθρο 76
Εκκρεμής ποινική δίωξη


1. Εάν η δικαστική αρχή επελήφθη ποινικής δίωξης κατά του οδοντιάτρου, το Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν κωλύεται να εξετάσει την ίδια πράξη. Δύναται όμως, να αναστείλει, κατά την κρίση του, την πειθαρχική δίωξη μέχρι το πέρας της ποινικής δίκης, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 64 του παρόντος

Η αθωωτική ή καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου δεν εμποδίζει το Πειθαρχικό Συμβούλιο να εκδικάσει την υπόθεση στην ουσία της και να εκδώσει απόφαση.

2. Η χάρη, η αποκατάσταση και η με οποιονδήποτε άλλο τρόπο άρση του ποινικώς κολασίμου της πράξης ή η ολική ή μερική άρση των συνεπειών της ποινικής καταδίκης δεν αίρουν το πειθαρχικώς κολάσιμο της πράξης.

Άρθρο 77
Έφεση


1. Οι αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου υπόκεινται σε έφεση. Δικαίωμα έφεσης έχουν ο καταδικασθείς οδοντίατρος, εκείνος που ζήτησε την δίωξη και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ή της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας , που άσκησε την πειθαρχική δίωξη.

2. Η έφεση ασκείται ενώπιον του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων, εντός τριάντα (30) ημερών από την επίδοση της απόφασης στους ενδιαφερομένους, με έγγραφο που κατατίθεται στον Γραμματέα του Πειθαρχικού Συμβουλίου, που εξέδωσε την εκκαλουμένη απόφαση, συντασσομένης σχετικής έκθεσης.

3. Η έφεση πρέπει να συνοδεύεται, επί ποινή απαραδέκτου, από απόδειξη καταβολής εβδομήντα πέντε (75,00) ευρώ στο ταμείο του Συλλόγου της έδρας του Πειθαρχικού Συμβουλίου, στην περίπτωση άσκησης έφεσης από τον καταδικασθέντα ή τον αιτούντα την δίωξη, εξαιρουμένων των Οδοντιατρικών Συλλόγων και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Συλλόγου μπορεί να αναπροσαρμόζεται το άνω ποσό.

4. Η προθεσμία για την άσκηση της έφεσης και η άσκηση αυτής αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης .

5. Ο Γραμματέας του Πειθαρχικού Συμβουλίου υποχρεούται να διαβιβάσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας την έφεση, μετά του σχετικού πειθαρχικού φακέλου εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την κατάθεσή της, το δε Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας υποχρεούται όπως εντός δέκα πέντε (15) ημερών διαβιβάσει την έφεση και τον σχετικό φάκελο στον Πρόεδρο του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'
ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ

Άρθρο 78
Σύσταση-Εκλογή


1. Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Οδοντιάτρων (Α.Π.Σ.Ο.) αποτελείται από πέντε μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου. Ο Πρόεδρος είναι εφέτης Διοικητικού Εφετείου και ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Προϊστάμενο του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, μετά από αίτηση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Τα υπόλοιπα μέλη είναι μέλη των Οδοντιατρικών Συλλόγων που εκλέγονται με ισάριθμους αναπληρωτές.

2. Τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο, κατά την παρ. 1, οριζόμενος, αναπληρωτής του, τα δε λοιπά μέλη απόντα ή κωλυόμενα αναπληρώνονται από τα αναπληρωματικά, κατά τη σειρά της εκλογής τους αντίστοιχα.

3. Τα αιρετά μέλη του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων εκλέγονται, κατά τις αρχαιρεσίες για την εκλογή των μελών του Διοικητικού

Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 51 και 53 του παρόντος.

4. Χρέη Γραμματέα εκτελεί ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, αναπληρούμενος, σε περίπτωση κωλύματος, από το νεότερο μέλος, σε θητεία, του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οποιαδήποτε παράλειψη στον ορισμό γραμματέα δεν επηρεάζει τη νόμιμη συγκρότηση του συμβουλίου.

Άρθρο 79
Εκλογιμότητα- Ανακήρυξη υποψηφίων


1. Δικαίωμα υποψηφιότητα και εκλογής ως μελών του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων έχουν όλα τα μέλη των Οδοντιατρικών Συλλόγων της χώρας, που ασκούν τουλάχιστον δέκα (10) χρόνια το οδοντιατρικό επάγγελμα.

Δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν υποψηφιότητα: α) οι βουλευτές και ευρωβουλευτές, β) όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις των περιπτ. β έως και ε της παρ.1 του άρθρου 3 και οι αναγραφόμενοι στα μητρώα των παρ. 4 και 5 του άρθρου 9, πλην των εγγεγραμμένων οδοντιάτρων σε μητρώο ημεδαπού οδοντιατρικού συλλόγου γ) όσοι έχουν τιμωρηθεί τελεσίδικα σε οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή, πλην της επίπληξης, δ) όσοι δεν είναι ενήμεροι οικονομικά .

2. Η ανακήρυξη των υποψήφιων μελών του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων ενεργείται κατόπιν αιτήσεων των υποψηφίων, οι οποίες υποβάλλονται στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες πριν από την εκλογή.

3. Η αίτηση είναι απαράδεκτη, εφ' όσον δεν συνοδεύεται από βεβαίωση του οικείου Συλλόγου για την εγγραφή στα μητρώα του υποψηφίου και του εφοδιασμού του με ισχύον δελτίο ταυτότητας

4. Τα ονόματα των υποψηφίων μελών του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων αναγράφονται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με αλφαβητική σειρά.

5. Η υπέρ των υποψηφίων προτίμηση εκφράζεται με σταυρό, μπλε ή μαύρης απόχρωσης, που σημειώνεται δίπλα στο όνομα του υποψηφίου. Ο εκλογέας δικαιούται να βάλει σταυρό σε υποψηφίους της προτίμησής του μέχρι τον αριθμό των εκλεγομένων.

Άρθρο 80
Συνεδρίαση


Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Οδοντιάτρων συνεδριάζει με την παρουσία τεσσάρων (4) τουλάχιστον εκ των μελών του και αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Για τη συνεδρίαση τηρούνται πρακτικά, τα οποία μπορεί να τηρούνται και ηλεκτρονικά.

Άρθρο 81
Αρμοδιότητα


Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Οδοντιάτρων:

1. Εκδικάζει: α) Τις εφέσεις κατά αποφάσεων των Πειθαρχικών Συμβουλίων των Οδοντιατρικών Συλλόγων, β) Σε πρώτο βαθμό, τα παραπτώματα των μελών της Γενικής Συνέλευσης, του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και των αιρετών μελών του Α.Π.Σ.Ο..

Η αρμοδιότητα αυτή παραμένει και στην περίπτωση που , κατά το χρόνο εκδίκασης, ο εγκαλούμενος έχει αποβάλει την άνω ιδιότητα.

2. Γνωμοδοτεί για την ανάκληση ή μη της βεβαίωσης άσκησης οδοντιατρικού επαγγέλματος στις προβλεπόμενες από το νόμο περιπτώσεις.

Άρθρο 82
Διαδικασία


1. Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων ή ο νόμιμος αναπληρωτής του εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή του φακέλου της υπόθεσης, ορίζει α) ένα από τα μέλη του ως εισηγητή για μελέτη της υπόθεσης και τη σύνταξη της σχετικής εισήγησης και β) δικάσιμο στην οποία καλούνται με κλήση, που επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή ο εκκαλών, ο καταδικασθείς οδοντίατρος, σε περίπτωση που δεν είναι εκκαλών, απαλλαγείς της κατηγορίας οδοντίατρος εάν εκκαλών είναι ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, ή εκείνος που ζήτησε την δίωξη, εκείνος που ζήτησε τη δίωξη, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, που άσκησε την πειθαρχική δίωξη και οι μάρτυρες, που εξετάστηκαν ενώπιον του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου.

2. Η κλήση επιδίδεται δέκα πέντε (15) τουλάχιστον ημέρες πριν την δικάσιμο.

3. Ο εκκαλών δικαιούται να καταθέσει υπόμνημα επί των λόγων εφέσεως τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν την δικάσιμο.

4. Κατά την δικάσιμο εξετάζονται όλοι οι κληθέντες. Οι μάρτυρες εξετάζονται ενόρκως. Τελευταίος λαμβάνει τον λόγο ο εγκαλούμενος, ο οποίος δύναται να παρίσταται αυτοπροσώπως ή μετά ή διά πληρεξουσίου δικηγόρου. Στην περίπτωση δια πληρεξουσίου παράστασης, ο πληρεξούσιος δικηγόρος προσκομίζει, με ποινή απαραδέκτου, σχετική δήλωση εξουσιοδότησης του διωκομένου με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του.

Άρθρο 83
Έκδοση απόφασης


1. Με την επιφύλαξη της διάταξης του άρθρου 84, το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Οδοντιάτρων αποφασίζει τελεσίδικα και εκδίδει την απόφασή του εντός μηνός από την εκδίκαση της έφεσης. Δύναται δε, να μεταρρυθμίζει ή και να εξαφανίζει την εκκαλουμένη απόφαση, στα πλαίσια που θέτει η έφεση.

2. Η απόφαση διαβιβάζεται στον Πρόεδρο του οικείου Συλλόγου, ο οποίος οφείλει να την κοινοποιήσει χωρίς καθυστέρηση σε όλους τους παράγοντες τους παράγοντες της δευτεροβάθμιας πειθαρχικής δίκης.

Άρθρο 84
Έφεση


1. Οι αποφάσεις του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων για τα παραπτώματα των μελών της Γενικής Συνέλευσης, του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και των αιρετών μελών του Α.Π.Σ.Ο. υπόκεινται σε έφεση, η οποία ασκείται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την επίδοσή τους, ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που αποφαίνεται ως δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις διατάξεις για το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

2. Η έφεση ασκείται με έγγραφο που κατατίθεται στο Γραμματέα του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων, που εξέδωσε την εκκαλουμένη απόφαση, συντασσομένης σχετικής έκθεσης.

3. Η έφεση πρέπει να συνοδεύεται, επί ποινή απαραδέκτου, από γραμμάτιο καταβολής εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ στο Ταμείο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, στην περίπτωση άσκησης έφεσης από τον καταδικασθέντα ή εκείνον που ζήτησε την δίωξη, με εξαίρεση τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας μπορεί να αναπροσαρμόζεται το άνω ποσό.

4. Η προθεσμία για την άσκηση της έφεσης και η άσκηση αυτής αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης .

5. Ο Γραμματέας του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων υποχρεούται να διαβιβάσει στο Διοικητικό Εφετείο την έφεση και τον σχετικό πειθαρχικό φάκελο εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την κατάθεσή της.

Άρθρο 85
Εκτέλεση απόφασης


1. Οι τελεσίδικες αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων και του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων εκτελούνται από τον Πρόεδρο του οικείου Συλλόγου ή της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας αντίστοιχα.

2. Η επίπληξη ανακοινώνεται εγγράφως στον τιμωρηθέντα. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα και τα έξοδα της διαδικασίας, εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.

3. Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Οδοντιάτρων μπορεί να αποφασίσει, με επιμέλεια του Προέδρου του, τη δημοσίευση των αποφάσεών του στο περιοδικό που εκδίδει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, εφόσον επιβάλουν ποινές προσωρινής ή οριστικής παύσης του επαγγέλματος και καταστούν αμετάκλητες.

4. Οι διατάξεις για τα πειθαρχικά συμβούλια των οδοντιατρικών συλλόγων έχουν ανάλογη εφαρμογή και για το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Οδοντιάτρων, εφόσον δεν αντίκεινται σε ειδικές ρυθμίσεις του παρόντος.

ΜΕΡΟΣ Ε

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'

Άρθρο 86
Αρμοδιότητα Υπουργού


Ο Υπουργός Υγείας ασκεί εποπτεία και ελέγχει την νομιμότητα των αποφάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των Οδοντιατρικών Συλλόγων και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης της ισχύουσας νομοθεσίας, ο Υπουργός με αιτιολογημένη απόφασή του, παραπέμπει τους, κατά την κρίση του, υπαιτίους απ' ευθείας στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Άρθρο 87
Αναστολή αρχαιρεσιών


Ο Υπουργός Υγείας μπορεί με αιτιολογημένη απόφασή του, μετά από πρόταση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, να αναστείλει για χρονικό διάστημα, που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες , τη διενέργεια των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη των οργάνων των οδοντιατρικών συλλόγων και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Άρθρο 88
Παραίτηση ή έκπτωση μελών


1. Εάν παραιτηθούν ή εκπέσουν από το αξίωμά τους, με απόφαση του αρμόδιου πειθαρχικού οργάνου, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Οδοντιατρικού Συλλόγου ή της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ο Υπουργός Υγείας αναθέτει την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου σε πενταμελή Διοικούσα Επιτροπή, που προτείνεται από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Οδοντιάτρων και αποτελείται από μέλη του Συλλόγου, που έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται.

2. Η Διοικούσα Επιτροπή υποχρεούται, το αργότερο εντός τριμήνου από τον ορισμό της, να προβεί στην διενέργεια αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Κατά την θητεία της, η Διοικούσα επιτροπή περιορίζεται στην αντιμετώπιση των επειγόντων θεμάτων του Συλλόγου ή της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

3. Η συμπλήρωση κενών θέσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των Οδοντιατρικών Συλλόγων και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας γίνεται από τους επιλαχόντες , κατά σειρά εκλογής και σε περίπτωσης έλλειψης επιλαχόντων, με συμπληρωματική εκλογή.

Άρθρο 89
Αποστολή αντιγράφων συνταξιοδοτικών πράξεων

Ο ασφαλιστικός φορέας υποχρεούται να αποστέλλει χωρίς καθυστέρηση στον οικείο Σύλλογο αντίγραφα της πράξης ολικής ή μερικής συνταξιοδοτήσεως των Οδοντιάτρων μελών του.

Άρθρο 90
Είσπραξη εσόδων


Τα έσοδα των Οδοντιατρικών Συλλόγων και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις περί εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, με τη συνδρομή των οικείων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών.

Οι οικείες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες , στις οποίες αποστέλλονται οι καταστάσεις των οφειλετών, με το ποσό και την αιτία κάθε οφειλής, βεβαιώνουν και εισπράττουν τα έσοδα υπέρ των Οδοντιατρικών Συλλόγων και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Από το ποσό, που εισπράττεται υπέρ των ανωτέρω, παρακρατείται ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) ως δαπάνη βεβαίωσης και είσπραξης, το οποίο κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας με την ονομασία «Δικαιώματα βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων υπέρ τρίτων», το δε υπόλοιπο ποσό αποδίδεται στους δικαιούχους Οδοντιατρικούς Συλλόγους ή την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία αντίστοιχα.

Άρθρο 91
Ποινικές κυρώσεις


1. Όποιος διενεργεί οδοντιατρικές πράξεις χωρίς να έχει την ιδιότητα του οδοντιάτρου, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 2 και την παρ. 1 του άρθρου 3, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον είκοσι χιλιάδων (20.000,00) ευρώ. Με τις ίδιες ποινές τιμωρούνται οι οδοντοτεχνίτες που διενεργούν οδοντιατρικές πράξεις, οι οδοντίατροι που λειτουργούν οδοντιατρείο ή πολυοδοντιατρείο χωρίς την προβλεπόμενη βεβαίωση λειτουργίας, τα φυσικά πρόσωπα, που δεν διαθέτουν βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος και οι διαχειριστές ή νόμιμοι εκπρόσωποι νομικών προσώπων, που παρέχουν οδοντιατρικές υπηρεσίες χωρίς να έχουν λάβει βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου και να έχουν εγγραφεί στο μητρώο της παρ. 4 του άρθρου 9 καθώς και οι οδοντίατροι που προσφέρουν με οποιονδήποτε τρόπο υπηρεσίες σε αυτά.

2. Οι Πρόεδροι των Οδοντιατρικών Συλλόγων ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους μπορούν να παρίστανται στο ακροατήριο, ως πολιτικώς ενάγοντες, κατά την εκδίκαση των αδικημάτων της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος άρθρου, ανεξάρτητα από την συνδρομή των κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προϋποθέσεων νομιμοποίησής τους και για υποστήριξη της κατηγορίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'
ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Άρθρο 92
Οδοιπορικά-Ημερήσια αποζημίωση


Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, δικαιούνται ημερήσιας αποζημίωσης για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, που δεν κατοικούν στην Αττική, δικαιούνται επιπλέον οδοιπορικών και διανυκτέρευσης/εων για την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.

Το ύψος των παραπάνω ποσών καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και βαρύνουν το Ταμείο της.

Άρθρο 93
Αποζημίωση κατά συνεδρίαση


1. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας μπορεί να παρέχεται αποζημίωση, κατά συνεδρίαση, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και της Εξελεγκτικής Επιτροπής

Η άνω αποζημίωση βαρύνει το ταμείο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

2. Στους Προέδρους, Γενικούς Γραμματείς και Ταμίες των Οδοντιατρικών Συλλόγων και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας μπορεί να καταβάλλονται, κατά μήνα, έξοδα παραστάσεως, το ποσό των οποίων καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας αντίστοιχα. Τα άνω έξοδα βαρύνουν το ταμείο του οικείου Συλλόγου και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας αντίστοιχα.

3. Στον Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου και στον Πρόεδρο της Κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, για τις αρχαιρεσίες σε συλλόγους πάνω από πεντακόσια (500) μέλη, καταβάλλεται από τον οικείο Οδοντιατρικό Σύλλογο αποζημίωση, η οποία καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Με την ίδια απόφαση μπορεί να καθορίζεται και η αποζημίωση, κατά συνεδρίαση, των μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτή του Προέδρου.

4. Στον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής για τις αρχαιρεσίες των οργάνων της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας καταβάλλεται αποζημίωση από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το ποσό της οποίας καθορίζεται από το Διοικητικό της Συμβούλιο.

5. Στον Πρόεδρο του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων, καταβάλλεται από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία αποζημίωση, η οποία καθορίζεται από το Διοικητικό της Συμβούλιο. Με την ίδια απόφαση μπορεί να καθορίζεται και η αποζημίωση, κατά συνεδρίαση, των μελών του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων , η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτή του Προέδρου.

ΤΜΗΜΑ Β'
Δεοντολογικός Κανονισμός Οδοντιάτρων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α
ΕΝΝΟΙΕΣ-ΟΡΙΣΜΟΙ-ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Άρθρο 94

1. Η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο και άρρηκτο τμήμα της γενικής υγείας, δηλαδή της κατάστασης της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο της απουσίας ασθένειας ή αναπηρίας.

2. Ο οδοντίατρος διαγιγνώσκει, θεραπεύει και προλαμβάνει ασθένειες, τραυματισμούς και ανωμαλίες των δοντιών, του στόματος, των γνάθων και των παρακείμενων ιστών, εφαρμόζοντας τις αρχές και τις διαδικασίες της σύγχρονης οδοντιατρικής. Χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων διαγνωστικών χειρουργικών και άλλων τεχνικών για να προάγει και να αποκαταστήσει τη στοματική υγεία.

3. Ο οδοντίατρος είναι ο πρωτεύων και μοναδικός πάροχος οδοντιατρικής και στοματικής φροντίδας στο πλαίσιο της ολιστικής φροντίδας του ασθενούς και, είτε μόνος του, είτε υποστηριζόμενος από οδοντιατρικό βοηθητικό προσωπικό που εργάζεται υπό την επίβλεψή του, ασκεί ολοκληρωμένη περίθαλψη, με τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο και πολιτισμικά ευαίσθητο και συνεισφέρει στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου προάγοντας τη στοματική υγεία της κοινότητας.

3. Η άσκηση της οδοντιατρικής, στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια περίθαλψη, αποτελεί βασισμένο στην τεκμηρίωση λειτούργημα που αποσκοπεί στην αξιολόγηση, τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία οποιασδήποτε παθολογικής κατάστασης, ασθένειας ή ανωμαλίας των οδόντων, των σκληρών και μαλακών ιστών του στόματος και των παρακείμενων ιστών και του στοματογναθικού συστήματος.

4. Η στοματική υγεία είναι δικαίωμα όλων. Ο οδοντίατρος παρέχει κατ'οίκον οδοντιατρική φροντίδα σε άτομα που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε φορέα παροχής ΠΦΥ, με την προϋπόθεση πως διαθέτει την προβλεπόμενη εκπαίδευση, πληροί τις προδιαγραφές της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας και ενημερώνει για την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών τον οικείο Οδοντιατρικό Σύλλογο - στο ειδικό μητρώο του οποίου εγγράφεται.

5. Ο οδοντίατρος δικαιούται να εφαρμόζει κάθε αναγνωρισμένη από την πολιτεία εναλλακτική οδοντιατρική μέθοδο, θεραπεία και πρακτική, να τη συνδυάζει με κλασικές θεραπευτικές αγωγές αποκλειστικά ως οδοντιατρική μεθοδολογία και πρακτική, με την προϋπόθεση πως έχει λάβει την κατάλληλη ειδική εκπαίδευση και πιστοποίηση επαρκούς γνώσης από τους αρμόδιους φορείς. Ο οδοντίατρος δικαιούται επίσης, στο πλαίσιο του έργου του, να χρησιμοποιεί επιστημονικά αποδεκτό και εγκεκριμένο υλικό για θεραπευτικούς και αισθητικούς σκοπούς.

Άρθρο 95

Ο οδοντίατρος τηρεί τον όρκο του Ιπποκράτη. Η άσκηση της οδοντιατρικής είναι λειτούργημα και γίνεται σύμφωνα με τους γενικά παραδεκτούς κανόνες της οδοντιατρικής και της ιατρικής επιστήμης. Ιδίως κατά την άσκηση του επαγγέλματός του, αλλά και εκτός αυτής, ο οδοντίατρος κατά τρόπο υπεύθυνο, αμερόληπτο και ευαίσθητο κοινωνικά και πολιτισμικά, οφείλει να προάγει την τιμή και την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος, να αποφεύγει κάθε πράξη ή παράλειψη που ενδέχεται να παραβλάπτει το κύρος του και να κλονίζει την πίστη του κοινού σε αυτό.

Άρθρο 96

Ο οδοντίατρος κατά την άσκηση του επαγγέλματός του απολαμβάνει επιστημονικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας και συνεισφέρει στη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στην οδοντιατρική περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς, χωρίς καμία διάκριση, ανεξάρτητα από κοινωνικά, οικονομικά, φυλετικά, θρησκευτικά, πολιτικά ή άλλα κριτήρια.

Άρθρο 97

Ο οδοντίατρος έχει υποχρέωση συνεχιζόμενης δια βίου εκπαίδευσης και ενημέρωσης σχετικά με τις εξελίξεις της οδοντιατρικής και της ιατρικής επιστήμης. Η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνει όχι μόνον τις επαγγελματικές και επιστημονικές γνώσεις, αλλά και τις κλινικές δεξιότητες, καθώς και τις ικανότητες συνεργασίας σε ομάδα για θέματα που άπτονται της οδοντιατρικής περίθαλψης, αλλά και γενικότερα θέματα υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Άρθρο 98

Ο οδοντίατρος σέβεται την αξιοπρέπεια, την αυτονομία και τις επιλογές του ασθενούς και τον εκπαιδεύει με έμφαση στην πρόληψη και την εκτίμηση του κινδύνου των ασθενειών καθώς και στη διατήρηση της βέλτιστης στοματικής του υγείας.

Επίσης, έχοντας λάβει προς τούτο τη συναίνεση του ασθενούς, δύναται να αναπτύσσει και να εφαρμόζει σύστημα υπενθύμισης για την παρακολούθηση του ασθενούς σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Άρθρο 99

1. Εκτός από την περίπτωση της κατεπείγουσας ανάγκης, ή αυτής κατά την οποία θα παρέβαινε τα ανθρωπιστικά του καθήκοντα, ο οδοντίατρος διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών, όταν υπάρχουν σχέσεις με τον ασθενή, που εμποδίζουν την ευσυνείδητη και απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών του.

2. Ο οδοντίατρος έχει το δικαίωμα να διακόψει την παροχή των υπηρεσιών του προς τον ασθενή για τους λόγους που αναφέρονται ανωτέρω, εφόσον όμως εξασφαλισθεί, ότι θα προσφερθούν στον ασθενή οδοντιατρικές υπηρεσίες από άλλον οδοντίατρο.

3. Ο οδοντίατρος οφείλει να παρέχει τις υπηρεσίες του σε επείγοντα περιστατικά, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα για την άσκηση του επαγγέλματός του, έως ότου εξασφαλιστεί ότι ο ασθενής θα μεταφερθεί σε μονάδα προσήκουσας φροντίδας και περίθαλψης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'
ΣΧΕΣΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ & ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Άρθρο 100
Σχέση Εμπιστοσύνης


1. Ο οδοντίατρος μεριμνά για την ανάπτυξη σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ του ιδίου και του ασθενούς, περιφρουρεί τη σχέση από οικονομικές και/ή εμπορικές επιρροές τρίτων μερών που δεν είναι προς το συμφέρον του ασθενούς και διασφαλίζει από πλευράς του τη συνέχιση της θεραπείας.

2. Ο οδοντίατρος προασπίζει την αρχή της ελεύθερης επιλογής οδοντιάτρου από τον ασθενή, παρέχοντας σε αυτόν κάθε αναγκαία πληροφορία.

3. Ο οδοντίατρος οφείλει να είναι σε θέση να αξιολογεί τη συνολική κατάσταση της γενικής και στοματικής υγείας του ασθενούς με λήψη και καταγραφή αναλυτικού ιατρικού ιστορικού, να διαγιγνώσκει το πρόβλημα με εμπεριστατωμένη εξέταση, κλινική, εργαστηριακή και ακτινογραφική, να καταρτίζει το σχέδιο θεραπείας, να προτείνει εναλλακτικά σχέδια θεραπείας και να επιλέγει -έχοντας εξασφαλίσει την ενημερωμένη συναίνεση του ασθενούς- το καταλληλότερο/ενδεικνυόμενο για κάθε εξατομικευμένη περίπτωση.

Άρθρο 101
Επαγγελματική Ευθύνη


Ο οδοντίατρος οφείλει να ενημερώνει τον ασθενή για κάθε τυχόν επιπλοκή ή ατυχή έκβαση της θεραπείας και να συζητά μαζί του κάθε δυνατή επιλογή για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Ο οδοντίατρος πρέπει να συνεργάζεται πρόθυμα με κάθε δημόσια αρχή, ημεδαπή ή αλλοδαπή, στην οποία έχει κατατεθεί καταγγελία σε βάρος του για αντιδεοντολογική συμπεριφορά ή πλημμελή ιατρική φροντίδα και να έχει ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης.

Άρθρο 102 Ενημέρωση ιατρού Συναίνεση ασθενούς

1. Ο οδοντίατρος οφείλει, κατ'αρχήν, να ενημερώνεται για τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς (λήψη ιστορικού). O οδοντίατρος οφείλει να είναι κατανοητός και εύληπτος και να λαμβάνει την ενημερωμένη και σαφώς διατυπωμένη, προφορική ή έγγραφη, συναίνεση του ασθενούς σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και στη θεραπεία που επιλέγει πριν την εκτέλεση οποιασδήποτε πράξης.

2. Ειδικότερα, ο οδοντίατρος, εκτός από τις επείγουσες περιπτώσεις, πρέπει να ενημερώνει λεπτομερώς τον ασθενή για την κατάσταση της στοματικής του υγείας, τα εναλλακτικά σχέδια θεραπείας, τα εκτιμώμενα αποτελέσματα, τους πιθανούς κινδύνους και τις συνέπειες της θεραπείας, τις οδηγίες και συστάσεις που οφείλει να ακολουθήσει, τον προβλεπόμενο χρόνο αποκατάστασης και το συνολικό κόστος.

3. Ο ασθενής δηλώνει ότι κατανοεί πλήρως τα ανωτέρω και ότι τα αποδέχεται, ότι η επιλογή του είναι συνειδητή, οι προσδοκίες του ρεαλιστικές και μόνο με τη συναίνεσή του ο οδοντίατρος αναλαμβάνει τη θεραπεία.

4. Όταν ο ασθενής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του, όταν δεν μπορεί να αντιληφθεί την κατάσταση, όταν είναι ανίκανος να συναινέσει, τότε η συναίνεση, προφορική ή γραπτή, παρέχεται από το γονέα ή τον κηδεμόνα, τον επίτροπο ή το δικαστικό συμπαραστάτη.

5. Ο οδοντίατρος έχει καθήκον πλήρους ενημέρωσης προς τον ασθενή. Έχει όμως δικαίωμα να αποκρύψει την αλήθεια από τον ασθενή -ενημερώνοντας ωστόσο τους οικείους του- στην περίπτωση που αντιλαμβάνεται πως είναι δυνατόν από την ενημέρωση να προκληθεί σοβαρή ψυχοσωματική διαταραχή στον ασθενή.

Άρθρο 103
Οδοντιατρικό απόρρητο


1. Ο οδοντίατρος οφείλει να τηρεί απόλυτη εχεμύθεια για οποιαδήποτε, όχι μόνον ιατρικής φύσης, πληροφορία λαμβάνει με οποιονδήποτε τρόπο για τον ασθενή του και να τηρεί αυστηρά το ιατρικό απόρρητο, ακόμα και μετά το θάνατο του ασθενούς, λαμβάνοντας προς τούτο κάθε μέτρο διαφύλαξης, εκπαιδεύοντας και εποπτεύοντας τους τυχόν συνεργάτες του.

2. Η άρση του οδοντιατρικού απορρήτου επιτρέπεται μόνον είτε με τη ρητή, έγγραφη συναίνεση του ασθενούς, είτε με εισαγγελική παραγγελία.

3. Ο οδοντίατρος λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, σε περίπτωση επιστημονικών δημοσιεύσεων ώστε να μη γνωστοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο η ταυτότητα του ασθενούς. Εάν λόγω της φύσης της δημοσίευσης είναι αναγκαία η αποκάλυψη της ταυτότητας του ασθενούς ή στοιχείων που μπορεί να οδηγήσουν στην εξακρίβωση της ταυτότητάς του, απαιτείται η ειδική έγγραφη συναίνεσή του.

Άρθρο 104
Οδοντιατρικό Αρχείο


1. Ο οδοντίατρος υποχρεούται να τηρεί οδοντιατρικό αρχείο τουλάχιστον για δέκα (10) έτη από την τελευταία επίσκεψη του ασθενούς, σε έντυπη ή/και σε ηλεκτρονική μορφή. Το αρχείο περιλαμβάνει στοιχεία του ασθενούς ιδίως το ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, φύλο, ηλικία, επάγγελμα, διεύθυνση, ιατρικό ιστορικό, εργασία σε κάθε επίσκεψη, τη διάγνωση, τις εξετάσεις, το επιλεγέν σχέδιο θεραπείας και κάθε ουσιώδες στοιχείο που συνδέεται με την παροχή φροντίδας στον ασθενή. Για την τήρηση του αρχείου και την επεξεργασία των δεδομένων εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2016/679 και του Ν. 2472/1997 όπως εκάστοτε ισχύουν.

Στο ιατρικό αρχείο δεν αναγράφονται κρίσεις ή σχολιασμοί για τον ασθενή παρά μόνον ό,τι αφορά στα θέματα υγείας του.

2. Ο ασθενής έχει δικαίωμα πρόσβασης στο αρχείο του και λήψης αντιγράφων του φακέλου του καθώς και ελέγχου της πρόσβασης στα προσωπικά στοιχεία που αφορούν την υγεία του, την αποκάλυψη και τη διόρθωση των στοιχείων αυτών, παραχωρώντας, αρνούμενος, ή αποσύροντας τη συγκατάθεση του, άλλως, μετά το θάνατό του, το δικαίωμα αυτό περιέρχεται στους κληρονόμους του.

3. Πρόσβαση στο οδοντιατρικό αρχείο επιτρέπεται μόνο στις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σε κάθε τρίτο δε, μόνο κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Άρθρο 105
Οδοντιατρικά πιστοποιητικά

1. Τα πιστοποιητικά, οι κάθε είδους γνωματεύσεις και οι συνταγές που συντάσσει και εκδίδει ο οδοντίατρος πρέπει να αναφέρουν το σκοπό για τον οποίο προορίζονται και το λήπτη.

2. Τα οδοντιατρικά πιστοποιητικά και οι γνωματεύσεις εκδίδονται μετά από προηγούμενη αίτηση του ενδιαφερομένου και παραδίδονται, είτε προσωπικά στον αιτούντα, είτε σε τρίτο πρόσωπο ειδικά εξουσιοδοτημένο από αυτόν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραβιάζεται το απόρρητο.

3. Ιατρικό πιστοποιητικό που αφορά στην κατάσταση του ασθενούς προϋποθέτει την προηγούμενη εξέτασή του, άλλως δεν έχει ισχύ. Η έκδοση αναληθών οδοντιατρικών πιστοποιητικών συνιστά πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

4. Τα οδοντιατρικά πιστοποιητικά και οι γνωματεύσεις που εκδίδονται από τον οδοντίατρο έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ, είτε εκδίδονται από οδοντίατρο που υπηρετεί στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'
ΣΧΕΣΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ & ΙΑΤΡΟΥΣ

Άρθρο 106

1. Ο οδοντίατρος πρέπει να έχει επαγγελματική ευσυνειδησία, να διατηρεί καλές επαγγελματικές σχέσεις με τους συναδέλφους, να τους βοηθά πρόθυμα, να σέβεται τη διαφορετική τους άποψη σε επαγγελματικά και επιστημονικά θέματα, να μην υπαινίσσεται οποιαδήποτε υπεροχή έναντι αυτών, ιδίως λόγω της διαφοράς των χρόνων άσκησης επαγγέλματος, του οικονομικού του επιπέδου, της πανεπιστημιακής ή μη ιδιότητάς του. Την ίδια συμπεριφορά οφείλει να επιδεικνύει ο οδοντίατρος όταν απασχολεί συναδέλφους του ως εργοδότης.

2. Ο οδοντίατρος, όταν καλείται ως μάρτυρας σε αστική, πειθαρχική ή ποινική υπόθεση που αφορά συνάδελφό του, οφείλει να έχει πλήρη γνώση των λεπτομερειών της υπόθεσης και να καταθέτει την επιστημονική του άποψη, με τρόπο αντικειμενικό και αμερόληπτο.

3. Η προσφυγή του οδοντιάτρου στα αρμόδια επαγγελματικά και ελεγκτικά όργανα για θέματα αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, παράνομης ή πλημμελούς άσκησης της οδοντιατρικής από συναδέλφους του, δεν αποτελεί παράβαση του καθήκοντος συναδελφικότητας, αντιθέτως αποτελεί υποχρέωσή του.

Άρθρο 107
Παραπομπή ασθενούς


1. Ο οδοντίατρος, έχοντας λάβει πλήρη οδοντιατρική εκπαίδευση δύναται να εκτελεί το σύνολο των οδοντιατρικών πράξεων, εφόσον κρίνει ότι έχει την κατάλληλη γνώση και εμπειρία και εφόσον διευρύνει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του μέσω συνεχιζόμενης πιστοποιημένης επαγγελματικής επιμόρφωσης.

2. Όταν παραπέμπει τον ασθενή σε άλλον οδοντίατρο για οδοντιατρική φροντίδα (ειδική αγωγή - θεραπεία) ή για έκφραση γνώμης, ή σε ιατρό, οφείλει να ενημερώνει τον τελευταίο λεπτομερώς για την κατάσταση της υγείας του ασθενούς του, αλλά και τον ίδιο τον ασθενή, για την κοινοποίηση του ιστορικού του στον άλλο οδοντίατρο/ιατρό. Ο τελευταίος με τη σειρά του, εφόσον προτείνει θεραπεία, είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει πλήρως τον ασθενή για την αγωγή που θα ακολουθήσει όπως και για το κόστος της. Κατά τη συνεργασία τους ο θεράπων, ο κατά παραπομπή ή ο γνωμοδοτών οδοντίατρος ή ο ιατρός αποφεύγουν προστριβές, ενώ σε περίπτωση σοβαρής και αναπόφευκτης διαφωνίας μεταξύ τους, ο πρώτος έχει δικαίωμα να αρνηθεί να εφαρμόσει τη θεραπεία που έχει προτείνει ο δεύτερος. Ο ειδικός οδοντίατρος ή ιατρός ή άλλος επιστήμονας υγείας στον οποίο παραπέμπεται ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιεί στον παραπέμποντα το πόρισμα της εξέτασης.

4. Μετά την ολοκλήρωση της ειδικής θεραπείας, ο οδοντίατρος οφείλει να παραπέμψει τον ασθενή στον πρώτο θεράποντα οδοντίατρο.

Άρθρο 108

1. Απαγορεύεται στον οδοντίατρο να αποσπά δολίως ασθενείς άλλου οδοντιάτρου. Σε επείγουσες περιπτώσεις και εφόσον ο ασθενής βρίσκεται σε αδυναμία επικοινωνίας με τον οδοντίατρο του, μπορεί άλλος οδοντίατρος να παρέχει στον ασθενή μόνο τις άμεσα αναγκαίες υπηρεσίες.

2. Σε περίπτωση που ασθενής προσέρχεται σε οδοντίατρο για τη συνέχιση οδοντιατρικών εργασιών, ο νέος οδοντίατρος υποχρεούται να ενημερωθεί από τον προηγούμενο οδοντίατρο για τις εργασίες που εκτέλεσε και να λάβει αντίγραφο του φακέλου του ασθενή. Σε περίπτωση, που ο ασθενής δεν έχει εξοφλήσει τον προηγούμενο οδοντίατρο για τις εργασίες που εκτέλεσε, ο νέος οδοντίατρος υποχρεούται να απέχει από τη συνέχιση των εργασιών, εκτός από επείγουσες περιπτώσεις.

3. Ο οδοντίατρος, του οποίου ζητείται η συμβουλή από ασθενή που βρίσκεται υπό τις φροντίδες άλλου οδοντιάτρου, οφείλει να εκφράσει την άποψη του, συνεκτιμώντας και την άποψη του πρώτου οδοντιάτρου.

4. Ο οδοντίατρος στον οποίο παραπέμφθηκε για γνώμη ή συμβουλή ασθενής, τηρεί και σέβεται απαρέγκλιτα όσα αναφέρονται στα άρθρα 7 και 10 του παρόντος.

Άρθρο 109
Αθέμιτος Ανταγωνισμός


Ο οδοντίατρος απαγορεύεται να προβαίνει σε οποιαδήποτε πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού προς τους συναδέλφους του. Ως τέτοια πράξη θεωρείται ιδίως η χρήση αναληθών επαγγελματικών ή ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών, η δυσφήμιση συναδέλφων ή των υπηρεσιών τους, οι ανακριβείς ανακοινώσεις, η παραπλανητική διαφήμιση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'
ΣΧΕΣΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρθρο 110

1. Ο οδοντίατρος οφείλει να γνωρίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα του λειτουργήματός του και έχει την υποχρέωση, με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία του, να εφιστά την προσοχή του κοινού σε θέματα που έχουν σχέση με τη δημόσια και δη τη στοματική υγεία και να εκπαιδεύει το κοινό στα θέματα αυτά.

2. Ο οδοντίατρος, τόσο ατομικά όσο και μέσα από την ενεργό συμμετοχή του στις δράσεις του οικείου Οδοντιατρικού Συλλόγου ή άλλου αρμοδίου φορέα, φέρει προσωπική ευθύνη να συνεισφέρει στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου, λόγω των ειδικών γνώσεων και δεξιοτήτων που κατέχει, να συμμετέχει στην επεξεργασία και την εκτέλεση δράσεων, που αποσκοπούν στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ασθενειών, να παρέχει φροντίδα σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες υψηλού κινδύνου, σε πρόσφυγες, σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, σε παιδιά προβληματικών οικογενειών, σε υπερήλικες. Ο οδοντίατρος θα πρέπει να διαγιγνώσκει την όποια κακοποίηση έχει υποστεί παιδί ή και ενήλικας και να ενημερώνει σχετικά τις αρμόδιες αρχές.

3. Ο οδοντίατρος απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει στον κοινωνικό αποκλεισμό ή στη διακριτική μεταχείριση ασθενών, που είναι φορείς νόσων, που ενδέχεται να προκαλέσουν κοινωνικό στίγμα. Αντίθετα, μεριμνά για το σεβασμό της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρέχοντας την καλύτερη δυνατή επιστημονική αντιμετώπισή τους.

Άρθρο 111

Επιτρέπεται η παροχή οδοντιατρικής φροντίδας, ή η συγκέντρωση επιστημονικών στοιχείων, καθώς και η υλοποίηση των προγραμμάτων προληπτικής οδοντιατρικής, ή άλλων προγραμμάτων κοινωνικού, ή φιλανθρωπικού χαρακτήρα από οδοντιατρικούς, ή άλλους φορείς του δημόσιου, ή του ιδιωτικού τομέα, μόνο μετά από έγγραφη έγκριση του οικείου τοπικού Οδοντιατρικού Συλλόγου, στην οποίαν ορίζεται ο χώρος, ο χρόνος, τα μέσα, τα πρόσωπα και ο τρόπος παροχής αυτών των υπηρεσιών.

Άρθρο 112
Επαγγελματική Πληροφόρηση - Εμπορική επικοινωνία


1. Ο οδοντίατρος δικαιούται να εμφανίζεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, ηλεκτρονικά, κοινωνικής δικτύωσης κ.α., με αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα του γνωστικού του αντικειμένου, βασίζοντας την ενημέρωση σε στοιχεία επιστημονικώς τεκμηριωμένα και διεθνώς παραδεδεγμένα. Προηγουμένως, γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στον οικείο Οδοντιατρικό Σύλλογο. Η εμφάνισή του πρέπει να συνάδει με τις διατάξεις του παρόντος και ο ίδιος να μεριμνά ώστε να μη δημοσιοποιούνται τα στοιχεία επικοινωνίας του.

2. Στην περίπτωση που ο οδοντίατρος επιθυμεί να μετέχει ή να συνεργάζεται με ιστοσελίδες που παρέχουν στο κοινό πληροφορίες για θέματα υγείας, οφείλει να ενημερώνει προηγουμένως τον Οδοντιατρικό Σύλλογο του οποίου είναι μέλος και να λαμβάνει τη σχετική του έγκριση.

3. Σε περίπτωση οποιασδήποτε δημόσιας επιστημονικής παρουσίας του -όποια μορφή κι αν έχει αυτή (ομιλία, συνέδριο, σεμινάριο, εκδήλωση εταιρείας οδοντιατρικών ειδών, επιστημονική συνέντευξη, αρθρογραφία, βιβλίο, webinar κ.α.)- ο οδοντίατρος υποχρεούται να δηλώνει απαραιτήτως εάν έχει ή όχι οποιαδήποτε σχέση εξάρτησης με εταιρεία που δραστηριοποιείται στο αντικείμενο και ποια είναι ακριβώς η σχέση αυτή.

4. Η υπόκρυψη ή η συγκάλυψη σκοπού παραπλάνησης ή προσέλκυσης πελατών συνιστά διαφήμιση -όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 115 (21) του παρόντος- και όχι ενημέρωση.

5. Η φήμη του οδοντίατρου θεμελιώνεται στην επιστημονική του κατάρτιση, στη συνεχιζόμενη επαγγελματική του επιμόρφωση, στην επαγγελματική του συνέπεια και εντιμότητα.

Άρθρο 113 Διαδίκτυο

1. Ο οδοντίατρος όταν παρέχει επαγγελματική πληροφόρηση/ενημέρωση με οποιονδήποτε τρόπο αλλά και μέσω του διαδικτύου, πρέπει να επιδεικνύει ειλικρίνεια, εντιμότητα, αμεροληψία, ανιδιοτέλεια και αξιοπρέπεια και σεβασμό στην ακεραιότητα του επαγγέλματος, να εξασφαλίζει ότι οι πληροφορίες είναι βασισμένες στην τεκμηρίωση, αντικειμενικές, ακριβείς και κατανοητές και ότι σε καμία περίπτωση δεν παραπλανούν, ούτε προκαλούν σύγχυση στο κοινό.

2. Απαγορεύεται στον οδοντίατρο να κάνει αναφορά σε ασθενείς του, προβεβλημένους και διάσημους ή μη, να προβάλει φωτογραφίες πριν και μετά τη θεραπεία, να επικαλείται αριθμό οδοντιατρικών περιστατικών, να προβάλει υλικά, τεχνικές, εμπορικές εταιρείες, να προβαίνει σε άμεση ή έμμεση συγκριτική εκτίμηση προσόντων, πτυχίων, υπηρεσιών.

3. Στην επαγγελματική ιστοσελίδα που δημιουργεί ο οδοντίατρος -και την οποία υποχρεούται να γνωστοποιεί και να καταθέτει στο ειδικό μητρώο ιστοσελίδων που τηρεί ο Οδοντιατρικός Σύλλογος του οποίου είναι μέλος- αναφέρει υποχρεωτικά:

• το ονοματεπώνυμό του

• την επαγγελματική του ιδιότητα

• τον αριθμό μητρώου του στον ΟΣ του οποίου είναι μέλος

• την επωνυμία της εταιρείας -εφόσον υφίσταται τέτοια

• την επαγγελματική του διεύθυνση

• τον επιστημονικά υπεύθυνο του οδοντιατρείου-πολυοδοντιατρείου-εταιρείας

• τον τίτλο της βασικής του εκπαίδευσης και τη χώρα όπου αυτός χορηγήθηκε

• τους αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών του/ή και την οδοντιατρική ειδικότητα που διαθέτει

• την ηλεκτρονική του διεύθυνση

• τον τηλεφωνικό του αριθμό ή/και φαξ,

• εάν είναι συμβεβλημένος με ασφαλιστικούς φορείς

• τη σύνδεση (link) με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

• τον υπεύθυνο της ιστοσελίδας

• το βιογραφικό σημείωμα του ίδιου και των συνεργατών του

4. Στην επαγγελματική του ιστοσελίδα ο οδοντίατρος αναφέρει προαιρετικά:

• τις ώρες λειτουργίας του οδοντιατρείου

• την τυχόν κάλυψη επειγόντων περιστατικών

5. Η ονομασία της ιστοσελίδας ή της ηλεκτρονικής του διεύθυνσης πρέπει να συνάδει με την επαγγελματική του ευπρέπεια και αξιοπρέπεια και να ανταποκρίνεται στις πραγματικά παρεχόμενες υπηρεσίες.

6. Η οποιαδήποτε μεταβολή στο πρόσωπο του υπευθύνου για τις υπηρεσίες των πληροφοριών πρέπει να γνωστοποιείται στην ιστοσελίδα εντός ενός μηνός από την παύση της ευθύνης. Η σελίδα πρέπει πάντοτε να επιδεικνύει την ημερομηνία της τελευταίας τροποποίησης της και το ονοματεπώνυμο του υπευθύνου.

7. Η επαγγελματική ιστοσελίδα όπως και κάθε ιστοσελίδα που ενδεχομένως διατηρεί ο οδοντίατρος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -η οποία ομοίως οφείλει να πληροί τις προδιαγραφές του άρθρου 113 του παρόντος- δεν επιτρέπεται να έχουν «κλειδωμένες» περιοχές.

Άρθρο 114 Διαφήμιση

1. Η οδοντιατρική διαφήμιση απαγορεύεται. Ως διαφήμιση νοείται κάθε άμεση ή συγκεκαλυμμένη ενέργεια συγκριτικής παρουσίασης ή/και έξαρσης πλεονεκτημάτων ενός οδοντιάτρου, ενός φορέα παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών ή και των ίδιων των παρεχομένων υπηρεσιών με κάθε μέσο επικοινωνίας, με ή χωρίς αμοιβή, με σκοπό τον επηρεασμό του κοινού και την προσέλκυση ασθενών.

2. Οποιαδήποτε παρουσία ή δημοσίευση δεν πρέπει ιδίως να:

Α) είναι αθέμιτη,

β) είναι αναληθής ή παραπλανητική, προκαλεί ή δύναται να προκαλεί σύγχυση στο κοινό,

γ) περιλαμβάνει αναφορές ή συγκρίσεις με άλλους φορείς σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών, την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών ή την αμοιβή, τη γνώμη ασθενών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τα υλικά, τις τεχνικές,

δ) περιέχει ονόματα ή ιδιότητες ασθενών ή φωτογραφίες

ε) προβάλει δωρεάν παροχή υπηρεσιών ή εκπτώσεις ή προσφορές ή ευκολίες πληρωμής

στ) προκαλεί απαξιωτικές εντυπώσεις και σχόλια στην κοινή γνώμη για το οδοντιατρικό λειτούργημα.

3. Η συστηματική δημόσια παρουσία ή αναφορά του ονόματος του οδοντιάτρου με την επαγγελματική του ιδιότητα είναι διαφήμιση και όχι προβολή ή ενημέρωση.

4. Η παράβαση των διατάξεων του παρόντος άρθρου συνιστά βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα που τιμωρείται πέρα από άλλη πειθαρχική ποινή και με πρόστιμο που κυμαίνεται από 1.000 έως 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται οπωσδήποτε η ποινή της προσωρινής διακοπής λειτουργίας από δύο έως έξι μήνες και πρόστιμο μέχρι το διπλάσιο του ανώτατου ορίου. Σε περίπτωση παραβίασης ή υποτροπής νομικού προσώπου, η πιο πάνω ποινή επιβάλλεται και στο νόμιμο εκπρόσωπο ή στους νόμιμους εκπροσώπους αυτού που ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον.

Άρθρο 115
Επαγγελματικές πινακίδες -τίτλοι- κάρτες


1. Ο οδοντίατρος οφείλει να ενημερώνει το κοινό για τη διεύθυνση του οδοντιατρείου/πολυοδοντιατρείου με πινακίδα στην εξώθυρα και στην πρόσοψη του κτιρίου, η οποία τοποθετείται παράλληλα με την όψη του κτιρίου, στον όροφο όπου είναι εγκατεστημένος.

Στις πινακίδες μπορεί να αναγράφεται μόνο το είδος του φορέα (οδοντιατρείο, πολυοδοντιατρείο), το ονοματεπώνυμο του οδοντιάτρου ή/ η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος της εταιρείας, τυχόν διακριτικός τίτλος ή σήμα, ο επαγγελματικός τίτλος και η ειδικότητα, οι αναγνωρισμένοι τίτλοι σπουδών, ο όροφος, το τηλέφωνο, οι ώρες λειτουργίας.

Οι πινακίδες της εξώθυρας δεν υπερβαίνουν τα 30 Χ 40 εκ.

Οι διαστάσεις και η μορφή των πινακίδων σε εξώστες, εφόσον υπάρχουν, καθορίζονται με απόφαση του κάθε Οδοντιατρικού Συλλόγου και δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν σε διαστάσεις τα: 1 μ Χ 50 εκ. με προσαύξηση 10% για κάθε όροφο, με όριο προσαύξησης 50%

2. Ο οδοντίατρος απαγορεύεται να προβαίνει σε μη ζητηθείσες τηλεφωνικές κλήσεις, ή αποστολή επιστολών/ηλεκτρονικών μηνυμάτων, να τοποθετεί πινακίδες σε καταστήματα, οχήματα και οπουδήποτε, να τοιχοκολλά, να διανέμει αφίσες, αγγελίες, φυλλάδια, μπροσούρες ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν προβολής, έστω και αν αναγράφονται σε αυτά μόνο τα στοιχεία του, ή τα στοιχεία του φορέα όπου παρέχει τις υπηρεσίες του.

3. Ο οδοντίατρος, που έχει τίτλο αναγνωρισμένης οδοντιατρικής ειδικότητας, δικαιούται να φέρει, κατά την άσκηση του επαγγέλματός του, τον τίτλο της ειδικότητας, εφόσον έχει καταθέσει τα αποδεικτικά κατοχής της ειδικότητας και έχει δηλώσει ότι την ασκεί στον Οδοντιατρικό Σύλλογο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος.

4. Πέραν και εκτός των αναγνωρισμένων στη χώρα μας οδοντιατρικών ειδικοτήτων, ο οδοντίατρος που έχει λάβει μεταπτυχιακή εκπαίδευση, οφείλει να προσκομίσει στον οικείο Οδοντιατρικό Σύλλογο τους τίτλους σπουδών του προκειμένου να επαληθευτούν και να έχει τη δυνατότητα να φέρεται ως «μετεκπαιδευθείς» ή κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στο αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα απόφαση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

5. Ο οδοντίατρος που εργάζεται ως συνεργάτης σε οδοντιατρείο/πολυοδοντιατρείο, χωρίς να έχει εκδοθεί και στο όνομά του η βεβαίωση λειτουργίας του φορέα, δεν αναγράφεται στις επαγγελματικές πινακίδες του φορέα, στις δε επαγγελματικές του κάρτες δηλώνεται ως συνεργάτης του συγκεκριμένου φορέα παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ.

Άρθρο 116

1. Απαγορεύεται στον οδοντίατρο η χρήση μεσαζόντων ή διαμεσολαβητών μεταξύ του ιδίου και του κοινού με τη χρήση ηλεκτρονικών τεχνολογιών για την προσέλκυση πελατείας, με την καταβολή αμοιβής ή ποσοστών επί της οδοντιατρικής αμοιβής, όπως και η οποιαδήποτε συναλλαγή μεταξύ οδοντιάτρου και οποιουδήποτε άλλου ασκεί επάγγελμα υγείας, που να αφορά στη λήψη μη νόμιμης αμοιβής από ασθενή.

2. Απαγορεύεται στον οδοντίατρο να χρησιμοποιεί οδοντοτεχνίτη ή βοηθητικό προσωπικό για εργασία στο στόμα του ασθενούς.

3. Ο οδοντίατρος απασχολεί και συνεργάζεται μόνον με άτομα που ασκούν νομίμως το επάγγελμά τους. Απαγορεύεται να συγκαλύπτει με το όνομά του ή να προστατεύει με οποιονδήποτε τρόπο πρόσωπα, που ασκούν παράνομα την οδοντιατρική και οφείλει να γνωστοποιεί στον οικείο Οδοντιατρικό Σύλλογο, τις περιπτώσεις προσώπων που ασκούν παράνομα την Οδοντιατρική και εμπίπτουν στην αντίληψή του με οποιοδήποτε τρόπο.

Άρθρο 117
Ασυμβίβαστα


Απαγορεύεται στον οδοντίατρο να ασκεί ταυτόχρονα εποπτεία, έλεγχο και θεραπεία σε ασθενείς ασφαλιστικών φορέων.

Άρθρο 118
Οδοντιατρική αμοιβή


1. Οδοντιατρική πράξη είναι κάθε ενέργεια που έχει σαν σκοπό την αποκατάσταση της ακεραιότητας, της λειτουργίας, της αισθητικής και της μορφολογίας των δοντιών και των περιοδοντικών ιστών, του οδοντικού φραγμού, των γνάθων, της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης, την αναπλήρωση οδοντικών και οστικών ελλειμμάτων, την κατασκευή και επιδιόρθωση κινητών, ακινήτων και επιεμφυτευματικών προθέσων, αλλά και η εξέταση, η συνταγογράφηση, ή η ενημέρωση του ασθενούς.

2. Ο οδοντίατρος παρέχει τις υπηρεσίες του με αμοιβή. Η αμοιβή καθορίζεται ελεύθερα.

3. Ο οδοντίατρος δεν πρέπει να υποβιβάζει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών του χάριν χαμηλής αμοιβής, ούτε να οδηγείται σε αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των συναδέλφων του. Για τον καθορισμό της αμοιβής θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το κόστος ενός ορθολογικά λειτουργούντος οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου.

4. Κατ' εξαίρεση ο οδοντίατρος δικαιούται να παρέχει χωρίς αμοιβή τις υπηρεσίες του: α) στη σύζυγό του ή σε συγγενή εξ αίματος ή αγχιστείας μέχρι τρίτου βαθμού, β) σε συναδέλφους και σε φοιτητές οδοντιατρικής, γ) στις περιπτώσεις που το απαιτεί το ανθρωπιστικό του καθήκον.

5. Η διεκδίκηση της αμοιβής πρέπει να διενεργείται κατά τρόπο που να μην προσκρούει στην αξιοπρέπεια και τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του οδοντιατρικού επαγγέλματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε'
ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Άρθρο 119

1. Ο οδοντίατρος είναι υποχρεωτικά μέλος Οδοντιατρικού Συλλόγου και μπορεί να μετέχει σε επαγγελματικές και επιστημονικές οργανώσεις που έχουν ως σκοπό την προστασία των συλλογικών συμφερόντων της οδοντιατρικής κοινότητας και τη μελέτη, επεξεργασία, πρόταση και εφαρμογή συλλογικών μέτρων, που συμβάλλουν στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και προάγουν την οδοντιατρική επιστήμη.

2. Ο οδοντίατρος οφείλει να εκπληρώνει πρόθυμα και απροφάσιστα όλα τα επιβεβλημένα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις προς τον Οδοντιατρικό Σύλλογο του οποίου είναι μέλος, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις, αλλά και προς τον/τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους των οποίων δεν είναι μέλος, αλλά όπου έχει επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το επάγγελμά του.

3. Ο οδοντίατρος οφείλει να προσέρχεται ανελλιπώς στις Γενικές Συνελεύσεις ή όποτε καλείται, να εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις τακτικά και έγκαιρα, να συμβάλει στην προαγωγή και ολοκλήρωση των σκοπών του Οδοντιατρικού Συλλόγου, να αναλαμβάνει και να εκτελεί ενόρκως και ευσυνείδητα κάθε υπηρεσία που του ανατίθεται, να μετέχει στις ψηφοφορίες για την εκλογή των καταλληλότερων, κατά την κρίση του, οργάνων διοίκησης, να σέβεται και να τηρεί τις αποφάσεις του Οδοντιατρικού Συλλόγου και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

4. Με την εγγραφή του οδοντιάτρου στο μητρώο μελών του οικείου Οδοντιατρικού Συλλόγου, ο Σύλλογος υποχρεούται να του χορηγεί τον παρόντα Κώδικα Δεοντολογίας, ο δε οδοντίατρος υποχρεούται στην πιστή τήρησή του.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ'
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Άρθρο 120

1. Η οδοντιατρική έρευνα διεξάγεται ελεύθερα στο πλαίσιο των θεμελιωδών πνευματικών και ηθικών αξιών, που χαρακτηρίζονται από σεβασμό στον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του.

2. Η οδοντιατρική έρευνα στον άνθρωπο επιτρέπεται με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α) Ενημέρωση αυτού που υπόκειται σε έρευνα και ιδίως ως προς: αα) την ύπαρξη και το μέγεθος πιθανών κινδύνων ββ) τα δικαιώματα προστασίας του ατόμου γγ) τον εθελοντικό χαρακτήρα συμμετοχής στην έρευνα και χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα και δδ) τη δυνατότητα ελεύθερης ανάκλησης της παρεχόμενης συναίνεσης

Β) Ελεύθερη, ανεπιφύλακτη, ειδική και τεκμηριωμένη συναίνεση του ανθρώπου που υπόκειται σε οδοντιατρική έρευνα, ο οποίος έχει τη σχετική ικανότητα αντίληψης και συναίνεσης.

Γ) Οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθεται όποιος υποβάλλεται σε έρευνα είναι δυσανάλογα μικροί σε σχέση με τα πιθανά οφέλη από την έρευνα.

Δ) Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το αρμόδιο όργανο μετά από σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε Επιστημονικού Συμβουλίου και της αρμόδιας Επιτροπής Δεοντολογίας. Το Επιστημονικό Συμβούλιο, ή η Επιτροπή Δεοντολογίας μπορούν κατά τη διεξαγωγή της έρευνας να προβούν σε επανεκτίμηση των όρων και συνθηκών διεξαγωγής αυτής.

3. Η έρευνα σε άτομα τα οποία δεν διαθέτουν ικανότητα συναίνεσης επιτρέπεται μόνον εφόσον: α) πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις των προηγουμένων παραγράφων β) τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να οδηγήσουν σε άμεσο όφελος της υγείας του ατόμου γ) δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί έρευνα αντίστοιχης αποτελεσματικότητας σε άτομα τα οποία διαθέτουν ικανότητα συναίνεσης δ) έχει δοθεί η απαραίτητη συναίνεση και ε) το άτομο δεν αντιτίθεται με οποιονδήποτε τρόπο.

4. Οποιαδήποτε διαγνωστική, ή θεραπευτική μέθοδος δεν εφαρμόζεται διεθνώς, χαρακτηρίζεται ως πειραματική και επιτρέπεται η εφαρμογή της μόνον ύστερα από έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ). Οδοντίατροι, που εφαρμόζουν πειραματικές, διαγνωστικές, ή θεραπευτικές πράξεις χωρίς τις προϋποθέσεις των άρθρων του παρόντος, ή την ανωτέρω έγκριση του ΚΕ.ΣΥ, τιμωρούνται με την ποινή της οριστικής αφαίρεσης της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

ΑΡΘΡΟ 121
Κλινική Έρευνα -κλινικές μελέτες


1. Οι κλινικές μελέτες με νέα φάρμακα, ή εφαρμογή νεότερων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων επιτρέπονται εφόσον: α) ανταποκρίνονται στις γενικές προδιαγραφές και διαδικασίες, όπως αυτές καθορίζονται από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. β) υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ότι η χρήση τους, ή η εφαρμογή τους θα αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης, ή αποκατάστασης της υγείας, ή ανακούφισης των ασθενών που πάσχουν από αντίστοιχες νόσους και η ωφελιμότητα θα είναι σοβαρά σημαντικότερη του ενδεχόμενου εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών γ) συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις του προηγούμενου άρθρου.

2. Αν ο ασθενής αρνηθεί τη συμμετοχή του σε μια τέτοια μελέτη, ο οδοντίατρος οφείλει να λάβει κάθε μέτρο, προκειμένου η άρνηση του ασθενούς να μην επηρεάζει αρνητικά τη σχέση οδοντιάτρου προς ασθενή.

3. Ο οδοντίατρος δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί νέα φάρμακα άγνωστης αποτελεσματικότητας, ή να εφαρμόζει νέες θεραπευτικές, ή διαγνωστικές μεθόδους αγνώστων συνεπειών χωρίς την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων, που διέπουν το σχεδιασμό και την εφαρμογή κλινικών μελετών. Αναγνωρίζει ως θεμελιώδη κανόνα, ότι η πιθανή διαγνωστική, ή θεραπευτική αξία προς όφελος του ασθενούς ή έχει προτεραιότητα έναντι της επιστημονικής γνώσης, που ενδεχομένως αποκτάται από τα νέα φάρμακα, ή τις νέες θεραπευτικές, ή διαγνωστικές μεθόδους.

Άρθρο 122
Μη θεραπευτική οδοντιατρική και βϊοιατρική έρευνα


1. Επιτρέπεται η οδοντιατρική έρευνα σε ανθρώπους για καθαρώς επιστημονικούς λόγους με τις προϋποθέσεις του άρθρου 30 και επιπλέον με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α) Ο οδοντίατρος ερευνητής θεωρεί ύψιστο καθήκον του την προστασία της ζωής, της υγείας και της αξιοπρέπειας του προσώπου στο οποίο διεξάγεται η έρευνα, η οποία προστασία προηγείται του συμφέροντος της επιστήμης, ή της κοινωνίας.Β) Ο οδοντίατρος ερευνητής λαμβάνει κάθε απαραίτητο μέτρο, έτσι ώστε η συμμετοχή του ατόμου στην έρευνα να γίνεται χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα.

2. Ο οδοντίατρος ερευνητής διακόπτει την έρευνα, εάν κατά την κρίση του η συνέχισή της μπορεί να επιφέρει σοβαρή, επικίνδυνη, ή απλή βλάβη στο άτομο.

Άρθρο 123
Δημοσιότητα των ανακαλύψεων


1. Ο οδοντίατρος υποχρεούται να καθιστά γνωστές κατά προτεραιότητα στην οδοντιατρική κοινότητα, με τον πιο πρόσφορο τρόπο τις ανακαλύψεις, που επέτυχε και τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει από τις επαγγελματικές του μελέτες σε διαγνωστικά ή θεραπευτικά θέματα. Αποφεύγει την ευρύτερη δημοσιοποίηση των ανακαλύψεων και των συμπερασμάτων του στο μη οδοντιατρικό κοινό, προτού τα υποβάλει στην κριτική των συναδέλφων του.

2. Ο οδοντίατρος σε κάθε επιστημονική ανακοίνωσή του αναφέρει όλους τους συνεργάτες του οι οποίοι συνέβαλαν στο περιεχόμενο της επιστημονικής ανακοίνωσης. Επιπλέον, δηλώνει οπωσδήποτε την επιχείρηση, ή εταιρεία, που χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου ή μερικώς την έρευνά του, λαμβάνοντας υπόψη την απαγόρευση του Άρθρου 24 παρ. 4.

3. Ο οδοντίατρος, ο οποίος είναι υπεύθυνος σύνταξης οδοντιατρικών, ιατρικών και βιοϊατρικών περιοδικών, ή μετέχει στη Συντακτική τους Επιτροπή, πριν προχωρήσει στη δημοσίευση των εργασιών που προκύπτουν από την ερευνητική διαδικασία, ελέγχει την τήρηση των κανόνων των Άρθρων 27 έως και 30, ή απαιτεί υπεύθυνη δήλωση για την τήρησή τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ'
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 124
Κυρώσεις


Κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, που τιμωρείται από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Άρθρο 125
Πεδίο Εφαρμογής


Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται στους οδοντίατρους που με οποιονδήποτε τρόπο ασκούν το οδοντιατρικό επάγγελμα, στα φυσικά πρόσωπα, που δεν διαθέτουν βεβαίωση άσκησης οδοντιατρικού επαγγέλματος και στα νομικά πρόσωπα, οποιασδήποτε μορφής, στα οποία έχει χορηγηθεί βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου ή οδοντιατρικής ΜΗΝ ή οδοντιατρικής κλινικής.

Άρθρο 126
Μεταβατικές διατάξεις


Μέχρι την έκδοση της απόφασης, που προβλέπεται στο άρθρο 66 εδαφ β' του παρόντος συνεχίζουν να λειτουργούν τα υφιστάμενα, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, πειθαρχικά συμβούλια.

Άρθρο 127
Καταργούμενες διατάξεις


Από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης καταργείται α) το ΠΔ 39/2009 (Α'55), β) ο ν. 1026/1980 «Περί των Οδοντιατρικών Συλλόγων, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας ως και λοιπών συναφών διατάξεων» (Α' 48), με εξαίρεση τις διατάξεις του άρθρου 82 καθώς και γ) κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος.

Άρθρο 128
Έναρξη ισχύος


Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εκτός αν από τις διατάξεις του προβλέπεται διαφορετικά.

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

Προσωπικές σημειώσεις για αυτή την απόφαση

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

Πρόσφατες αποφάσεις στην κατηγορία

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης