Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αιτιολογική έκθεση - Σχέδιο νόμου Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας και Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης


Δημοσιεύθηκε στις : [ 23-07-2015 ]
Κατηγορία: Λοιπά

Αιτιολογική έκθεση - Σχέδιο νόμου
Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας και Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Σχέδιο Νόμου «Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας και Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης»

Αθήνα, 2015

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας και Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης»


Η Κυβέρνηση, έχοντας επίγνωση των κρίσιμων στιγμών για τη χώρα και με αίσθημα ευθύνης, φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή σχέδιο νόμου με τίτλο «Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας και Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης», προκειμένου να θέσει ισχυρά θεμέλια για τη συνολική ρύθμιση και διαχείριση σε στρατηγικό επίπεδο του σημαντικού για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στις δημόσιες υποθέσεις τομέα της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής.

Στην παρούσα συγκυρία, όπου η χώρα βάλλεται σε πολλαπλά επίπεδα και η εικόνα της πλήττεται διεθνώς λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, είναι επιτακτική ανάγκη αφ' ενός μεν να θωρακισθεί η Δημοκρατία μας μέσω της διασφάλισης της πολυφωνίας και της πλουραλιστικής ενημέρωσης των ελλήνων πολιτών για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της δημόσιας σφαίρας αφ' ετέρου δε να ενισχυθεί η προσπάθεια για αποτελεσματική παρουσίαση και υποστήριξη των ελληνικών θέσεων και απόψεων ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης, η οποία επηρεάζεται και διαμορφώνεται από ισχυρούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς με τη μορφή πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Με το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρείται μια πραγματικά ριζοσπαστική θεσμική τομή και αναμόρφωση της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής. Ειδικότερα:

Στο άρθρο 82 παρ. 1 του Συντάγματος ορίζεται ότι «η Κυβέρνηση καθορίζει και κατευθύνει τη γενική πολιτική της Χώρας, σύμφωνα με τους ορισμούς του Συντάγματος και των νόμων», ενώ στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι «ο Πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της Κυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειές της, καθώς και των δημόσιων γενικά υπηρεσιών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στο πλαίσιο των νόμων». Περαιτέρω στο άρθρο 83 παρ. 1 του Συντάγματος ορίζεται ότι «κάθε Υπουργός ασκεί τις αρμοδιότητες που ορίζει ο νόμος» και «οι Υπουργοί χωρίς χαρτοφυλάκιο ασκούν όσες αρμοδιότητες τους αναθέτει ο Πρωθυπουργός με απόφασή του».

Από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει ότι αρμόδιο όργανο για τον καθορισμό της γενικής πολιτικής της χώρας είναι η Κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της Κυβερνήσεως και είναι αρμόδιος για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Κατά συνέπεια η γενική πολιτική της χώρας, συμφώνως προς το Σύνταγμα, διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα: στο επίπεδο καθορισμού και στο επίπεδο εφαρμογής.

Περαιτέρω η γενική πολιτική της χώρας υποδιαιρείται σε τομείς, η διαχείριση των οποίων ανατίθεται στους Υπουργούς κατά τον λόγο των οριζόμενων από το νόμο αρμοδιοτήτων εκάστου και στους Υπουργούς χωρίς χαρτοφυλάκιο βάσει των αρμοδιοτήτων, τις οποίες αναθέτει σε αυτούς ο Πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό μέχρι το 2004 η αρμοδιότητα της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής είχε ανατεθεί στον Υπουργό Τύπου και ΜΜΕ και στο αντίστοιχο Υπουργείο. Στηριζόταν δε και στηρίζεται μέχρι σήμερα σε τρεις πυλώνες: 1) στην εσωτερική πολιτική ενημέρωση, 2) στην επικοινωνιακή διπλωματία και 3) στην εποπτεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η διευθέτηση αυτή εμπεριείχε δύο πολύ σημαντικές ατέλειες, οι οποίες οφείλονταν στην έλλειψη μηχανισμών οριζόντιας διασύνδεσης μεταξύ των Υπουργείων:

Α) Η εσωτερική πολιτική ενημέρωση, η οποία αποτελεί τον πρώτο πυλώνα της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής, αφορά οριζόντια στο σύνολο της γενικής πολιτικής της χώρας και στην ανάγκη πληροφόρησης του ελληνικού λαού και των πολιτειακών φορέων γι' αυτήν.

Η διαχείριση της από έναν Υπουργό οδηγούσε σε αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων και σε προβλήματα επικοινωνιακού συντονισμού μεταξύ των Υπουργείων.

Β) Η επικοινωνιακή διπλωματία, η οποία αποτελεί το δεύτερο πυλώνα της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής, συνιστά παράλληλα σημαντικό στοιχείο και παρακολούθημα της εξωτερικής πολιτικής, όπως έχει καταδειχθεί σε διάφορες επιστημονικές μελέτες.1 Η δε εξωτερική πολιτική ήταν ανατεθειμένη στον Υπουργό Εξωτερικών και στο αντίστοιχο Υπουργείο. Το αποτέλεσμα ήταν να παρατηρούνται αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο Υπουργείων και έλλειψη συντονισμού.2

Προς αντιμετώπιση της δεύτερης ατέλειας θα μπορούσε να μεταφερθεί ο πυλώνας της επικοινωνιακής διπλωματίας στην αρμοδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών, ώστε να διασφαλισθεί η εναρμόνιση όλων των πτυχών της εξωτερικής πολιτικής υπό την στέγη του ίδιου Υπουργού και του ίδιου Υπουργείου.

Η επιλογή αυτή θα αντιμετώπιζε, όμως, μόνο ως ένα βαθμό τη δεύτερη ατέλεια του αρχικού οργανωτικού σχήματος, δεδομένου ότι η εθνική επικοινωνιακή πολιτική, απαρτιζόμενη από τους πυλώνες της εσωτερικής πολιτικής ενημέρωσης και της εποπτείας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, θα συνέχιζε να ανήκει στον Υπουργό Τύπου. Εάν δε λάβομε υπ' όψιν ότι συστατικά στοιχεία της επικοινωνιακής διπλωματίας είναι η δημόσια διπλωματία, η διπλωματία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η δημοσιογραφική διαμεσολάβηση και η ενημέρωση των πολιτών για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής,3 τα οποία κατά ένα μεγάλο μέρος εμπίπτουν στα πεδία της εσωτερικής πολιτικής ενημέρωσης και της εποπτείας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τότε καθίσταται ηλίου φαεινότερο ότι στην πραγματικότητα το πρόβλημα των συγκρούσεων και αλληλεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων θα παρέμενε. Επί πλέον η συγκεκριμένη οργανωτική επιλογή ουδόλως θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση της πρώτης ατέλειας του αρχικού οργανωτικού σχήματος.

Ο καθορισμός και η εφαρμογή της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής διατρέχουν σε οριζόντιο επίπεδο το σύνολο των αρμοδιοτήτων, οι οποίες αφορούν στη γενική πολιτική της χώρας, και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να ανατεθούν κατ' αρχήν σε έναν Υπουργό. Οι διατάξεις του άρθρου 82 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος προσφέρουν το περίγραμμα για την επίλυση του ως άνω προβλήματος. Ο καθορισμός της επικοινωνιακής πολιτικής της χώρας ανήκει στην Κυβέρνηση λόγω του οριζόντιου διϋπουργικού του χαρακτήρα (άρθρο 82 παρ. 1 Σ) η δε εφαρμογή της ανήκει στον Πρωθυπουργό (άρθρο 82 παρ. 2 Σ). Η αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού για εφαρμογή της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής μπορεί να ανατεθεί με απόφασή του σε Υπουργό χωρίς χαρτοφυλάκιο (άρθρο 83 παρ. 1 Σ). Το πρότυπο αυτό υιοθετήθηκε από το 2004 και μετά με την κατάργηση του Υπουργείου Τύπου, τη σύσταση δυο σχετικών Γενικών Γραμματειών υπό τον Πρωθυπουργό και την ανάθεση των σχετικών αρμοδιοτήτων σε Υπουργό χωρίς χαρτοφυλάκιο. Ατυχώς ουδόλως εστιάσθηκε η προσοχή στην αναγκαιότητα διϋπουργικού επικοινωνιακού συντονισμού και σχετικού στρατηγικού σχεδιασμού και δεν διασφαλίσθηκε η ενεργός συμμετοχή της Κυβέρνησης, δηλ. των Υπουργών με τα Υπουργεία τους, σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Επί πλέον το υβριδικό οργανωτικό πρότυπο των δύο Γενικών Γραμματειών, το οποίο υπήρξε παγκόσμια πρωτοτυπία στα χρονικά της διοικητικής επιστήμης, ουδόλως συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας συνεκτικής εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής.

Με τη διάταξη του άρθρου 28 του Ν. 4320/2015 καταργήθηκε η μια από τις δυο Γενικές Γραμματείες και μεταφέρθηκαν οι υπηρεσίες, οι αρμοδιότητες και το προσωπικό της στην άλλη. Τούτο απετέλεσε το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση του ρόλου της ενιαίας πλέον Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ως υποστηρικτικού μηχανισμού για τον καθορισμό, το σχεδιασμό και την εφαρμογή της επικοινωνιακής πολιτικής της χώρας υπό τον Πρωθυπουργό ως εγγυητή της ενότητας του κυβερνητικού έργου και υπό την εποπτεία του αρμοδίου Υπουργού Επικρατείας. Το πρότυπο αυτό ανταποκρίνεται πλήρως σε ανάλογα οργανωτικά πρότυπα, τα οποία έχουν υιοθετηθεί από χώρες που διακρίνονται για την εξελιγμένη επικοινωνιακή τους πολιτική, όπως είναι η Γερμανία (Bundesspresseamt), η Γαλλία (Service d' Information du Gouvernement) και η Μεγάλη Βρετανία (Government Communication Service). Η μέχρι σήμερα έλλειψη του αναγκαίου στρατηγικού σχεδιασμού και διϋπουργικού συντονισμού της ελληνικής επικοινωνιακής πολιτικής επιδιώκεται με το παρόν σχέδιο νόμου να καλυφθεί από τη θεσμοθέτηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν μέλη της Κυβέρνησης ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους (στη Μεγάλη Βρετανία αντίστοιχο όργανο είναι το Communication Delivery Board). Η λειτουργία του Συμβουλίου αυτού θα υποστηρίζεται από το διοικητικό μηχανισμό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο οποίος θα εγγυάται σε τεχνικό επίπεδο την αρτιότητα του θεσμοθετούμενου διετούς στρατηγικού σχεδίου εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής, το οποίο θα έχει κανονιστικό χαρακτήρα και θα δεσμεύει όλα τα Υπουργεία και όλους τους δημόσιους φορείς ως προς το σχεδιασμό των επικοινωνιακών τους προγραμμάτων και δράσεων.

Περαιτέρω στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής επιχειρείται η πλήρης αναδιάρθρωση των θεσμικών μηχανισμών επικοινωνιακής διπλωματίας της χώρας μας, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά τους, να ξεδιπλωθούν οι γνώσεις, τα ταλέντα και οι δεξιότητες του υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο στελεχώνει τον κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, μακριά από τις καλλιεργηθείσες μέχρι σήμερα αγκυλώσεις των πελατειακών σχέσεων και να οργανωθεί κατά τρόπο ορθολογικό, δίκαιο και αποτελεσματικό ο καταμερισμός υλικών και ανθρώπινων πόρων με σκοπό την καλύτερη προβολή της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό και την ανάπτυξη αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ του ελληνικού λαού και λαών άλλων κρατών για κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Πέραν, όμως, της επικοινωνιακής διπλωματίας με το παρόν σχέδιο νόμου εγκαθιδρύονται δυο νέοι μηχανισμοί, οι οποίοι αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής. Αφ' ενός μεν συστήνεται ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Α.Ε. (Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.), η οποία θα έχει ως σκοπό της την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων, που αφορούν στην υποστήριξη των δημοσίων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών και επιχειρήσεων στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας καθώς και στην εξειδικευμένη υποβοήθηση των σχετικών επικοινωνιακών πολιτικών του Δημοσίου. Η εταιρεία αυτή θα στελεχωθεί αποκλειστικά με ήδη απασχολούμενους στο Δημόσιο με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους και επομένως δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη λόγω προσλήψεων. Αντιθέτως επιδιώκεται να έχει απολύτως αναπτυξιακό χαρακτήρα, υποβοηθώντας με κάθε τρόπο την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας, και ως εκ τούτου να συμβάλει άμεσα και έμμεσα τόσο στην τόνωση της χειμαζόμενης πραγματικής οικονομίας της χώρας μας όσο και στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών του κράτους. Αφ' ετέρου δε συστήνεται Μητρώο Επιχειρήσεων
Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, προκειμένου μέσω αυτού να ενισχυθεί η δραστηριότητα επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στο χώρο κυρίως της διαδικτυακής ενημέρωσης, αλλά και να υπάρξει, κατά το δυνατόν, καταγραφή και υπαγωγή τους στο γενικότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των κανόνων διαφάνειας και δεοντολογίας.

Οι ειδικότερες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου έχουν ως εξής:

Άρθρο 1

Με τη διάταξη του άρθρου 1 αποσαφηνίζεται το νόημα εννοιών και όρων, που χρησιμοποιούνται στο παρόν σχέδιο νόμου, προκειμένου αφ' ενός μεν να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ερμηνευτικών δυσχερειών αφ' ετέρου δε να προσδιορισθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το ρυθμιστικό πλαίσιο αυτού. Οι έννοιες, οι οποίες αποσαφηνίζονται, είναι η εσωτερική κοινή γνώμη, η διεθνής κοινή γνώμη, η προβολή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, η εσωτερική πολιτική ενημέρωση, η επικοινωνιακή διπλωματία, η δημόσια διπλωματία, η διπλωματία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η δημοσιογραφική διαμεσολάβηση, η ρύθμιση και εποπτεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η ρύθμιση και εποπτεία της κρατικής διαφήμισης, το στρατηγικό σχέδιο, το οπτικοακουστικό υλικό, το αρχείο οπτικοακουστικών μέσων, η ψηφιακή τεχνολογία, η ψηφιακή προβολή και η επιχείρηση ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Άρθρο 2

Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι η εθνική επικοινωνιακή πολιτική καθορίζεται από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και εφαρμόζεται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η διάταξη αυτή εναρμονίζεται με τις επιταγές των άρθρων 82, παράγραφοι 1 και 2, και 83, παράγραφος 1 του Συντάγματος, σύμφωνα με τις οποίες η γενική πολιτική της χώρας αλλά και οι επί μέρους πολιτικές εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Κυβέρνησης και κατανέμονται σε δυο επίπεδα, δηλ. αφ' ενός μεν στο επίπεδο του καθορισμού αφ' ετέρου δε στο επίπεδο της εφαρμογής.

Στην παράγραφο 2 προσδιορίζεται ο σκοπός της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής, ο οποίος συνίσταται στο συντονισμό και την αποτελεσματική διαχείριση της επικοινωνίας της Κυβέρνησης με την εσωτερική και διεθνή κοινή γνώμη, την προβολή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και την εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινού για ελεύθερη και πολυφωνική ενημέρωση και πληροφόρηση.

Στην παράγραφο 3 απαριθμούνται οι τομείς, τους οποίους περιλαμβάνει η εθνική επικοινωνιακή πολιτική. Αυτοί είναι η εσωτερική πολιτική ενημέρωση, η επικοινωνιακή διπλωματία, η ρύθμιση και εποπτεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η ρύθμιση και εποπτεία της κρατικής διαφήμισης. Από το συνδυασμό της διάταξης αυτής με τους ορισμούς του άρθρου 1, στοιχεία δ', ε', θ' και ι' προκύπτει ότι η εθνική επικοινωνιακή πολιτική αφορά στην πολύπλευρη και ενδελεχή ενημέρωση και πληροφόρηση τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς κοινής γνώμης για όλα τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και λοιπά ζητήματα, τα οποία έχουν σχέση με την Ελλάδα και τον περί αυτή δημόσιο διάλογο.

Άρθρο 3

Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι θεμελιώδες εργαλείο για τον καθορισμό των στόχων και για την εξειδίκευση του περιεχομένου της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής είναι το διετές στρατηγικό σχέδιο, το οποίο καταρτίζεται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, εγκρίνεται με απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής και έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για όλα τα Υπουργεία, τα ν.π.δ.δ. και τα ν.π.ι.δ. του ευρύτερου δημόσιου τομέα ως προς τα επικοινωνιακά τους προγράμματα και δράσεις. Το στρατηγικό σχέδιο αποτελεί κατ' ουσίαν κανονιστική πράξη της Διοίκησης, η οποία αποσκοπεί στη διασφάλιση του προγραμματισμού, του συντονισμού και του ενιαίου χαρακτήρα των επικοινωνιακών δράσεων του κράτους με χρονικό ορίζοντα διετίας.

Στην παράγραφο 2 ορίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας προβαίνει στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους σε αξιολόγηση των επικοινωνιακών προγραμμάτων και δράσεων του κράτους σε συνάρτηση με τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου και εισηγείται την αναθεώρηση του τελευταίου στο Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής, εφ' όσον τούτο κρίνεται αναγκαίο.

Στην παράγραφο 3 ορίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ασκεί εποπτεία σε όλα τα Υπουργεία, τα ν.π.δ.δ. και τα ν.π.ι.δ. του ευρύτερου δημόσιου τομέα ως προς την εφαρμογή των επικοινωνιακών τους προγραμμάτων και δράσεων με βάση το στρατηγικό σχέδιο. Για τη διασφάλιση του οριζόντιου χαρακτήρα της συγκεκριμένης εποπτικής αρμοδιότητας της υπαγόμενης στον Πρωθυπουργό Γενικής Γραμματείας προβλέπεται ότι ο τρόπος και η διαδικασία άσκησης της εποπτείας θα καθορισθεί με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Άρθρο 4

Με την παράγραφο 1 συνιστάται Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής ως κυβερνητικό όργανο, το οποίο είναι αρμόδιο για το στρατηγικό σχεδιασμό της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής, την αξιολόγηση και την αναθεώρησή του.

Στις παραγράφους 2, 3, 4 και 8 καθορίζεται η σύνθεση του οργάνου. Σε αυτό μετέχουν ο Πρωθυπουργός ως πρόεδρός του, οι Υπουργοί, οι οποίοι ως εκ της φύσεως των αρμοδιοτήτων τους εμπλέκονται κατ' εξοχήν στις επικοινωνιακές δράσεις του κράτους, δηλ. οι Υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εξωτερικών, Οικονομικών και ο αρμόδιος για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργός. Επίσης στο Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής μετέχουν ως εμπειρογνώμονες με συμβουλευτικό ρόλο, χωρίς δικαίωμα ψήφου και με ετήσια θητεία δυο καθηγητές πρώτης βαθμίδας Τμημάτων Επικοινωνίας Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Στις παραγράφους 5 και 7 ορίζεται ότι το Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής συνεδριάζει τακτικά μια φορά το χρόνο και έκτακτα οποτεδήποτε το κρίνει αναγκαίο ο Πρωθυπουργός και ότι κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Στην παράγραφο 6 ορίζεται ότι τα ειδικότερα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Συμβουλίου ρυθμίζονται με απόφαση του Πρωθυπουργού.

Άρθρο 5

Στην παράγραφο 1 προβλέπεται ότι η επικοινωνιακή διπλωματία, όπως ορίζεται στο άρθρο 1, στοιχείο ε', αποτελεί ειδικότερο τομέα της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής. Η ιδιαιτερότητα της επικοινωνιακής διπλωματίας συνίσταται στο ότι αφ' ενός μεν άπτεται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, στο βαθμό που αποτελεί μηχανισμό προβολής της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και εμπέδωσης αμοιβαίας κατανόησης του ελληνικού λαού με λαούς άλλων κρατών, αφ' ετέρου εκτείνεται οριζοντίως σε πολλαπλούς τομείς της γενικότερης πολιτικής, καθ' όσον στην εικόνα της χώρας περιλαμβάνονται ευρύτερα ζητήματα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής (π.χ. παιδεία, πολιτισμός, επενδύσεις, τουρισμός, περιφερειακή ανάπτυξη, λειτουργία των θεσμών κλπ.). Για τον λόγο αυτό προβλέπεται ότι αρμόδιο για τον καθορισμό των στρατηγικών στόχων της επικοινωνιακής διπλωματίας είναι το Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής ως διϋπουργικό όργανο, στο οποίο μετέχει και ο Υπουργός Εξωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό ορίζεται στην παράγραφο 2 ότι για την κατάρτιση του σχετικού με την επικοινωνιακή διπλωματία κεφαλαίου του στρατηγικού σχεδίου η Γενική Γραμματεία συνεργάζεται με την Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Εν συνεχεία στην παράγραφο 3 ορίζεται ότι συστατικά στοιχεία της επικοινωνιακής διπλωματίας είναι η δημόσια διπλωματία, η διπλωματία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η δημοσιογραφική διαμεσολάβηση και η εσωτερική ενημέρωση των πολιτών για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως οι έννοιες αυτές ορίζονται στο άρθρο 1, στοιχεία στ', ζ' και η'.

Άρθρο 6

Στην παράγραφο 1 ορίζεται ρητώς και προς αποφυγή αμφιβολιών ότι τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, τα οποία εδρεύουν στον τόπο της έδρας των ελληνικών διπλωματικών αρχών, είναι οργανικές μονάδες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και υπάγονται διοικητικά και οικονομικά σε αυτήν.

Στην παράγραφο 2 ορίζεται ότι τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας ασκούν τις αρμοδιότητές τους σε άμεση συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές της έδρας τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η ενιαία και συνεκτική παρουσίαση των ελληνικών θέσεων και απόψεων τόσο στην κοινή γνώμη της χώρας διαπίστευσης όσο και στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της.

Στην παράγραφο 3 παρέχεται η δυνατότητα να συνιστώνται Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας εκτός των εδρών των ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών σε άλλες πόλεις χώρας αρμοδιότητας διπλωματικής αρχής, όταν αυτό επιβάλλεται από την ιδιαιτερότητα των στόχων της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής σε συνάρτηση με την κοινή γνώμη συγκεκριμένης γεωγραφικής περιφέρειας της χώρας διαπίστευσης.

Άρθρο 7

Στις παραγράφους 1 και 2 ορίζεται ότι τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας συνιστώνται, αλλάζουν τάξη ή καταργούνται με την έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος. Με το προεδρικό διάταγμα της σύστασής τους καθορίζεται η τάξη, η έδρα και η περιφέρεια αρμοδιότητας των συνιστώμενων Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας. Για την επίτευξη μεγαλύτερης οργανωτικής ευελιξίας, την άμεση κάλυψη εκτάκτων αναγκών και την αντιμετώπιση προσωρινών αντικειμενικών δυσχερειών, π.χ. δημοσιονομικού χαρακτήρα, προβλέπεται στην μεν παράγραφο 3 ότι μπορεί με κοινή απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού, όπου δεν υπάρχουν στις έδρες ελληνικών διπλωματικών ή προξενικών αρχών Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, να αποσπώνται ως Σύμβουλοι ή Γραμματείς Επικοινωνίας υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, στην δε παράγραφο 4 ότι μπορεί με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού να αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας και εν συνεχεία να συντελείται η επαναλειτουργία τους.

Άρθρο 8

Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας διακρίνονται ανάλογα με τη σπουδαιότητά τους σε Α' τάξης, Β' τάξης και Γ' τάξης. Στις παραγράφους 2, 3 και 4 καθορίζεται κατ' αρχήν σε ποιες πόλεις ανά τον κόσμο λειτουργούν Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας και κατανέμονται αυτά ανά τάξη. Στην παράγραφο 5 ορίζεται ότι τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Α' τάξης λειτουργούν σε επίπεδο Διεύθυνσης και τα Γραφεία Β' και Γ' τάξης σε επίπεδο Τμήματος. Η κατάταξη αυτή των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας σε επίπεδα διοίκησης εξυπηρετεί διπλό σκοπό. Αφ' ενός μεν υποδηλώνει τη βαρύτητα εκάστου Γραφείου για λόγους κύρους ως προς την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του σε συνάρτηση με τη χώρα διαπίστευσης αφ' ετέρου προσδιορίζει το επίπεδο ευθύνης ως προς την άσκηση των καθηκόντων των προϊσταμένων των Γραφείων.

Άρθρο 9

Στο άρθρο 9 περιγράφονται αναλυτικώς οι αρμοδιότητες των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται αφ' ενός μεν στην προβολή της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, αφ' ετέρου δε στην ενημέρωση των ελληνικών διπλωματικών, προξενικών, πολιτικών και πολιτειακών αρχών για ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων χαμηλής αλλά και υψηλής πολιτικής, όπως αυτό ξεδιπλώνεται στην κοινή γνώμη της χώρας διαπίστευσης. Η περιγραφή των αρμοδιοτήτων των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας έχει δυναμικό χαρακτήρα υπό την έννοια ότι το ζητούμενο από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν είναι η παθητική υποδοχή και επεξεργασία της πληροφορίας στον τόπο διαπίστευσης και η εν συνεχεία μετάδοσή της στην Ελλάδα, αλλά η με ενεργό τρόπο και στο πλαίσιο, που χαράσσουν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, διαμόρφωση συνθηκών αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ του ελληνικού λαού και του λαού της χώρας διαπίστευσης σε κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας περιορίζονται σήμερα σε στατική καταγραφή των δημοσιευμάτων του αλλοδαπού Τύπου και των εκπομπών των αλλοδαπών ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς και στην τυπική και διεκπεραιωτικής μορφής υποστήριξη ελληνικών πολιτικών και δημοσιογραφικών αποστολών στη χώρα της έδρας τους. Με την παρούσα διάταξη επιδιώκεται να δημιουργηθεί το θεσμικό υπόβαθρο για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους με τέτοιο τρόπο, ώστε τα στελέχη τους να μπορούν να έχουν πιό ενεργητικό ρόλο, όπως είναι επί παραδείγματι η ανάπτυξη σχέσεων με εκπροσώπους κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών φορέων (μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα κλπ.), η υποστήριξη των ελληνικών θέσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας διαπίστευσης, η συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις δεξαμενών σκέψης κλπ.

Άρθρο 10

Στην παράγραφο 1 καθορίζονται η σύνθεση του προσωπικού των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας κατά τάξη καθώς και τα χαρακτηριστικά του προσωπικού αυτού. Στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Α' τάξης υπηρετούν έως τέσσερις υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του προϊσταμένου, έως ένας δημοσιογράφος και έως ένας διοικητικός - οικονομικός υπάλληλος ή ειδικός επιστήμονας. Στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Β' τάξης υπηρετούν έως τρεις υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του προϊσταμένου, έως ένας δημοσιογράφος και έως ένας διοικητικός - οικονομικός υπάλληλος ή ειδικός επιστήμονας. Στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Γ' τάξης υπηρετούν έως δυο υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του προϊσταμένου, έως ένας δημοσιογράφος και έως ένας διοικητικός - οικονομικός υπάλληλος ή ειδικός επιστήμονας. Με τη ρύθμιση αυτή περιορίζεται ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός υπηρετούντος προσωπικού σε κάθε τάξη Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας σε σχέση με τις διατάξεις του ν. 3166/2003. Στα Γραφεία Α' τάξης περιορίζεται ο ανώτατος αριθμός επιτρεπόμενου προσωπικού κατά τέσσερις υπαλλήλους, στα Γραφεία Β' τάξης περιορίζεται κατά τρεις υπαλλήλους και στα Γραφεία Γ' τάξης κατά ένα υπάλληλο. Ο εν λόγω ποσοτικός περιορισμός, ο οποίος επιβάλλεται από δημοσιονομικούς λόγους, αντισταθμίζεται από την αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του προσωπικού, το οποίο προβλέπεται να στελεχώνει τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, και τη σαφέστερη κατανομή καθηκόντων. Όσον αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προσωπικού των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας εν γένει επισημαίνεται ότι τον κύριο πυρήνα αποτελούν οι υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ειδικού Τμήματος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, γνωρίζουν όλοι τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες και χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και πολλοί διαθέτουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών. Οι υπάλληλοι αυτοί πλαισιώνονται από ένα δημοσιογράφο και ένα διοικητικό υπάλληλο, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ή και άριστα ξένες γλώσσες και χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, προκειμένου να υπάρχει τόσο δημοσιογραφική όσο και διοικητική υποστήριξη του έργου του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας.

Στις παραγράφους 2, 3 και 4 προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης μιας θέσης επιτόπιου προσωπικού ειδικότητας γραμματέων - μεταφραστών με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε κάθε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας κατά τα πρότυπα των αρχών της εξωτερικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών για την κάλυψη κυρίως μεταφραστικών αναγκών και ρυθμίζονται ζητήματα, που αφορούν στο εργασιακό καθεστώς του προσωπικού αυτού. Με τις συγκεκριμένες διατάξεις περιορίζεται η σημερινή δυνατότητα, που έχουν τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας να προβαίνουν σε πρόσληψη επιτόπιου προσωπικού χωρίς ανώτατο όριο, και επί πλέον αυστηροποιούνται οι σχετικές διαδικασίες όσον αφορά στην εξακρίβωση της αναγκαιότητας μιας τέτοιας πρόσληψης και στον καθορισμό του καταβαλλόμενου μισθού. Οι ρυθμίσεις αυτές συμβάλουν σαφώς στην εξάλειψη ορισμένων μη αναγκαίων και υπερβολικών δαπανών, οι οποίες είχαν παρουσιασθεί κατά το παρελθόν.

Άρθρο 11

Στην παράγραφο 1 προσδιορίζονται τα καθήκοντα, τα οποία ανατίθενται σε κάθε κατηγορία υπαλλήλων, που υπηρετούν στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας. Οι υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας επιφορτίζονται με τα καθήκοντα του άρθρου 9. Στους δημοσιογράφους ανατίθεται η παρακολούθηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η σύνταξη σχετικών επισκοπήσεων και ενημερωτικών σημειωμάτων. Στους διοικητικούς υπαλλήλους ή στους ειδικούς επιστήμονες ανατίθενται διοικητικά και οικονομικά καθήκοντα και στο επιτόπιο προσωπικό γραμματέων - μεταφραστών ανατίθενται μεταφραστικά καθήκοντα και καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης. Με την κατανομή αυτή αποσαφηνίζεται προς άρση κάθε αμφισβήτησης ο ρόλος κάθε υπαλλήλου στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας και δίνεται η δυνατότητα στους υπαλλήλους του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας να εστιάσουν την προσοχή και τις προσπάθειές τους στην ενεργητική προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στη χώρα διαπίστευσής τους, απαλλαγμένοι από παράπλευρα καθήκοντα, όπως είναι η σύνταξη επισκοπήσεων Τύπου ή η διαχείριση των καθημερινών διοικητικών και οικονομικών υποθέσεων των Γραφείων. Τούτο, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τα ζητήματα αυτά και να επιτελούν τα συναφή καθήκοντα, όποτε παραστεί σχετική ανάγκη και ιδίως εάν δεν υπηρετούν στο Γραφείο τους δημοσιογράφος ή και διοικητικός υπάλληλος.

Στις παραγράφους 2 και 3 εξειδικεύονται τα προσόντα, τα οποία πρέπει να διαθέτουν οι δημοσιογράφοι, οι διοικητικοί υπάλληλοι και το επιτόπιο προσωπικό, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας.

Στην παράγραφο 4 προβλέπεται η δυνατότητα άμισθης απασχόλησης ελλήνων, κατά προτίμηση, σπουδαστών και φοιτητών στα γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας με σκοπό την πρακτική εκπαίδευσή τους.

Άρθρο 12

Στην παράγραφο 1 κατοχυρώνεται ρητώς ο ειδικός χαρακτήρας του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας. Επίσης ορίζεται ότι ο εν λόγω κλάδος στελεχώνεται αποκλειστικώς από τους αποφοίτους του Τμήματος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, όπως μετονομάζεται το Τμήμα Στελεχών Επικοινωνίας.

Στην παράγραφο 2 ορίζεται ρητώς προς αποφυγή αμφισβητήσεων ότι οι υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας τοποθετούνται σε οργανικές μονάδες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την εκτέλεση επιτελικών καθηκόντων σχετικά με την εφαρμογή της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής, ενώ όταν τοποθετούνται στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας εκτελούν τα ειδικά καθήκοντα του άρθρου 9. Με τη διάταξη αυτή επιδιώκεται να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπου ορισμένοι υπάλληλοι του συγκεκριμένου κλάδου αντί να αξιοποιούνται σε θέσεις και έργα, ανάλογα των προσόντων τους και για τα οποία έχουν εκπαιδευθεί, απασχολούνταν σε θέσεις ληπτών εκπομπών, δακτυλογράφων κλπ.

Στην παράγραφο 3 προβλέπεται η δυνατότητα τοποθέτησης των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας στις Διευθύνσεις Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για χρονικό διάστημα μέχρι δύο έτη στο σύνολο της σταδιοδρομίας τους για την εκτέλεση σχετικών με τη λειτουργία των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας καθηκόντων. Επίσης οι υπάλληλοι αυτοί μπορούν να τοποθετούνται σε θέσεις ευθύνης των ως άνω Διευθύνσεων καθ' υπέρβαση του χρονικού ορίου των δυο ετών. Με τη διάταξη αυτή επιδιώκεται αφ' ενός μεν η απόκτηση εμπειρίας εκ μέρους των συγκεκριμένων υπαλλήλων σχετικά με τη διαχείριση των διοικητικών θεμάτων των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας αφ' ετέρου δε η ομογενοποίηση και η προσαρμογή της υπηρεσιακής κουλτούρας των Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στη φιλοσοφία, στις ανάγκες και στη διοικητική πρακτική της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής.

Στην παράγραφο 4 ορίζεται ότι για τα θέματα, τα οποία αφορούν στην υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας και δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντος κώδικα κατάστασης δημοσίων υπαλλήλων.

Άρθρο 13

Στην παράγραφο 1 θεσπίζεται νέο εξαβάθμιο ειδικό βαθμολόγιο για τον κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας και γίνεται βαθμολογική αντιστοίχηση των επί μέρους βαθμών με τους βαθμούς του διπλωματικού κλάδου για την υπηρεσία των υπαλλήλων στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει με το συγγενικό κλάδο των υπαλλήλων οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Με την υιοθέτηση έξι βαθμών αφ' ενός μεν διευρύνεται η βαθμολογική κλίμακα σε σχέση με το ισχύον ειδικό βαθμολόγιο του κλάδου και διευκολύνεται η ιεραρχική κατανομή των υπαλλήλων σε περισσότερους βαθμούς με καλύτερες προοπτικές εξέλιξης από τις σημερινές αφ' ετέρου ενισχύεται το κύρος του κλάδου, καθ' όσον δίνεται η δυνατότητα στους αξιότερους από αυτούς να καταλάβουν τους δυο καταληκτικούς βαθμούς πρεσβευτικού επιπέδου, όπως συμβαίνει και με τους υπαλλήλους του συγγενικού κλάδου των οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, έναντι των οποίων δεν υπολείπονται σε προσόντα. Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι η διεύρυνση του βαθμολογίου του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας με τους δυο βαθμούς πρεσβευτικού επιπέδου σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται δημοσιονομική επιβάρυνση για το κράτος, καθ' όσον δεν προβλέπεται σχετική διαφοροποίηση στα επιδόματα αλλοδαπής μεταξύ Συμβούλων Πρεσβείας και Πληρεξουσίων Υπουργών του διπλωματικού κλάδου.

Στην παράγραφο 2 ορίζεται ότι για τον καθορισμό του προβαδίσματος στο εξωτερικό εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 6 του ν. 3566/2007.

Στην παράγραφο 3 οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας ορίζονται σε διακόσιες (παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με τα οριζόμενα στο Ν. 3166/2003) και κατανέμονται ανά βαθμό ως εξής: Γενικοί Σύμβουλοι Α' και Β' θέσεις δέκα, Σύμβουλοι Επικοινωνίας Α' και Β' θέσεις εβδομήντα και Γραμματείς Επικοινωνίας Α' και Β' θέσεις εκατόν είκοσι.

Συμφώνως δε προς την παράγραφο 4 οι θέσεις των Γενικών Συμβούλων είναι ενιαίες και το ίδιο συμβαίνει με τις θέσεις των Συμβούλων Επικοινωνίας και τις θέσεις των Γραμματέων Επικοινωνίας κατ' αναλογία των ισχυόντων στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην παράγραφο 5 ορίζεται ότι ο αριθμός των θέσεων ανά βαθμό μπορεί να μεταβάλλεται με προεδρικό διάταγμα.

Στην παράγραφο 6 ορίζεται ρητώς ότι οι υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας φέρουν τους βαθμούς του ειδικού βαθμολογίου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, πλην όμως διευκρινίζεται ότι αυτοί λαμβάνονται υπ' όψη για τις προαγωγές τους, την κατάληψη θέσεων ευθύνης και την άσκηση των καθηκόντων τους στην Ελλάδα και στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας. Επίσης διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις του ν. 4024/2011, όπως κάθε φορά ισχύουν, εφαρμόζονται στους υπαλλήλους αυτούς μόνο για θέματα αποδοχών και μισθολογικής εξέλιξης στο εσωτερικό. Επί πλέον ορίζεται ότι στις αποδοχές εσωτερικού των προϊσταμένων των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας δεν συμπεριλαμβάνεται το επίδομα ευθύνης του άρθρου 18 του ν. 4024/2011, δεδομένου ότι οι υπάλληλοι αυτοί για την άσκηση των καθηκόντων ευθύνης στο εξωτερικό λαμβάνουν τις προβλεπόμενες για τη θέση τους αποζημιώσεις αλλοδαπής και κατά συνέπεια δεν μπορούν να λαμβάνουν δυο φορές για την ίδια αιτία επίδομα.

Άρθρο 14

Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι οι απόφοιτοι του Τμήματος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης διορίζονται με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού σε οργανική θέση του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας με το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Β'.

Στην παράγραφο 2 προβλέπεται ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας καθορίζει και γνωστοποιεί κατ' έτος τις ανάγκες της σε αποφοίτους του Τμήματος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας.

Στην παράγραφο 3 προβλέπεται η δυνατότητα απόσπασης στην ΕΣΔΔΑ υπαλλήλου του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Επικοινωνίας Β' ως υπεύθυνου σπουδών στο Τμήμα Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας.

Άρθρο 15

Στο άρθρο 15 η διαδικασία προαγωγών των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας τίθεται σε εντελώς διαφορετική βάση από αυτή του ισχύοντος νομοθετικού καθεστώτος, το οποίο κατ' εξοχήν ευνόησε στο παρελθόν τις πελατειακές σχέσεις και έφθασε μέχρι του πρωτοφανούς στα παγκόσμια χρονικά σημείου να γίνουν αδιαφανείς, αυθαίρετες και με οφθαλμοφανή έλλειψη αξιοκρατίας προαγωγές υπαλλήλων από ένα βαθμό στον ... μεθεπόμενο και όχι στον επόμενο, όπως θα ήταν το φυσιολογικό.

Το νέο σύστημα έχει δομηθεί στο πρότυπο του συστήματος προαγωγών του κλάδου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών με επί μέρους προσαρμογές στις ιδιαιτερότητες του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας και με ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση της συνταγματικώς κατοχυρωμένης αρχής της αξιοκρατίας.

Στην παράγραφο 1 καθορίζεται ο ελάχιστος χρόνος στον κατεχόμενο βαθμό, τον οποίο πρέπει να διαθέτει ο κάθε υπάλληλος, για να έχει δικαίωμα να κριθεί προς προαγωγή στον επόμενο βαθμό. Για να μπορέσει ένας υπάλληλος να φθάσει στον καταληκτικό βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Α' απαιτείται να έχει τουλάχιστον είκοσι χρόνια προϋπηρεσίας στον κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αρκεί από μόνη της η συμπλήρωση του χρόνου αυτού καθώς πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις, όπως επί παραδείγματι να υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις ανά επίπεδο βαθμών.

Στην παράγραφο 2 ορίζεται ρητώς ότι ο χρόνος φοίτησης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και υπηρεσίας σε οποιαδήποτε άλλη θέση του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα πριν από το διορισμό σε θέση του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας δεν προσμετράται στον εκάστοτε ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο στον κατεχόμενο βαθμό προς προαγωγή. Με τη διάταξη αυτή το σύστημα εναρμονίζεται με το πρότυπο συγγενών κλάδων στο Υπουργείο Εξωτερικών, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι πρόκειται για προαγωγές σε βαθμούς ειδικού κλάδου του Δημοσίου και όχι για προαγωγές σε βαθμούς του γενικού βαθμολογίου.

Στην παράγραφο 3 ορίζεται ότι οι προαγωγές από το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Β' έως το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α' γίνονται με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Στην παράγραφο 4 προβλέπεται ότι οι προαγωγές στους δυο πρεσβευτικούς βαθμούς γίνονται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού μετά από γνώμη Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Στην παράγραφο 5 ορίζεται ότι οι προαγωγές από το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Β' στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α' και από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β' στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α' γίνονται με αυτοτελή κρίση των υπαλλήλων, που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα κατά τη σειρά αρχαιότητάς τους.

Στην παράγραφο 6 καθορίζονται τα κριτήρια, βάσει των οποίων ενεργείται η προαγωγή στους βαθμούς της προηγούμενης παραγράφου.

Στην παράγραφο 7 ορίζεται ότι οι προαγωγές από το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α' στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β' και από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α' στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β' ενεργούνται κατ' εκλογή με σύγκριση των υπαλλήλων, που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα. Κριτήρια προαγωγής είναι αυτά της παραγράφου 6 καθώς και τα μόρια, τα οποία συγκεντρώνουν οι υπάλληλοι βάσει των κριτηρίων του παραρτήματος Ι. Στο παράρτημα Ι βαθμολογούνται με συγκεκριμένα μόρια δεκαπέντε αντικειμενικώς μετρήσιμα κριτήρια, από τα οποία προκύπτουν οι γνώσεις, οι δεξιότητες, η εμπειρία και η συνεισφορά του κάθε υπαλλήλου στο έργο της Υπηρεσίας. Παραλλήλως έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να συνδυάζεται αλλά και να εξισορροπείται κατά την άθροιση των μορίων το στοιχείο της αρχαιότητας των υπαλλήλων με τα στοιχεία των γνώσεων και των δεξιοτήτων. Επίσης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πολύπλευρη εμπειρία, την οποία μπορεί να έχουν αποκτήσει οι υπάλληλοι από την απασχόλησή τους σε άλλες δημόσιες θέσεις πέραν της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, γεγονός το οποίο τους επιτρέπει να έχουν ευρύτερη εποπτεία διαφόρων τομέων δημόσιας πολιτικής και επομένως να μπορούν να ασκήσουν με μεγαλύτερη ευχέρεια τα οριζόντια καθήκοντά τους ως Σύμβουλοι και Γραμματείς Επικοινωνίας.

Στην παράγραφο 8 προβλέπεται, κατά το πρότυπο των συγγενών κλάδων του Υπουργείου Εξωτερικών, ότι οι προαγωγές από το βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β' στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Α' ενεργούνται κατ' απόλυτη εκλογή.

Στην παράγραφο 9 ορίζεται, επίσης κατά το πρότυπο των συγγενών κλάδων του Υπουργείου Εξωτερικών, ότι το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο μπορεί κατά τις κρίσεις έως και την προαγωγή στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α' να κρίνει ότι υπάλληλος, αυτοτελώς αξιολογούμενος, στερείται των προσόντων για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού.

Στην παράγραφο 10 ρυθμίζεται το ζήτημα της περιοδικότητας των κρίσεων προς προαγωγή από ένα βαθμό στον ανώτερο και στην παράγραφο 11 παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και στον αρμόδιο για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργό να ρυθμίσουν κάθε λεπτομέρεια, η οποία αφορά στο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας.

Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι στις οργανικές μονάδες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι οποίες αφορούν στην επικοινωνιακή διπλωματία, προΐστανται αποκλειστικά υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, ενώ στις λοιπές οργανικές μονάδες, οι οποίες αφορούν στην εθνική επικοινωνιακή πολιτική, μπορεί να προΐστανται είτε υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας είτε δημοσιογράφοι μόνιμοι ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου ή διπλώματος, και με νόμιμα πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στις Διευθύνσεις Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και στα Τμήματα αυτών μπορεί να προΐστανται είτε υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας είτε υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ Διοικητικός ή ΠΕ Διοικητικός - Οικονομικός.

Στις παραγράφους 2 και 3 προβλέπεται ότι προϊστάμενοι Διευθύνσεων από τον κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας επιλέγονται υπάλληλοι με βαθμό τουλάχιστον Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β' και ως προϊστάμενοι Τμημάτων επιλέγονται υπάλληλοι με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Επικοινωνίας Β', ενώ στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Α' τάξης προΐστανται υπάλληλοι με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Επικοινωνίας Α' και στα Γραφεία Β' και Γ' τάξης προΐστανται υπάλληλοι με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Επικοινωνίας Β'.

Στην παράγραφο 4 καθορίζεται το προβάδισμα μεταξύ των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι υπηρετούν στο ίδιο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας και στην παράγραφο 5 ορίζεται ρητώς ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί ως προϊστάμενος Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας υπάλληλος, ο οποίος συμπληρώνει τον κατά νόμο χρόνο για αυτοδίκαιη απόλυση λόγω συνταξιοδότησης σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δυο ετών από την ανάληψη των καθηκόντων του προϊσταμένου.

Στην παράγραφο 6 καθορίζεται η τυπική διαδικασία για τον ορισμό των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, ενώ στις παραγράφους 7 έως 11 καθορίζεται η διαδικασία παράδοσης και παραλαβής καθηκόντων μεταξύ προϊσταμένων των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας. Η διαδικασία αυτή οργανώνεται κατά τα πρότυπα του Υπουργείου Εξωτερικών και αποσκοπεί στο να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα, τα οποία είχαν παρουσιασθεί στο παρελθόν, να μεταφέρεται έλλειμμα από την οικονομική διαχείριση ενός προϊσταμένου στον επόμενο χωρίς να καταλογίζονται ευθύνες ή νέοι προϊστάμενοι να μην βρίσκουν αρχείο στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Άρθρο 17

Στις παραγράφους 1 έως 3 ρυθμίζονται ζητήματα λειτουργίας του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τα οποία αφορούν στην εκπροσώπηση του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας σε αυτό.

Στις παραγράφους 4 έως 8 ρυθμίζονται ζητήματα, τα οποία αφορούν στη συγκρότηση και λειτουργία Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το οποίο θα είναι αρμόδιο να γνωμοδοτεί για τις υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας με βαθμό Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Α' και Β' καθώς και για τις προαγωγές από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α' στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β' κατά το πρότυπο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι οι υπάλληλοι όλων των προβλεπόμενων κατηγοριών και κλάδων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετατίθενται από και προς τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού μετά από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Επίσης για πρώτη φορά προβλέπεται η υποχρέωση των διοικητικών υπηρεσιών να κοινοποιούν την ως άνω απόφαση στον ενδιαφερόμενο δυο τουλάχιστον μήνες πριν από την ημέρα μετακίνησής του, προκειμένου να διασφαλίζεται η έγκαιρη ενημέρωση των υπαλλήλων προς τακτοποίηση των προσωπικών τους υποθέσεων και εκκρεμοτήτων.

Στην παράγραφο 2 ορίζεται ενιαία για όλους τους υπαλλήλους ότι, κατ' αρχήν, ο ελάχιστος χρόνος παραμονής τους σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας είναι τα δυο έτη. Περαιτέρω ορίζεται ότι, κατ' εξαίρεση, μπορεί να γίνει μετάθεση υπαλλήλου από Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας και πριν την παρέλευση της διετίας είτε κατόπιν αίτησής του είτε για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών είτε εάν έχει ασκηθεί δίωξη για πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο επισύρει ποινή τουλάχιστον προστίμου μεγαλύτερου από τις αποδοχές δεκαπέντε ημερών.

Στην μεν περίπτωση, κατά την οποία η μετάθεση αποφασίζεται για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, πρέπει οι ανάγκες αυτές να προσδιορίζονται, επί ποινή ακυρότητας, με ειδική και συγκεκριμένη αιτιολογία στο σώμα της απόφασης μετάθεσης και να μην προκύπτουν απλώς από τον φάκελο και τούτο για λόγους διαφάνειας και προστασίας του υπαλλήλου από αυθαίρετες ενέργειες της Διοίκησης. Στην δε περίπτωση, κατά την οποία η μετάθεση αποφασίζεται λόγω πειθαρχικού παραπτώματος του υπαλλήλου, πρέπει να έχει ασκηθεί προηγουμένως πειθαρχική δίωξη κατά τις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Υπαλλήλων και επομένως δεν αρκεί η διερεύνηση με ένορκη διοικητική εξέταση και επί πλέον το πειθαρχικό παράπτωμα πρέπει να μην είναι ελαφρύ αλλά να έχει ιδιαίτερη απαξία. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται ο υπάλληλος από αυθαίρετες διώξεις και δυσμενείς επιπτώσεις στην υπηρεσιακή του κατάσταση ιδίως όταν η εξακρίβωση για την τέλεση ή μη πειθαρχικού παραπτώματος στο εξωτερικό απαιτεί περισσότερη προσοχή και υπευθυνότητα λόγω των συνθηκών απ' ό,τι στο εσωτερικό. Ακολούθως ως ανώτατο χρονικό όριο συνεχούς παραμονής στο ίδιο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ορίζεται η τετραετία κατ' εναρμόνιση με τα ισχύοντα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τέλος, ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας στο ίδιο Γραφείο κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπαλλήλου δεν επιτρέπεται να υπερβεί την οκταετία. Με αυτά τα ανώτατα χρονικά όρια παραμονής σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας επιδιώκεται να διασφαλισθεί η τακτική και ισότιμη εναλλαγή των υπαλλήλων στις θέσεις του εξωτερικού και να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα, τα οποία έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, ορισμένοι υπάλληλοι να υπηρετούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις ίδιες θέσεις.

Στην παράγραφο 3 ορίζεται ότι οι υπάλληλοι, οι οποίοι υπηρετούν σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας ή είναι αποσπασμένοι σε ελληνικές διπλωματικές αρχές μετατίθενται ή μετακινούνται υποχρεωτικά σε οργανική μονάδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Ελλάδα χωρίς άλλη διατύπωση και χωρίς γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, όταν συμπληρώσουν οκταετή συνεχή υπηρεσία στο εξωτερικό ή όταν λήξει ο χρόνος απόσπασής τους αντίστοιχα κατ' εναρμόνιση με τα ισχύοντα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Νέα μετάθεση ή απόσπαση σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας και σε ελληνική διπλωματική ή άλλη αρχή του εξωτερικού δεν επιτρέπεται πριν από την παρέλευση τριών ετών υπηρεσίας στην Ελλάδα. Με την τελευταία αυτή ρύθμιση επιτυγχάνονται τρείς στόχοι. Πρώτον αυξάνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στην Ελλάδα για τους υπαλλήλους, οι οποίοι επιστρέφουν από το εξωτερικό, και με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η δυνατότητα ισότιμης εναλλαγής του προσωπικού σε θέσεις Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας. Δεύτερον, διασφαλίζεται ότι ιδίως οι υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας δεν χάνουν την επαφή τους με την ελληνική πραγματικότητα και καθημερινότητα. Τρίτον, παύει να υφίσταται η μέχρι σήμερα δυνατότητα να φαλκιδεύεται η υποχρέωση για παραμονή των υπαλλήλων στην Ελλάδα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την επιστροφή τους από το εξωτερικό μέσω της απόσπασής τους σε άλλους φορείς του Δημοσίου και της εν συνεχεία τοποθέτησής τους σε υπηρεσίες της αλλοδαπής των εν λόγω φορέων πριν τη λήξη του ελάχιστου απαιτούμενου από το νόμο χρόνου παραμονής στην Ελλάδα. Προφανώς όλα αυτά συνεπάγονται και έμμεσο δημοσιονομικό όφελος για το κράτος.

Στην παράγραφο 4 ορίζεται ότι από τα ανώτατα χρονικά όρια υπηρεσίας των παραγράφων 2 και 3 μπορεί να εξαιρούνται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά από ειδικά αιτιολογημένη σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου έως τρεις υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι γνωρίζουν αποδεδειγμένα με αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών μια από τις γλώσσες τουρκική, αραβική, κινεζική και ιαπωνική και υπηρετούν σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας χώρας, στην οποία ομιλείται η αντίστοιχη γλώσσα. Η εξαίρεση αυτή εισάγεται για δημοσιονομικούς λόγους, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόσληψη επιτόπιου προσωπικού σε ως επί το πλείστον απομακρυσμένα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, στις χώρες διαπίστευσης των οποίων ομιλούνται ειδικές γλώσσες. Πέραν τούτου πρέπει να ληφθεί μέριμνα και να χορηγηθούν κίνητρα για την εκπαίδευση υπαλλήλων στις γλώσσες αυτές, ώστε να διασφαλισθεί συν τω χρόνω ένα minimum εναλλαγής υπαλλήλων στις κρίσιμες θέσεις και να περιορισθεί η χρήση της συγκεκριμένης διάταξης, η οποία έχει όλως εξαιρετικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου πρέπει να ερμηνεύεται στενά και να εφαρμόζεται με φειδώ.

Στην παράγραφο 5 ορίζεται ότι ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας στο εξωτερικό δεν μπορεί να υπερβεί τα είκοσι χρόνια κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους και των λοιπών υπαλλήλων δεν μπορεί να υπερβεί τα δώδεκα χρόνια. Το ανώτατο όριο χρόνου υπηρεσίας στην αλλοδαπή για τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης θεσπίζεται, για να παύσουν να υφίστανται φαινόμενα παραμονής υπαλλήλων στο εξωτερικό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ή και για το σύνολο σχεδόν της σταδιοδρομίας τους, ενώ παράλληλα άλλοι υπάλληλοι ιδίως του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας καταλήγουν να μην υπηρετούν στο εξωτερικό ή να υπηρετούν για πολύ λίγα χρόνια. Σήμερα υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στο εξωτερικό 27 ή 28 έτη και δεν έχουν καμία επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και καθημερινότητα. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι καλό στοιχείο για την άσκηση των καθηκόντων επικοινωνιακής διπλωματίας ούτε εκ μέρους αυτών, οι οποίοι υπηρετούν σχεδόν μόνιμα στο εξωτερικό, ούτε εκ μέρους αυτών, οι οποίοι υπηρετούν σχεδόν μόνιμα στο εσωτερικό. Η διαφοροποίηση του ανώτατου ορίου μεταξύ των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας (20 έτη) και των υπολοίπων υπαλλήλων (12 έτη) δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι πρώτοι είναι ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την άσκηση καθηκόντων επικοινωνιακής διπλωματίας και επομένως είναι φυσικό παραπάνω από το ήμισυ του επαγγελματικού τους βίου να το διανύουν στο εξωτερικό, ενώ οι δεύτεροι επιτελούν υποστηρικτικά καθήκοντα και επομένως η υπηρεσία τους στο εξωτερικό έχει παρεμπίπτοντα χαρακτήρα.

Στις παραγράφους 6 έως 8 ρυθμίζονται θέματα, τα οποία αφορούν στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση των μεταθέσεων από και προς το εξωτερικό ανά έτος με ανάλογη εφαρμογή των ισχυόντων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ο έγκαιρος προγραμματισμός των μεταθέσεων και παύει το καθεστώς ανασφάλειας των υπαλλήλων ως προς τις σχετικές υπηρεσιακές τους μεταβολές, το οποίο αποτελούσε μέχρι σήμερα γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων.

Στην παράγραφο 9 καθορίζονται αντικειμενικώς μετρήσιμα και μοριοδοτούμενα κριτήρια, βάσει των οποίων διενεργούνται οι μεταθέσεις και αποσπάσεις στο εξωτερικό, με σκοπό την πάταξη των πελατειακών σχέσεων, οι οποίες χαρακτήριζαν μέχρι σήμερα τη συγκεκριμένη διαδικασία. Για την επιλογή των καταλληλότερων υπαλλήλων σε σχέση με τις προκηρυσσόμενες κάθε φορά θέσεις λαμβάνονται υπ' όψιν τόσο τα τυπικά όσο και τα ουσιαστικά τους προσόντα με ιδιαίτερη έμφαση στις προτιμήσεις τους, στη γνώση ξένων γλωσσών, στην επιστημονική ή υπηρεσιακή ενασχόλησή τους με αντικείμενα σχετιζόμενα με την ιδιαιτερότητα της προς πλήρωση θέσης, στην ανάγκη εναλλαγής τους σε περισσότερες θέσεις και σε διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες αλλά και στις γνώσεις και δεξιότητές τους.

Στην παράγραφο 10 ορίζεται ότι οι Γραμματείς Επικοινωνίας Β' αμέσως μετά το διορισμό τους υπηρετούν υποχρεωτικά τουλάχιστον για δυο έτη σε οργανική μονάδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Ελλάδα, ενώ στην παράγραφο 11 προς άρση οποιασδήποτε αμφιβολίας ορίζεται ότι οι διαδικασίες του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται ανάλογα και στις αποσπάσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 7.

Άρθρο 19

Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι οι υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, όταν υπηρετούν στο εξωτερικό έχουν τη διπλωματική ιδιότητα και ανακοινώνονται στη διπλωματική επετηρίδα της χώρας, όπου υπηρετούν.

Στην παράγραφο 2 προβλέπεται ότι οι σύζυγοι και τα ανήλικα τέκνα των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, που υπηρετούν στο εξωτερικό, εφοδιάζονται με διπλωματικά διαβατήρια.

Στην παράγραφο 3 ορίζεται ότι οι λοιποί υπάλληλοι, οι οποίοι υπηρετούν στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, καθώς και οι σύζυγοι και τα ανήλικα τέκνα τους εφοδιάζονται με ειδικά υπηρεσιακά διαβατήρια.

Άρθρο 20

Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι οι δημοσιογράφοι, οι υπάλληλοι του κλάδου ή ειδικότητας ΠΕ Διοικητικός ή ΠΕ Διοικητικός - Οικονομικός ή ΤΕ Διοικητικός - Λογιστικός και οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι υπηρετούν στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, εξομοιούνται βαθμολογικά για την υπηρεσία τους στο εξωτερικό με τους υπαλλήλους του κλάδου ΠΕ και ΤΕ Διοικητικού του Υπουργείου Εξωτερικών. Με τη διάταξη αυτή παύουν οι αδικαιολόγητες διαφοροποιήσεις, οι οποίες υπήρχαν στο παρελθόν σε σχέση με τους υπαλλήλους του κλάδου ΠΕ και ΤΕ Διοικητικού του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην παράγραφο 2 ορίζεται ότι οι υπάλληλοι του κλάδου ΔΕ Διοικητικός, οι οποίοι υπηρετούν στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, εξομοιούνται βαθμολογικά για την υπηρεσία τους στο εξωτερικό με τους υπαλλήλους του κλάδου Διοικητικών Γραμματέων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην παράγραφο 3 ορίζεται ότι το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το οποίο υπηρετεί σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, που εδρεύουν εκτός της ευρωπαϊκής ζώνης οικονομικής και νομισματικής ένωσης, μπορεί με επιλογή του να λαμβάνει τις αποδοχές εσωτερικού, τις οποίες δικαιούται, είτε σε ευρώ είτε στο νόμισμα της χώρας διαπίστευσης.

Στην παράγραφο 4 ορίζεται ότι οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι οποίοι υπηρετούν στο εξωτερικό, λαμβάνουν επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή και προσαυξήσεις για την κάλυψη των δαπανών στέγασης και των οικογενειακών βαρών, που αναλογούν στη θέση, στην κατηγορία και στο βαθμό τους. Η διάταξη αυτή είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και δεν συνεπάγεται πρόσθετες δαπάνες, διότι επαναλαμβάνει κατ' ουσία τη διάταξη του άρθρου 17, παράγραφος 2 του ν. 3166/2003.

Στις παραγράφους 5 έως 7 καθορίζεται ο τρόπος καταβολής των αποζημιώσεων αλλοδαπής.

Άρθρο 21

Στο άρθρο 21 ορίζεται ότι το προσωπικό κάθε κατηγορίας της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όταν μετακινείται με μετάθεση ή απόσπαση από και προς το εξωτερικό ή από Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ή ελληνική διπλωματική αρχή προς άλλο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ή άλλη ελληνική διπλωματική αρχή, δικαιούται τις δαπάνες μετάθεσης ή απόσπασης, οι οποίες προβλέπονται από την εκάστοτε ισχύουσα σχετική νομοθεσία για τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου. Η διάταξη αυτή επίσης δεν συνεπάγεται πρόσθετες δαπάνες σε σχέση με την καταργούμενη αντίστοιχη διάταξη του άρθρου 18 του ν. 3166/2003.

Άρθρο 22

Στις παραγράφους 1 έως 3 ρυθμίζεται το καθεστώς καταβολής διδάκτρων σε ξενόγλωσσα σχολεία της ημεδαπής για τα τέκνα των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι επιστρέφουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Οι διατάξεις αυτές εναρμονίζονται πλήρως με τα ισχύοντα για τα τέκνα των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών και δεν συνεπάγονται δημοσιονομικό κόστος σε σχέση με τη διάταξη του άρθρου 53 του ν. 3801/2009, η οποία καταργείται, διότι ο χρόνος καταβολής περιορίζεται στην τριετία αντί της πενταετίας, που προέβλεπε η καταργούμενη διάταξη, η συνολική ποσοστιαία επιβάρυνση ανά τέκνο υπαλλήλου μειώνεται από το 300% των διδάκτρων στο 225% και το δικαίωμα καταβολής εξαρτάται από προηγούμενη φοίτηση του τέκνου σε σχολείο της αλλοδαπής (προϋπόθεση, η οποία δεν προβλεπόταν στην καταργούμενη διάταξη). Η καταβολή των διδάκτρων είναι αναγκαία για την κάλυψη της συνταγματικά προβλεπόμενης υποχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου να παρέχει δωρεάν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε όλους τους έλληνες πολίτες πολλώ δε μάλλον στα τέκνα των υπαλλήλων του, οι οποίοι ως εκ της φύσεως του επαγγέλματός τους απασχολούνται στο εξωτερικό.

Άρθρο 23

Στην παράγραφο 1 συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.) και καθορίζεται η νομική προσωπικότητα και το καθεστώς λειτουργίας του. Το Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος με τη νομική μορφή της ανώνυμης εταιρείας. Επίσης, η εποπτεία του ασκείται από τον Υπουργό, ο οποίος ασκεί τις αρμοδιότητες της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής.

Στην παράγραφο 2 προσδιορίζεται η επωνυμία της ανώνυμης εταιρείας στην αγγλική γλώσσα.

Στην παράγραφο 3 ορίζεται η έδρα της ανώνυμης εταιρείας, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα.

Άρθρο 24

Στην παράγραφο 1 καθορίζεται ο σκοπός του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε., ο οποίος είναι η υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων, που αφορούν τόσο στην υποστήριξη των δημοσίων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών και επιχειρήσεων στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας όσο και στην εξειδικευμένη υποβοήθηση των σχετικών (συναφών) επικοινωνιακών πολιτικών του Δημοσίου.

Στην παράγραφο 2 περιγράφονται οι αρμοδιότητες του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παρακολούθηση μελέτη και έρευνα σχετικά με τις εξελίξεις στους πολύ σημαντικούς τομείς των οπτικοακουστικών μέσων, της ψηφιακής τεχνολογίας και της επικοινωνίας.

Στην παράγραφο 3 προβλέπεται ότι στο πλαίσιο του σκοπού και των αρμοδιοτήτων του το Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς ή φορείς ή νομικά πρόσωπα ή ίδιους πόρους, ή να συμμετέχει σε αυτά. Επίσης, μπορεί να συμμετέχει σε εταιρείες ή κοινοπραξίες ή άλλα νομικά πρόσωπα με παρεμφερείς σκοπούς καθώς και να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις για την υλοποίηση δράσεων σχετικών με τους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Άρθρο 25

Με τη διάταξη του άρθρου 25 ορίζεται ότι τα όργανα διοίκησης του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος.

Άρθρο 26

Με τη διάταξη του άρθρου 26 ρυθμίζονται τα ζητήματα συγκρότησης, οργάνωσης και λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. Στην παράγραφο 1 καθορίζεται η σύνθεση του επταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ στην παράγραφο 2 ορίζεται ότι σε περίπτωση που τα συναρμόδια Υπουργεία δεν προτείνουν εκπροσώπους τους μέσα σε δέκα ημέρες από την παραλαβή από αυτά του σχετικού αιτήματος, ο αρμόδιος για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργός ορίζει αντίστοιχα τα μέλη του Δ.Σ. και τους αναπληρωτές τους κατά την κρίση του. Τα μέλη του Δ.Σ. πρέπει να έχουν την ιδιότητα του μονίμου δημοσίου υπαλλήλου, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης ανά συνεδρίαση, και να διαθέτουν επιστημονική γνώση και επαγγελματική εμπειρία σχετική με τον σκοπό του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. Στην παράγραφο 3 ορίζεται ότι ο διορισμός του Δ.Σ. και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου γίνεται με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού. Στην παράγραφο 4 ορίζεται ότι η θητεία των μελών του ΔΣ είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης μια φορά και για ίσο χρονικό διάστημα. Στην παράγραφο 5 λαμβάνεται πρόνοια για την παράταση της θητείας των μελών του ΔΣ μέχρι να συντελεσθεί η αντικατάστασή τους μετά την πάροδο τριετίας. Στις παραγράφους 6 έως 16 ρυθμίζονται ζητήματα, τα οποία αφορούν στη λειτουργία του ΔΣ και στη λήψη αποφάσεων.

Άρθρο 27

Με τη διάταξη του άρθρου 27 καθορίζονται τα προσόντα, ο τρόπος διορισμού, το καθεστώς απασχόλησης και οι αρμοδιότητες του Προέδρου του ΔΣ και Διευθύνοντος Συμβούλου. Επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος θα πρέπει να είναι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος, ώστε να μην χρειάζεται να γίνει σχετική πρόσληψη από τον ιδιωτικό τομέα, και οι αποδοχές του θα είναι οι αντίστοιχες του δημοσίου υπαλλήλου με βαθμό Α', προσαυξημένες με το επίδομα θέσης ευθύνης Γενικού Διευθυντή. Κατ' αυτόν τον τρόπο περιορίζεται το δημοσιονομικό κόστος σε επίπεδα χαμηλότερα από το συνήθως συμβαίνον σε άλλους δημόσιους φορείς.
Ειδικότερα οι αρμοδιότητες του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου είναι οι εξής:
α) χαράσσει την πολιτική του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. στο πλαίσιο της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής και των αποφάσεων του Δ.Σ.
β) εκπροσωπεί νομίμως το Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. στις σχέσεις του με τις δημόσιες αρχές καθώς και στις σχέσεις του με τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και οργανισμούς της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
γ) υπογράφει πρωτόκολλα συνεργασίας με τρίτους και συμφωνίες, που αφορούν στην πολιτική και στους στρατηγικούς στόχους του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.
δ) καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του Δ.Σ.
ε) συγκαλεί και διευθύνει τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
στ) υποβάλλει στο Δ.Σ. τις προτάσεις και τις εισηγήσεις, που απαιτούνται για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.
ζ) υπογράφει μαζί με το γραμματέα τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. καθώς και τα αντίγραφα και τα αποσπάσματα αυτών.
η) έχει την ευθύνη για την υλοποίηση των αποφάσεων του Δ.Σ. και του συνολικού έργου του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.
θ) προΐσταται των υπηρεσιών και του προσωπικού του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. και διευθύνει το έργο τους, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, τους κανονισμούς λειτουργίας και τις αποφάσεις του Δ.Σ.
ι) φροντίζει για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, του ισολογισμού, του απολογισμού καθώς και της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων.
ια) παρακολουθεί, συντονίζει, κατευθύνει και ελέγχει το προσωπικό.
ιβ) υπογράφει όλα τα έγγραφα του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.
ιγ) είναι διοικητικός και πειθαρχικός προϊστάμενος των υπηρεσιών και των υπαλλήλων του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.
ιδ) εντέλλεται και υπογράφει όλες τις διενεργούμενες δαπάνες και κινεί όλους τους τηρούμενους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.
ιε) αποφασίζει για έκτακτα και κατεπείγουσας φύσης θέματα και υποβάλλει, εκτός ημερήσιας διάταξης, τις αποφάσεις αυτές για έγκριση στο Δ.Σ. στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή του.
ιστ) ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα, που ανατίθεται σε αυτόν ρητά από τον παρόντα νόμο, τους Κανονισμούς Λειτουργίας και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρο 28

Με τη διάταξη του άρθρου 28 καθορίζονται οι κατηγορίες προσωπικού του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. και ο αριθμός των οργανικών θέσεων ανά κατηγορία. Οι συγκεκριμένες οργανικές θέσεις προβλέπεται ότι θα καλυφθούν με μετατάξεις υπαλλήλων, οι οποίοι απασχολούνται με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η στελέχωση της εταιρείας χωρίς να υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση του κράτους. Πέραν τούτου ορίζεται ότι με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, του εποπτεύοντος τη λειτουργία του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. Υπουργού και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού μπορεί να αποσπώνται σε αυτό μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι του Δημοσίου, της Βουλής των Ελλήνων, της ΕΡΤ Α.Ε. και νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την έννοια των διατάξεων του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005 (Α' 314), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 1 του ν. 3899/2010 (Α' 212). Η απόσπαση των υπαλλήλων γίνεται με την διαδικασία, η οποία ορίζεται από τις σχετικές γενικές διατάξεις για κάθε συγκεκριμένη κατηγορία από αυτούς.

Άρθρο 29

Στην παράγραφο 1 ορίζεται το μετοχικό κεφάλαιο του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. σε 24.000 ευρώ, το οποίο κατανέμεται σε μία μετοχή, η οποία ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Προβλέπεται παράλληλα η δυνατότητα αύξησης του κεφαλαίου μετά από απόφαση του Δ.Σ. και έγκριση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού.

Στην παράγραφο 2 προσδιορίζονται οι οικονομικοί πόροι του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. Ειδικότερα, ορίζεται ότι οι οικονομικοί πόροι προέρχονται από την ετήσια επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τις επιχορηγήσεις από άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς ή από χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών, τις δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές, κληροδοσίες και κάθε άλλου είδους παροχές από τρίτους, τα έσοδα από την παροχή έναντι ανταλλάγματος εξειδικευμένων υπηρεσιών στο Δημόσιο, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου και ιδιώτες, τα έσοδα από την πώληση εκδόσεων και από τα έσοδα από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

Στην παράγραφο 3 ορίζονται οι διατάξεις με βάση τις οποίες θα γίνονται η οικονομική διαχείριση και η σύναψη των συμβάσεων προμηθειών υλικού. Οι σχετικές διαδικασίες διέπονται από τις διατάξεις του παράγωγου δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οικείες διατάξεις για την προσαρμογή του εθνικού δικαίου, τον παρόντα νόμο και τον Κανονισμό Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. Ειδικότερα στην παράγραφο 4 προβλέπεται ότι έχουν ισχύ οι διατάξεις του Κανονισμού Προμηθειών του Δημοσίου για την προκήρυξη διαγωνισμών, για την αξιολόγηση προσφορών, για την κατακύρωση, για τη σύναψη συμβάσεων και τα νόμιμα δικαιώματα των συμμετεχόντων στις διαδικασίες αυτές. Στην παράγραφο 6 ορίζεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργός έχουν τη δυνατότητα οποτεδήποτε να διενεργούν διαχειριστικό ή άλλο οικονομικό έλεγχο καθώς επίσης και να καθορίζουν τα όργανα, τη διαδικασία και τον τρόπο άσκησης αυτού.

Στην παράγραφο 5 προβλέπονται οι αποδοχές του προσωπικού του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε., οι οποίες ορίζονται με βάση το ν. 4024/2011 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» για τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Άρθρο 30

Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι σε προθεσμία εννέα μηνών από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Δ.Σ. καταρτίζει τον Κανονισμό Οργάνωσης, Λειτουργίας και Κατάστασης Προσωπικού καθώς και τον Κανονισμό Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών. Οι Κανονισμοί αυτοί υποβάλλονται στον αρμόδιο για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργό και εγκρίνονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και του εποπτεύοντος Υπουργού.

Στην παράγραφο 2 προβλέπεται το περιεχόμενο του Κανονισμού Οργάνωσης, Λειτουργίας και Κατάστασης Προσωπικού

Στην παράγραφο 3 προβλέπεται το περιεχόμενο του Κανονισμού Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών.

Άρθρο 31

Η ενημέρωση και η πληροφόρηση του κοινού πραγματοποιούνται στη ψηφιακή εποχή σε σημαντικό βαθμό μέσω του διαδικτύου. Στο χώρο αυτό λειτουργούν πολλές Επιχειρήσεις Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται στο άρθρο 31 η σύσταση Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, το οποίο τηρείται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η εγγραφή στο Μητρώο είναι προαιρετική για τις Επιχειρήσεις Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης.

Άρθρο 32

Το άρθρο 32 ρυθμίζει τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο. Στην παράγραφο 1 προβλέπεται η υποβολή έγγραφης αίτησης του νομίμου εκπροσώπου προς την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση. Η υπεύθυνη αυτή δήλωση περιλαμβάνει υποχρεωτικά τα αναλυτικά προβλεπόμενα στην παράγραφο αυτή στοιχεία.

Στην παράγραφο 2 προβλέπεται η υποχρέωση γνωστοποίησης οποιασδήποτε μεταβολής των στοιχείων της παραγράφου 1 εντός δύο μηνών από τη συντέλεση της μεταβολής.

Άρθρο 33

Το άρθρο 33 καθορίζει τα προνόμια, που απολαμβάνουν οι Επιχειρήσεις Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, οι οποίες εγγράφονται στο Μητρώο. Οι εγγεγραμμένες Επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στα ιστορικά αρχεία οπτικοακουστικών μέσων, τα οποία τηρούνται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στα εποπτευόμενα από αυτή νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα υπό την επιφύλαξη του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Δύνανται να κάνουν χρήση του φυλασσόμενου σε αυτά υλικού (αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό), εφόσον χορηγηθεί σχετική άδεια από τον αρμόδιο για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργό. Επίσης, περιλαμβάνονται μεταξύ των επιχειρήσεων, στις οποίες κατά τα οριζόμενα στο π.δ. 261/1997 (Α' 186), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, μπορεί να ανατεθεί η καταχώριση διαφημιστικών ή άλλων συναφών μηνυμάτων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται το συνολικό ποσοστό συμμετοχής των Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης στην κατανομή της προϋπολογιζόμενης διαφημιστικής δαπάνης κάθε δημόσιου φορέα καθώς και η διαδικασία επιλογής συγκεκριμένων ηλεκτρονικών μέσων και ανάθεσης σε αυτά της μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων. Προτιμώνται ως συνεργάτες και εταίροι στα ερευνητικά, εκπαιδευτικά και λοιπά προγράμματα του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε και μπορούν να ζητούν τη διαπίστευση δημοσιογράφων τους στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (Briefing) από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Άρθρο 34

Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του Υπουργού Εξωτερικών, του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι υποχρεώσεις και τα προνόμια των ανταποκριτών ξένου Τύπου και ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας διαπίστευσής τους. Ειδικότερα προβλέπεται ότι η διαπίστευση γίνεται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού κατ' απόλυτη διακριτική ευχέρεια αυτού.

Πέραν τούτου προβλέπεται ότι οι ανταποκριτές ξένου Τύπου, οι οποίοι επιθυμούν τη διαπίστευσή τους, υπόκεινται σε έλεγχο ασφαλείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στην παράγραφο 2 προβλέπεται ότι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μπορεί να αποσπώνται για τρία έτη και με δυνατότητα ανανέωσης για μια ακόμη τριετία με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων στους εποπτευόμενους από αυτήν φορείς του δημόσιου τομέα κατά την έννοια των διατάξεων του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005 (Α' 314), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 1 του ν. 3899/2010 (Α' 212). Ομοίως, υπάλληλοι των ανωτέρω εποπτευόμενων φορέων μπορεί να αποσπώνται για τρία έτη και με δυνατότητα ανανέωσης για μια ακόμη τριετία με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Στην παράγραφο 3 ορίζεται ότι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δεν επιτρέπεται να απασχολούνται παράλληλα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου σε έντυπα, ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα. Με τη διάταξη αυτή θεσπίζεται ασυμβίβαστο παράλληλης απασχόλησης δημοσιογράφων αφ' ενός μεν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. αφ' ετέρου δε σε ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα της δημοκρατίας. Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των λειτουργών του Τύπου πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα τόσο των ίδιων όσο και του κράτους. Η κατάληψη επ' αμοιβή από δημοσιογράφο δημόσιας θέσης παράλληλα με την απασχόλησή του σε ιδιωτικό μέσο μαζικής ενημέρωσης προσβάλει στον πυρήνα της την ελευθερία και ανεξαρτησία του κατά την ενάσκηση του έργου του και εγείρει ζητήματα ως προς την αμεροληψία του και ως προς την τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με το άρθρο 5, περίπτωση β' του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των Δημοσιογράφων Μελών της Ε.Σ.Η.Ε.Α. «η διαφάνεια στις οικονομικές σχέσεις αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της αξιοπιστίας, του κύρους και της επαγγελματικής αξιοπρέπειας του δημοσιογράφου, ο οποίος οφείλει: α) ..., β) να μην επιδιώκει και να μην αποδέχεται αργομισθία ή επ' αμοιβή θέση συναφή με την ειδικότητά του σε Γραφεία Τύπου, δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, που θέτει εν αμφιβόλω την επαγγελματική αυτονομία και ανεξαρτησία του».

Στην παράγραφο 4 ορίζεται ότι για τα θέματα, τα οποία δεν ρυθμίζονται με ειδικές διατάξεις του παρόντος νόμου ως προς το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005 (Α' 314), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 1 του ν. 3899/2010 (Α' 212).

Στις παραγράφους 1 και 2 καθορίζεται η διαδικασία κατάταξης των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στους βαθμούς της παραγράφου 1 του άρθρου 13. Η κατάταξη γίνεται με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από αυτή, βάσει της οποίας έγιναν οι κατατάξεις σε βαθμούς και εν συνεχεία γίνονταν οι προαγωγές από ένα βαθμό στον ανώτερο κατά τις διατάξεις του ν. 3166/2003. Οι νέες κατατάξεις προβλέπεται ότι πρέπει να γίνουν βάσει της αρχαιότητας των υπαλλήλων σε συνδυασμό με τα αντικειμενικώς μετρήσιμα κριτήρια του παραρτήματος Ι, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί επετηρίδα αρχαιότητας αλλά και αξιοκρατίας τόσο μεταξύ των υπαλλήλων διαφορετικών βαθμών όσο και μεταξύ των υπαλλήλων του ίδιου βαθμού. Η επετηρίδα, όμως, αυτή δεν είναι άκαμπτη, καθ' όσον οι υπάλληλοι μπορούν να βελτιώνουν καθ' όλη τη σταδιοδρομία τους τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις εμπειρίες τους και επομένως, αποκτώντας νέα προσόντα, να προωθούνται σε καλύτερη σειρά. Έτσι, δίνονται κίνητρα στους υπαλλήλους να γίνονται διαρκώς καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι και δημιουργείται η βάση για ανάπτυξη πνεύματος ευγενούς άμιλλας προς όφελος τόσο των ίδιων όσο και της Υπηρεσίας. Με τις διατάξεις αυτές υπηρετούνται πλήρως οι συνταγματικώς κατοχυρωμένες αρχές της αναλογικότητας και της αξιοκρατίας.

Στην παράγραφο 3 προβλέπεται ότι μετά το πέρας των κατατάξεων θα επακολουθήσει διαδικασία κρίσης προς προαγωγή στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β' όλων των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι θα έχουν καταταγεί στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α', ανεξάρτητα από τα χρόνια προϋπηρεσίας τους, τηρουμένης κατά τα λοιπά της διαδικασίας των παραγράφων 4, 6 και 7 του άρθρου 15. Η εξαίρεση του περιορισμού του χρόνου προϋπηρεσίας εισάγεται για μια και μοναδική φορά, προκειμένου να είναι διευρυμένος ο κύκλος των προσώπων, των οποίων τα προσόντα θα συγκριθούν, προκειμένου οι ικανότεροι βάσει των γνώσεων, των δεξιοτήτων και της εμπειρίας τους να αναδειχθούν στην υψηλότερη βαθμίδα του βαθμολογίου. Από την εξαίρεση αυτή δεν θίγονται οι αρχαιότεροι υπάλληλοι, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση συλλέγουν περισσότερα μόρια κατά το παράρτημα Ι έναντι των νεοτέρων τους λόγω μεγαλύτερης προϋπηρεσίας. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι εάν ένας νεότερος υπάλληλος υπερκεράσει παλαιότερο υπάλληλο με σύγκριση του συνόλου των μορίων τους, αυτό θα οφείλεται σε εξαιρετικές γνώσεις και δεξιότητες και επομένως θα δικαιολογείται πλήρως η πρόκρισή του έναντι του παλαιοτέρου. Με τη διάταξη αυτή επίσης υπηρετούνται πλήρως οι συνταγματικώς κατοχυρωμένες αρχές της αναλογικότητας και της αξιοκρατίας χάριν του δημοσίου συμφέροντος.

Στην παράγραφο 4 ορίζεται ότι η διαδικασία των κατατάξεων και της κατά την παράγραφο 3 προαγωγής ολοκληρώνεται το αργότερο έξι μήνες μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στην παράγραφο 5, προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία των οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κατά το μεταβατικό στάδιο μετά τη διενέργεια των κατατάξεων και την επιλογή νέων προϊσταμένων, ορίζεται ότι υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι κατέχουν θέσεις προϊσταμένου οποιασδήποτε οργανικής μονάδας κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και δεν θα καταταγούν με τη διαδικασία της παραγράφου 1 σε βαθμό, που θα τους επιτρέπει να κατέχουν θέση ευθύνης κατά τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 16, συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους με δικαίωμα λήψης των αποδοχών της θέσης τους μέχρι την αντικατάστασή τους, η οποία πρέπει να γίνει το αργότερο εντός έξι μηνών από την ολοκλήρωση των κατατάξεων.

Στην παράγραφο 6 προβλέπεται, σε εναρμόνιση με τη διάταξη του άρθρου 18, παράγραφος 5, ότι υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπηρετούν στο εξωτερικό και έχουν συνολική προϋπηρεσία μεγαλύτερη από είκοσι έτη σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας ή σε ελληνική διπλωματική αρχή, μετατίθενται υποχρεωτικά στην Ελλάδα εντός τριών μηνών από την ισχύ του νόμου χωρίς να απαιτείται γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και χωρίς δυνατότητα νέας μετάθεσης στο εξωτερικό.

Στην παράγραφο 7 προβλέπεται, προκειμένου να διευκολυνθεί η κινητικότητα των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, ότι υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπηρετούν στο εξωτερικό και έχουν συνολική προϋπηρεσία μεγαλύτερη από δώδεκα έτη σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας ή σε ελληνική διπλωματική αρχή, μετατίθενται υποχρεωτικά στην Ελλάδα εντός τριών μηνών από την ισχύ του νόμου χωρίς να απαιτείται γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και με δυνατότητα νέας μετάθεσης στο εξωτερικό κατά τους όρους του άρθρου 18.

Στην παράγραφο 8 προβλέπεται, σε εναρμόνιση με τη διάταξη του άρθρου 18, παράγραφος 5, ότι δημοσιογράφοι, υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ1 Διοικητικός - Οικονομικός και ειδικοί επιστήμονες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπηρετούν στο εξωτερικό και έχουν συνολική προϋπηρεσία μεγαλύτερη από δώδεκα έτη σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας ή σε ελληνική διπλωματική αρχή, μετατίθενται υποχρεωτικά στην Ελλάδα εντός τριών μηνών από την ισχύ του νόμου χωρίς να απαιτείται γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και χωρίς δυνατότητα νέας μετάθεσης στο εξωτερικό.

Στην παράγραφο 9 ορίζεται ότι μέχρι την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης του άρθρου 15 παράγραφος 11 εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις για την αξιολόγηση των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας. Στις υφιστάμενες εκθέσεις αξιολόγησης ειδικών κριτηρίων των υπαλλήλων και εφ' εξής γίνεται αναγωγή των βαθμών της εκατονταβάθμιας κλίμακας σε βαθμούς δεκαβάθμιας κλίμακας με τη διαίρεση του εκατονταβάθμιου βαθμού με τον παρονομαστή δέκα.

Στην παράγραφο 10 ορίζεται ότι η διάταξη της ενότητας 2.6 του Παραρτήματος V-2-ΕΛΛ του ν. 4046/2012 (Α' 28) περί αναστολής διενέργειας προαγωγών δεν εφαρμόζεται στις κατά τα άρθρα 13 παρ. 1 και 15 βαθμολογικές προαγωγές των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας. Τούτο συμβαίνει, διότι οι βαθμολογικές προαγωγές του συγκεκριμένου κλάδου δεν έχουν μισθολογικές επιπτώσεις, καθ' όσον το μεν ειδικό βαθμολόγιο ρυθμίζεται από τον παρόντα νόμο και αφορά ως επί το πλείστον στην άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων των υπαλλήλων, το δε μισθολόγιο στην ημεδαπή ρυθμίζεται από το ν. 4024/2011 και δεν εξαρτάται από το ειδικό βαθμολόγιο. Η θέσπιση της διάταξης αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα να δοθεί η δυνατότητα να καλυφθούν και θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν μέχρι σήμερα, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, λόγω της υφιστάμενης θεσμικής αδυναμίας προαγωγής ικανών στελεχών.

Στην παράγραφο 11 εισάγεται μεταβατική διάταξη για την προσαρμογή του καθεστώτος των υπηρετούντων κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δημοσιογράφων στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. με τα οριζόμενα στο άρθρο 34, παράγραφος 3.

Στην παράγραφο 12 ορίζεται ότι μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών μετάταξης τουλάχιστον του ενός τρίτου του προβλεπόμενου από τον παρόντα νόμο προσωπικού μπορεί να αποσπασθούν στο Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι του Δημοσίου, της Βουλής των Ελλήνων, της ΕΡΤ Α.Ε. και νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την έννοια των διατάξεων του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005 (Α' 314), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 1 του ν. 3899/2010 (Α' 212), προς κάλυψη των αναγκών λειτουργίας αυτού. Η απόσπαση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, του εποπτεύοντος τη λειτουργία του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. Υπουργού και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων και δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από εννέα μήνες.

Στην παράγραφο 1 ορίζεται ρητώς ότι καταργούνται οι διατάξεις του ν. 3166/2003, όπως τροποποιήθηκαν ή αντικαταστάθηκαν ή συμπληρώθηκαν από τις διατάξεις του ν. 3444/2006, σχετικά με τη λειτουργία των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας και την υπηρεσιακή κατάσταση του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, η διάταξη του άρθρου 14, παράγραφος 3 του ν. 2328/1995, η οποία αφορά στις προσλήψεις επιτόπιου προσωπικού στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, η διάταξη του άρθρου 53 του ν. 3801/2009, η οποία αφορά στα δίδακτρα τέκνων των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, που επιστρέφουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα, και η διάταξη του άρθρου 26, παράγραφος 12, εδάφιο δ' του ν. 4325/2015, η οποία αφορά στη μεταβατική σύνθεση του υπηρεσιακού συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Επίσης στην παράγραφο 2 ορίζεται ότι καταργείται κάθε αντίθετη διάταξη προς τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

Άρθρο 37

Στο άρθρο 37 ορίζεται ότι η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


1    Hans Morgenthau, Politics among Nations: The Struggle for Power and Peace (Revised by K. Thompson), 1993, McGraw Hill, Boston/Massachusetts, R. Snyder/H. Bruck/B. Sapin, Foreign Policy Decision Making (Revisited), 2002, Palgrave Macmillan, New York, J. Nye, Soft Power: The Means to Success in World Politics, 2004 PublicAffairs, Β. Γκίκας, «Καθορισμός και Εφαρμογή της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής: Η Θεσμική Διάσταση» στο Π. Τσάκωνας (επιμ.), Σύγχρονη Ελληνική Εξωτερική Πολιτική: Μια Συνολική Προσέγγιση, Τόμος Α', 2003, εκδόσεις Σιδέρη, Αθήνα, σελ. 51 επ., Κ. Προκάκης, «Οργανωτικά Πρότυπα Επικοινωνιακής Διπλωματίας» στο Β. Γκίκας/Α. Παπακωνσταντίνου/Κ. Προκάκης, Επικοινωνιακή Διπλωματία: Η Νεωτερική Όψη της Εξωτερικής Αρμοδιότητας, 2005, εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα - Κομοτηνή, σελ. 9 επ.
2    Α. Παπακωνσταντίνου, «Συνταγματικές Πτυχές της Ελληνικής Επικοινωνιακής Διπλωματίας» στο Β. Γκίκας/Α. Παπακωνσταντίνου/Κ. Προκάκης, Επικοινωνιακή Διπλωματία: Η Νεωτερική Όψη της Εξωτερικής Αρμοδιότητας, 2005, εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα - Κομοτηνή, σελ. 65 επ.
3 Βλ. Κ. Προκάκης, όπως ανωτέρω.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Σχέδιο Νόμου
«Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας και Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης»

Αθήνα, 2015

«Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας και Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης»

ΤΜΗΜΑ Α'
Ορισμοί Εννοιών του Νόμου

Άρθρο 1
Ορισμοί


Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου:
α) Εσωτερική κοινή γνώμη είναι η συλλογική γνώμη του ελληνικού λαού σε θέματα
δημόσιου χαρακτήρα, τα οποία χρήζουν αποφάσεων και δράσεων.
β) Διεθνής κοινή γνώμη είναι η συλλογική γνώμη λαών άλλων χωρών και της διεθνούς κοινότητας σε θέματα δημόσιου και διεθνούς χαρακτήρα, τα οποία χρήζουν αποφάσεων και δράσεων.
γ) προβολή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό είναι η προώθηση και ανάδειξη των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών της ελληνικής κοινωνίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης.
δ) Εσωτερική πολιτική ενημέρωση είναι η ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
ε) Επικοινωνιακή διπλωματία είναι ο μηχανισμός, με τον οποίο επιδιώκεται α) η προβολή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό με τη χρήση νεωτερικών και εξειδικευμένων τεχνικών πολιτικής επικοινωνίας και β) η αμοιβαία κατανόηση του ελληνικού λαού με λαούς άλλων κρατών για κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
στ) Δημόσια διπλωματία είναι η διαδικασία επικοινωνίας της κυβέρνησης με την κοινή γνώμη άλλων κρατών, προκειμένου να καταστούν κατανοητά οι ιδέες και τα ιδανικά, οι θεσμοί και ο πολιτισμός, οι εθνικές επιδιώξεις και οι τρέχουσες πολιτικές του ελληνικού κράτους. Σκοπός της δημόσιας διπλωματίας είναι η αμοιβαία κατανόηση του ελληνικού λαού με τους λαούς άλλων κρατών.
ζ) Διπλωματία των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι όλες οι πτυχές της επικοινωνιακής
διπλωματίας, στις οποίες εμπλέκονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
η) Δημοσιογραφική διαμεσολάβηση είναι η μεσολάβηση δημοσιογράφων για τη διεξαγωγή διεθνών διαπραγματεύσεων.
θ) Ρύθμιση και εποπτεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι η υπαγωγή της οργάνωσης και λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε κανόνες δημοσίου δικαίου προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα με τους ορισμούς του Συντάγματος και η σχετική άσκηση ελέγχου νομιμότητας.
ι) Ρύθμιση και εποπτεία της κρατικής διαφήμισης είναι η υπαγωγή των διαφημιστικών προγραμμάτων και δράσεων των κρατικών φορέων σε κανόνες δημοσίου δικαίου προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα με τους ορισμούς του Συντάγματος καθώς και ο συντονισμός και ο έλεγχος αυτών ως προς το επικοινωνιακό τους περιεχόμενο.
ια) στρατηγικό σχέδιο είναι η κανονιστική κυβερνητική πράξη, με την οποία καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι, οι κατευθυντήριες γραμμές και η κατανομή πόρων για την υλοποίηση της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής.
ιβ) Οπτικοακουστικό υλικό είναι η επί κάθε μέσου εγγραφή και καταγραφή ήχου ή ήχων (μονού ή πολλαπλών), με ή χωρίς άλλου τύπου συνοδευτικά δεδομένα, ή κινούμενων εικόνων, με ή χωρίς συνοδεύοντα ήχο ή άλλου τύπου συνοδευτικά δεδομένα, καθώς και οι πάσης φύσεως πληροφορίες που περιγράφουν με ακρίβεια το υλικό (μετα-δεδομένα περιγραφής) ή υποστηρίζουν τη διαχείριση του υλικού (μετα-δεδομένα διαχείρισης) ή περιγράφουν σε βάθος τη δομή του υλικού (μετα- δεδομένα δομής).
ιγ) αρχείο οπτικοακουστικών μέσων είναι το σύνολο του οπτικοακουστικού υλικού, το οποίο παράγεται οργανικά ή συσσωρεύεται και χρησιμοποιείται από συγκεκριμένο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή φορέα κατά τη διάρκεια άσκησης των δραστηριοτήτων και λειτουργιών του.
ιδ) ψηφιακή τεχνολογία είναι ο τομέας επιστημονικής ή τεχνικής γνώσης, ο οποίος αφορά στην κατασκευή και πρακτική χρήση ψηφιακών ή υπολογιστικών συσκευών, μεθόδων και συστημάτων
ιε) ψηφιακή προβολή είναι η προώθηση και ανάδειξη μέσω του διαδικτύου και της ψηφιακής τεχνολογίας της ιστορίας, της φυσιογνωμίας, των θέσεων, των απόψεων, των προϊόντων, των υπηρεσιών και της εν γένει εικόνας ενός ή περισσοτέρων προσώπων ή φορέων ή συλλογικών υποκειμένων.
ιστ) Επιχείρηση Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης είναι η με οποιαδήποτε νομική μορφή επιχείρηση κοινωφελούς ή κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία αναπτύσσει δραστηριότητα στην Ελλάδα σχετική, εν μέρει ή εν όλω, με α) την έκδοση σε ηλεκτρονική μορφή εφημερίδων, περιοδικών και λοιπών εντύπων, που περιέχουν επίκαιρη ύλη ενημερωτικού ή πολιτικού ή οικονομικού ή κοινωνικού ή πολιτιστικού ή αθλητικού ή γενικότερου χαρακτήρα, που εκδίδονται, διανέμονται και τίθενται στη διάθεση του κοινού με ή χωρίς αντάλλαγμα ή β) την παροχή μέσω του διαδικτύου υπηρεσιών γραπτού λόγου ή/και οπτικοακουστικού περιεχομένου, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές έχουν επίκαιρο ενημερωτικό ή ψυχαγωγικό χαρακτήρα και περιλαμβάνουν ιδίως την καταγραφή και δημοσίευση ειδήσεων για πολιτικά ή κοινωνικά ή πολιτιστικά ή αθλητικά ή οικονομικά γεγονότα και εκδηλώσεις, καθώς και σχετικών άρθρων, σχολίων, συνεντεύξεων ή συζητήσεων.

ΤΜΗΜΑ Β'
Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική και Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'
Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική

Άρθρο 2
Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Σκοπός


1. Η εθνική επικοινωνιακή πολιτική καθορίζεται από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και εφαρμόζεται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία υπάγεται απ' ευθείας στον Πρωθυπουργό και εποπτεύεται από Υπουργό Επικρατείας, στον οποίο ανατίθεται η σχετική αρμοδιότητα, όπως ορίζεται στο άρθρο 83 παράγραφος 1 του Συντάγματος.

2. Σκοπός της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής είναι ο συντονισμός και η αποτελεσματική διαχείριση της επικοινωνίας της Κυβέρνησης με την εσωτερική και διεθνή κοινή γνώμη, η προβολή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και η εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινού για ελεύθερη και πολυφωνική ενημέρωση και πληροφόρηση.

3. Η εθνική επικοινωνιακή πολιτική περιλαμβάνει τους εξής τομείς:
α) την εσωτερική πολιτική ενημέρωση
β) την επικοινωνιακή διπλωματία
γ) τη ρύθμιση και εποπτεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης
δ) τη ρύθμιση και εποπτεία της κρατικής διαφήμισης.

Άρθρο 3
Στρατηγικός Σχεδιασμός


1. Για την επίτευξη του σκοπού και των στόχων της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής η αρμόδια οργανική μονάδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας καταρτίζει κάθε δύο χρόνια σχετικό στρατηγικό σχέδιο. Το ως άνω στρατηγικό σχέδιο εγκρίνεται με απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός του μηνός Δεκεμβρίου του προηγούμενου της διετίας έτους και δεσμεύει όλα τα Υπουργεία και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την έννοια των διατάξεων του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005 (Α' 314), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παραγράφου 1α του άρθρου 1 του ν. 3899/2010 (Α' 212), ως προς τα επικοινωνιακά τους προγράμματα και δράσεις. Το στρατηγικό σχέδιο καλύπτει όλους τους τομείς της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής, όπως προσδιορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 2.

2. Το Δεκέμβριο κάθε έτους συντάσσεται από την αρμόδια οργανική μονάδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έκθεση αξιολόγησης των δράσεων εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής του απερχομένου έτους και γίνεται αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου, εφ' όσον τούτο κρίνεται αναγκαίο, η οποία εγκρίνεται με απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι το τέλος του μήνα.

3. Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ασκεί εποπτεία στα Υπουργεία και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την έννοια των διατάξεων του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005 (Α' 314), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παραγράφου 1α του άρθρου 1 του ν. 3899/2010 (Α' 212), ως προς την εφαρμογή των επικοινωνιακών τους προγραμμάτων και δράσεων με βάση το στρατηγικό σχέδιο της παραγράφου 1. Ο τρόπος και η διαδικασία άσκησης της εποπτείας καθορίζονται με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 4
Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής


1. Συνιστάται Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής (Σ.Ε.Ε.Π.), το οποίο είναι αρμόδιο για το στρατηγικό σχεδιασμό της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής, την αξιολόγηση και την αναθεώρησή του.

2. Το Σ.Ε.Ε.Π. αποτελείται από:
α) τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ή το νόμιμο αναπληρωτή του,
β) τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ή το νόμιμο αναπληρωτή του,
γ) τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ή το νόμιμο αναπληρωτή του,
δ) τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ή το νόμιμο αναπληρωτή του,
ε) τον Υπουργό Εξωτερικών ή το νόμιμο αναπληρωτή του,
στ) τον Υπουργό Οικονομικών ή το νόμιμο αναπληρωτή του,
ζ) τον αρμόδιο για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργό ή το νόμιμο αναπληρωτή του.

3. Οι νόμιμοι αναπληρωτές των μελών του Σ.Ε.Ε.Π. είναι τουλάχιστον Γενικοί Γραμματείς Υπουργείου ή αυτοτελούς Γενικής Γραμματείας και ορίζονται με απόφαση του καθ' ύλην αρμόδιου Υπουργού.

4. Στο Σ.Ε.Ε.Π. προεδρεύει ο Πρωθυπουργός και όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται προεδρεύει ο αρμόδιος για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργός.

5. Το Σ.Ε.Ε.Π. συνεδριάζει τακτικά μια φορά το χρόνο για την έγκριση, αξιολόγηση ή αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής και έκτακτα οποτεδήποτε το κρίνει αναγκαίο ο Πρωθυπουργός.

6. Τα ειδικότερα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Σ.Ε.Ε.Π. ρυθμίζονται με απόφαση του Πρωθυπουργού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

7. Το Σ.Ε.Ε.Π. κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

8. Στις συνεδριάσεις του Σ.Ε.Ε.Π. συμμετέχουν αμισθί, χωρίς δικαίωμα ψήφου και με συμβουλευτικό ρόλο, δύο καθηγητές πρώτης βαθμίδας Τμημάτων Επικοινωνίας Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, οι οποίοι ορίζονται κατ' έτος με κοινή απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'
Επικοινωνιακή Διπλωματία

Άρθρο 5
Περιεχόμενο της Επικοινωνιακής Διπλωματίας


1. Η επικοινωνιακή διπλωματία αποτελεί ειδικότερο τομέα της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής, ο οποίος εναρμονίζεται με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Το Σ.Ε.Ε.Π. είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των στρατηγικών στόχων της Επικοινωνιακής Διπλωματίας.

2. Για την κατάρτιση του σχετικού με την επικοινωνιακή διπλωματία κεφαλαίου του στρατηγικού σχεδίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3 η αρμόδια οργανική μονάδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας συνεργάζεται με την Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

3. Συστατικά στοιχεία της επικοινωνιακής διπλωματίας είναι η δημόσια διπλωματία, η διπλωματία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η δημοσιογραφική διαμεσολάβηση και η εσωτερική ενημέρωση των πολιτών για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Άρθρο 6
Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας


1. Τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας είναι οργανικές μονάδες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι οποίες υπάγονται διοικητικά και οικονομικά σε αυτήν και εδρεύουν στον τόπο της έδρας των ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών.

2. Τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας ασκούν τις αρμοδιότητές τους σε άμεση συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές της έδρας τους.

3. Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας μπορεί να συνιστώνται εκτός των εδρών των ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών σε άλλες πόλεις χώρας αρμοδιότητας διπλωματικής αρχής.

Άρθρο 7
Σύσταση, Αναστολή Λειτουργίας και Τοπική Αρμοδιότητα Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας


1. Τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας συνιστώνται, αλλάζουν τάξη ή καταργούνται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εξωτερικών, Οικονομικών και του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού.

2. Με το προεδρικό διάταγμα της σύστασης καθορίζονται η τάξη, η έδρα και η περιφέρεια αρμοδιότητας του Γραφείου. Η περιφέρεια αρμοδιότητας των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας, εάν δεν καθορίζεται διαφορετικά, συμπίπτει με την περιφέρεια αρμοδιότητας της ελληνικής διπλωματικής ή προξενικής αρχής, στην έδρα ή στο χωρικό πλαίσιο της οποίας λειτουργούν.

3. Όπου δεν υπάρχουν Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας σε έδρες ελληνικών διπλωματικών ή προξενικών αρχών, μπορεί με κοινή απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού να αποσπώνται ως Σύμβουλοι ή Γραμματείς Επικοινωνίας για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών και για δυο έως τέσσερα έτη υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας.

4. Με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να αναστέλλεται η λειτουργία Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας καθώς και να ορίζεται η επαναλειτουργία τους.

Άρθρο 8
Διάρθρωση των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας


1. Τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας διακρίνονται σε Α' τάξης, Β' τάξης και Γ' τάξης.

2. Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Α' τάξης είναι τα εξής : Άγκυρας, Βερολίνου, Βρυξελλών, Λευκωσίας, Λονδίνου, Μόσχας, Νέας Υόρκης, Ουάσιγκτον, Παρισίων, Πεκίνου, Τόκιο.

3. Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Β' τάξης είναι τα εξής: Αμβούργου, Βαρσοβίας, Βελιγραδίου, Βέρνης, Βιέννης, Βουδαπέστης, Βουκουρεστίου, Γενεύης, Δελχί, Δουβλίνου, Ελσίνκι, Καϊρου, Κοπεγχάγης, Κωνσταντινούπολης, Λισσαβώνας, Λος Άντζελες, Λουξεμβούργου, Μαδρίτης, Μονάχου, Όσλο, Οττάβας, Πράγας, Ρώμης, Σαγκάης, Σίδνεϋ, Σκοπίων, Σόφιας, Στοκχόλμης, Στρασβούργου, Τελ Αβίβ, Τιράνων, Χάγης.

4. Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Γ' τάξης είναι τα εξής: Βηρυτού, Βοστώνης, Γιοχάνεσμπουργκ, Δαμασκού, Ερεβάν, Ερμπίλ, Ζάγκρεμπ, Κιέβου, Λουμπλιάνας, Μπουένος Άυρες, Μπραζίλια, Ντουμπάι, Ριάντ, Ρίο ντε Τζανέϊρο, Σεράγεβο, Τεχεράνης, Τυφλίδας.

5. Τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Α' τάξης λειτουργούν σε επίπεδο Διεύθυνσης και τα Γραφεία Β' και Γ' τάξης σε επίπεδο Τμήματος.

Άρθρο 9
Αρμοδιότητα των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας


Τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας είναι αρμόδια για:
α) την προβολή της εικόνας της Ελλάδας στην περιφέρεια της έδρας τους και την ενημέρωση της κοινής γνώμης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις στην ελληνική επικράτεια ιδίως μέσω της αρθρογραφίας των στελεχών των Γραφείων σε έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης και της συμμετοχής τους σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. β) την προβολή των θέσεων της Ελλάδας σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.
γ) την ενημέρωση της ελληνικής διπλωματικής αρχής της έδρας τους καθώς και των κατά περίπτωση αρμοδίων οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας
Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για κάθε ζήτημα ελληνικού ενδιαφέροντος καθώς και για τον αντίκτυπο της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην κοινή γνώμη της περιφέρειας της έδρας τους.
δ) την ενημέρωση των κατά περίπτωση αρμοδίων οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τις σημαντικές πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις στην περιφέρεια της έδρας τους.
ε) την επικοινωνία της ελληνικής διπλωματικής αρχής της έδρας τους με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και την παρακολούθηση του θεσμικού πλαισίου, το οποίο διέπει την λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην περιφέρεια της έδρας τους.
στ) την ανάπτυξη και τήρηση επαφών με τους εκπροσώπους του Τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης της περιφέρειας της έδρας τους.
ζ) την εκπροσώπηση της Ελλάδας σε ιδρύματα, ινστιτούτα και οργανισμούς Τύπου, ενημέρωσης και επικοινωνίας στην περιφέρεια της έδρας τους.
η) την ανάπτυξη και τήρηση επαφών με εκπροσώπους και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων στην περιφέρεια της έδρας τους.
θ) την ανάπτυξη και τήρηση επαφών με δεξαμενές σκέψης (think tanks) καθώς και λοιπούς εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και ερευνητικούς φορείς στην περιφέρεια της έδρας τους.
ι) την οργάνωση ή συνδιοργάνωση με άλλους φορείς δημοσιογραφικών συναντήσεων, επιστημονικών συνεδρίων, πολιτιστικών εκδηλώσεων στην περιφέρεια της έδρας τους.
ια) τη σύνταξη εκθέσεων, αναλύσεων, ενημερωτικών σημειωμάτων και επισκοπήσεων Τύπου.
ιβ) τη σύνταξη και αποστολή ανασκευαστικών επιστολών προς τα μέσα μαζικής
ενημέρωσης στην περιφέρεια της έδρας τους.
ιγ) τη συνεργασία με τις ομογενειακές οργανώσεις και τα ομογενειακά μέσα μαζικής
ενημέρωσης στην περιφέρεια της έδρας τους.
ιδ) την υποστήριξη των ελληνικών δημοσιογραφικών αποστολών κατά τις επισκέψεις στην περιφέρεια της έδρας τους του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής, των μελών του υπουργικού συμβουλίου, των αρχηγών και βουλευτών των πολιτικών κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, καθώς και τη διευκόλυνση των επαφών των επισκεπτών με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ιδίως μέσω της οργάνωσης κέντρων και συνεντεύξεων Τύπου.
ιε) τη διεκπεραίωση κάθε άλλου ζητήματος, το οποίο ανήκει στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Άρθρο 10
Σύνθεση του προσωπικού των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας


1. Η σύνθεση του προσωπικού των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας κατά τάξη έχει ως εξής:

α) Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Α' τάξης:
i) έως τέσσερις θέσεις του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, εκ των οποίων μια θέση του Προϊσταμένου με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Επικοινωνίας Α',
ii) έως μια θέση δημοσιογράφου, μόνιμου ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με πολύ καλή γνώση δυο ξένων γλωσσών και χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.
iii) έως μια θέση του κλάδου ή ειδικότητας ΠΕ Διοικητικός, Διοικητικός - Οικονομικός ή ειδικού επιστήμονα ή του κλάδου ΤΕ Διοικητικός - Λογιστικός ή του κλάδου ΔΕ Διοικητικός με άριστη γνώση της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας και πολύ καλή γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.

β) Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Β' τάξης:
i) έως τρεις θέσεις του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, εκ των οποίων μια θέση του Προϊσταμένου με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Επικοινωνίας Β'.
ii) έως μια θέση δημοσιογράφου, μόνιμου ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με πολύ καλή γνώση δυο ξένων γλωσσών και χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.
iii) έως μια θέση του κλάδου ή ειδικότητας ΠΕ Διοικητικός, Διοικητικός - Οικονομικός ή ειδικού επιστήμονα ή του κλάδου ΤΕ Διοικητικός - Λογιστικός ή του κλάδου ΔΕ Διοικητικός με άριστη γνώση της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας και πολύ καλή γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.

γ) Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Γ' τάξης:
i) έως δυο θέσεις του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, εκ των οποίων μια θέση του Προϊσταμένου με βαθμό τουλάχιστον Γραμματέα Επικοινωνίας Α'.
ii) έως μια θέση δημοσιογράφου, μόνιμου ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με πολύ καλή γνώση δυο ξένων γλωσσών και χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.
iii) έως μια θέση του κλάδου ή ειδικότητας ΠΕ Διοικητικός, Διοικητικός - Οικονομικός ή ειδικού επιστήμονα ή του κλάδου ΤΕ Διοικητικός - Λογιστικός ή του κλάδου ΔΕ Διοικητικός με άριστη γνώση της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας και πολύ καλή γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.

2. Σε κάθε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας μπορεί να συσταθεί με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού μια θέση προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με ειδικότητα γραμματέων - μεταφραστών. Για τη θέση της παραγράφου αυτής προσλαμβάνονται, επιτοπίως, μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, όπου εδρεύει το συγκεκριμένο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, εφόσον γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική και την τοπική γλώσσα και διαθέτουν κατά προτίμηση τίτλο σπουδών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Για την πρόσληψη απαιτείται έγκριση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά από ειδικά αιτιολογημένη εισήγηση του προϊσταμένου του Γραφείου. Με την απόφαση έγκρισης καθορίζεται και το ύψος του μισθού των ανωτέρω υπαλλήλων μετά από εισήγηση του προϊσταμένου του Γραφείου και αφού ληφθούν υπόψη οι τοπικές συνθήκες αγοράς εργασίας βάσει συγκεκριμένων στοιχείων. Η πρόσληψη γίνεται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, η οποία καταρτίζεται από τον προϊστάμενο του Γραφείου και δύναται να ανανεώνεται κατ' εξαίρεση των κειμένων διατάξεων. Το προσωπικό αυτό δεν μετατίθεται ούτε τοποθετείται σε οργανικές μονάδες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Ελλάδα και δεν καταβάλλονται σε αυτό επιδόματα αλλοδαπής, οικοσκευής και άλλα συναφή επιδόματα.

3. Οι προσλαμβανόμενοι σύμφωνα με την παράγραφο 2, εφόσον έχουν την ελληνική ιθαγένεια, μπορούν με αίτησή τους να υπαχθούν στην ελληνική νομοθεσία περί κοινωνικών ασφαλίσεων ή να ασφαλισθούν σε επιτόπιο ασφαλιστικό φορέα, αν παρέχεται η σχετική δυνατότητα. Οι αλλοδαποί διέπονται από την επιτόπια ασφαλιστική νομοθεσία. Το ποσοστό του ασφαλίστρου, που αναλογεί στον εργοδότη, βαρύνει σε κάθε περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο.

4. Για τη ρύθμιση θεμάτων ασφάλισης, συνταξιοδότησης, αποζημίωσης καθώς και των λοιπών εργατικών ζητημάτων, για μεν τους αλλοδαπούς εφαρμόζεται το αλλοδαπό δίκαιο, για δε τους Έλληνες υπηκόους το δίκαιο, το οποίο καθορίζεται από τη σύμβαση.

Άρθρο 11
Στελέχωση των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας


1. Στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας τοποθετούνται:
α) υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας για την εκτέλεση των καθηκόντων του άρθρου 9, β) δημοσιογράφοι, μόνιμοι ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ή είναι αποσπασμένοι σε αυτή από εποπτευόμενο από αυτήν νομικό πρόσωπο, για την παρακολούθηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τη σύνταξη σχετικών επισκοπήσεων και ενημερωτικών σημειωμάτων. γ) υπάλληλοι του κλάδου ή ειδικότητας ΠΕ Διοικητικός, Διοικητικός - Οικονομικός ή ειδικοί επιστήμονες ή του κλάδου ΤΕ Διοικητικός - Λογιστικός ή του κλάδου ΔΕ Διοικητικός της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την εκτέλεση διοικητικών και οικονομικών καθηκόντων. δ) επιτόπιο προσωπικό γραμματέων - μεταφραστών για την εκτέλεση μεταφραστικών καθηκόντων και καθηκόντων γραμματειακής υποστήριξης.

2. Το προσωπικό των περιπτώσεων β' και γ' της προηγούμενης παραγράφου πρέπει να έχει προϋπηρεσία τουλάχιστον δυο ετών σε οργανική μονάδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Ελλάδα και να γνωρίζει στην μεν περίπτωση β' πολύ καλά την αγγλική γλώσσα και μια ακόμη ξένη γλώσσα, κατά προτίμηση δε αυτή του τόπου διαπίστευσης, στη δε περίπτωση γ' άριστα την αγγλική ή τη γαλλική ή τη γερμανική γλώσσα. Το προσωπικό της περίπτωσης δ' πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική γλώσσα και τη γλώσσα του τόπου της έδρας του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, στο οποίο προσλαμβάνεται. Η γνώση των γλωσσών και το επίπεδο αυτής πιστοποιούνται με αναγνωρισμένα διπλώματα γλωσσομάθειας, όπως ορίζεται στο άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α' 39), όπως κάθε φορά ισχύει, ή με τίτλους σπουδών αναγνωρισμένων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής ή με σχετική βεβαίωση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

3. Το προσωπικό των περιπτώσεων β' έως δ' πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η σχετική γνώση και το επίπεδο αυτής πιστοποιούνται, όπως ορίζεται στο άρθρο 28 του ν. 3320/2005 (Α' 48), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 19 παρ. 6α του ν. 4115/2013 (Α' 24) και όπως κάθε φορά ισχύει, ή με τίτλους σπουδών πληροφορικής από αναγνωρισμένα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή με σχετική βεβαίωση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

4. Στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας είναι δυνατή η άμισθη απασχόληση σπουδαστών, κατά προτίμηση ελληνικής καταγωγής, ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή σχολών δημοσιογραφίας της περιφέρειας της έδρας του Γραφείου με σκοπό την πρακτική εκπαίδευσή τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'
Κλάδος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας

Άρθρο 12
Κλάδος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας


1. Ο κλάδος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας είναι ειδικός κλάδος μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος στελεχώνεται από τους αποφοίτους του Τμήματος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης
και Αυτοδιοίκησης, όπως μετονομάζεται εφεξής το Τμήμα Στελεχών Επικοινωνίας της εν λόγω Σχολής.

2. Οι υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας τοποθετούνται σε οργανικές μονάδες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, καθοριζόμενες από τον Οργανισμό της, για την εκτέλεση επιτελικών καθηκόντων σχετικά με την εφαρμογή της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής. Όταν τοποθετούνται σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας εκτελούν τα ειδικά καθήκοντα του άρθρου 9.

3. Οι υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας μπορεί να τοποθετούνται στις Διευθύνσεις Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για χρονικό διάστημα μέχρι δύο έτη κατ' ανώτατο όριο στο σύνολο της σταδιοδρομίας τους για την εκτέλεση σχετικών με τη λειτουργία των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας καθηκόντων. Οι υπάλληλοι του ίδιου κλάδου μπορεί να τοποθετούνται σε θέσεις ευθύνης στις Διευθύνσεις Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών καθ' υπέρβαση του χρονικού ορίου των δύο ετών.

4. Για τα θέματα, τα οποία αφορούν στην υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας και δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 3528/2007 (Α' 26), όπως κάθε φορά ισχύει.

Άρθρο 13
Θέσεις και Βαθμοί του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας


1. Οι βαθμοί των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας είναι οι εξής:
α) Γενικός Σύμβουλος Επικοινωνίας Α', που αντιστοιχεί βαθμολογικά για την υπηρεσία των υπαλλήλων στο εξωτερικό στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Α' του Διπλωματικού Κλάδου. β) Γενικός Σύμβουλος Επικοινωνίας Β', που αντιστοιχεί βαθμολογικά για την υπηρεσία των υπαλλήλων στο εξωτερικό στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Β' του Διπλωματικού Κλάδου. γ) Σύμβουλος Επικοινωνίας Α', που αντιστοιχεί βαθμολογικά για την υπηρεσία των υπαλλήλων στο εξωτερικό στο βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α' του Διπλωματικού Κλάδου. δ) Σύμβουλος Επικοινωνίας Β', που αντιστοιχεί βαθμολογικά για την υπηρεσία των υπαλλήλων στο εξωτερικό στο βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Β' του Διπλωματικού Κλάδου. ε) Γραμματέας Επικοινωνίας Α', που αντιστοιχεί βαθμολογικά για την υπηρεσία των υπαλλήλων στο εξωτερικό στο βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Α' του Διπλωματικού Κλάδου. στ) Γραμματέας Επικοινωνίας Β', που αντιστοιχεί βαθμολογικά για την υπηρεσία των υπαλλήλων στο εξωτερικό στο βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Β' του Διπλωματικού Κλάδου.

2. Για τον καθορισμό του προβαδίσματος στο εξωτερικό εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 6 του ν. 3566/2007 (Α' 117), όπως κάθε φορά ισχύουν.

3. Οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας είναι διακόσιες (200) και κατανέμονται κατά βαθμό ως εξής:
α) Γενικοί Σύμβουλοι Επικοινωνίας Α' και
β) Γενικοί Σύμβουλοι Επικοινωνίας Β' θέσεις 10
γ) Σύμβουλοι Επικοινωνίας Α' και
δ) Σύμβουλοι Επικοινωνίας Β' θέσεις 70
ε) Γραμματείς Επικοινωνίας Α' και
στ) Γραμματείς Επικοινωνίας Β' θέσεις 120

4. Οι θέσεις των Γενικών Συμβούλων Επικοινωνίας Α' και Β', των Συμβούλων Επικοινωνίας Α' και Β' και των Γραμματέων Επικοινωνίας Α' και Β' είναι ενιαίες.

5. Ο αριθμός των ανωτέρω θέσεων μπορεί να μεταβάλλεται κατά βαθμό με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών.

6. Οι υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας φέρουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τους βαθμούς της παραγράφου 1, οι οποίοι λαμβάνονται υπόψη για τις προαγωγές τους, την κατάληψη θέσεων ευθύνης και την άσκηση των καθηκόντων τους στην Ελλάδα και στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας. Οι διατάξεις του ν. 4024/2011 (Α' 226), όπως κάθε φορά ισχύουν, εφαρμόζονται στους υπαλλήλους αυτούς μόνο για θέματα αποδοχών και μισθολογικής εξέλιξης στο εσωτερικό. Στις αποδοχές εσωτερικού των Προϊσταμένων των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας δεν συμπεριλαμβάνεται το επίδομα θέσης ευθύνης του άρθρου 18 του ν. 4024/2011 (Α' 226).

Άρθρο 14
Πλήρωση θέσεων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας


1. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) διορίζονται με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού σε οργανική θέση του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας με το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Β'.

2. Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας καθορίζει και γνωστοποιεί κατ' έτος στην Ε.Σ.Δ.Δ.Α. τις ανάγκες της σε αποφοίτους του Τμήματος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας.

3. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού επιτρέπεται η απόσπαση στην Ε.Σ.Δ.Δ.Α. με τριετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μια φορά για ίσο χρονικό διάστημα, υπαλλήλου του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Επικοινωνίας Β' ως υπεύθυνου σπουδών στο Τμήμα Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας.

Άρθρο 15
Προαγωγές


1. Για την προαγωγή των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας απαιτείται:
α) από το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Β' στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α' τριετής υπηρεσία στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Β',
β) από το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α' στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β' κενή οργανική θέση και τουλάχιστον εξαετής υπηρεσία στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α',
γ) από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β' στο βαθμό του Συμβούλου
Επικοινωνίας Α' τριετής υπηρεσία στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β',
δ) από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α' στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β' κενή οργανική θέση και τουλάχιστον πενταετής υπηρεσία στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α',
ε) από το βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β' στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Α' τουλάχιστον τριετής υπηρεσία στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β'.

2. Ο χρόνος φοίτησης στην Ε.Σ.Δ.Δ.Α. και υπηρεσίας σε οποιαδήποτε άλλη θέση του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την έννοια των διατάξεων του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005 (Α' 314), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 1 του ν. 3899/2010 (Α' 212), πριν από το διορισμό σε θέση του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας δεν προσμετράται στους απαιτούμενους κατά την προηγούμενη παράγραφο χρόνους για προαγωγή.

3. Οι προαγωγές από το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Β' έως και το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α' ενεργούνται με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

4. Οι προαγωγές από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α' στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β' και από το βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β' στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Α' ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού μετά από γνώμη του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου της παραγράφου 4 του άρθρου 17. Η γνώμη του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σε περίπτωση ομοφωνίας, είναι δεσμευτική για τον αρμόδιο για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργό.

5. Οι προαγωγές από το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Β' στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α' και από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β' στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α' ενεργούνται μετά από αυτοτελή κρίση των υπαλλήλων, που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα κατά τη σειρά αρχαιότητάς τους.

6. Ως προακτέοι κατά την προηγούμενη παράγραφο κρίνονται οι υπάλληλοι που έχουν σε πολύ καλό επίπεδο τα ουσιαστικά προσόντα του ήθους, του χαρακτήρα, της αφοσίωσης στο καθήκον, της επιστημονικής και υπηρεσιακής κατάρτισης, της διοικητικής ικανότητας, της γνώσης του αντικειμένου τους, της πρωτοβουλίας, δραστηριότητας και αποτελεσματικότητας και της ετοιμότητας στην αντιμετώπιση με ταχύτητα και ευστοχία κάθε υπηρεσιακού θέματος, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού.

7. Οι προαγωγές από το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α' στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β' και από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α' στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β' ενεργούνται κατ' εκλογή με σύγκριση των υπαλλήλων, που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα. Προκρίνονται κατ' αξιολογική σειρά οι καταλληλότεροι προς προαγωγή στις κενές θέσεις, εφόσον έχουν ευδόκιμη υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό, ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού με βάση τα ουσιαστικά προσόντα, που αναφέρονται στην παράγραφο 6, και συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια με βάση τα κριτήρια του παραρτήματος I, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του παρόντος νόμου. Σε κάθε περίπτωση για την προαγωγή λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του υπαλλήλου σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξή του από την ημερομηνία διορισμού του.

8. Οι προαγωγές από το βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β' στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Α' ενεργούνται κατ' απόλυτη εκλογή. Αιτιολογία απαιτείται μόνο στην περίπτωση κατάδηλης υπεροχής υποψηφίου, που παραλείπεται.

9. Το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο μπορεί, κατά τις ανωτέρω κρίσεις έως και την προαγωγή στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α', να κρίνει ότι υπάλληλος, αυτοτελώς αξιολογούμενος, στερείται των προσόντων για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού. Στην περίπτωση που τέτοια αρνητική κρίση επαναληφθεί τρεις συνεχείς φορές και αφού την τρίτη φορά ο υπάλληλος έχει κληθεί προς ακρόαση από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, παραμένει στο βαθμό που εκρίθη την τελευταία φορά ως στάσιμος μέχρι τη συμπλήρωση του χρόνου που απαιτείται για τη στοιχειοθέτηση δικαιώματος λήψης κατώτατης σύνταξης, οπότε και αποχωρεί αυτοδικαίως από την υπηρεσία.

10. Οι κρίσεις για προαγωγή ενεργούνται τουλάχιστον μια φορά κατ' έτος ύστερα από ερώτημα του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού προς το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με το οποίο καθορίζεται και ο αριθμός των προς πλήρωση θέσεων με γνώμονα τις ανάγκες της υπηρεσίας, εφόσον δεν πρόκειται για προαγωγή από βαθμό σε βαθμό, οι θέσεις των οποίων είναι ενιαίες.

11. Για την προαγωγή των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας λαμβάνονται υπόψη εκθέσεις αξιολόγησης, οι οποίες συντάσσονται κατ' έτος από τον άμεσο προϊστάμενό τους ως πρώτο αξιολογητή και τον προϊστάμενο αυτού ως δεύτερο αξιολογητή με βάση γενικά και ειδικά κριτήρια, τα οποία καθορίζονται λεπτομερώς με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζεται και κάθε άλλη λεπτομέρεια, η οποία αφορά στο σύστημα και στη διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας και δεν ρυθμίζεται από τον παρόντα νόμο.

Άρθρο 16
Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων


1. Στις οργανικές μονάδες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι οποίες αφορούν στην επικοινωνιακή διπλωματία, όπως ορίζονται στον παρόντα νόμο και στον Οργανισμό της, προΐστανται αποκλειστικά υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας. Στις λοιπές οργανικές μονάδες, οι οποίες αφορούν στην εθνική επικοινωνιακή πολιτική, μπορεί να προΐστανται είτε υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας είτε δημοσιογράφοι μόνιμοι ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου ή διπλώματος, και με νόμιμα πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά το άρθρο 28 του ν. 3320/2005 (Α' 48), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 19 παρ. 6α του ν. 4115/2013 (Α' 24) και όπως κάθε φορά ισχύει. Στις Διευθύνσεις Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και στα Τμήματα αυτών μπορεί να προΐστανται είτε υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας είτε υπάλληλοι κατηγορίας ή ειδικότητας ΠΕ Διοικητικός, Διοικητικός - Οικονομικός.

2. Ως προϊστάμενοι Διευθύνσεων από τον κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας επιλέγονται υπάλληλοι με βαθμό τουλάχιστον Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β' με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου και ως προϊστάμενοι Τμημάτων επιλέγονται υπάλληλοι με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Επικοινωνίας Β'.

3. Στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Α' τάξης προΐστανται υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Επικοινωνίας Α', στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Β' και Γ' τάξης προΐστανται υπάλληλοι με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Επικοινωνίας Β'. Στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Γ' τάξης ελλείψει Συμβούλων Επικοινωνίας μπορεί να προΐστανται υπάλληλοι με βαθμό Γραμματέα Επικοινωνίας Α', οι οποίοι έχουν τουλάχιστον έξι έτη προϋπηρεσίας.

4. Ο Προϊστάμενος Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας δεν μπορεί να έχει βαθμό χαμηλότερο του βαθμού των υφισταμένων του Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας. Μεταξύ ομοιόβαθμων υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι υπηρετούν στο ίδιο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, το προβάδισμα έχει ο Προϊστάμενος και έπονται κατά φθίνουσα σειρά οι υπάλληλοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του παρόντος νόμου.

5. Δεν επιτρέπεται να τοποθετηθεί ως Προϊστάμενος Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας υπάλληλος, ο οποίος συμπληρώνει τον απαιτούμενο από το νόμο χρόνο υπηρεσίας για αυτοδίκαιη απόλυση λόγω συνταξιοδότησης σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δυο ετών από την ανάληψη των καθηκόντων του Προϊσταμένου.

6. Οι προερχόμενοι από τον κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας Προϊστάμενοι Διευθύνσεων, Τμημάτων και Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας ορίζονται με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού μετά από γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

7. Σε κάθε αλλαγή Προϊσταμένου Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής της υπηρεσίας καθώς και καταγραφής και απογραφής του υλικού της και των στοιχείων οικονομικής διαχείρισης. Το πρωτόκολλο υπογράφεται από τον απερχόμενο και τον αναλαμβάνοντα τη διεύθυνση του Γραφείου Προϊστάμενο.

8. Το πρωτότυπο του πρωτοκόλλου κατατίθεται στο αρχείο του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας και αποστέλλεται από ένα αντίγραφο στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, στη Διεύθυνση Διοίκησης και στην αρμόδια για την υποστήριξη των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

9. Σε περίπτωση θανάτου του προϊσταμένου Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας συντάσσεται από τριμελή επιτροπή υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία ορίζεται από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, έκθεση απογραφής, στην οποία πρέπει να μνημονεύεται ρητά η γενόμενη πρόσκληση προς τους ευρισκόμενους στην έδρα του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας νομίμους κληρονόμους του αποβιώσαντος να παραστούν κατά την απογραφή. Το πρωτότυπο της έκθεσης κατατίθεται στο αρχείο του Γραφείου. Από ένα αντίγραφο λαμβάνει κάθε ένα μέλος της επιτροπής απογραφής και αποστέλλεται από ένα αντίγραφο στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, στη Διεύθυνση Διοίκησης και στην αρμόδια για την υποστήριξη των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

10. Σε περίπτωση παύσης, θέσης σε αργία, άρνησης ή αδυναμίας για οποιονδήποτε άλλο λόγο του Προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας να παραδώσει, συντάσσεται έκθεση απογραφής από τριμελή επιτροπή υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία ορίζεται από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, αφού προηγουμένως κληθεί από την Επιτροπή ο εν λόγω Προϊστάμενος να παραστεί αυτοπροσώπως ή με εκπρόσωπο. Το πρωτότυπο της έκθεσης κατατίθεται στο αρχείο του Γραφείου. Από ένα αντίγραφο λαμβάνει κάθε ένα μέλος της επιτροπής απογραφής και αποστέλλεται από ένα αντίγραφο στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, στη Διεύθυνση Διοίκησης και στην αρμόδια για την υποστήριξη των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

11. Ο τύπος και το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου της παραγράφου 6 και των εκθέσεων απογραφής των παραγράφων 8 και 9 καθορίζονται από την αρμόδια για την υποστήριξη των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Άρθρο 17
Υπηρεσιακό Συμβούλιο και Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας


1. Με την απόφαση συγκρότησης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ορίζεται ένα τουλάχιστον μέλος εκ των μη αιρετών, το οποίο προέρχεται από τον κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας και προΐσταται Διεύθυνσης.

2. Στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όταν αυτό κρίνει θέματα στελέχωσης των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας, εισηγείται ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την εποπτεία και λειτουργία των εν λόγω Γραφείων Διεύθυνσης.

3. Η ιδιότητα του εισηγητή δεν είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

4. Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας συνιστάται Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από το Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ως πρόεδρο, το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τους δυο καθηγητές πρώτης βαθμίδας Τμημάτων Επικοινωνίας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που είναι μέλη του Σ.Ε.Ε.Π., και έναν εκπρόσωπο του αντιπροσωπευτικότερου συνδικαλιστικού σωματείου του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας. Ο εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού σωματείου πρέπει να φέρει τον βαθμό τουλάχιστον του Συμβούλου Επικοινωνίας Α', υποδεικνύεται από το Διοικητικό Συμβούλιο αυτού και ορίζεται μέλος του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού. Το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο είναι αρμόδιο να γνωμοδοτεί για όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας με βαθμό Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Α' και Β' καθώς και για τις προαγωγές από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α' στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β'.

5. Στο Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο εισηγείται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την υποστήριξη των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Διεύθυνσης, αναπληρούμενος από άλλον ομοιόβαθμό του υπάλληλο του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού. Καθήκοντα γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας με βαθμό τουλάχιστον Γραμματέα Επικοινωνίας Α'.

6. Το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο συνεδριάζει με απαρτία, όταν είναι παρόντα τουλάχιστον τρία από τα μέλη του, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του. Για τη λήψη αποφάσεων ή τη διατύπωση γνωμοδοτήσεων απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων, σε περίπτωση δε ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Εάν υπάρχουν περισσότερες από δύο γνώμες, αυτοί που ακολουθούν την ασθενέστερη, οφείλουν να προσχωρήσουν σε μία από τις δύο επικρατέστερες. Η γνώμη της τυχόν μειοψηφίας καταχωρίζεται στο οικείο πρακτικό του Συμβουλίου.

7. Το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο συγκαλείται από τον Πρόεδρό του και επιλαμβάνεται των θεμάτων της αρμοδιότητάς του μετά από ερώτημα του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού. Η ημερήσια διάταξη, ο χρόνος και ο τόπος πραγματοποίησης των συνεδριάσεων και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα ορίζονται από τον Πρόεδρο.

8. Με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα λειτουργίας του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Άρθρο 18
Μεταθέσεις στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας


1. Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, των δημοσιογράφων, των υπαλλήλων του κλάδου ή ειδικότητας ΠΕ Διοικητικός ή Διοικητικός - Οικονομικός ή ΤΕ Διοικητικός - Λογιστικός ή ΔΕ Διοικητικός ή των ειδικών επιστημόνων από και προς τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας ενεργούνται με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού μετά από σύμφωνη γνώμη του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η εν λόγω απόφαση κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο δυο τουλάχιστον μήνες πριν από την ημέρα της μετακίνησής του.

2. Η μετάθεση των υπαλλήλων της προηγούμενης παραγράφου, οι οποίοι υπηρετούν σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, ενεργείται, εφόσον έχουν συμπληρώσει διετή τουλάχιστον υπηρεσία στο ίδιο Γραφείο. Η μετάθεση υπαλλήλου μπορεί να γίνει και πριν από την παρέλευση της διετίας είτε μετά από αίτησή του είτε για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, οι οποίες προσδιορίζονται, επί ποινή ακυρότητας, με ειδική και συγκεκριμένη αιτιολογία στο σώμα της απόφασης μετάθεσης, είτε εάν έχει ασκηθεί δίωξη για πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο επισύρει ποινή τουλάχιστον προστίμου μεγαλύτερου από τις αποδοχές δεκαπέντε ημερών. Ανώτατο όριο συνεχούς παραμονής στο ίδιο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ορίζεται η τετραετία. Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας στο ίδιο Γραφείο κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπαλλήλου δεν επιτρέπεται να υπερβεί την οκταετία.

3. Οι υπάλληλοι της παραγράφου 1, που υπηρετούν σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας ή είναι αποσπασμένοι σε ελληνικές διπλωματικές αρχές, μετατίθενται ή μετακινούνται υποχρεωτικά σε οργανική μονάδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Ελλάδα χωρίς άλλη διατύπωση και χωρίς γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, όταν συμπληρώσουν οκταετή συνεχή υπηρεσία στο εξωτερικό ή όταν λήξει ο χρόνος απόσπασής τους αντίστοιχα. Νέα μετάθεση ή απόσπαση σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας και ελληνική διπλωματική ή άλλη αρχή του εξωτερικού δεν επιτρέπεται πριν από την παρέλευση τριών ετών υπηρεσίας στην Ελλάδα.

4. Από τα ανώτατα χρονικά όρια υπηρεσίας των παραγράφων 2 και 3 μπορεί να εξαιρούνται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά από ειδικά αιτιολογημένη σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου έως τρεις υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι γνωρίζουν αποδεδειγμένα με αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών μια από τις γλώσσες τουρκική, αραβική, κινεζική και ιαπωνική και υπηρετούν σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας χώρας, στην οποία ομιλείται η αντίστοιχη γλώσσα.

5. Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας στο εξωτερικό δεν μπορεί να υπερβεί τα είκοσι χρόνια κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους και των λοιπών υπαλλήλων δεν μπορεί να υπερβεί τα δώδεκα χρόνια. Μετά τη συμπλήρωση των ορίων αυτών δεν επιτρέπεται νέα μετάθεση ή απόσπαση σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ή σε ελληνική διπλωματική αρχή του εξωτερικού.

6. Υπάλληλοι, οι οποίοι συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο υπηρεσίας για αυτοδίκαιη απόλυση λόγω συνταξιοδότησης σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δυο ετών δεν επιτρέπεται να μετατίθενται ή να αποσπώνται για υπηρεσία στο εξωτερικό.

7. Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων της παραγράφου 1 από και προς τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Ιούνιο έως και Αύγουστο. Ειδικά για το νότιο ημισφαίριο πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Νοέμβριο έως και Ιανουάριο. Για εξαιρετικούς λόγους και μετά από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, μπορεί να γίνει μετάθεση υπαλλήλων εκτός των ανωτέρω ορίων.

8. Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των μεταθέσεων των υπαλλήλων από και προς το εξωτερικό η αρμόδια για την υποστήριξη της λειτουργίας των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δημοσιοποιεί εγγράφως μέχρι 15 Νοεμβρίου εκάστου έτους τις θέσεις των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας, που προβλέπεται να κενωθούν και να καλυφθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Οι αιτήσεις υπαλλήλων για συμπλήρωση των προς κάλυψη θέσεων υποβάλλονται μέχρι 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Η παράλειψη τήρησης της υποχρέωσης της παρούσας παραγράφου συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος.

9. Το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο κατά τη διαμόρφωση της γνώμης για τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις στο εξωτερικό λαμβάνει υπόψη του τα εξής κριτήρια,
τα οποία αναλύονται και μοριοδοτούνται σύμφωνα με το παράρτημα II, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του παρόντος νόμου:
α) την αίτηση του υπαλλήλου,
β) τις υπηρεσιακές ανάγκες,
γ) την ανάγκη εναλλαγής σε θέσεις, ώστε ο υπάλληλος να αποκτά γενικότερη εμπειρία,
δ) την ιδιαιτερότητα της προς πλήρωση θέσης,
ε) τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του υπαλλήλου.

10. Οι Γραμματείς Επικοινωνίας Β' αμέσως μετά το διορισμό τους υπηρετούν υποχρεωτικά τουλάχιστον για δυο έτη σε οργανική μονάδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Ελλάδα.

11. Οι διαδικασίες του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται ανάλογα και στις αποσπάσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 7.

Άρθρο 19
Διπλωματική Ιδιότητα, Διπλωματικά και Υπηρεσιακά Διαβατήρια


1. Οι υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, όταν υπηρετούν στο εξωτερικό έχουν τη διπλωματική ιδιότητα και όλα τα προνόμια και ευεργετήματα, που παρέχονται στα μέλη του διπλωματικού προσωπικού, όπως αυτά καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο και τους ελληνικούς νόμους, και ανακοινώνονται στη διπλωματική επετηρίδα της χώρας, όπου υπηρετούν, με το διπλωματικό βαθμό προς τον οποίο εξομοιούνται, προστιθέμενης της λέξης «Επικοινωνίας».

2. Οι σύζυγοι και τα ανήλικα τέκνα των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, που υπηρετούν στο εξωτερικό, εφοδιάζονται με διπλωματικά διαβατήρια.

3. Οι δημοσιογράφοι, οι υπάλληλοι του κλάδου ή ειδικότητας ΠΕ Διοικητικός ή Διοικητικός - Οικονομικός ή ΤΕ Διοικητικός - Λογιστικός ή ΔΕ Διοικητικός και οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι υπηρετούν στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, καθώς και οι σύζυγοι και τα ανήλικα τέκνα τους εφοδιάζονται με ειδικά υπηρεσιακά διαβατήρια.

Άρθρο 20
Αποδοχές Εξωτερικού


1. Οι δημοσιογράφοι, οι υπάλληλοι των κλάδων ή ειδικότητας ΠΕ Διοικητικός, ΠΕ Διοικητικός - Οικονομικός, ΤΕ Διοικητικός - Λογιστικός και οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι υπηρετούν στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, εξομοιούνται βαθμολογικά για την υπηρεσία τους στο εξωτερικό με τους υπαλλήλους του κλάδου ΠΕ και ΤΕ Διοικητικού του Υπουργείου Εξωτερικών.

2. Οι υπάλληλοι του κλάδου ΔΕ Διοικητικός, οι οποίοι υπηρετούν στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, εξομοιούνται βαθμολογικά για την υπηρεσία τους στο εξωτερικό με τους υπαλλήλους του κλάδου Διοικητικών Γραμματέων του Υπουργείου Εξωτερικών.

3. Το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το οποίο υπηρετεί σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, που εδρεύουν εκτός της ευρωπαϊκής ζώνης οικονομικής και νομισματικής ένωσης, μπορεί με επιλογή του να λαμβάνει τις αποδοχές εσωτερικού, τις οποίες δικαιούται, είτε σε ευρώ είτε στο νόμισμα της χώρας διαπίστευσης.

4. Οι υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι δημοσιογράφοι, οι υπάλληλοι των κλάδων ή ειδικότητας ΠΕ Διοικητικός, ΠΕ Διοικητικός - Οικονομικός, ΤΕ Διοικητικός - Λογιστικός και οι ειδικοί επιστήμονες κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στο εξωτερικό, είτε με μετάθεση είτε με απόσπαση, λαμβάνουν επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή και προσαυξήσεις για την κάλυψη των δαπανών στέγασης και των οικογενειακών βαρών, που αναλογούν στη θέση, στην κατηγορία και στο βαθμό τους σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες αποφάσεις για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών και με τις αντιστοιχίσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 13 και των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου.

5. Σε περίπτωση συνυπηρέτησης συζύγων στο ίδιο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ή σε άλλη Υπηρεσία της ίδιας διπλωματικής αρχής της έδρας του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας καταβάλλεται προσαύξηση για τη στέγαση και τα οικογενειακά βάρη μόνο σε εκείνον από τους συζύγους, που δικαιούται το μεγαλύτερο επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή.

6. Σε περίπτωση αναπλήρωσης του προϊσταμένου Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός καταβάλλεται στον αναπληρωτή το επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή καθώς και οι προσαυξήσεις στέγασης του προϊσταμένου.

7. Το δικαίωμα για την καταβολή του επιδόματος υπηρεσίας στην αλλοδαπή αρχίζει από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων, η οποία αποδεικνύεται με έγγραφη γνωστοποίηση του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας προς την Κεντρική Υπηρεσία και παύει μετά από δέκα ημέρες από την παράδοση υπηρεσίας από τον υπάλληλο σε περίπτωση μετάθεσης ή λήξης της απόσπασης ή αποχώρησης από την Υπηρεσία λόγω ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση θανάτου του υπαλλήλου το δικαίωμα παύει τη δέκατη ημέρα από την ημερομηνία του θανάτου και σε περίπτωση παραίτησης από την ημέρα της παραίτησης.

Άρθρο 21
Δαπάνες Μετάθεσης και Απόσπασης


Το προσωπικό κάθε κατηγορίας της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όταν μετακινείται με μετάθεση ή απόσπαση από και προς το εξωτερικό ή από Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ή ελληνική διπλωματική αρχή προς άλλο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ή άλλη ελληνική διπλωματική αρχή, δικαιούται τις δαπάνες μετάθεσης ή απόσπασης, οι οποίες προβλέπονται από την εκάστοτε ισχύουσα σχετική νομοθεσία για τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου.

Άρθρο 22
Ειδικές Δαπάνες


1. Οι υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από κάθε διετή τουλάχιστον υπηρεσία σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ή ελληνική διπλωματική αρχή του εξωτερικού δικαιούνται για κάθε ανήλικο τέκνο τους και για μια τριετία κατ' ανώτατο όριο το 75% των διδάκτρων φοίτησης σε ξενόγλωσσα ή ελληνικά σχολεία, που παρέχουν ξενόγλωσσο σύστημα σπουδών προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και λειτουργούν νομίμως στην Ελλάδα. Δεν δικαιούνται την καταβολή του ως άνω ποσοστού διδάκτρων φοίτησης των τέκνων τους υπάλληλοι, οι οποίοι επιστρέφουν στην Ελλάδα λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, για το οποίο έχει κινηθεί πειθαρχική διαδικασία.

2. Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της υπ' αριθ. ΣΤ1/Φ.083-12/ΑΣ 9932/29.11-5.12.1996 απόφασης των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών (Β' 1096), όπως κάθε φορά ισχύει, και υπό την προϋπόθεση ότι τα τέκνα των υπαλλήλων έχουν φοιτήσει τα δυο αμέσως προηγούμενα χρόνια από την εκάστοτε μετάθεση ή απόσπαση των γονέων τους στην Ελλάδα σε ξενόγλωσσο σχολείο του εξωτερικού προσχολικής, πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

3. Σε περίπτωση συζύγων, που υπηρετούν αμφότεροι στην Ελλάδα και εμπίπτουν στη διάταξη της προηγούμενης παραγράφου, το ποσοστό διδάκτρων των τέκνων καταβάλλεται μόνο στον ένα από αυτούς. Εάν ένας από αυτούς μετατεθεί ή αποσπασθεί στο εξωτερικό παύει το δικαίωμα καταβολής και για τους δύο. Εάν ένας από τους συζύγους υπηρετεί σε άλλη Υπηρεσία, για την οποία ισχύουν ανάλογες διατάξεις με αυτή της παραγράφου 1, τα δίδακτρα καταβάλλονται από το Δημόσιο μόνο στον ένα από τους δυο συζύγους, οι οποίοι οφείλουν να προβούν σε σχετική δήλωση επιλογής του υπόχρεου προς καταβολή φορέα.

ΤΜΗΜΑ Γ'
Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'
Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας

Άρθρο 23
Σύσταση, Νομική Μορφή, Επωνυμία, Έδρα


1. Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας A.E.» (εφεξής Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.), το οποίο ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά την έννοια των διατάξεων του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005 (Α' 314), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 1 του ν. 3899/2010 (Α' 212), λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος με τη νομική μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας, διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον αρμόδιο για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργό.

2. Η επωνυμία της Ανώνυμης Εταιρείας στην αγγλική γλώσσα είναι «National Centre of Audiovisual Media and Communication S.A.» (N.C.A.M.C.).

3. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Αθήνα.

Άρθρο 24
Σκοπός, Αρμοδιότητες


1. Σκοπός του ΕΚΟΜΕ είναι η υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων, που αφορούν στην υποστήριξη των δημοσίων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών και επιχειρήσεων στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας καθώς και στην εξειδικευμένη υποβοήθηση των σχετικών επικοινωνιακών πολιτικών του Δημοσίου.

2. Η εταιρεία είναι ιδίως αρμόδια για:
α) την παρακολούθηση, μελέτη και έρευνα των εξελίξεων στο χώρο των οπτικοακουστικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας σε θεσμικό, κοινωνικό, πολιτικό και τεχνικό επίπεδο.
β) το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την υποστήριξη των τομέων των οπτικοακουστικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας και των στελεχών τους.
γ) την οργάνωση, ψηφιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση εθνικού αρχείου οπτικοακουστικών μέσων και μέσων ψηφιακής προβολής, ψηφιακής επικοινωνίας και πληροφόρησης.
δ) την οργάνωση και λειτουργία βιβλιοθήκης και τράπεζας δεδομένων.
ε) την έκδοση εγχειριδίων, βιβλίων, μελετών και ενημερωτικών δελτίων καθώς και τη διάδοση κοινωνικών μηνυμάτων, που αφορούν στα οπτικοακουστικά μέσα και στην ψηφιακή τεχνολογία.
στ) την οργάνωση συνεδρίων, συμποσίων, εκθέσεων, διαλέξεων και άλλων σχετικών εκδηλώσεων.
ζ) την παραγωγή και διαχείριση οπτικοακουστικού υλικού και μέσων ψηφιακής
επικοινωνίας και πληροφόρησης.
η) την υποβοήθηση του Δημοσίου στην εφαρμογή των επικοινωνιακών πολιτικών στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας καθώς και στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών φορέων για την προώθηση των πολιτικών αυτών.
θ) την υλοποίηση ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας.
ι) τον εθνικό συντονισμό των δράσεων των φορέων, που συλλέγουν, κατέχουν και εκμεταλλεύονται οπτικοακουστικό υλικό στην Ελλάδα και τη δημιουργία ενιαίου καταλόγου του συνόλου του οπτικοακουστικού υλικού, το οποίο κατέχει το Δημόσιο και οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την έννοια των διατάξεων του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005 (Α' 314).

3. Το ΕΚΟΜΕ για την επίτευξη του σκοπού του και την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του μπορεί να αναλαμβάνει προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς ή φορείς ή νομικά πρόσωπα ή ίδιους πόρους, ή να συμμετέχει σε αυτά. Μπορεί επίσης να συμμετέχει σε εταιρείες ή κοινοπραξίες ή άλλα νομικά πρόσωπα με παρεμφερείς σκοπούς καθώς και να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις για την υλοποίηση δράσεων σχετικών με τους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'
Διοίκηση - Διάρθρωση του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε

Άρθρο 25
Όργανα Διοίκησης


Τα όργανα διοίκησης του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. είναι:
α) Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.)
β) Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος.

Άρθρο 26
Διοικητικό Συμβούλιο


1. Το Δ.Σ. του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. είναι επταμελές και αποτελείται από:
α) Τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο
β) Δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα του μονίμου δημοσίου υπαλλήλου και υποδεικνύονται από τον αρμόδιο Υπουργό
γ) Δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα του μονίμου δημοσίου υπαλλήλου και υποδεικνύονται από τον αρμόδιο Υπουργό.
δ) Δύο εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα του μονίμου δημοσίου υπαλλήλου και ορίζονται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού.

2. Σε περίπτωση που τα Υπουργεία των περ. β' και γ' της προηγούμενης παραγράφου δεν προτείνουν εκπροσώπους τους μέσα σε δέκα ημέρες από την παραλαβή από αυτά του σχετικού αιτήματος, ο αρμόδιος για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργός ορίζει αντίστοιχα τα μέλη του Δ.Σ. και τους αναπληρωτές τους κατά την κρίση του. Τα μέλη του Δ.Σ. πρέπει να διαθέτουν επιστημονική γνώση και επαγγελματική εμπειρία σχετική με το σκοπό του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.

3. Το Δ.Σ. και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος διορίζονται με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

4. Η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης μία φορά και για ίσο χρονικό διάστημα.

5. Τα μέλη του Δ.Σ., των οποίων λήγει η θητεία, εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την αντικατάστασή τους. Στην περίπτωση αυτή η αντικατάστασή τους πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν και όχι πέραν των τριών μηνών από τη λήξη της θητείας του Δ.Σ.

6. Σε περίπτωση αποχώρησης μέλους του Δ.Σ. για οποιονδήποτε λόγο και ιδίως λόγω παραίτησης, απώλειας της ιδιότητας, με την οποία διορίζεται, αυτό αντικαθίσταται για το υπόλοιπο της θητείας του Δ.Σ. με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Για τους εκπροσώπους των Υπουργείων τηρούνται οι διαδικασίες των παραγράφων 1 και 2.

7. Εισηγητής για όλα τα θέματα, που συζητούνται στο Δ.Σ., είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

8. Χρέη Γραμματέα του Δ.Σ. εκτελεί υπάλληλος του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε., κατηγορίας Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ο οποίος ορίζεται, όπως και ο αναπληρωτής του, με απόφαση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου.

9. Το Δ.Σ. συγκαλείται με έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου τακτικά μία φορά το μήνα και εκτάκτως, όταν κρίνεται απαραίτητο από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο ή όταν ζητηθεί εγγράφως από τουλάχιστον τρία μέλη του.

10. Το Δ.Σ. έχει απαρτία, όταν είναι παρόντες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και τουλάχιστον τρία ακόμη μέλη του.

11. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου.

12. Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. μπορεί να συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου άλλα πρόσωπα, αρμόδια για το χειρισμό υπό συζήτηση θεμάτων μετά από πρόσκληση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου. Τα πρόσωπα αυτά υποχρεούνται να αποχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του θέματος, για το οποίο έχουν προσκληθεί, και οπωσδήποτε πριν από την έναρξη της διαδικασίας για τη λήψη απόφασης.

13. Τα πρακτικά του Δ.Σ. υπογράφονται από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο και το Γραμματέα, αφού προηγουμένως επικυρωθούν από το Δ.Σ.

14. Το Δ.Σ. είναι αρμόδιο για κάθε θέμα, το οποίο αφορά στη λειτουργία του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε., εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε άλλη διάταξη του νόμου αυτού.

15. Με απόφαση του Δ.Σ., που εγκρίνεται από τον αρμόδιο για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργό, καθορίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια για τη λειτουργία του.

16. Το Δ.Σ. μπορεί με απόφασή του να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, στους Διευθυντές και Τμηματάρχες του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος δεν έχει δικαίωμα ψήφου, όταν πρόκειται για τη λήψη απόφασης για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Δ.Σ. σε αυτόν.

Άρθρο 27
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος


1. Η θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου είναι πλήρους απασχόλησης και πληρούται μετά από δημόσια προκήρυξη του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού, σύμφωνα με τις κείμενες για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα διατάξεις.

2. Η θητεία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης μια φορά και για ίσο χρονικό διάστημα.

3. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να έχει την ιδιότητα του μονίμου δημοσίου υπαλλήλου, να είναι επιστήμονας εγνωσμένου κύρους, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ελληνικού Πανεπιστημίου ή ισότιμου της αλλοδαπής, να γνωρίζει σε άριστο βαθμό την αγγλική ή τη γαλλική ή τη γερμανική γλώσσα και να διαθέτει αποδεδειγμένη διοικητική εμπειρία τουλάχιστον πέντε ετών καθώς και εμπειρία σε θέματα συναφή με την αποστολή και το σκοπό του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.

4. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) χαράσσει την πολιτική του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. στο πλαίσιο της εθνικής επικοινωνιακής
πολιτικής και των αποφάσεων του Δ.Σ.
β) εκπροσωπεί νομίμως το Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. στις σχέσεις του με τις δημόσιες αρχές καθώς και στις σχέσεις του με τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και οργανισμούς της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
γ) υπογράφει πρωτόκολλα συνεργασίας με τρίτους και συμφωνίες, που αφορούν στην πολιτική και στους στρατηγικούς στόχους του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.
δ) καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του Δ.Σ.
ε) συγκαλεί και διευθύνει τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
στ) υποβάλλει στο Δ.Σ. τις προτάσεις και τις εισηγήσεις, που απαιτούνται για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.
ζ) υπογράφει μαζί με το γραμματέα τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. καθώς και
τα αντίγραφα και τα αποσπάσματα αυτών.
η) έχει την ευθύνη για την υλοποίηση των αποφάσεων του Δ.Σ. και του συνολικού έργου του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.
θ) προΐσταται των υπηρεσιών και του προσωπικού του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. και διευθύνει το έργο τους, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, τους κανονισμούς λειτουργίας και τις αποφάσεις του Δ.Σ.
ι) φροντίζει για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, του ισολογισμού, του απολογισμού καθώς και της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων.
ια) παρακολουθεί, συντονίζει, κατευθύνει και ελέγχει το προσωπικό.
ιβ) υπογράφει όλα τα έγγραφα του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.
ιγ) είναι διοικητικός και πειθαρχικός προϊστάμενος των υπηρεσιών και των υπαλλήλων του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.
ιδ) εντέλλεται και υπογράφει όλες τις διενεργούμενες δαπάνες και κινεί όλους τους τηρούμενους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.
ιε) αποφασίζει για έκτακτα και κατεπείγουσας φύσης θέματα και υποβάλλει, εκτός ημερήσιας διάταξης, τις αποφάσεις αυτές για έγκριση στο Δ.Σ. στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή του.
ιστ) ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα, που ανατίθεται σε αυτόν ρητά από τον παρόντα νόμο, τους Κανονισμούς Λειτουργίας και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

5. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος μπορεί με απόφασή του να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στους Διευθυντές και Τμηματάρχες του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.

6. Τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, όταν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει στα καθήκοντά του μέλος του Δ.Σ., το οποίο ορίζεται με απόφαση του εποπτεύοντος τη λειτουργία του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. Υπουργού.

7. Στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο καταβάλλονται κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων και για το χρόνο της θητείας του οι αποδοχές μονίμου υπαλλήλου του Δημοσίου με βαθμό Α', προσαυξημένες με το επίδομα ευθύνης Γενικού Διευθυντή κατά τις διατάξεις του ν. 4024/2011 (Α' 226), όπως κάθε φορά ισχύουν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'
Προσωπικό του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.

Άρθρο 28
Κατηγορίες Προσωπικού


1. Το Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. στελεχώνεται από τις παρακάτω κατηγορίες προσωπικού:
α) Υπάλληλοι Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, των οποίων οι οργανικές θέσεις ορίζονται σε δεκαπέντε και από αυτές δέκα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και πέντε Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. β) Υπάλληλοι Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης, των οποίων οι οργανικές θέσεις ορίζονται σε πέντε και από αυτές τρεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δυο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. γ) Ένας Νομικός Σύμβουλος.

2. Οι υπό στοιχεία α' και β' οργανικές θέσεις της προηγούμενης παραγράφου καλύπτονται με μετατάξεις υπαλλήλων, οι οποίοι υπηρετούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο ή σε νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την έννοια των διατάξεων του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005 (Α' 314), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 1 του ν. 3899/2010 (Α' 212). Οι μετατάξεις ενεργούνται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών, του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού μετά από δημόσια προκήρυξη των θέσεων με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού.

3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, του εποπτεύοντος τη λειτουργία του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. Υπουργού και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού μπορεί να αποσπώνται σε αυτό μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι του Δημοσίου, της Βουλής των Ελλήνων, της ΕΡΤ Α.Ε. και νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την έννοια των διατάξεων του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005 (Α' 314), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 1 του ν. 3899/2010 (Α' 212). Η απόσπαση των υπαλλήλων γίνεται με την διαδικασία, η οποία ορίζεται από τις σχετικές γενικές διατάξεις για κάθε συγκεκριμένη κατηγορία από αυτούς.

4. Οι οργανικές θέσεις των στοιχείων α' και β' της παραγράφου 1 μπορεί να αυξάνονται ή να μειώνονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού. Σε περίπτωση αύξησης των θέσεων αυτές καλύπτονται με τη διαδικασία της παραγράφου 2.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'
Οικονομικοί Πόροι και Λειτουργία του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.

Άρθρο 29
Οικονομική Διαχείριση και Λειτουργία


1. Το κεφάλαιο του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. ορίζεται σε είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ με δυνατότητα αύξησης μετά από απόφαση του Δ.Σ. και σχετική έγκριση του Υπουργού Οικονομικών και του εποπτεύοντος Υπουργού και κατανέμεται σε μια μετοχή, η οποία ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

2. Οι οικονομικοί πόροι του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. προέρχονται από:
α) την ετήσια επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. β) τις επιχορηγήσεις από άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς ή από χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών. γ) τις δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές, κληροδοσίες και κάθε άλλου είδους παροχές από τρίτους. Η αποδοχή κληρονομιάς από το Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. γίνεται πάντα με το ευεργέτημα της απογραφής. δ) τα έσοδα από την παροχή έναντι ανταλλάγματος εξειδικευμένων υπηρεσιών στο Δημόσιο, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου και ιδιώτες. ε) τα έσοδα από την πώληση εκδόσεων. στ) τα έσοδα από την εκμετάλλευση της περιουσίας του. ζ) τα έσοδα από οποιαδήποτε άλλη πηγή σε εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου.

3. Η οικονομική διαχείριση και η σύναψη των συμβάσεων προμηθειών υλικού, υπηρεσιών και έργων γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παράγωγου δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οικείες διατάξεις για την προσαρμογή του εθνικού δικαίου, τον παρόντα νόμο και τον Κανονισμό Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.

4. Ειδικά για την προκήρυξη διαγωνισμών, την αξιολόγηση προσφορών, την κατακύρωση, τη σύναψη συμβάσεων και τα νόμιμα δικαιώματα των συμμετεχόντων στις διαδικασίες αυτές ισχύουν οι κείμενες διατάξεις του Κανονισμού Προμηθειών του Δημοσίου (π.δ. 118/2007, Α' 150 και ν. 4281/2014, Α' 160).

5. Οι αποδοχές του προσωπικού του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. καθορίζονται από τις διατάξεις του ν. 4024/2011 (Α' 226), οι οποίες διέπουν τον καθορισμό των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

6. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού μπορεί να διατάσσεται οποτεδήποτε η διενέργεια διαχειριστικού ή άλλου οικονομικού ελέγχου και να καθορίζονται τα όργανα, η διαδικασία και ο τρόπος άσκησης αυτού.

Άρθρο 30
Κανονισμοί Λειτουργίας και Οικονομικής Διαχείρισης


1. Μέσα σε εννέα μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Δ.Σ. καταρτίζει και υποβάλλει στον εποπτεύοντα Υπουργό τον Κανονισμό Οργάνωσης, Λειτουργίας και Κατάστασης Προσωπικού και τον Κανονισμό Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών, οι οποίοι εγκρίνονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και του εποπτεύοντος Υπουργού.

2. Με τον Κανονισμό Οργάνωσης, Λειτουργίας και Κατάστασης Προσωπικού ρυθμίζονται η διάρθρωση του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. σε Διευθύνσεις και Τμήματα και οι αρμοδιότητες αυτών και καθορίζονται οι κλάδοι των υπαλλήλων ανά κατηγορία, ο αριθμός των οργανικών θέσεων κατά κλάδο, η κατανομή των θέσεων στις οργανικές μονάδες, το σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και επιλογής προϊσταμένων, το σύστημα πειθαρχικού ελέγχου των υπαλλήλων καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια, που αφορά σε θέματα κατάστασης προσωπικού.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3429/2005 (Α' 314).

3. Με τον Κανονισμό Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών ρυθμίζονται τα θέματα διαχείρισης υλικού, περιουσιακών στοιχείων, καταβολής μισθοδοσίας, κατάρτισης προϋπολογισμού, ισολογισμών και απολογισμού, προμηθειών υλικού, υπηρεσιών και έργων με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του άρθρου 29.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε'
Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Άρθρο 31
Σύσταση Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης


Συνιστάται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (εφ' εξής Μητρώο), στο οποίο καταχωρίζονται σε ειδικές μερίδες τα στοιχεία των Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, όπως αυτά καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου. Οι Επιχειρήσεις δύνανται να εγγραφούν στο Μητρώο κατόπιν αιτήσεώς τους.

Άρθρο 32
Δήλωση στοιχείων των Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης


1. Οι Επιχειρήσεις Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης εγγράφονται στο Μητρώο μετά από σχετική έγγραφη αίτηση του νομίμου εκπροσώπου τους προς την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η αίτηση συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση, με την οποία γνωστοποιούνται προς καταχώριση τα εξής στοιχεία:
α) i) εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ή ατομική επιχείρηση, το όνομα και επώνυμο του ιδιοκτήτη του Ηλεκτρονικού Μέσου Ενημέρωσης, η διεύθυνσή του, ο αριθμός φορολογικού μητρώου του και η αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία. ii) εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, η επωνυμία του και ο διακριτικός τίτλος της επιχείρησης, η έδρα αυτής, η νομική μορφή της, ο αριθμός φορολογικού μητρώου, η αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία και το όνομα του νομίμου εκπροσώπου της.
β) αναλυτική κατάσταση μετόχων στην περίπτωση των ανωνύμων εταιρειών σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 24 του ν. 1746/1988 (Α' 2), όπως εκάστοτε ισχύει. Εφόσον από την κατάσταση προκύπτει ότι μέτοχοι της εταιρείας είναι άλλες ανώνυμες εταιρείες, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλουν επιπλέον ειδική αναλυτική κατάσταση, από την οποία να προκύπτει η ταυτότητα μέχρι φυσικού προσώπου των μετόχων των ανωνύμων εταιρειών που συμμετέχουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο, με την επιφύλαξη των όσων ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 24 του ν. 1746/1988 (Α' 2), όπως εκάστοτε ισχύει, για τις αλλοδαπές ανώνυμες εταιρείες. Η υποχρέωση υποβολής της ειδικής αυτής κατάστασης ισχύει και για κάθε περαιτέρω μεταβίβαση μετοχών και συνοδεύεται από δήλωση, στην οποία αναγράφονται ονομαστικώς οι νέοι μέτοχοι.
γ) το όνομα, το επώνυμο και η διεύθυνση του εκδότη και του διευθυντή της Επιχείρησης Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης,
δ) ο αριθμός των εργαζομένων δημοσιογράφων και η μορφή της εργασιακής σχέσης τους με την επιχείρηση.

2. Οι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Επιχειρήσεις υποχρεούνται να γνωστοποιούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας οποιαδήποτε μεταβολή των ως άνω στοιχείων εντός δυο μηνών από τη συντέλεσή της.

Άρθρο 33
Προνόμια των Εγγεγραμμένων στο Μητρώο Επιχειρήσεων


Οι εγγεγραμμένες στο Μητρώο επιχειρήσεις Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης:
α) έχουν πρόσβαση στα ιστορικά αρχεία οπτικοακουστικών μέσων, τα οποία τηρούνται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στα εποπτευόμενα από αυτή νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα υπό την επιφύλαξη του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, όπως εκάστοτε ισχύει. Δύνανται δε να κάνουν χρήση του φυλασσόμενου σε αυτά υλικού (αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό), εφόσον χορηγηθεί σχετική άδεια από τον αρμόδιο για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργό.
β) περιλαμβάνονται μεταξύ των επιχειρήσεων, στις οποίες κατά τα οριζόμενα στο π.δ. 261/1997 (Α' 186), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, μπορεί να ανατεθεί η καταχώριση διαφημιστικών ή άλλων συναφών μηνυμάτων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται το συνολικό ποσοστό συμμετοχής των Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης στην κατανομή της προϋπολογιζόμενης διαφημιστικής δαπάνης κάθε δημόσιου φορέα καθώς και η διαδικασία επιλογής συγκεκριμένων ηλεκτρονικών μέσων και ανάθεσης σε αυτά της μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων.
γ) προτιμώνται ως συνεργάτες και εταίροι στα ερευνητικά, εκπαιδευτικά και λοιπά προγράμματα του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.
δ) μπορούν να ζητούν τη διαπίστευση δημοσιογράφων τους στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (Briefing) από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

ΤΜΗΜΑ Δ'
Λοιπές, Μεταβατικές και Καταργούμενες Διατάξεις

Άρθρο 34
Λοιπές Διατάξεις


1. Η διαπίστευση των ανταποκριτών ξένου Τύπου στην Ελλάδα γίνεται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού, η οποία εκδίδεται κατά την απόλυτη διακριτική ευχέρεια αυτού. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του Υπουργού Εξωτερικών, του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι υποχρεώσεις και τα προνόμια των ανταποκριτών ξένου Τύπου και ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας διαπίστευσής τους στην Ελλάδα. Οι ανταποκριτές ξένου Τύπου, οι οποίοι επιθυμούν τη διαπίστευσή τους, υπόκεινται σε έλεγχο ασφαλείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

2. Υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μπορεί να αποσπώνται για τρία έτη και με δυνατότητα ανανέωσης για μια ακόμη τριετία με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων στους εποπτευόμενους από αυτήν φορείς του δημόσιου τομέα κατά την έννοια των διατάξεων του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005 (Α' 314), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 1 του ν. 3899/2010 (Α' 212). Ομοίως, υπάλληλοι των ανωτέρω εποπτευόμενων φορέων μπορεί να αποσπώνται για τρία έτη και με δυνατότητα ανανέωσης για μια ακόμη τριετία με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

3. Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δεν επιτρέπεται να απασχολούνται παράλληλα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου σε έντυπα, ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα.

4. Για τα θέματα, τα οποία δεν ρυθμίζονται με ειδικές διατάξεις του παρόντος νόμου ως προς το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005 (Α' 314), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 1 του ν. 3899/2010 (Α' 212).

Άρθρο 35
Μεταβατικές Διατάξεις


1. Η κατάταξη των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στους βαθμούς της παραγράφου 1 του άρθρου 13 γίνεται ως εξής:
α) Στις κενές θέσεις Συμβούλου Επικοινωνίας Α' κατατάσσονται κατά φθίνουσα σειρά, ανάλογα με τα μόρια που συγκεντρώνουν βάσει των κριτηρίων του παραρτήματος Ι, οι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον δώδεκα έτη προϋπηρεσίας στον κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας. Εάν στο στάδιο αυτό καλυφθούν οι εβδομήντα προβλεπόμενες από τον παρόντα νόμο θέσεις Συμβούλων Επικοινωνίας, όσοι περισσεύουν με το χαμηλότερο αριθμό μορίων κατατάσσονται στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α' σύμφωνα με τη διαδικασία της περίπτωσης γ'.
β) Εάν στο στάδιο α' δεν καλυφθούν οι προβλεπόμενες από τον παρόντα νόμο θέσεις Συμβούλων Επικοινωνίας, στις υπόλοιπες κενές θέσεις Συμβούλου Επικοινωνίας Β' κατατάσσονται κατά φθίνουσα σειρά, ανάλογα με τα μόρια που συγκεντρώνουν βάσει των κριτηρίων του παραρτήματος Ι, οι υπάλληλοι, οι οποίοι περίσσεψαν στο στάδιο α', και οι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον εννέα και όχι περισσότερα από δώδεκα έτη προϋπηρεσίας στον κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας. Εάν στο στάδιο αυτό καλυφθούν οι εβδομήντα προβλεπόμενες θέσεις Συμβούλων Επικοινωνίας, όσοι περισσεύουν με το χαμηλότερο αριθμό μορίων κατατάσσονται στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α' σύμφωνα με τη διαδικασία της περίπτωσης γ'.
γ) Στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α' κατατάσσονται κατά φθίνουσα σειρά, ανάλογα με τα μόρια που συγκεντρώνουν βάσει των κριτηρίων του παραρτήματος Ι, οι υπάλληλοι, οι οποίοι δεν κατετάγησαν σε θέση Συμβούλου Επικοινωνίας κατά τα στάδια α' και β', και οι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον τρία και όχι περισσότερα από εννέα έτη προϋπηρεσίας στον κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας.
δ) Στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Β' κατατάσσονται κατά φθίνουσα σειρά, ανάλογα με τα μόρια που συγκεντρώνουν βάσει των κριτηρίων του παραρτήματος Ι, οι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν μέχρι τρία έτη προϋπηρεσίας στον κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας.

2. Οι κατατάξεις της προηγούμενης παραγράφου γίνονται με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

3. Μετά την ολοκλήρωση των κατατάξεων κατά τη διαδικασία της παραγράφου 1 κρίνονται προς προαγωγή από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α' στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β', κατ' εξαίρεση του χρονικού περιορισμού της παραγράφου 1, περίπτωση δ' του άρθρου 15 και σε αριθμό θέσεων μέχρι δέκα, που θα προσδιορισθεί με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού, όσοι κατετάγησαν στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α', εφαρμοζόμενης κατά τα λοιπά της διαδικασίας των παραγράφων 4, 6 και 7 του άρθρου 15.

4. Η διαδικασία των κατατάξεων και της κατά την παράγραφο 3 προαγωγής ολοκληρώνεται το αργότερο έξι μήνες μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

5. Υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι κατέχουν θέσεις προϊσταμένου οποιασδήποτε οργανικής μονάδας κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και δεν θα καταταγούν με τη διαδικασία της παραγράφου 1 σε βαθμό, που θα τους επιτρέπει να κατέχουν θέση ευθύνης κατά τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 16, συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους με δικαίωμα λήψης των αποδοχών της θέσης τους μέχρι την αντικατάστασή τους, η οποία πρέπει να γίνει το αργότερο εντός έξι μηνών από την ολοκλήρωση των κατατάξεων. Η αντικατάσταση δεν συνεπάγεται μετάθεση ή μετακίνηση του υπαλλήλου, εκτός εάν το ζητήσει ο ίδιος ή η Υπηρεσία κρίνει ότι συντρέχουν υπηρεσιακοί λόγοι προς τούτο.

6. Υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπηρετούν στο εξωτερικό και έχουν συνολική προϋπηρεσία μεγαλύτερη από είκοσι έτη σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας ή σε ελληνική διπλωματική αρχή, μετατίθενται υποχρεωτικά στην Ελλάδα εντός τριών μηνών από την ισχύ του νόμου χωρίς να απαιτείται γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και χωρίς δυνατότητα νέας μετάθεσης στο εξωτερικό.

7. Υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπηρετούν στο εξωτερικό και έχουν συνολική προϋπηρεσία μεγαλύτερη από δώδεκα έτη σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας ή σε ελληνική διπλωματική αρχή, μετατίθενται υποχρεωτικά στην Ελλάδα εντός τριών μηνών από την ισχύ του νόμου χωρίς να απαιτείται γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και με δυνατότητα νέας μετάθεσης στο εξωτερικό κατά τους όρους του άρθρου 18. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται όσοι γνωρίζουν αποδεδειγμένα την τουρκική, αραβική και κινεζική γλώσσα και υπηρετούν σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας χώρας, στην οποία ομιλείται η αντίστοιχη γλώσσα.

8. Δημοσιογράφοι, υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ1 Διοικητικός - Οικονομικός και ειδικοί επιστήμονες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπηρετούν στο εξωτερικό και έχουν συνολική προϋπηρεσία μεγαλύτερη από δώδεκα έτη σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας ή σε ελληνική διπλωματική αρχή, μετατίθενται υποχρεωτικά στην Ελλάδα εντός τριών μηνών από την ισχύ του νόμου χωρίς να απαιτείται γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και χωρίς δυνατότητα νέας μετάθεσης στο εξωτερικό.

9. Μέχρι την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης του άρθρου 15 παράγραφος 11 εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις για την αξιολόγηση των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας. Στις υφιστάμενες εκθέσεις αξιολόγησης ειδικών κριτηρίων των υπαλλήλων και εφ' εξής γίνεται αναγωγή των βαθμών της εκατονταβάθμιας κλίμακας σε βαθμούς δεκαβάθμιας κλίμακας με τη διαίρεση του εκατονταβάθμιου βαθμού με τον παρονομαστή δέκα.

10. Η διάταξη της ενότητας 2.6 του Παραρτήματος V-2-ΕΛΛ του ν. 4046/2012 (Α' 28) περί αναστολής διενέργειας προαγωγών δεν εφαρμόζεται στις κατά τα άρθρα 13 παρ. 1 και 15 βαθμολογικές προαγωγές των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας.

11. Δημοσιογράφοι, οι οποίοι απασχολούνται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. με οποιαδήποτε σχέση εργασίας κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου και παράλληλα απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου σε έντυπα, ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποχρεούνται εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να επιλέξουν τον φορέα απασχόλησής τους. Μετά την πάροδο των τριών μηνών και εντός μιας εβδομάδος όλοι οι απασχολούμενοι στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. δημοσιογράφοι υποχρεούνται να υποβάλουν στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών υπεύθυνη δήλωση ότι δεν απασχολούνται σε έντυπο ή ηλεκτρονικό ή διαδικτυακό μέσο μαζικής ενημέρωσης άλλως καταγγέλλεται αμέσως η σύμβασή τους χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης.

12. Μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών μετάταξης τουλάχιστον του ενός τρίτου του προβλεπόμενου από τον παρόντα νόμο προσωπικού μπορεί να αποσπασθούν στο Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι του Δημοσίου, της Βουλής των Ελλήνων, της ΕΡΤ Α.Ε. και νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την έννοια των διατάξεων του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005 (Α' 314), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 1 του ν. 3899/2010 (Α' 212), προς κάλυψη των αναγκών λειτουργίας αυτού. Η απόσπαση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, του εποπτεύοντος τη λειτουργία του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. Υπουργού και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων και δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από εννέα μήνες.

Άρθρο 36
Καταργούμενες Διατάξεις


1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται οι διατάξεις: α) των άρθρων 1 έως 19 του ν. 3166/2003 (Α' 178), β) του άρθρου 11, παράγραφοι 1 έως 14 και του άρθρου 12, παράγραφος 3 του ν. 3444/2006 (Α' 46), γ) του άρθρου 14, παράγραφος 3 του ν. 2328/1995 (Α' 159), δ) του άρθρου 53 του ν. 3801/2009 (Α' 163) και ε) του άρθρου 26, παράγραφος 12, εδάφιο δ' του ν. 4325/2015 (Α' 47).

2. Κάθε αντίθετη διάταξη προς τις διατάξεις του παρόντος νόμου καταργείται.

Άρθρο 37
Ισχύς του Νόμου


Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Α/Α

ΚΡΙΤΗΡΙΟ

ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ

ΜΟΡΙΑ

1

Βαθμός βασικού πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ

Άριστα (8,5 - 10)

3

Πολύ καλά (6,5 - 8,5)

2

Καλά (5 - 6,5)

1

2

Περαιτέρω πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ

Συναφές με το αντικείμενο της Υπηρεσίας (1)

2

(για κάθε πτυχίο)

Μη συναφές με το αντικείμενο της Υπηρεσίας

1

(για κάθε πτυχίο)

3

Μεταπτυχιακό δίπλωμα (2)

Συναφές με το αντικείμενο της Υπηρεσίας (1)

7

(για κάθε δίπλωμα)

Μη συναφές με το αντικείμενο της Υπηρεσίας

5

(για κάθε δίπλωμα)

4

Διδακτορικό δίπλωμα (2)

Συναφές με το αντικείμενο της Υπηρεσίας (1)

10

(για κάθε δίπλωμα)

Μη συναφές με το αντικείμενο της Υπηρεσίας

5

(για κάθε δίπλωμα)

5

Θέση αποφοίτησης από το Τμήμα Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας στην ΕΣΔΔΑ ανά εκπαιδευτική σειρά

Υψηλότερο 1/3 βαθμών αποφοίτησης ανά εκπαιδευτική σειρά

15

Μεσαίο 1/3 βαθμών αποφοίτησης ανά εκπαιδευτική σειρά

10

Χαμηλότερο 1/3 βαθμών αποφοίτησης ανά εκπαιδευτική σειρά

5

6

Αποφοίτηση από παραγωγικές σχολές του Δημοσίου πλην της ΕΣΔΔΑ (ΣΕΘΑ, ΑΣΠΑΙΤΕ,

ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ, Σχολή Δημόσιας Υγείας κλπ.)

-

5

(για κάθε παραγωγική σχολή)

7

Δημοσιεύσεις συναφών με το αντικείμενο της Υπηρεσίας βιβλίων ή άρθρων σε εγνωσμένου κύρους επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους (μέχρι δέκα)

-

2

(για κάθε βιβλίο) 1

(για κάθε άρθρο)

8

Έτη προϋπηρεσίας σε θέση δημοσίου υπαλλήλου, έμμισθου ή άμισθου δημόσιου λειτουργού και συμβασιούχου ιδιωτικού δικαίου σε δημόσια Υπηρεσία.

-

3

(ανά έτος)

9

Προϋπηρεσία σε άλλες Υπηρεσίες του

0,5

(ανά τρίμηνο)

Δημοσίου μετά την αποφοίτηση από το τμήμα Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας της ΕΣΔΔΑ (μέχρι δύο έτη)

-

10

Προϋπηρεσία στις Διευθύνσεις Διοικητικών - Οικονομικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

-

2

(ανά τρίμηνο)

11

Προϋπηρεσία σε άλλες Διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας πλην των αρμόδιων για την Επικοινωνιακή Διπλωματία (μέχρι δυο έτη)

-

2

(ανά τρίμηνο)

12

Συνολική προϋπηρεσία στην Ελλάδα

-

5

(ανά έτος για τα

πρώτα πέντε έτη υπηρεσίας)

3

(ανά έτος για τα επόμενα πέντε έτη υπηρεσίας)

2

(ανά έτος για τα επόμενα πέντε έτη υπηρεσίας

13

Προϋπηρεσία σε θέσεις ευθύνης του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (μέχρι έξι έτη)

0,5

(ανά τρίμηνο)

14

Γνώση ξένων γλωσσών

Άριστα

20

(για κάθε γλώσσα)

Πολύ καλά

17,5

(για κάθε γλώσσα)

Καλά

15

(για κάθε γλώσσα)

15

Γνώση γλώσσας της χώρας διαπίστευσης (αντί των μορίων του κριτηρίου 14)

Άριστα

25

(για κάθε γλώσσα)

Πολύ καλά

22,5

(για κάθε γλώσσα)

Καλά

20

(για κάθε γλώσσα)

16

Επιμόρφωση στο Εθνικό Κέντρο

0,5

(για κάθε ημέρα)

Δημόσιας Διοίκησης και σε σεμινάρια της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (μέχρι τριάντα ημέρες)

-

17

Μέσος όρος βαθμών εκθέσεων αξιολόγησης όλων των ετών προϋπηρεσίας του υπαλλήλου

-

0 - 10 (τόσα μόρια, όσα και ο μέσος όρος των βαθμών)

18

Αίτηση προτίμησης του υπαλλήλου

1η επιλογή

15

2η επιλογή

13

3η επιλογή

11

4η επιλογή

9

5η επιλογή

7

19

Συνάφεια δραστηριοτήτων υπαλλήλου με ιδιαιτερότητα της προς πλήρωση θέσης

Πιστοποιημένη συμμετοχή σε προγράμματα και δράσεις της Υπηρεσίας, που σχετίζονται με την ιδιαιτερότητα της προς πλήρωση θέσης (μια φορά στη σταδιοδρομία του υπαλλήλου για την ίδια θέση).

25

Πιστοποιημένη από επίσημο φορέα ή με δημοσιεύσεις βιβλίων και επιστημονικών άρθρων έρευνα, που σχετίζεται με την ιδιαιτερότητα της προς πλήρωση θέσης (μια φορά στη σταδιοδρομία του υπαλλήλου για την ίδια θέση).

20

Βεβαιωμένη ενεργός συμμετοχή στο όργανο διοίκησης ή σε ομάδες εργασίας ευρέως γνωστής μη κυβερνητικής οργάνωσης ή άλλου κοινωνικού ή κρατικού φορέα, η δραστηριότητα των οποίων σχετίζεται με την ιδιαιτερότητα της προς πλήρωση θέσης (μια φορά στη σταδιοδρομία του υπαλλήλου για την ίδια θέση).

15



1. Ως συναφή με το αντικείμενο της υπηρεσίας πτυχία και διπλώματα θεωρούνται τα εκδιδόμενα από σχολές και τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ με αντικείμενο τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και νομικές επιστήμες καθώς και την επικοινωνία, την παιδαγωγική, την ψυχολογία, τον πολιτισμό και τη φιλολογία.

2. Επί συνύπαρξης ομοειδών μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων λαμβάνεται υπ' όψιν μόνο ο ανώτερος τίτλος σπουδών (π.χ. μεταπτυχιακό δίπλωμα στην πολιτική επιστήμη και διδακτορικό δίπλωμα στην πολιτική επιστήμη). Εάν συνυπάρχουν δυο μεταπτυχιακά διπλώματα ομοειδή με διδακτορικό τίτλο σπουδών, λαμβάνονται υπ' όψιν το ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα και το διδακτορικό.

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

Προσωπικές σημειώσεις για αυτή την απόφαση

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

Πρόσφατες αποφάσεις στην κατηγορία

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης