Προς το περιεχόμενο

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣγια τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης του οικονομικού έτους 2008


Προτεινόμενες αναρτήσεις

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης του οικονομικού έτους 2008

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, συνεχίζοντας την προσπάθεια για πλήρη και έγκυρη ενημέρωση στα μέλη του, εκδίδει και φέτος εγχειρίδιο με πρακτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί ένα πρακτικό και χρήσιμο οδηγό για την επίλυση προβλημάτων σχετικών με τις οικονομικές συναλλαγές και τη λογιστική απεικόνιση των εσόδων και των δαπανών των δικηγόρων. Περιέχει ακόμα σαφείς και αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των εντύπων Ε3,Ε1,Ε2 και Ε9 του οικονομικού έτους 2008,ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης. Ακόμα αναγράφονται συνοπτικά οι σχετιζόμενες με τους δικηγόρους αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων, σύμφωνα με το Νόμο 3522/2006 και τις τελευταίες εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Με τη δέσμευση για την έκδοση στο άμεσο μέλλον και άλλων εξίσου χρήσιμων εγχειριδίων και βιβλίων.

έναρξη δικηγορίας

Εγγραφή στο ΔΣΑ και ανανέωση ταυτότητας κάθε έτος.

Γνωστοποίηση στο ΔΣΑ του τραπεζικού λογαριασμού στην τράπεζα Πειραιώς.

Εγγραφή στο Ταμείο Νομικών και καταβολή εισφορών κάθε έτος.

Εγγραφή στο Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων Αθηνών και καταβολή εισφορών κάθε έτος.

Χορήγηση ΑΦΜ(αν δεν υπάρχει),έκδοση σφραγίδας και εγγραφή στην Εφορία(ΔΟΥ)της επαγγελματικής εγκατάστασης. Χρήσιμο είναι να προηγείται επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα της ΔΟΥ για την προσκόμιση των απαιτούμενων πιστοποιητικών.

θεώρηση βιβλίων και στοιχείων

Οι δικηγόροι κάνουν θεώρηση στην αρμόδια ΔΟΥ ,των Βιβλίων Εσόδων-Εξόδων (Β΄κατηγορίας μέχρι το όριο των ακαθ.εσόδων 1.500.000?), καθώς και των μπλοκ με τις Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών(ΑΠΥ). Η θεώρηση γίνεται πριν την χρησιμοποίηση των βιβλίων και των στοιχείων. Χρήσιμο είναι να προηγείται επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα της ΔΟΥ για την προσκόμιση των απαιτούμενων πιστοποιητικών.

έσοδα δικηγόρων-μεταφορά αμοιβών στην ΑΠΥ

Οι αμοιβές των δικηγόρων σημειώνονται ολογράφως και αριθμητικώς στο θεωρημένο μπλοκ με τις Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών(ΑΠΥ ). Για κάθε είσπραξη αμοιβής εκδίδεται άμεσα ΑΠΥ με το ποσό της αμοιβής.

ΑΠΥ για αμοιβή από γραμμάτιο προείσπραξης δικαστηρίου

Η έκδοση γραμματίου προείσπραξης δικαστηρίου θεωρείται αμοιβή, περιέχει παρακράτηση φόρου 15% και συνιστά υποχρέωση για άμεση έκδοση της σχετικής ΑΠΥ.

Στην αμοιβή δε συμπεριλαμβάνεται η παρακράτηση 12% του ΔΣΑ(είναι έξοδα του πελάτη)*,αλλά συμπεριλαμβάνεται η παρακράτηση φόρου του ΔΣΑ 15% επί της καθαρής αξίας.

Για παράδειγμα:γραμμάτιο δικαστηρίου:100?

παρακράτηση ΔΣΑ 12%:12?

παρακράτηση φόρου 15%επί της καθ.αξίας(100-12)=13,20

Ελάχιστη αμοιβή αναγραφομένη στην ΑΠΥ : 88 ευρώ

Οι παρακρατήσεις ΔΣΑ και οι παρακρατηθέντες φόροι, σημειώνονται στην ΑΠΥ ως πληροφοριακά στοιχεία.

παρακράτηση φόρου στα γραμμάτια δικαστηρίων

Επί της καθαρής αξίας του γραμματίου προείσπραξης δικαστηρίου, παρακρατείται φόρος μόνο από το Δικηγορικό Σύλλογο. Σε περίπτωση που ο πελάτης είναι Νομικό Πρόσωπο ή επιτηδευματίας, παρακρατείται φόρος 20%(άρθρο 58 του ΚΦΕ) μόνο εφόσον υπάρχει επιπλέον(εκτός γραμματίου) αμοιβή και ο φόρος 20% παρακρατείται μόνο επί του επιπλέον ποσού(άρθρο 7 Ν..2753/99,ΠΟΛ 1065/00,ΠΟΛ 1035/01). Ο ΔΣΑ καταθέτει τον παρακρατηθέντα φόρο 15% επί των γραμματίων δικαστηρίων και μερισμάτων, στη ΔΟΥ της έδρας του την Α΄Αθηνών, διότι ο παρακρατηθείς φόρος των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών στις αμοιβές των ελευθέρων επαγγελματιών, κατατίθεται στη ΔΟΥ της έδρας του υπόχρεου εντολέα, ανεξάρτητα από τη ΔΟΥ της έδρας του ελεύθερου επαγγελματία (άρθρο 59 του ΚΦΕ).

ΑΠΥ για αμοιβή από γραμμάτιο συμβολαίου

Στην αμοιβή δε συμπεριλαμβάνεται η παρακράτηση 35% του ΔΣΑ(είναι έξοδα του πελάτη)*.

Για παράδειγμα:γραμμάτιο συμβολαίου:100?

παρακράτηση ΔΣΑ 35%:35?

Ελάχιστη αμοιβή αναγραφομένη στην ΑΠΥ : 65ευρώ

Ο ΔΣΑ δεν παρακρατεί φόρο στα γραμμάτια συμβολαίων (ΠΟΛ 1220/21-9-2001).Σε περίπτωση που ο εντολέας είναι Νομικό Πρόσωπο ή επιτηδευματίας (για επαγγελματικό συμβόλαιο),διενεργείται από τους εντολείς η παρακράτηση φόρου 20% επί της αμοιβής του δικηγόρου(άρθρο 58 του ΚΦΕ).

Οι παρακρατήσεις ΔΣΑ και οι τυχόν παρακρατηθέντες φόροι, σημειώνονται στην ΑΠΥ ως πληροφοριακά στοιχεία.

Οι δικηγόροι οι οποίοι επιθυμούν να εισπράττουν την αμοιβή τους από συμβόλαιο, μέσω του λογαριασμού τους στην Τράπεζας Πειραιώς, πρέπει να το δηλώνουν κάθε φορά ενυπόγραφα στο τμήμα Συμβολαίων του ΔΣΑ.

*Ομοίως δεν αποτελούν αμοιβή, οι παρακρατήσεις του ΔΣΑ στις απαλλοτριώσεις και στις συνδικίες πτωχεύσεων.

βεβαιώσεις παρακρατηθέντων φόρων

Στις περιπτώσεις παρακράτησης φόρου στις αμοιβές των δικηγόρων, χορηγούνται σχετικές βεβαιώσεις με τον παρ.φόρο του έτους, από τους Δικηγορικούς Συλλόγους(γραμμάτια δικαστηρίων,μερίσματα), τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες και ακολούθως δηλώνονται στη φορ.δήλωση ( έντυπο Ε1, κωδ. 605,606). Η συνυποβολή με τη φορ. δήλωση όλων των πρωτότυπων βεβαιώσεων με τους παρακρατηθέντες φόρους είναι υποχρεωτική.

δαπάνες δικηγόρων

Οι επαγγελματικές δαπάνες σημειώνονται στη στήλη των δαπανών ανά ημερομηνία και διαφυλάσσονται τα αντίστοιχα φορολογικά στοιχεία μέχρι το χρόνο διαφύλαξης που ορίζουν οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Για αγορά αναλώσιμων υλικών, εντύπων, παγίων στοιχείων κλπ, απαιτούνται τιμολόγια για να αποδειχθεί η επαγγελματική δαπάνη.

Στις επαγγελματικές δαπάνες συμπεριλαμβάνονται : η πληρωμή ασκουμένου μέσω απόδειξης δαπανών του δικηγόρου ή μέσω ΑΠΥ του ασκουμένου, η ιδιόχρηση του γραφείου εφόσον δηλωθεί ως εισόδημα από ακίνητα (Ε1 145,146),οι δαπάνες για ανανέωση ταυτότητας ΔΣΑ,για προαγωγή,οι εργοδοτικές εισφορές για υπαλλήλους γραφείου, ΔΕΗ, κοινόχρηστα γραφείου,ενοίκιο γραφείου κλπ. Στις δαπάνες μέσω τιμολογίων συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ(δεν τον υπολογίζουμε όμως στο όριο των 300 ευρώ,για τη συγκεντρωτική κατάσταση προμηθευτών).

Στις επαγγελματικές δαπάνες δε συμπεριλαμβάνονται : τα έξοδα που πληρώνονται από τον πελάτη (παρακρατήσεις ΔΣΑ κλπ), οι παρακρατηθέντες φόροι του ΔΣΑ 15% και των επιχειρήσεων 20% στις αμοιβές τους(δηλώνονται στο Ε1 κωδ.605,606),οι υποχρεωτικές εισφορές στα Ταμεία Νομικών και Προνοίας (δηλώνονται στο Ε1 κωδ.053,054), οι δαπάνες που δε συνδέονται με την ελεύθερη δικηγορία(πχ.ενοίκια κατοικιών, ένδυση,δώρα κλπ), οι δαπάνες χωρίς αντίστοιχα αποδεικτικά φορολογικά στοιχεία(αποδείξεις ενώ υπάρχει δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου κλπ),η απόδοση φόρου για αμοιβές υπαλλήλων ή απασχολουμένων ελ.επαγγελματών (χορηγούν βεβαίωση για τον παρακ.φόρο).

Για αγορά παγίων στοιχείων ( Η/Υ, επίπλων κλπ) με τιμολόγια άνω των 1.200 ευρώ, η ετήσια δαπάνη κατανέμεται ανά έτος, μέσω απόσβεσης ανάλογα με τους μήνες χρήσης, μέχρι να παραμείνει αξία ενός λεπτού. Η ετήσια απόσβεση επίπλων είναι από 15% μέχρι 20% και Η/Υ από 24% μέχρι 30%. Επιλέγεται ένας συντελεστής απόσβεσης ανά κατηγορία (ο μικρότερος,ο μεγαλύτερος ή οποιοσδήποτε ενδιάμεσος) μέχρι την ολική (μείον ένα λεπτό) απόσβεση. Ειδικά για αγορά Η/Υ και λογισμικού από 1/1/2007 και μετά ,παρέχεται η δυνατότητα απόσβεσης εξ ολοκλήρου στη χρήση, ανεξαρτήτως ποσού(όπως ισχύει και για τα πάγια έως 1200 ευρώ).

Οι δαπάνες αυτοκινήτου που χρησιμοποιείται για κάλυψη επαγγελματικών αναγκών εκπίπτουν κατά 25% ανά φορολ.στοιχείο με την προϋπόθεση να μην υπερβαίνουν ετησίως το 3% του συνολικού ακαθ. εισοδήματος από δικηγορία.Το επιπλέον του 3% ποσό είναι μη εκπιπτόμενη δαπάνη.Οι δαπάνες των εμμίσθων δικηγόρων εκπίπτουν σε ποσοστό αντίστοιχο με το εισόδημά τους από το ελεύθερο επάγγελμα.Το επιπλέον ποσό είναι μη εκπιπτόμενη δαπάνη.

βιβλία εσόδων ? εξόδων

Στο βιβλίο Εσόδων- Eξόδων, μεταφέρονται ανά ημερομηνία και ανά αριθμό παραστατικού τα έσοδα από τις ΑΠΥ και οι δαπάνες από τα φορολογικά στοιχεία. Δαπάνες της ίδιας ημερομηνίας, μέχρι συνολικού ποσού εκατόν πενήντα ευρώ (150 ?), μπορούν να σημειωθούν με μία εγγραφή συγκεντρωτικά(άρθρο 28 παρ.8 Ν.3522/2006).

Η καταχώριση των εσόδων και των δαπανών στο Βιβλίο πρέπει να γίνεται το αργότερο μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση ή λήψη του φορολογικού στοιχείου και τα στοιχεία διαφυλάσσονται μέχρι τον χρόνο παραγραφής του δικαιώματος ελέγχου. Στην τελευταία ημερομηνία της χρήσης, στη στήλη των δαπανών καταχωρούνται και οι τυχόν αποσβέσεις και η ιδιόχρηση(τεκμαρτό μίσθωμα) γραφείου. Στο τέλος της χρήσης αθροίζονται τα έσοδα και αντίστοιχα οι δαπάνες.

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου γίνεται η καταχώριση των παγίων, οι υπολογισμοί των αποσβέσεων κλπ.

πάγια αντιμισθία

Η πάγια αντιμισθία θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και δεν εκδίδεται ΑΠΥ(άρθρο 45 του ΚΦΕ, άρθρο 19 παρ.10 Ν.2214/94). Οι έμμισθοι δικηγόροι και οι εντολείς τους, υποχρεούνται να δηλώσουν την έναρξη και τη λήξη της πάγιας αντιμισθίας, εντός 30 ημερών στο τμήμα Μητρώου του ΔΣΑ(άρθρο 63 ΝΔ 3026/54).Όταν εκπροσωπούν τον εντολέα με τον οποίο συνδέονται με σχέση έμμισθης εντολής και εκδίδουν γραμμάτια δικαστηρίων και συμβολαίων (για τα συμβόλαια μετά το 6μηνο)δεν αμείβονται ,αλλά καταθέτουν μόνο τα δικαιώματα του ΔΣΑ,χωρίς την παρακράτηση φόρου στα δικαστήρια( άρθρο 7 Ν.2753/99). Οι παρακρατηθέντες και αναλογούντες φόροι από την πάγια αντιμισθία, σημειώνονται στο έντυπο Ε1 στους κωδικούς 313,314 και 315,316.

διευκρινίσεις σχετικά με την έκδοση γραμματίων δικαστηρίων και συμβολαίων

Προσοχή στην ορθή καταγραφή του αριθμού μητρώου στο γραμμάτιο: Κατά την έκδοση γραμματίων ΔΣΑ για παράσταση δικαστηρίων και συμβολαίων, να προσκομίζετε τη δικηγορική σας ταυτότητα και να ελέγχετε την ορθή αναγραφή του αριθμού μητρώου και του ονοματεπώνυμου στα αντίστοιχα γραμμάτια. Η μη προσκόμιση ταυτότητας και ο μη έλεγχος της ορθής καταχώρισης στο γραμμάτιο, αποτελούν τις βασικές αιτίες για τις εσφαλμένες εκτυπώσεις γραμματίων και τον καταλογισμό φόρου και γραμματίων σε άλλους δικηγόρους. Σε περίπτωση διαπίστωσης σφάλματος ,σε χρόνο μεταγενέστερο αλλά εντός της χρήσης, οι δικηγόροι πρέπει να απευθύνονται στο Λογιστήριο.

Γραμμάτια προείσπραξης περιφερειακών ειρηνοδικείων: Τα εκδοθέντα γραμμάτια στα Περιφερειακά Ειρηνοδικεία είναι χειρόγραφα, η καταχώρισή τους γίνεται μετά τη διμηνιαία παράδοση τους στο ΔΣΑ-σε αντίθεση με την αυτόματη καταχώριση των γραμματίων που εκδίδονται ηλεκτρονικά από τα κομπιούτερ- και συνεπώς οι αναγραφόμενες ημερομηνίες στην κατάσταση των προεισπράξεων είναι μεταγενέστερες, διότι αναγράφεται η ημερομηνία καταχώρισης και όχι η ημερομηνία έκδοσης των γραμματίων.

Γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικών εταιρειών: Οι δικηγόροι-μέλη ή έμμισθοι δικηγορικών εταιρειών κατά την έκδοση των παραστάσεων, δηλώνουν τον αριθμό μητρώου της εταιρείας, ενώ τα ατομικά τους στοιχεία ακολουθούν ως υποσημείωση. Ακόμα μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται στην έκδοση χειρόγραφων γραμματίων στα περιφερειακά ειρηνοδικεία, για τις παραπάνω περιπτώσεις (Για τις δικ.εταιρείες ,σχετικό ΠΔ 81/2005,ΦΕΚ Α/120/23-5-2005).

κατάσταση παραστάσεων-βεβαίωση φόρου

Στη βεβαίωση φόρου του ΔΣΑ δε συμπεριλαμβάνονται τα γραμμάτια με μηδενικό φόρο (πχ. Εμμίσθων)της κατάστασης παραστάσεων δικαστηρίων. Στη βεβαίωση φόρου του ΔΣΑ, ως ποσό προείσπραξης υπολογίζεται το συνολικό καθαρό ποσό (σύνολο μείον 12%),των προεισπράξεων που περιέχουν φόρο. Σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό φόρου 15% της κατάστασης προείσπραξης δικαστηρίων(τελευταία στήλη στη δεξιά πλευρά) πρέπει να συμπίπτει με το ποσό φόρου προεισπράξεων δικαστηρίων της βεβαίωσης φόρου( καθαρό ποσό προείσπραξης Χ 15% =φόρος).

Για παράδειγμα:

Κατάσταση παραστάσεων δικαστηρίων:

προείσπραξη παρακρ12% παρ.φόρος

100 12 13,20

120 14,40 15,84

150 18 Ο(εμμίσθων)

σύνολα: 370 44,40 29,04

Βεβαίωση φόρου:

Προεισπράξεις:193,60 * [Χ 15%] φόρος : 29,04

? Η καθαρή αξία των γραμματίων που φορολογήθηκαν είναι:88(100-12) +105,60(120-14,40)=193,60

γραμμάτια άλλων Δικηγορικών Συλλόγων-βεβαιώσεις φόρου

Οι δικηγόροι εκδίδουν γραμμάτια στο ΔΣΑ ανεξάρτητα από την περιφέρεια της παράστασης(εξαίρεση ΔΣ Πειραιά).Σε περίπτωση έκδοσης γραμματίων σε άλλο Δικ.Σύλλογο (Πειραιά ή επαρχία κλπ), οι βεβαιώσεις φόρου δεν αποστέλλονται ταχυδρομικά στα δικηγ. γραφεία και θα πρέπει να αναζητηθούν από το τμήμα μηχανογράφησης του ΔΣΑ (6ος όροφος).

βεβαιώσεις φόρου και παρακρατήσεων για παραστάσεις του προγράμματος νομικής βοήθειας

Οι δικηγόροι οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα νομικής βοήθειας σε απόρους κλπ. του Ν.3226/04 και αμείβονται από την αρμόδια ΔΟΥ, συνυποβάλλουν την πρωτότυπη βεβαίωση της ΔΟΥ με τη φορ.δήλωση, διότι περιέχει τον παρακρατηθέντα φόρο(Ε1 605,606), αλλά πρέπει να διατηρήσουν φωτοαντίγραφα της βεβαίωσης για να τα χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογητικά δαπανών ή ως αποδεικτικό παρακρατήσεων για το Ταμείο Προνοίας με επικύρωση του ΔΣΑ στο φωτοαντίγραφο.

μέρισμα-διανεμητικός λογαριασμός νέων δικηγόρων

Τα μερίσματα (Ιουλίου ?Δεκεμβρίου) κατατίθενται στους ατομικούς λογαριασμούς των δικηγόρων στην Τραπ. Πειραιώς, μόνο αν δεν υπάρχουν εκκρεμότητες( όπως συνδικίες-κατασχέσεις,μη ανανεωμένη ταυτότητα,μη δήλωση λογαριασμού,διακοπή δικηγορίας κλπ).Σε περίπτωση διευθέτησης των εκκρεμοτήτων μετά την ημερομηνία αποστολής της συγκεντρωτικής δισκέτας στην τράπεζα, η είσπραξη των συγκεκριμένων μερισμάτων γίνεται πλέον από το Ταμείο του ΔΣΑ και όχι από την Τράπεζα Πειραιώς.

Για την κατάθεση του διαν. Λογαριασμού νέων δικηγόρων στους ατομικούς λογ. στην Τραπ. Πειραιώς,προϋπόθεση είναι η υποβολή αίτησης των δικαιούχων κάθε φορά πριν την έναρξη της διανομής , με βάση τις εκάστοτε ανακοινώσεις του ΔΣΑ.

καταχώριση μερισμάτων

Σε περίπτωση καταχώρισης των μερισμάτων στο βιβλίο εσόδων ?εξόδων, σημειώνουμε τα μικτά ποσά (με το φόρο) στα έσοδα. Σε διαφορετική περίπτωση αναγράφουμε το συνολικό ετήσιο μικτό (με το φόρο) μέρισμα στο έντυπο Ε1 κωδικοί 507,508, χωρίς να το συμπεριλάβουμε στο βιβλίο εσόδων-εξόδων, ούτε στο Ε3.Σε κάθε περίπτωση ο φόρος 15% συμπεριλαμβάνεται στους φόρους ελ.επαγγελμάτων(Ε1 605,606).Το Υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία έτη ,συνιστά την καταχώριση των μερισμάτων στα επαγγελματικά έσοδα(όχι ξεχωριστά στο Ε1). Το ίδιο ισχύει και για το διανεμητικό λογαριασμό νέων δικηγόρων.

συγκεντρωτική κατάσταση πελατών-προμηθευτών

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αποκτήστε έγκαιρα τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα taxis.

Το Σεπτέμβρη κάθε έτους ,αποστέλνουμε ηλεκτρονικά την κατάσταση πελατών-προμηθευτών του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, εφόσον έχουμε τις προβλεπόμενες συναλλαγές.Η μη υποβολή καθώς και η εκπρόθεσμη υποβολή επισύρουν πρόστιμο. Η συγκ.κατάσταση πελατών-προμηθευτών υποβάλλεται μόνο εφόσον υπάρχουν αμοιβές άνω των 300 ευρώ ανά ΑΠΥ με πελάτες Νομικά Πρόσωπα και επιτηδευματίες( για επαγγελματική τους εξυπηρέτηση) και επαγγελματικές δαπάνες άνω των 300 ευρώ χωρίς ΦΠΑ , κάθε έτους(1/1-31/12).Οι παραπάνω συναλλαγές καταχωρούνται αντίστοιχα στη συγκεντρωτική κατάσταση πελατών(οι αμοιβές) και προμηθευτών(οι δαπάνες).Η καταχώριση γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική σελίδα του taxisnet και αποστέλλεται υποχρεωτικά(άρθρο 20 του ΚΒΣ) μέσω taxisnet ή gsis στο Υπ.Οικονομικών και μέχρι το Σεπτέμβριο του επομένου έτους, για λόγους διασταύρωσης των συναλλαγών (σχετικές ανακοινώσεις του ΔΣΑ στις ιστοσελίδες και στο κεντρικό κτίριο, με βάση τις εκάστοτε εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομικών).Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις αφορούν τις συναλλαγές του προηγούμενου ημερολογιακού έτους (π.χ το 2008, υποβάλουμε τις συναλλαγές της χρήσης του 2007). Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή στο σύστημα taxis.Για όσους στερούνται δικτυακής πρόσβασης, τα ΚΕΠ παρέχουν βοήθεια για την εγγραφή στο σύστημα taxis καθώς και για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών. Για την υποβολή μέσω ΚΕΠ, είναι απαραίτητη η έγκαιρη εγγραφή στο σύστημα taxis και ένα μέγιστο όριο 10 συνολικά εγγραφών.

Η υποβολή γίνεται ηλεκτρονικά και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η εγγραφή στο σύστημα taxis,ώστε να έχουν χορηγηθεί οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης.

προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος

Η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τους μισθωτούς με εισοδήματα από ακίνητα, σχετίζεται με τα εισοδήματα και με τον παρακρατηθέντα φόρο που δηλώνονται στη χρήση. Η προκαταβολή φόρου ισούται με τον κύριο και συμπλ. φόρο της χρήσης επί 55% μείον τον παρακρατηθέντα φόρο στη χρήση. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό άνω των 30 ευρώ, καταλογίζεται το ποσό ως προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος. Συνεπώς δεν επιβάλλεται σε όλους τους δικηγόρους προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος.

Έντυπο Ε3

Στο έντυπο Ε? οι δικηγόροι μεταφέρουν τα ποσά των ακαθαρίστων εσόδων και δαπανών από το βιβλίο εσόδων-εξόδων και υπολογίζουν τα καθαρά κέρδη από την ελεύθερη δικηγορία για τη συγκεκριμένη χρήση. Το έντυπο Ε3 συμπληρώνεται πρώτο και ακολουθεί η συμπλήρωση των υπολοίπων εντύπων Ε2(αν συντρέχει λόγος), Ε1 κλπ.

Στο έντυπο Ε? ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παρακάτω σημεία:

1η Σελίδα

Κωδικός 0019: Η ένδειξη Χ στο Β ( Βιβλία Β' κατηγορίας).

Κωδικός 730: Κλειόμενες χρήσεις στη διαχ.περίοδο.

Πίνακας Α

Συμπλήρωση στοιχείων

Κωδικός 705: ΚΑΔ 74111093(Κωδικός Αριθμός Κυρίας Δραστηριότητας για υπηρεσίες δικηγόρου).Ο ΚΑΔ των ασκουμένων είναι 74111094.

Οι γυναίκες δικηγόροι συμπληρώνουν και τα στοιχεία του συζύγου τους ( κωδ.041 κλπ).

Πίνακας Β

Σημειώνεται η ένδειξη ΑΠΥ(τίτλος στοιχείου του δικηγόρου) και οι αριθμοί των εκδοθέντων ΑΠΥ στη χρήση (πχ από Νο 25- μέχρι Νο 40).

Πίνακας Γ

Κωδικός 071: Σημειώνεται ο αριθμός των ανέλεγκτων χρήσεων(των χρήσεων που δεν έχουν περαιωθεί).

Πίνακας Ε

Κωδικός 905: Το συνολικό ποσό των καταβληθέντων ενοικίων του δικ.γραφείου, όταν υπάρχουν περισσότεροι του ενός εκμισθωτές.

Σημειώνονται τα στοιχεία της εγκατάστασης.

Κωδικός 671: ΑΦΜ του εκμισθωτή.

Κωδικός 672: Το ποσό των καταβληθέντων ενοικίων του δικ.γραφείου.

2η Σελίδα

Πίνακας ΣΤδ

Κωδικός 546: Σύνολο Δαπανών του έτους, σύμφωνα με το άθροισμα στο βιβλίο εσόδων-εξόδων (ανάλυση δαπανών στους Κωδικούς 524, 527, 530, 533, 536, 539, 543).

Πίνακας ΣΤζ

Κωδικός 283: Σύνολο Ακαθ.Εσόδων του έτους, όπως προκύπτει από το άθροισμα των εσόδων του βιβλίου εσόδων-εξόδων (ανάλυση εσόδων στους Κωδικούς 274: έσοδα από ιδιώτες, 277: έσοδα από Δημόσιο, 280: έσοδα από επιτηδευματίες κτλ,για τα οποία παρακρατήθηκε φόρος 20%, 278: οι υπόλοιπες περιπτώσεις εσόδων. .Στον κωδικό 278 μπορεί να σημειωθούν τα μερίσματα ΔΣΑ και ο διανεμητικός λογαριασμός . ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΙΚΤΟ(με το φόρο),ΕΙΤΕ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε3(κωδ.278),ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε1(κωδ.507).Το μέρισμα έτους 2007 είναι 1.470,59 ευρώ. Ο παρακρατηθείς φόρος του μερίσματος(220,59 ?), δηλώνεται μαζί με όλους τους φόρους των ελευθέρων επαγγελματιών στον κωδικό 605 του εντύπου Ε1.

Πίνακας ΣΤστ

Κωδικοί 304, 344: Σύνολο Ακαθ.Εσόδων του έτους (όπως Κωδ. 283)

Κωδικός 359: 50% (Συντελ. Καθαρού Κέρδους). Οι διπλανές στήλες δε συμπληρώνονται. Δεν υπολογίζουμε το γινόμενο.

Πίνακας ΣΤη

Κωδικοί 550, 551: Σύνολο Ακαθ.Εσόδων του έτους (όπως Κωδ. 283, 304,344).

Κωδικοί 558, 559: Σύνολο δαπανών έτους (όπως Κωδ. 546).

Κωδικοί 566,567 : Δαπάνες μη εκπιπτόμενες.

Κωδικοί 570, 571: Λογιστικά καθαρά κέρδη (Ακαθ Έσοδα-Δαπάνες+Μη εκπιπτόμενες δαπάνες).

Παράδειγμα συμπλήρωσης Ε3 ,2η σελίδα:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤ΄ δ) Δαπάνες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ ΚΩΔ ΠΟΣΑ

ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

(Γραμματέας,Ασκούμενος) 524 8.000,00

ΑΜΟΙΒΕΣ ?ΕΞΟΔΑ ΤΡΙΤΩΝ

(Λογιστής,Δικ.Επιμελητής) 527 2.500,00

ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΡΙΤΩΝ

(ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ-Ενοίκια) 530 6.700,00

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΞΟΔΑ

(Κοινόχρηστα-Γρ.Ύλη-Συνδρομή στο ΔΣΑ) 536 900,00

ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΠΑΓΙΩΝ 543 450,00

ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΩΝ 546 18.550,00

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤ΄ζ) Ακαθάριστα ΄Εσοδα Ελεύθερων Επαγγελματιών

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΚΩΔ ΠΟΣΑ

Ιδιωτική πελατεία 274 12.850,00

Π.Υ στο Δημόσιο 277 13.540,00

Επιτηδευματίες κλπ. που παρακράτησαν φόρο

280 16.420,00

Λοιπά ΄Εσοδα

278 7.670,00

ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ 283 50.480,00

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤ΄στ) Ακαθάριστα ΄Εσοδα ανά ΜΣΚΚ

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ %

304 : 50.480,00 359 : 50%

ΣΥΝΟΛΟ 344: 50.480,00

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤ΄η ) Λογιστικός Προσδιορισμός

ΚΩΔ ΠΟΣΑ

ΣΥΝΟΛΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 550,551 50.480,00

ΜΕΙΟΝ ΔΑΠΑΝΕΣ ΧΡΗΣΗΣ 558,559 18.550,00

ΚΑΘΑΡΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ 570,571 31.930,00

3η Σελίδα

Πίνακας Ι (Ακαθάριστα έσοδα και καθαρά κέρδη Ν. 3296/04 για περαίωση χωρίς έλεγχο).

Συμπληρώνεται προαιρετικά για όσους επιθυμούν να υπαχθούν στην περαίωση χωρίς έλεγχο, με την προϋπόθεση οι δικηγόροι να υπάγονται στις διατάξεις και να μην εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του αρ. 14 του Ν. 3296/04.

Στην περαίωση χωρίς έλεγχο μπορούν να υπαχθούν και οι αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστα έσοδα χρήσης μέχρι 150.000 ευρώ.

Στις εξαιρέσεις για την περαίωση χωρίς έλεγχο ανήκουν και οι περιπτώσεις δηλώσεων που υποβάλλονται εκτός των προβλεπομένων προθεσμιών, οι δηλώσεις που αφορούν διαχειριστικές περιόδους που βαρύνονται με παραβάσεις του Κ.Β.Σ. οι δηλώσεις που αφορούν διαχειριστικές περιόδους για τις οποίες έχει εκδοθεί εντολή τακτικού ελέγχου κ.α.. Η συμπλήρωση του πίνακα Ι(περαίωση),δεν αποκλείει τον έλεγχο, διότι από το οικ. έτος 2007 και μετά θα ελέγχεται δείγμα δηλώσεων που περιέχουν περαίωση. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το ποσό των δαπανών, η επιλογή της περαίωσης περιορίζει τις πιθανότητες ελέγχου.

Στην περίπτωση που οι δαπάνες είναι λιγότερες από το 50% των εσόδων και συμπληρωθεί ο πίνακας Ι , γίνεται περαίωση της χρήσης χωρίς να μεταβληθούν τα καθαρά κέρδη προς φορολόγηση. Στην περίπτωση που οι δαπάνες είναι παραπάνω από το 50% των εσόδων, εφόσον συμπληρωθεί ο πίνακας Ι, γίνεται περαίωση της χρήσης, αλλά τα καθαρά κέρδη προς φορολόγηση θα είναι τα έσοδα επί 50% και όχι η διαφορά εσόδων ? δαπανών.

Πίνακας Ι ( 3η σελίδα )

Κωδικοί 137, 142: Σύνολο Ακαθ. Εσόδων του έτους (όπως κωδ. 283, 304, 344, 550, 551).

Κωδικός 138: Συντελεστής Καθαρού Κέρδους 50% (όπως Κωδ. 359).

Κωδικοί 139, 143: Εξωλογιστικά Καθαρά Κέρδη (Ακαθ. Έσοδα επί 50%).

Κωδικοί 140, 144 ( όπως 570,571) Λογιστικά Καθαρά Κέρδη (Ακαθ. Έσοδα-Δαπάνες+μη εκπιπτ.δαπάνες{566,567}).

Κωδικοί 141, 145: Τελικά καθαρά κέρδη. Το μεγαλύτερο από τα δύο ποσά (Λογιστικά κέρδη: ΕΣΟΔΑ-ΔΑΠΑΝΕΣ ή Εξωλογιστικά κέρδη: ΕΣΟΔΑ επί 50%)

Α. Παράδειγμα συμπλήρωσης Πίνακα Ι΄, 3η σελίδα (περαίωση)

(με τα ποσά του παραδείγματος της 2ης σελίδας : Ακαθ.΄Εσοδα χρήσης: 50.480,00, Δαπάνες: 18.550,00)

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι΄ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ Ν.3296/04

ΚΩΔ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ/ΣΥΝΟΛΑ

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟΔΑ 137,142 50.480,00

ΜΕΣ .ΣΥΝΤ.ΚΑΘ.ΚΕΡΔΟΥΣ 138 50%

ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ 139,143 25.240,00

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ 140,144 31.930,00

ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 141,145 31.930,00

Η χρήση περαιώνεται χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, δεδομένου ότι οι δαπάνες είναι λιγότερες από 50% των εσόδων και ως Καθαρό Εισόδημα θα δηλωθεί το λογιστικό αποτέλεσμα :31.930,00 ( μεταφορά στο Ε1:501).

Β. Παράδειγμα συμπλήρωσης Πίνακα Ι΄, 3η σελίδα (περαίωση)

(με τα παρακάτω ποσά : Ακαθάριστα ΄Εσοδα Χρήσης : 19.800,00, Δαπάνες :15.200,00 )

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι΄ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ Ν.3296/04

ΚΩΔ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ/ΣΥΝΟΛΑ

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟΔΑ 137,142 19.800,00

ΜΕΣ .ΣΥΝΤ.ΚΑΘ.ΚΕΡΔΟΥΣ 138 50%

ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ 139,143 9.900,00

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ 140,144 4.600,00

ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 141,145 9.900,00

Εφόσον ο δικηγόρος επιλέξει να συμπληρώσει τον πίνακα Ι, η χρήση θα περαιωθεί , αλλά το Καθαρό Εισόδημα για φορολόγηση θα είναι :9.900,00 και όχι 4.600,00 που θα ήταν στην περίπτωση που δε συμπληρωνόταν ο πίνακας Ι΄και η χρήση παρέμενε ανέλεγκτη.

Φορολογητέα Κέρδη ,πίνακας Ζ , 2η σελίδα

Κωδικός 346: Φορολογητέα καθαρά κέρδη. Σημειώνεται το τελικό κέρδος που προκύπτει από την περαίωση (κωδ.145) ή το λογιστικό κέρδος (κωδ.571) εφόσον δεν επιλεγεί η περαίωση. Βεβαίως τα ποσά των δύο παραπάνω κωδικών θα συμπίπτουν σε περίπτωση που το λογιστικό κέρδος είναι μεγαλύτερο από το εξωλογιστικό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ 1020/10-2-2005,στον κωδικό 346 του πίνακα Ζ έπρεπε να αναγραφεί το λογιστικό αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση, αλλά με βάση τη νεότερη οδηγία υπ΄αριθ. 1028888/687/Α0012/7-4-2006 σε περίπτωση περαίωσης, μεταφέρουμε στον κωδικό 346 το τελικό κέρδος του κωδικού 145 της 3ης σελίδας(περαίωσης).Το ίδιο ποσό σημειώνουμε ως καθαρό εισόδημα από ελ.επάγγελμα στο έντυπο Ε1 (κωδ.501,502).

Έντυπο Ε1

Στο έντυπο Ε1 οι δικηγόροι μεταφέρουν τα ποσά των ακαθαρίστων εσόδων και των τελικών καθαρών κερδών από το έντυπο Ε3. Στο έντυπο Ε1 ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παρακάτω σημεία:

1η Σελίδα

Πίνακας 1

Στοιχεία φορολογουμένου (έλεγχος ή συμπλήρωση). Η ένδειξη Χ πάνω στη λέξη ΕΓΓΑΜΟΣ για τους έγγαμους.

Πίνακας 2

Σημειώνεται Χ στην ένδειξη ΝΑΙ του κωδικού 617, σε περίπτωση υποβολής του εντύπου Ε9 του οικ. έτους 2008.

Πίνακας 3

Κωδικός 003: Σημειώνεται ο αριθμός των προστατευομένων παιδιών(αναλυτικά στοιχεία στον Πίνακα 9).

Πίνακας 4Α

Κωδικοί 301, 302: Για τους έμμισθους δικηγόρους σημειώνεται το καθαρό ποσό από μισθούς, όπως προκύπτει από τη χορηγηθείσα βεβαίωση του Νομικού Προσώπου.

Κωδικοί 303, 304, 321, 322: Για όσους έχουν λάβει συντάξεις το έτος 2007.

2η Σελίδα

Πίνακας 4Δ

Κωδικοί 501, 502: Καθαρό Εισόδημα από ατομικό επάγγελμα, όπως προκύπτει από το έντυπο Ε3 κωδ. 145 αν έχει συμπληρωθεί ο πίνακας Ι (περαίωση), ή κωδ.346 αν δεν έχει γίνει περαίωση στη χρήση. Σε περίπτωση που οι δαπάνες είναι λιγότερες από το 50% των ακαθ. Εσόδων(λογιστικό κέρδος μεγαλύτερο από το εξωλογιστικό) και φυσιολογικά συμπληρωθεί ο πίνακας Ι του Ε3 ,τα ποσά των κωδικών 145 και 346 θα συμπίπτουν .

Κωδικοί 507, 508: Μέρισμα ΔΣΑ, Διανεμητικός Λογαριασμός Δικηγόρων,κλπ (όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες βεβαιώσεις του ΔΣΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΙΚΤΟ(με το φόρο),ΕΙΤΕ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε1(κωδ.507),ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε3(κωδ.278).Το μέρισμα έτους 2007 είναι 1.470,59 ευρώ. Ο παρακρατηθείς φόρος του μερίσματος(220,59 ?), δηλώνεται μαζί με όλους τους φόρους των ελευθέρων επαγγελματιών στον κωδικό 605 του εντύπου Ε1.

Κωδικοί 511, 512: Ζημιά από ατομικό επάγγελμα. Είναι δυνατό να προκύψει αν δε συμπληρωθεί ο Πίνακας Ι του εντύπου Ε3 ( συνεπώς δε γίνει περαίωση στη χρήση) και οι δαπάνες είναι μεγαλύτερες από τα ακαθάριστα έσοδα του ελεύθερου επαγγέλματος. Η ζημιά μειώνει τα τυχόν εισοδήματα της χρήσης , αλλά αποτελεί αιτία ελέγχου της δήλωσης από την αρμόδια ΔΟΥ.

Κωδικοί 517, 518: Ακαθάριστα έσοδα από ατομικό επάγγελμα (όπως αναγράφονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε3).

Πίνακας 4Ε

Κωδικοί 103, 104: Εισοδήματα από εκμίσθωση κατοικιών.

Κωδικοί 105, 106: Εισοδήματα από εκμίσθωση γραφείων.

Κωδικοί 145, 146: Εισοδήματα από δωρεάν παραχώρηση ή ιδιόχρηση γραφείων. Το ποσό της ιδιόχρησης ή της δωρεάν παραχώρησης, θα πρέπει να έχει σημειωθεί αντίστοιχα ως δαπάνη στο βιβλίο εσόδων-εξόδων και ως εισόδημα στο έντυπο Ε2.

3η Σελίδα

Πίνακας 5

51 Σημειώνεται η διεύθυνση κατοικίας σε κάθε περίπτωση.

Κωδικοί 203-231: Στοιχεία ακινήτων στις περιπτώσεις που απαιτείται (σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του εντύπου Ε1).

Κωδικοί 750,751: Στοιχεία κατόχου αυτοκινήτου και στοιχεία αυτοκινήτου (οι κωδικοί 851-858,αναφέρονται στην αντ. αξία και συμπληρώνονται μόνο για αυτοκίνητα που υπάγονται στα τεκμήρια διαβίωσης{ πάνω από 14 φορ.ίπποι, αξία μείον παλαιότητα πάνω από 50.000 ευρώ}).

Κωδικοί 719, 720: Δαπάνη για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων.

Κωδικοί 735, 736: Δαπάνη για την αγορά ακινήτων.

Κωδικοί 727, 728: Τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων για αγορά μη καταναλωτικών αγαθών.

Πίνακας 6

Κωδικοί 659, 660: Εισοδήματα που απαλλάσσονται από το φόρο, φορολογούνται με ειδικό τρόπο (πχ αμοιβές μελών Δ.Σ, αποζημιώσεις εμμίσθων, οδοιπορικά δικαστικών αντιπροσώπων)..Σημειώνεται ότι η αναγραφή των ποσών είναι προαιρετική, γίνεται για πιθανή κάλυψη τεκμηρίου(και μελλοντικού) και εφόσον σημειωθούν ποσά , υποχρεωτικά θα πρέπει να συνυποβληθούν τα αντίστοιχα πρωτότυπα παραστατικά.

Κωδικοί 431,432 : Καθαρά Κέρδη από Εταιρίες ( πχ τα καθαρά κέρδη των εταίρων-μελών δικηγορικών εταιρειών).

Κωδικοί 433, 434: Ποσό φόρου για τα εισοδήματα που φορολογούνται με ειδικό τρόπο κλπ ( πχ φόροι αποζημιώσεων ,αμοιβών μελών Δ.Σ).

790,793 κλπ: Στοιχεία για το μίσθωμα εγκατάστασης του ελευθέριου επαγγέλματος (όπως στο έντυπο Ε3).

Κωδικοί 781, 782: Απόκτηση χρηματικών ποσών από διάθεση περιουσιακών στοιχείων (πχ. πώληση ακινήτου, αυτοκινήτου), εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων αλλοδαπής, δάνεια δωρεές, είσπραξη αποζημίωσης από ασφαλ.εταιρείες κλπ.

Κωδικοί 787, 788: Ανάλωση κεφαλαίου που ήδη φορολογήθηκε κλπ (από αποταμιεύσεις προηγούμενων ετών με βάση τις προηγούμενες δηλώσεις, ιδιαίτερα χρήσιμο για κάλυψη τεκμηρίου αγοράς στην παρούσα χρήση).

Πίνακας 7

Κωδικός 049 :Νέος Κωδικός, Δαπάνη παροχής υπηρεσιών από 1/8/2007 και μετά (δεξιώσεων,εστιατορίων,υδραυλικών,ηλεκτρολόγων,γυμναστηρίων,ωδείωνκομμωτηρίων, τεχνικών,κλπ). Σχετική ΠΟΛ 1095/2-8-2007.

Κωδικοί 051, 052: Έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Κωδικοί 053, 054: Το συνολικό ποσό των υποχρεωτικών εισφορών στα Ταμεία Νομικών, ΚΕΑΔ και Προνοίας.

4η Σελίδα

Κωδικοί 063, 064, 065, 066, 055, 056, 069, 070: Τόκοι Δανείων, δάνεια κλπ.

Κωδικοί 073, 074: Ποσό ασφαλίστρων ζωής,ασθενείας κλπ (όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες Βεβαιώσεις των Ασφαλιστικών Εταιρειών).

Κωδικοί 087,088 : Δαπάνη για εγκατάσταση φυσικού αερίου κλπ.

Στους κωδικούς 811-827 αναγράφονται οι δαπάνες των ενοικίων κατοικιών (με τα στοιχεία που ζητούνται στο Ε1)και στους κωδικούς 079-085 οι δαπάνες διδάκτρων ανά πρόσωπο.

Πίνακας 8

Κωδικοί 605, 606: Συνολικό ποσό παρακρατηθέντων φόρων 20% (όπως προκύπτουν από τις Βεβαιώσεις των Νομικών Προσώπων και των Επιτηδευματιών) και 15% (όπως προκύπτουν από τις Βεβαιώσεις των Δικηγορικών Συλλόγων κλπ).

Κωδικοί 313, 314: Για τους έμμισθους δικηγόρους σημειώνεται ο φόρος που αναλογεί σε μισθούς κλπ, όπως προκύπτει από τη χορηγηθείσα Βεβαίωση του Νομικού Προσώπου (ομοίως για όσους έχουν λάβει σύνταξη ).

Κωδικοί 315, 316: Για τους έμμισθους δικηγόρους σημειώνεται ο φόρος που παρακρατήθηκε από μισθούς κλπ, όπως προκύπτει από τη χορηγηθείσα Βεβαίωση του Νομικού Προσώπου (ομοίως για όσους έχουν λάβει σύνταξη ).

Πίνακας 9-1:Σημειώνονται τα στοιχεία των παιδιών, τα οποία αριθμητικώς σημειώθηκαν στον Κωδ. 003 του Πίνακα 3.

Πίνακας 11

Προαιρετικά τα στοιχεία της τράπεζας και του τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ, για την περίπτωση που επιθυμούμε επιστροφή φόρου μέσω τραπέζης.

Έντυπο Ε9

Προσοχή: Το έντυπο Ε9 του οικ. έτους 2008 ,υποβάλλεται για τα φυσικά πρόσωπα, μέχρι την 31η Μαρτίου 2008,ανεξάρτητα από τις ημερομηνίες υποβολής της φορ.δήλωσης του υπόχρεου.Η υποβολή γίνεται αυτοπροσώπως στην αρμόδια ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου.Για τα νομικά πρόσωπα η αντίστοιχη προθεσμία είναι η 30η Ιουνίου 2008.Δεν υποβάλλεται Ε9 όταν δε συντρέχει λόγος υποβολής(μεταβολές στη χρήση 2007)

Το οικονομικό έτος 2008,πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο Ε9 όσοι την 1η Ιανουαρίου 2008:

α) έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα που αποκτήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2007, ανεξάρτητα από το αν είχαν υποβάλλει Ε9 τα προηγούμενα έτη.

β) ΄Εχει επέλθει μεταβολή στα δηλωθέντα ακίνητα των προηγούμενων οικ. ετών ή έχει επέλθει μεταβολή στην οικογενειακή τους κατάσταση (πχ. διαζύγιο) ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβληθεί η κατάσταση των δηλωθέντων ακινήτων (πχ. της πρώην συζύγου).

γ) Τα Νομικά Πρόσωπα , τα οποία υπέβαλλαν δήλωση Ε9 τα προηγούμενα οικ. έτη ή και έχουν διακόψει τις εργασίες τους μέχρι την 31/12/2007.

Στον πίνακα 1 σημειώνονται τα οικόπεδα και τα κτίσματα ανά ιδιοκτήτη σύμφωνα με τις οδηγίες του εντύπου. Ως αύξων αριθμός στη στήλη 2, σημειώνεται ο αριθμός 1,όταν για πρώτη φορά δηλώνεται ακίνητο, σημειώνεται ο επόμενος αριθμός από τον τελευταίο που είχε δηλωθεί σε προηγούμενο Ε9, εφόσον είχαν δηλωθεί ακίνητα σε προηγούμενα έτη. Σημειώνεται ο ίδιος αύξων αριθμός όταν πρόκειται για μεταβολή ή διαγραφή ακινήτου που είχε δηλωθεί. Σημειώνεται ο αύξων αριθμός 20081κλπ,για φορολογουμένους που είχαν ακίνητα ,δηλωθέντα από υπόχρεο(συζυγό τους,πατέρα τους)και το έτος 2007 απέκτησαν νέο ακίνητο και κάνουν μόνοι τους δήλωση(διαζύγιο,ενηλικίωση). Στη στήλη 24 σημειώνεται ο αριθμός 1 για δήλωση νέου ακινήτου, ο αριθμός 2 για μεταβολή ακινήτου ή ο αριθμός 3 για διαγραφή ακινήτου.

Σημειώνονται τα στοιχεία του υπόχρεου και της συζύγου του καθώς και εκείνων των προστατευόμενων τέκνων που έχουν οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο.

Σημειώνονται οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση (πχ. μεταβολή σχέσης),χωρίς να σημειωθούν τα ακίνητα στο εσωτερικό της σελίδας, εφόσον δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων.

Σημειώνονται τα οικόπεδα και τα κτίσματα ανά ιδιοκτήτη στον πίνακα 1 , σύμφωνα με τις οδηγίες του εντύπου.

-Oι βοηθητικοί χώροι (αποθήκες,πάρκινγκ) αναγράφονται σε ξεχωριστή γραμμή μόνο όταν αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες.

- Για τα διαμερίσματα και επαγγελματικές στέγες σε πολυκατοικία δεν αναγράφεται το οικόπεδο.

- Επί ενιαίας ιδιοκτησίας σε διαφορετικό στάδιο κατασκευής, τα ημιτελή κτίσματα θα αναγράφονται σε άλλη σειρά.

Στον πίνακα 2 σημειώνονται τα αγροτεμάχια ανά ιδιοκτήτη σύμφωνα με τις οδηγίες του εντύπου.

Έντυπο Ε2

Το έντυπο της Αναλυτικής κατάστασης για τα Μισθώματα Ακινήτων (Ε2) συμπληρώνεται στην περίπτωση που υπάρχουν εισοδήματα από ακίνητα. Εφόσον συντρέχουν οι λόγοι συμπλήρωσης και υποβολής με τη φορολογική δήλωση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αναζητήσουν το έντυπο Ε2 στις Εφορίες.

Στην πρώτη σελίδα του εντύπου σημειώνονται τα στοιχεία των ενοικιαστών, το μηνιαίο μίσθωμα, το τεκμαρτό μίσθωμα(πχ ιδιόχρηση δικηγορικού γραφείου) κλπ, όπως οι οδηγίες της σελίδας 2 και σημειώνεται η ένδειξη ΚΕΝΟ στην περίπτωση που το ακίνητο παραμένει κενό όλο το χρόνο. Σημειώνονται και τα μη οικοδομημένα ακίνητα που εκμισθώνονται.

Καταχωρούνται, ακόμη, όλα τα οικοδομημένα ακίνητα κάθε υπόχρεου, ανεξάρτητα αν από αυτά αποκτά εισοδήματα ή όχι.

Όταν στη στήλη 12 της 1ης σελίδας, σημειώνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας διαφορετικό από 100%, τότε συμπληρώνεται και ο Πίνακας Ι της 2ης σελίδας με τα στοιχεία του συνιδιοκτήτη κλπ. Όταν και η σύζυγος είναι υποκείμενο του φόρου, πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί χωριστό έντυπο, έστω και αν το ακίνητο είναι κοινό ( και οι δύο συμπληρώνουν και τον Πίνακα Ι της 2ης σελίδας για κοινό ακίνητο).

Στον Πίνακα ΙΙ της 2ης σελίδας καταγράφονται τα ακίνητα που στη συγκεκριμένη χρήση είναι ημιτελή ή μεταβιβάσθηκαν ή αποκτήθηκαν από αγορά, κληρονομιά, δωρεά κλπ, με τα στοιχεία των τίτλων κλπ, τα οποία ζητούνται στο συγκεκριμένο πίνακα.

Δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με τη

Δήλωση

Είναι απαραίτητο να συνυποβληθούν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και τα αντίστοιχα πρωτότυπα δικαιολογητικά, όπως:

- Βεβαιώσεις Μισθών και παρακρατηθέντων Φόρων από Νομικά Πρόσωπα για τους έμμισθους δικηγόρους( έντυπο Ε1 ΚΩΔ. 301-304, 313-316).

- Βεβαιώσεις εισοδημάτων, τα οποία δεν εντάσσονται σε άλλες πηγές (έντυπο Ε1 κωδ. 507,508).

- Πρωτότυπα παραστατικά παροχής υπηρεσιών από 1/8/2007 και μετά.Αποδείξεις ταμειακής μηχανής εστιατορίων κλπ, επίσημα φορ.στοιχεία από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, τεχνίτες, μεσίτες, ωδεία, γυμναστήρια, κομμωτήρια κλπ.(έντυπο Ε1 νέος κωδ.049).

- Βεβαιώσεις παρακρατηθέντων φόρων 20% από επιχειρήσεις , 15% από ΔΣΑ (έντυπο Ε1 κωδ. 605, 606).

- Αποδείξεις είσπραξης για οποιαδήποτε είσπραξη από διάθεση περιουσιακών στοιχείων (πχ. εξοφλητικές αποδείξεις για πωλήσεις ακινήτων ή υπεύθυνες δηλώσεις για πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σε ιδιώτες, αντίστοιχες βεβαιώσεις και έγγραφα για είσπραξη δανείων κλπ.).

- Αποδείξεις και σχετικά έγγραφα για δαπάνες αγοράς ακινήτων, αυτοκινήτων , καταβολής μισθωμάτων κλπ. Αποδείξεις είσπραξης ενοικίου του εκμισθωτή ή υπεύθυνη δήλωση, για δικαιολόγηση δαπάνης ενοικίου κατοικιών (προσοχή όχι ενοικίων γραφείων, αναλύεται η διαφορά στις εισαγωγικές σελίδες).

- Βεβαιώσεις για εισοδήματα τα οποία φορολογούνται με ειδικό τρόπο, από τα αντίστοιχα Νομικά Πρόσωπα (έντυπο Ε1 κωδ. 659, 660, 433, 434).

- Αποδείξεις για ιατρικές δαπάνες (έντυπο Ε1 κωδ. 051, 052).

- Βεβαιώσεις για τις εισφορές στα Ταμεία Νομικών, ΚΕΑΔ, Προνοίας (έντυπο Ε1 κωδ. 053, 054) και για όλες τις περιπτώσεις του Πίνακα 7. (πχ. ασφάλιστρα, δίδακτρα, δαπάνες μισθωμάτων, χορηγίες κλπ )

Κλίμακα υπολογισμού Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων για το Οικονομικό Έτος 2008 (εισοδήματα 2007)

Η κλίμακα φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα του ημερ.έτους 2007, είναι η παρακάτω :

α) ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΚΛΙΜΑΚΙΟ

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

(ευρώ) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ

% ΦΟΡΟΣ

ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ

(ευρώ) ΣΥΝΟΛΟ

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

(ευρώ) ΣΥΝΟΛΟ

ΦΟΡΟΥ

(ευρώ)

12.000 0 0 12.000 0

18.000 29 5.220 30.000 5.220

45.000 39 17.550 75.000 22.770

Υπερβάλλον 40

(β) ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

ΚΛΙΜΑΚΙΟ

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

(ευρώ)

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ

% ΦΟΡΟΣ

ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ

(ευρώ ) ΣΥΝΟΛΟ

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

(ευρώ) ΣΥΝΟΛΟ

ΦΟΡΟΥ

(ευρώ)

10.500 0 0 10.500 0

1.500 15 225 12.000 225

18.000 29 5.220 30.000 5.445

45.000 39 17.550 75.000 22.995

Υπερβάλλον 40

Στην κλίμακα φόρου μισθωτών υπάγονται οι μισθωτοί ακόμα κι αν έχουν εισόδημα και από άλλες πηγές, με την προϋπόθεση το ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες να υπερβαίνει το 50% του συνολικού εισοδήματος. Σε διαφορετική περίπτωση υπάγονται στην κλίμακα μη μισθωτών-επαγγελματιών.

Οι συνταξιούχοι ανεξαρτήτως του ποσού της σύνταξης, αν εμφανίζουν και εισόδημα από ακίνητα ή γεωργικές επιχειρήσεις υπάγονται στην κλίμακα μισθωτών.

Το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου των κλιμάκων (α) και (β) αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο που τον βαρύνει, κατά 2.000 ευρώ εάν έχει δύο τέκνα που τον βαρύνουν, κατά 10.000 ευρώ εάν έχει τρία τέκνα που τον βαρύνουν και κατά 1.000 ευρώ για κάθε ένα τέκνο πάνω από τα τρία.

Το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου, μειώνει αντίστοιχα το ποσό του δευτέρου κλιμακίου κλιμακίου κοκ..(π.χ μισθωτός με ένα παιδί έχει αφορολόγητο 13.000 ευρώ, αλλά ακολούθως το δεύτερο κλιμάκιο γίνεται 17.000 με συντελεστή 29%).

Στο συνολικό ακαθάριστο ποσό εισοδήματος από ακίνητα επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% (επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 3% για εισόδημα από μισθώματα κατοικιών, εφόσον η επιφάνεια καθεμίας από αυτές υπερβαίνει τα 300 τμ.)

Ακόμη, επιβάλλεται χαρτόσημο και ΟΓΑ χαρτοσήμου 3,6% στο Συνολικό Ακαθάριστο Εισόδημα από επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία ,καταστήματα κλπ) καθώς και 1,8% στο εισόδημα από ακίνητα κατοικιών. Από τη χρήση 2008 και μετά καταργείται το χαρτόσημο για τα εισοδήματα από κατοικίες.

Το καθαρό εισόδημα από ακίνητα (Ακαθ.Εισόδημα μείον Ετήσιο Ποσοστό Απόσβεσης, αναλόγως της κατηγορίας του μισθωμένου ακινήτου,πχ -5% για κατοικίες , -3% για γραφεία) προστίθεται στα συνολικά εισοδήματα για τον υπολογισμό του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος.

Προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος επιβάλλεται ανάλογα με το είδος και το ποσό του εισοδήματος και τους παρ. φόρους της χρήσης (ανάλυση στις εισαγωγικές σελίδες).

Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2008(οικ. έτους 2009) τα αφορολόγητα ποσά θα παραμείνουν τα ίδια , αλλά θα αλλάξουν οι ενδιάμεσοι φορ. συντελεστές όπως παρακάτω.

Η κλίμακα φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα του ημερ.έτους 2008, διαμορφώνονται όπως παρακάτω :

α) ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (εισοδήματα χρήσης 2008)

ΚΛΙΜΑΚΙΟ

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

(ευρώ) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ

% ΦΟΡΟΣ

ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ

(ευρώ) ΣΥΝΟΛΟ

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

(ευρώ) ΣΥΝΟΛΟ

ΦΟΡΟΥ

(ευρώ)

12.000 0 0 12.000 0

18.000 27 4860 30.000 4860

45.000 37 16650 75.000 21510

Υπερβάλλον 40

(β) ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ(εισοδήματα 2008)

ΚΛΙΜΑΚΙΟ

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

(ευρώ)

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ

% ΦΟΡΟΣ

ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ

(ευρώ ) ΣΥΝΟΛΟ

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

(ευρώ) ΣΥΝΟΛΟ

ΦΟΡΟΥ

(ευρώ)

10.500 0 0 10.500 0

1.500 15 225 12.000 225

18.000 27 4860 30.000 5085

45.000 37 16650 75.000 21735

Υπερβάλλον 40

Εκπτώσεις Εισοδήματος(οικ. έτους 2008)

Από το Συνολικό Εισόδημα προς φορολόγηση αφαιρούνται τα ποσά από ορισμένες κατηγορίες δαπανών, με την προϋπόθεση να συνυποβληθούν με τη φορρ. δήλωση τα αντίστοιχα πρωτότυπα παραστατικά δαπανών. Οι κυριότερες και συναφείς με τους δικηγόρους του ΔΣΑ δαπάνες οι οποίες μειώνουν το εισόδημα προς φορολόγηση είναι οι παρακάτω:

- Ολόκληρο το ποσό των υποχρεωτικών εισφορών που καταβλήθηκαν στα Ταμεία Ασφάλισης (Ταμείο Νομικών, ΚΕΑΔ,Προνοίας, κωδ. Ε1: 053,054 ).

- Ολόκληρο το ποσό από τόκους δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, για δάνεια έως 31.1.2.1999 , κωδ.Ε1: 063,064 .

- Τόκοι δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, για δάνεια από 1.1.2000 έως 31.12.2002 (Ε1: 065.066, ολόκληρο το ποσό μέχρι 120 τμ, αναλογική αφαίρεση για παραπάνω).

- Ασφάλιστρα ζωής ,ασθενείας κλπ μέχρι 1200 ευρώ(επιμερίζεται στους δύο συζύγους ανάλογα με το ατομικό τους εισόδημα Ε1 : 073, 074 ).

- Δαπάνη για αλλαγή εγκατάστασης καυσίμου ή για εγκατάσταση φυσικού αερίου κλπ. (ποσοστό 20% και μέχρι 700 ευρώ, 3500Χ20%, Ε1 :087,088).

- Δαπάνες για αγορές και χορηγίες (Ε1 : 057-062) ολόκληρο το ποσό με τους όρους που προβλέπεται ανά περίπτωση.

- Δαπάνες από 1/8/2007 και μετά, για παρεχόμενες υπηρεσίες από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους ,εστατόρια, μεσίτες,τεχνίτες,κομμωτές κλπ ,εφόσον συνυποβληθούν στην αρχική εμπρόθεσμη δήλωση. Μείωση εισοδήματος 40% μέχρι 8000 ευρώ (20.000 Χ40%),επιμεριζόμενο στους δύο συζύγους αναλόγα με το ατομικό τους εισόδημα..Σχετική ΠΟΛ 1095/2-8-2007.

Μειώσεις φόρου(οικ. έτους 2008)

Το ποσό του φόρου το οποίο προκύπτει με βάση την αντίστοιχη κλίμακα μειώνεται κατά περίπτωση ,ανάλογα με την κατηγορία δαπανών που δηλώθηκαν στη χρήση, με την προϋπόθεση να συνυποβληθούν με τη φορρ. δήλωση τα αντίστοιχα πρωτότυπα παραστατικά δαπανών. Οι κυριότερες και συναφείς με τους δικηγόρους του ΔΣΑ δαπάνες οι οποίες μειώνουν το φόρο της κλίμακας είναι οι παρακάτω:

- Ποσοστό 20% επί των διδάκτρων (Ε1: 079-085 μείωση φόρου έως 240 ευρώ, δηλαδή μέχρι 1.200 Χ 20%).

- Ποσοστό 20% επί του ενοικίου κύριας κατοικίας (Ε1: 811-816 μείωση φόρου έως 240 ευρώ,δηλαδή μέχρι 1.200Χ20%,αναλογική μείωση στους συζύγους).

-Ποσοστό 20% επί των ιατρικών εξόδων(νοσήλεια, αποδείξεις γιατρών, κλπ,) και επί του 50% των δαπανών περίθαλψης ηλικιωμένων (Ε1: 051-052, μείωση φόρου έως 6.000 ευρώ ,δηλαδή μέχρι 30.000Χ20%).

-Ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν (Ε1: 817,819 κλπ μείωση φόρου έως 240ευρώ,δηλαδή μέχρι 1.200Χ20%,αναλογική μείωση στους συζύγους).

-Ποσοστό 20% επί της διατροφής συζύγου σε σύζυγο (Ε1:089-090 μείωση φόρου έως 600 ευρώ, δηλαδή 3000 Χ 20%).

-Τόκοι δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας από 1.1.2003 και μετά (Ε1: 055-056 μείωση φόρου 20% για ολόκληρο το ποσό μέχρι 120 τμ. και μέχρι ποσό δανείου 200.000ευρώ. Αναλογική μείωση για παραπάνω).

Στην περίπτωση που το συνολικό ποσό των μειώσεων φόρου είναι μεγαλύτερο απ’ το ποσό του φόρου της κλίμακας για τον υπόχρεο και τη σύζυγό του (όπου υπολογίζεται ακολούθως), η διαφορά ( μείωση φόρου μείον φόρος κλίμακας) δεν επιστρέφεται ούτε συμψηφίζεται..

Εκκαθαριστικό Σημείωμα

Το εκκαθαριστικό Σημείωμα της Εφορίας περιέχει το Συνολικό Δηλωθέν Εισόδημα (πχ. κέρδη ελ.επαγγέλματος + μισθοί έτους + καθαρό εισόδημα από ενοίκια) και εφόσον υπάρχει τεκμήριο (πχ. μη δικαιολογήσιμο ποσό με βάση τη δήλωση για αγορά ακινήτου) προστίθεται η διαφορά τεκμηρίων. Ακολούθως, αφαιρούνται από το εισόδημα οι εκπτώσεις εισοδήματος (πχ εισφορές στα Ταμεία Νομικών, Προνοίας κλπ) και διαμορφώνεται το φορολογητέο εισόδημα.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

+ ΠΡΟΣΤΙΘ. ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ

- ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

________________________________________

ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Στη συνέχεια υπολογίζεται ο φόρος με βάση την κλίμακα φορ.Εισοδήματος και αφαιρούνται οι μειώσεις από το φόρο (πχ. ποσοστό ιατρικών εξόδων, δαπάνες.), ώστε να διαμορφωθεί ο φόρος που αναλογεί (συν το συμπληρωματικό φόρο όταν επιβάλλεται για εισοδήματα από ακίνητα, πχ Ακαθ. Ποσό Ενοικίων ? 1,5% ).

ΦΟΡΟΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ

- ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ

________________________________________

ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ

Στη συνέχεια συγκρίνεται ο φόρος που αναλογεί και ο συμπληρωματικός με το φόρο που παρακρατήθηκε και τον τυχόν προκαταβλητέο φόρο του προηγούμενου έτους (κωδ. ΔΟΥ 901 ) και αναλόγως επιστρέφεται ή καταλογίζεται το ποσό φόρου. Σε περίπτωση επιστροφής φόρου, το ποσό της επιστροφής μειώνεται κατά 1,5%.

ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ & ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ

ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΗΚΕ κλπ.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΦΟΡΟΥ

________________________________________

ΚΥΡΙΟΣ ΦΟΡΟΣ

Σε περίπτωση που προκύψει προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος(ανάλυση στις εισαγ. σελίδες) ή χαρτόσημο ενοικίου, τα ποσά αυτά προσαυξάνουν τον κύριο φόρο ή αντίστοιχα μειώνουν το ποσό επιστροφής, για τη διαμόρφωση του τελικού υπολοίπου.

ΚΥΡΙΟΣ ΦΟΡΟΣ

+ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ

+ ΛΟΙΠΑ ΣΥΜΒΕΒ. ΠΟΣΑ(χαρόσημο,ΟΓΑ)

________________________________________

ΤΕΛΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ (επιστροφή ή καταβολή)

Γενικές Πληροφορίες για τη Φορολογική Δήλωση

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος ασκεί ελευθ. επάγγελμα η δήλωση θα υποβληθεί στη Δ.Ο.Υ της περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα του κυρίου επαγγέλματός του, κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Όταν εκτός από τα εισοδήματα από δικηγορία (Ε1: πίνακας 4Δ), δηλώνονται και εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις(Ε1:πίνακας 4Α) ή από αγροτικό εισόδημα ( Ε1: πίνακας 4Β), η δήλωση μπορεί να κατατεθεί στην μεταγενέστερη ημερομηνία υποβολής με βάση το είδος των εισοδημάτων, και το λήγοντα Α.Φ.Μ. του υπόχρεου(πχ. ο έμμισθος δικηγόρος δικαιούται να υποβάλλει δήλωση μέχρι το Μάιο).

Οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, στα οποία ο φόρος υπολογίζεται χωριστά. Σ’ αυτή την περίπτωση η δήλωση (Ε1) υπογράφεται και από τους δύο συζύγους και υποβάλλεται στη ΔΟΥ του υπόχρεου δηλαδή του συζύγου. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεωρείται η μεταγενέστερη από τις δύο κατηγορίες εισοδήματος, αλλά με βάση το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. του υπόχρεου δηλαδή του συζύγου. (πχ. δικηγόρος με εισόδημα μόνο από ελευθέρια επαγγέλματα έχει σύζυγο-έμμισθη υπάλληλο. Η κοινή δήλωση μπορεί να υποβληθεί μέχρι και την ημερομηνία που καθορίζεται με βάση την κατηγορία εισοδήματος μισθωτών υπηρεσιών της συζύγου (Μάιος 2008) σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. του υπόχρεου, δηλαδή του συζύγου).

Προθεσμίες Υποβολής της Δήλωσης

Εισοδήματα από Ελευθέρια Επαγγέλματα( βιβλία Β΄κατηγορίας)

Τελευταίο ψηφίο Α.Φ.Μ. Προθεσμία (2008)

1 3 Μαρτίου

2 4 Μαρτίου

3 5 Μαρτίου

4 6 Μαρτίου

5 7 Μαρτίου

6 11 Μαρτίου

7 12 Μαρτίου

8 13 Μαρτίου

9 14 Μαρτίου

10, 20, 30, 40, 50 17 Μαρτίου

60, 70, 80, 90, 00 18 Μαρτίου

Χωρίς Α.Φ.Μ. 18 Μαρτίου

Οι τηρούντες βιβλία Γ΄κατηγορίας(δωδεκάμηνης χρήσης) ,υποβάλλουν δηλώσεις από 16/4 έως 5/5/2008,ανάλογα με το λήγοντα ΑΦΜ.

Εισοδήματα από Μισθωτές Υπηρεσίες(μισθοί-συντάξεις)

Τελευταίο ψηφίο Α.Φ.Μ. Προθεσμία (2008)

1 5 Μαΐου

2 7 Μαΐου

3 9 Μαΐου

4 13 Μαΐου

5 15 Μαΐου

6 19 Μαΐου

7 21 Μαΐου

8 23 Μαΐου

9 27 Μαΐου

10, 20, 30, 40, 50 29 Μαΐου

60, 70, 80, 90, 00 2 Ιουνίου

Χωρίς Α.Φ.Μ. 2 Ιουνίου

Ε9 φυσικών προσώπων

Τελευταίο ψηφίο Α.Φ.Μ. Προθεσμία (2008)

ανεξαρτήτως λήγοντος Α.Φ.Μ και ανεξαρτήτως από τη δήλωση φορολ. εισοδήματος

μέχρι 31 Μαρτίου,αλλά αυτοπροσώπως στη ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά μέσω taxis

-Σε περίπτωση παράτασης των καταληκτικών προθεσμιών από το Υπουργείο Οικονομικών (για αυτοπρόσωπη,ταχυδρομική ή ηλεκτρονική υποβολή), θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από το ΔΣΑ(ιστοσελίδες,αφίσες).

-Η έγκαιρη αυτοπρόσωπη ή ταχυδρομική υποβολή της δήλωσης συντελεί στην αποφυγή της ταλαιπωρίας, διότι παρατηρείται συνωστισμός στις ΔΟΥ και στα ΕΛΤΑ κατά τις ημέρες που λήγουν οι προθεσμίες υποβολής.

-Για την ηλεκτρονική υποβολή ,απαιτείται η ύπαρξη προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο taxisnet και η διατήρηση των δικαιολογητικών. Παρέχεται έκπτωση φόρου 1,5% μέχρι 118 ευρώ (σχετικές ιστοσελίδες: www.taxisnet.gr, www.gsis.gr).

-Προσοχή: Όπως σημειώνεται στις μέσα στις μέσα σελίδες, το έντυπο Ε9 του οικ. έτους 2008 για τα φυσικά πρόσωπα, υποβάλλεταιι αυτοπροσώπως στη ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά ,μέχρι την 31ηΜαρτίου 2008,ανεξάρτητα από τις ημερομηνίες υποβολής της φορ.δήλωσης του υπόχρεου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...