Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΙΣΦΟΡΕΣ 3 ΠΡΩΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΣΕ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

- - - - -

 • Please log in to reply
42 απαντήσεις σε αυτό το θέμα

#1
Επισκέπτης-leon-kate-

Επισκέπτης-leon-kate-
 • Επισκέπτες
Καλήσπέρα,
θα ήθελα τη βοήθειά σας στο θέμα ασφάλισης ασθένειας.

1) Το εργασιακό έτος σε περίπτωση ασθένειας ξεκινά από την ημερομηνία πρόσληψης ή από την ημερομηνία έναρξης της ασθένειας;(η απάντηση του υπαλλήλου ΙΚΑ ήταν ότι ξεκινά με την ημερομηνία έναρξης τησ ασθένειας)

2) 'Εχουμε εργαζόμενο ο οποίος έχει αναρρωτική 12/12/2006-20/12/2006.Για τις 3 πρώτες ημέρες αποδίδω εισφορές ΙΚΑ σε 3 μισά.
Επιστρέφει στην εργασία του 21/12/2006 και την 18/01/2007 παίρνει ξανά αναρρωτική όπου έχουμε πάλι 3 πρώτες ημέρες ασθένειας.
Στην ασθένεια απο 18/01/2006 ο υπάλληλος ΙΚΑ που ανέφερα παραπάνω μου είπε πως δεν θα υπολογίσω σε 3 μισά ημερομίσθια τις εισφορές του ΙΚΑ αλλά σε 3 ολόκληρα γιατί βρισκόμαστε ακόμη στο εργασιακό έτος της πρώτης ασθένειας (σύμφωνα με το 1ο ερώτημα πως το εργασιακό έτος ξεκινά με την έναρξη της ασθένειας)

#2
HAL 9000

HAL 9000

  Ανδρέας Μπαρδάκης

 • Silver members
 • 876 Δημοσιεύσεις:
 • Gender:Male
 • Location:ΑΘΗΝΑ
Το ουσιαστικο στα ερωτηματα σας ειναι να ξερετε οτι οι εισφορες του ΙΚΑ υπολογιζονται κανονικα στις περιπτωσεις ασθενειας και αναλογα το συνολικο χρονο εργασιας του μισθωτου, ως ενα μηνα ή δεκαπεντε ημερες αναλογα.

ΠΑΡΑΘΕΤΩ

ο μισθωτός (υπάλληλος-εργάτης) αμείβεται από τον εργοδότη για την εργασία την οποία παρέχει σ’ αυτόν.

Κατά συνέπεια, εάν ο μισθωτός δεν παρέχει τις υπηρεσίες του και απουσιάζει αδικαιολόγητα, ο εργοδότης δικαιούται να περικόψει ανάλογα τις αποδοχές του, οι οποίες αντιστοιχούν στις ημέρες που ο μισθωτός απέχει αδικαιολόγητα από την εργασία του.

Εαν ο μισθωτός, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, απέχει δικαιολογημένα από την εργασία του, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τις αποδοχές που θα ελάμβανε, αν ο μισθωτός εργαζόταν κανονικά.

Οι διατάξεις που ισχύουν σήμερα και συγκεκριμένα τα άρθρα 657 και 658 του Αστικού Κώδικα που παρατίθενται, αναφέρονται στην προστασία των εργαζομένων για την περίπτωση της ασθενείας τους, εφόσον υπάρχει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Από τις εν λόγω διατάξεις, προκύπτει ότι οι μισθωτοί, γενικά, ανεξάρτητα από την ιδιότητα ή ειδικότητά τους στην εργασία (υπάλληλος, εργάτης, τεχνίτης, υπηρέτης) και ανεξάρτητα από τον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής τους (μισθός, ημερομίσθιο κ.λπ.), εάν συμπλήρωσαν δέκα (10) ημέρες πραγματικής εργασίας (δεν υπολογίζονται οι Κυριακές και αργίες), δικαιούνται να αξιώσουν την πληρωμή του μισθού για το χρόνο αυτό της απουσίας τους από την εργασία.

Αν ο μισθωτός, από την ημέρα που άρχισε να εργάζεται, δεν έχει συμπληρώσει δέκα (10) ημέρες πραγματικής εργασίας, δεν δικαιούται να λάβει αποδοχές από τον εργοδότη του για τις ημέρες που απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας. Επίσης, αν η ασθένεια εμφανιστεί προτού να συμπληρωθεί το 10ήμερο πραγματικής εργασίας, έστω και αν συνεχίζεται, ο εργαζόμενος δεν δικαιούται να λάβει τις αποδοχές του, γιατί δεν υπάρχει πραγματική παροχή εργασίας επί δέκα τουλάχιστον ημέρες.

Χρονική διάρκεια που ισχύει η αξίωση των ασθενών μισθωτών για την καταβολή μισθού

Η αξίωση του μισθωτού για πληρωμή των αποδοχών δεν διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ασθένειας, αλλά περιορίζεται μέσα στα χρονικά όρια που καθορίζει το άρθρο 658 του Αστικού Κώδικα. Δηλαδή α) στον ένα μήνα, αν ο μισθωτός έχει συμπληρώσει ένα τουλάχιστον έτος εργασίας στον ίδιο εργοδότη και β) στο μισό μήνα, αν ο μισθωτός δεν έχει συμπληρώσει έτος εργασίας στον ίδιο εργοδότη. Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι το έτος υπολογίζεται όχι ημερολογιακώς, αλλά εργασιακώς. Δηλαδή υπολογίζεται από την ημερομηνία προσλήψεως έως την ίδια ημερομηνία του επόμενου έτους (εργασιακό έτος). Επομένως, για ένα μισθωτό που άρχισε να εργάζεται στις 20 Ιουλίου 2003, ως εργασιακό έτος θεωρείται το χρονικό διάστημα 20 Ιουλίου 2003 έως 20 Ιουλίου 2004.

Τα δικαστήρια, ερμηνεύοντας τη διάταξη του άρθρου 658 του Αστικού Κώδικα, δέχτηκαν την άποψη ότι ο καθορισμός των αποδοχών ενός μήνα ή μισού μήνα δεν έχει την έννοια ότι ο ασθενής μισθωτός δικαιούται να λάβει οποιαδήποτε ημερομίσθια για έναν πλήρη μήνα ή μισό μήνα, αλλά σημαίνει ότι δικαιούται να λάβει τόσα ημερομίσθια, όσα θα ελάμβανε εάν παρείχε πραγματικά την εργασία του κατά το χρονικό διάστημα που ήταν ασθενής (μέσα στο μήνα ή στο μισό μήνα).

Κατά συνέπεια, ο μισθωτός, που αμείβεται με ημερομίσθιο, δικαιούται να λάβει 26 ημερομίσθια, αφού τόσα συνήθως πραγματοποιεί κατά τη διάρκεια του μήνα ή 13 ημερομίσθια, αν η αξίωσή του είναι για μισό μήνα. Οσοι αμείβονται δε με μισθό, δικαιούνται να λάβουν αντίστοιχα ένα μηνιαίο μισθό ή μισό μηνιαίο μισθό.

Τις αποδοχές αυτές δικαιούνται οι μισθωτοί να λάβουν, είτε εφάπαξ, όταν η ασθένειά τους υπερβαίνει τα χρονικά περιθώρια που αναφέραμε ανωτέρω, είτε τμηματικά για διάφορες ασθένειες μέχρι να συμπληρωθούν τα χρονικά όρια του νόμου.

Ετσι, στις περιπτώσεις επανειλημμένων ασθενειών (δεύτερης, τρίτης, τέταρτης κ.λπ. ασθένειας) του μισθωτού μέσα στο έτος, δικαιούται τα ημερομίσθιά του που υπολείπονται ή το 1/25 του μισθού του μέχρι να συμπληρωθεί ένας μηνιαίος μισθός ή 26 ημερομίσθια ή μισός μηνιαίος μισθός ή 13 ημερομίσθια, ανάλογα με το χρόνο της εργασίας του (προϋπηρεσία) στον ίδιο εργοδότη. Μετά τη συμπλήρωση αυτών, ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση για καταβολή μισθού, ανεξάρτητα των ασθενειών που ενδεχομένως εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του «εργασιακού έτους», έστω και αν ακόμη ο μισθωτός έλαβε αναρρωτική άδεια μεγαλύτερης διάρκειας.

Σημειώνουμε ιδιαίτερα ότι, κατά τη διάρκεια της ασθένειας του μισθωτού, και για όσο χρόνο διαρκεί η υποχρέωση του εργοδότη για την καταβολή μισθού, τα ποσά που θα καταβάλει ο εργοδότης δεν θα είναι τα προβλεπόμενα κατώτατα όρια αποδοχών, που προβλέπονται κι από την οικεία συλλογική σύμβαση ή διαιτητική απόφαση, αλλά οι πραγματικές καταβαλλόμενες αποδοχές, δηλαδή ό,τι θα ελάμβανε εάν κατά τον αντίστοιχο χρόνο προσέφερε κανονικά την εργασία του. Δηλαδή το μισθό ή ημερομίσθιο με όλες τις πρόσθετες παροχές και επιδόματα (επιδόματα οικογενειακών βαρών, πολυετίας, παραγωγής, διαχειριστικών λαθών, ανθυγιεινής εργασίας, ενδυμασίας κ.λπ.).

Τα ανωτέρω βέβαια ισχύουν, υπό την προϋπόθεση ότι ο μισθωτός, σύμφωνα με τις αρχές της καλής πίστης και τα συναλλακτικά ήθη, οφείλει να ειδοποιήσει με κάθε μέσο τον εργοδότη του, δηλαδή ότι αδυνατεί να προσφέρει την εργασία του λόγω ασθένειας, ώστε ο εργοδότης να φροντίσει άμεσα για την αντικατάστασή του. Για την απόδειξη της ασθένειάς του, ο μισθωτός είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει στον εργοδότη του τα σχετικά δικαιολογητικά (πιστοποιητικό του θεράποντος ιατρού του ασφαλιστικού οργανισμού στον οποίο υπάγεται ο εργαζόμενος ή από θεράποντα ιδιώτη ιατρό, βεβαίωση του ΙΚΑ ή άλλου ασφαλιστικού ταμείου, διάφορα άλλα έγγραφα κ.λπ.).

Αρθρο 657 του Αστικού Κώδικα

Ο μισθωτός διατηρεί την αξίωσή του για το μισθό, αν ύστερα από 10ήμερη τουλάχιστον παροχή εργασίας αδυνατεί να προσφέρει την εργασία του λόγω σπουδαίου λόγου που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του.

Ο εργοδότης, στην περίπτωση αυτή, έχει δικαίωμα να αφαιρέσει από το μισθό τα ποσά που καταβλήθηκαν στο μισθωτό, λόγω του σπουδαίου αυτού λόγου από τον ασφαλιστικό οργανισμό.

Αρθρο 658 του Αστικού Κώδικα

Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο διατηρεί ο εργαζόμενος την αξίωσή του για το μισθό δεν αφορά όλη τη χρονική διάρκεια της ασθενείας του, αλλά περιορίζεται α) στον ένα μήνα, αν η ασθένεια επήλθε ένα τουλάχιστον έτος μετά την έναρξη της σύμβασης και β) στο μισό μήνα σε κάθε άλλη περίπτωση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,

ορκωτός ελεγκτής λογιστής, μέλος της εταιρείας ΣΟΛ Α.Ε., εισηγητής εργατικού δικαίου στο Ι.Ε.Σ.Ο.Ε.Λ.


Τωρα κι εγω ειχα την εντυπωση οτι το εργασιακο ετος ξεκιναει απο την εναρξη της εργασιας,
οποτε εχω κι εγω την ιδια απορια μαζι με σας.
Δωρεάν Συμβουλές για ΑμεΑ και οικονομικά αδύναμους http://logistis.amea.blogspot.gr

#3
Επισκέπτης-leon-kate-

Επισκέπτης-leon-kate-
 • Επισκέπτες
Το ερώτημα είναι πότε ξεκινάει το εργασιακό έτος σε περίπτωση ασθένειας και πως υπολογίζονται οι εισφορές των 3 πρώτων ημερών σε περίπτωση που εμφανίζονται δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο εργασικό έτος.
Αν μπορεί κάποιος να μας βοηθήσει...

#4
SOULIS

SOULIS

  ***chief***

 • Silver members
 • 11.183 Δημοσιεύσεις:
 • Gender:Male
 • Location:ΑΘΗΝΑ(ΕΞ ΑΓΡΕΛΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΟΡΜΩΜΕΝΟΣ)
Υπάρχει στο forum μια μελέτη του ΑΚΗ .. αλλά και πολλές άλλες συζητήσεις..

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Bρε μπαγάσα! Περνάς καλά εκεί πάνω
κάνε πάσα και μια ματιά και χάμω
'κει που κοιμάσαι και αρμενίζεις
ξάφνου αστράφτεις και μπουμπουνίζεις
κι ότι σου 'ρθει κατεβάζεις
μην θαρρείς πως με ταράζεις


Νικόλας Άσιμος-Βασίλης Παπακωνσταντίνου

"Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις Σύντροφε/ Μην αφεθείς να πείθεσαι/ Μάθε να βλέπεις συ ο ίδιος!/
Ο,τι δεν ξέρεις ο ίδιος/ καθόλου δεν το ξέρεις/ Έλεγξε το λογαριασμό/ Εσύ θα τον πληρώσεις/
Ψάξε με τα δάχτυλα κάθε σημάδι/Ρώτα: πώς βρέθηκε αυτό εδώ/Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία."

"Εγκώμιο για τη μάθηση" Μπέρτολτ Μπρεχτ

#5
Επισκέπτης-mariabr-

Επισκέπτης-mariabr-
 • Επισκέπτες
ΣΤΙΣ 26/03/10 ΕΚΑΝΑ ΔΕΞΙΑ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ ΛΟΓΩ ΔΙΗΘΗΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Η ΑΔΕΙΑ ΜΟΥ ΗΔΗ ΕΙΧΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ 23/02/10 ΔΙΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΑΣΤΟ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ .ΠΗΡΑ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΩΣ 31/10/10 ΔΗΛΑΔΗ 9 ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ .ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ ΣΤΙΣ 01/11/10 ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΕΩΣ 25/10/11 ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑ.ΤΗΝ 01/11/11 ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΟΜΩΣ ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΗΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΛΕΜΦΙΔΗΜΑ (ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΗΞΙΜΟ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΜΑΣΧΑΛΗ ΚΑΙ ΣΕΟΛΟ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΚΟΛΩΓΟ ΜΟΥ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΗ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΔΙΚΑΟΥΜΑΙ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ,ΕΑΝ ΔΕΝ ΞΕΠΡΗΣΤΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ?

#6
FAZEXA

FAZEXA

  *

 • Silver members
 • 3.593 Δημοσιεύσεις:
 • Gender:Male
 • Location:ΠΕΙΡΑΙΑΣ
 • Interests:Τώρα..? τίποτα.
  Μου το απαγόρευσε η Τρόϊκα.

ΣΤΙΣ 26/03/10 ΕΚΑΝΑ ΔΕΞΙΑ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ ΛΟΓΩ ΔΙΗΘΗΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Η ΑΔΕΙΑ ΜΟΥ ΗΔΗ ΕΙΧΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ 23/02/10 ΔΙΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΑΣΤΟ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ .ΠΗΡΑ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΩΣ 31/10/10 ΔΗΛΑΔΗ 9 ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ .ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ ΣΤΙΣ 01/11/10 ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΕΩΣ 25/10/11 ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑ.ΤΗΝ 01/11/11 ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΟΜΩΣ ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΗΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΛΕΜΦΙΔΗΜΑ (ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΗΞΙΜΟ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΜΑΣΧΑΛΗ ΚΑΙ ΣΕΟΛΟ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΚΟΛΩΓΟ ΜΟΥ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΗ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΔΙΚΑΟΥΜΑΙ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ,ΕΑΝ ΔΕΝ ΞΕΠΡΗΣΤΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ?


Απο το ΙΚΑ για την ιδια παθηση,δικαιουσαι αδεια, αναλογα με το ποσα ενσημα ειχες,βασει του πιο κατω πινακα,μετα απο επιδοτηση δυο ετων υποβαλλεις για συνταξη.θα σου πουν στο ΙΚΑ,ΑΝ.. χρειαστει.

α.182 ημέρες αν υπάρχουν οι απαραίτητες χρονικές προϋποθέσεις δηλαδή 100 ημέρες εργασίας μέσα στο προηγούμενο ημερολογιακό έτος η 15μηνο και από 1/1/2009 θα αυξάνονται ανά δέκα (10) και μέχρι εκατόν είκοσι (120)

β. Μετά την συμπλήρωση των 182 ημερών και μέχρι 360 ημέρες πρέπει να υπάρχουν 300 ημέρες εργασίας μέσα στα δύο χρόνια τα αμέσως προηγούμενα της αναγγελίας της πάθησης η στο 30μηνο και

γ. Μετά την συμπλήρωση των 360 ημερών πρέπει να υπάρχουν οι αυξημένες προϋποθέσεις του άρθρου 28 παρ. 4 του ΑΝ. 1846/51 (συνταξιοδότηση αναπηρίας) για την συνέχιση της επιδότησης μέχρι 720 ημέρες

Σου ευχομαι απο την καρδια μου το καλλιτερο θα γινη ,διοτι σε βλεπω οτι το αντιμετωπιζεις πολυ φυσιολογικα,που παιζει και πρωτευοντα ρολλο για την περιφημη αυτοιαση ειδικα στο μαστο, που αντιμετωπιζεται και πιο ευκολα. μπραβο!!!.παντα σιδερενια και τα ξαναλεμε.

#7
Επισκέπτης-mariabr-

Επισκέπτης-mariabr-
 • Επισκέπτες
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΘΑΡΥΝΣΗ ΔΙΟΤΙ ΕΧΩ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ.ΕΧΩ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ.

#8
Επισκέπτης-Άννα-

Επισκέπτης-Άννα-
 • Επισκέπτες
Γεια σας. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τις ημέρες ασθενείας που δικαιούμαι από τον εργοδότη μου. Είμαι έγκυος στον 8ο μηνά. Και ΠΗΤ είναι 29/02/2012
Στην δουλεία μου πρόσληψη έγινε 29/3/2011 (ημερομίσθια) και τον Οκτώβριο του 2011 πήρα αναρρωτική από τις 4/10/2011 έως 21/10/2011. Πέρασα 2 επιτροπές του ΙΚΑ που εγκρίναν την άδεια αλλά λόγω έλλειψης ενσήμων δεν πληρώθηκα από το ΙΚΑ ούτε και από τον εργοδότη. Συνολικά τον Οκτώβριο πήρα 4 ένσημα με κωδικό 01 και 4 με κωδικό 08. (Που δεν μπορώ να καταλάβω πως προκύπτουν γιατί εργάστηκα κανονικά 7 μέρες και πήρα άδεια για 14)
Τώρα στις 5/1/2012 είναι να πάρω την άδεια κυοφορίας και κοιτάζοντας την βεβαίωση εργοδότη διαπιστώνω ότι μέσα στο 2011 έχω 198 ένσημα (ενώ χρειάζομαι 200) αλλά και άλλες 5 μέρες με κωδικό 08 στον Ιούλιο (τότε είχα πάρει άδεια άνευ αποδοχών γιατί δεν μπορούσα καν να θεωρήσω βιβλιάριο ασθενείας). Αναγκαστικά θα πάω για δουλεία για 3 και 4 Ιανουαρίου όποτε λογικά τα 200 ένσημα πριν την άδεια θα τα συμπληρώσω, αλλά αυτά θα φανούν στο ΙΚΑ τον Απρίλιο και μετά.
Η ερώτηση είναι προλαβαίνω να καταθέσω τα χαρτιά για να πάρω τις άδειες κυοφορίας-λοχείας και αν μπορώ να κάνω κάτι για τις μέρες ασθενείας του Οκτώβριου για να πάρω την άδεια πιο νωρίς

#9
Επισκέπτης-TZABELAS KITSOS-

Επισκέπτης-TZABELAS KITSOS-
 • Επισκέπτες
η αδεια ασθενειας ειναι ενα μηνας με αποδοχες απο τον εργοδοτη ( 25 εργασιμες ) για καθε ημερολογιακο ετος
γιατι δεν σου εδωσε ο εργοδοτης χρηματα για τις ημερες που πηρες αδεια ασθενειας ?

#10
Επισκέπτης-Άννα-

Επισκέπτης-Άννα-
 • Επισκέπτες
Καλησπέρα.
Καλή ερώτηση... Όταν την έκανα στην εργοδότριά μου αυτή απάντησε ότι στην επιχείρησή της πληρώνονται μονό όσοι δουλεύουν και όχι αυτοί που κάθονται σπίτι και χαϊδεύουν την κοιλία τους…
Και επειδή δεν έχω συμπληρώσει 1 χρόνο στην δουλεία, αν δεν κάνω λάθος, δικαιούμαι 15 μέρες και όχι 25. Αλλά οπ’ότι βλέπετε δεν έχω πάρει ούτε αυτά.

#11
FAZEXA

FAZEXA

  *

 • Silver members
 • 3.593 Δημοσιεύσεις:
 • Gender:Male
 • Location:ΠΕΙΡΑΙΑΣ
 • Interests:Τώρα..? τίποτα.
  Μου το απαγόρευσε η Τρόϊκα.

Γεια σας. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τις ημέρες ασθενείας που δικαιούμαι από τον εργοδότη μου. Είμαι έγκυος στον 8ο μηνά. Και ΠΗΤ είναι 29/02/2012
Στην δουλεία μου πρόσληψη έγινε 29/3/2011 (ημερομίσθια) και τον Οκτώβριο του 2011 πήρα αναρρωτική από τις 4/10/2011 έως 21/10/2011. Πέρασα 2 επιτροπές του ΙΚΑ που εγκρίναν την άδεια αλλά λόγω έλλειψης ενσήμων δεν πληρώθηκα από το ΙΚΑ ούτε και από τον εργοδότη. Συνολικά τον Οκτώβριο πήρα 4 ένσημα με κωδικό 01 και 4 με κωδικό 08. (Που δεν μπορώ να καταλάβω πως προκύπτουν γιατί εργάστηκα κανονικά 7 μέρες και πήρα άδεια για 14)
Τώρα στις 5/1/2012 είναι να πάρω την άδεια κυοφορίας και κοιτάζοντας την βεβαίωση εργοδότη διαπιστώνω ότι μέσα στο 2011 έχω 198 ένσημα (ενώ χρειάζομαι 200) αλλά και άλλες 5 μέρες με κωδικό 08 στον Ιούλιο (τότε είχα πάρει άδεια άνευ αποδοχών γιατί δεν μπορούσα καν να θεωρήσω βιβλιάριο ασθενείας). Αναγκαστικά θα πάω για δουλεία για 3 και 4 Ιανουαρίου όποτε λογικά τα 200 ένσημα πριν την άδεια θα τα συμπληρώσω, αλλά αυτά θα φανούν στο ΙΚΑ τον Απρίλιο και μετά.
Η ερώτηση είναι προλαβαίνω να καταθέσω τα χαρτιά για να πάρω τις άδειες κυοφορίας-λοχείας και αν μπορώ να κάνω κάτι για τις μέρες ασθενείας του Οκτώβριου για να πάρω την άδεια πιο νωρίς

Καλη Χρονια και καλη Λευτερια
Εγω δεν καταλαβα, πως αφου ειχες παρει αδεια ανευ αποδοχων τον Ιουλιο, στην εβαλε ασθενεια. ειχες παει χαρτι ΙΚΑ με ασθενεια,?ειχες παρει παραπανω μερες,εκτος την ασθενεια?ή σου πληρωσε ,οσες....ηθελε...και τις υπολοιπες σου τις καταλογισε αδεια ανευ αποδοχων.... εγω θα σου πω και το αλλο, εαν δεν εχεις τα ενσημα ωστε να πληρωθης και απο το ΙΚΑ για ασθενεια,τοτε στην περιπτωση σου τις 15 μερεςπου δικαιουσαι ,εκτος απο 1,5 ημερομισθιο τις υπολοιπες στις πληρωνει ΟΛΕΣ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ.δηλαδη απο το μισθο ενος 15μερου ασθενειας θα σου σου λειπη μονο 1,5 ημερομισθιο,και τα υπολοιπα θα στα δωση αυτος/τη..ετσι να του/της πης.
Εαν εσυ λοιπον ειχεςασθενεια 4 μερες το Ιουλιο,σου ωφειλε να σου πληρωση τον Οκτωβριο, οταν του πηγες τα δικαιολογητικα απο το ΙΚΑ,οσες εργασιμες συμπεριλαμβανονταν στις υπολοιπες 11 μερες.πρωτιστως εσυ, αν δε σου τις δινει, να ρωτησης το ΙΚΑ να δης τι θα σου πη,διοτι επειδη επρεπε και να σου ασφαληση αυτες τις 15 συνολικα μερες,οποτε ωφειλονται παραληλλα και εισφορες,πιστευω...οτι το ΙΚΑ θα το ψαξη,ή μπορει να σου πη τι να κανης. .
Τι θα σου κανει ο εργοδοτης? να σε διωξη? εως το Αυγουστο του 2013 δεν μπορει..οποτε εχει ο Θεος..., γιατι λοιπον να μην παρης οτι δικαιουσαι?
Πληροφοριακα, οι μερες ασθενειας μετρανε για τις 200 που χρειαζεσαι γι απαροχες μητροτητας.

#12
Επισκέπτης-Άννα-

Επισκέπτης-Άννα-
 • Επισκέπτες
Καλησπέρα και Καλή Χρονιά. Ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτό μάλλον θα κάνω, μιας και εργοδότρια μου αρνείται κατηγορηματικά να μου κολλήσει στον Δεκέμβριο έστω τα 2 ένσημα που μου λείπουν ακόμα και σαν κανονική άδεια…
Απ’ότι μάθαμε σήμερα στο ΙΚΑ τα δικαιολογητικά για τα επιδοματα έχουμε το δικαίωμα να τα καταθέσουμε μέχρι και 6 μήνες μετά την γεννά. Οπότε δεν τα χάνω, απλά καθυστερώ απίστευτα να τα πάρω, αφού πρέπει να περιμένουμε να κατατεθεί το ΑΠΔ του 1ου τρίμηνου του 2012… Δεν νομίζω ότι με τα ένσημα ασθενείας θα βγει πιο γρήγορα, αλλά δεν χάνω και τπτ να προσπαθήσω να τα πάρω.

#13
Επισκέπτης-Κώστας-

Επισκέπτης-Κώστας-
 • Επισκέπτες
Καλημέρα παιδιά
Επειδή είμαι νέος θα ήθελα να κάνω τις εξής 2 ερωτήσεις όσον αφορά τον υπολογισμό της αναρρωτικής αδέιας μισθωτού:

1. Ως γνωστόν οι 3 πρώτες ημέρες πληρώνονται από τον εργοδότη κατά το μισό. Αυτό σημαίνει ότι και οι εισφορές γι αυτές τις 3 πρωτες μέρες είναι μισές? Δηλαδή οι συνολικές εισφορές του μήνα υπολογίζονται στο σύνολο του μικτού μισθού ή στο μειωμένο κατά 3 μισές ημέρες; (μικτός μισθός/25*23,5)?

2. Στη συμπλήρωση της ΑΠΔ για αυτες τις 3 πρώτες ημέρες ασθένειας με κωδικό 8, οι ημέρες ασφάλισης είναι 3 ή 1.5?

Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια.

Κώστας

#14
KABONTOROS

KABONTOROS

  *

 • Silver members
 • 3.523 Δημοσιεύσεις:
 • Gender:Male
 • Location:ATHENS
Οι εισφορές είναι πάντα ολόκληρες,ανεξάρτητα τι δικαιούται ο μισθωτός.

#15
HARYK

HARYK

  *

 • Silver members
 • 5.197 Δημοσιεύσεις:
 • Gender:Male
 • Location:Αθήνα

Οι εισφορές είναι πάντα ολόκληρες,ανεξάρτητα τι δικαιούται ο μισθωτός.


Καλημέρα
Μήπως κάνετε λάθος;

#16
KABONTOROS

KABONTOROS

  *

 • Silver members
 • 3.523 Δημοσιεύσεις:
 • Gender:Male
 • Location:ATHENS
Δηλαδή νοείς οτι θα τον ασφαλίσεις για μιάμιση μέρα ?δεν νομίζω.

#17
HARYK

HARYK

  *

 • Silver members
 • 5.197 Δημοσιεύσεις:
 • Gender:Male
 • Location:Αθήνα

Δηλαδή νοείς οτι θα τον ασφαλίσεις για μιάμιση μέρα ?δεν νομίζω.


Ασφαλιστικές 25, εισφορές βάσει αποδοχών.

#18
stefanos_her

stefanos_her

  *

 • Silver members
 • 6.820 Δημοσιεύσεις:
 • Gender:Male
 • Location:Ηράκλειο Κρήτης

Δηλαδή νοείς οτι θα τον ασφαλίσεις για μιάμιση μέρα ?δεν νομίζω.


Να νομίζεις, να νομίζεις...........
Δημοκρατία είναι 4 λύκοι και 1 πρόβατο να ψηφίζουν για φαγητό!
Παρακαλείσθε όπως ... τηρείτε τας αποστάσεις μεταξύ σας ...διότι δημιουργούνται κηλίδες...!!!
Έτσι απλά,
"οι πολίτες πληρώνουν φόρους και περιμένουν ως αντάλλαγμα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες. Από την στιγμή που το επίπεδο των παρεχόμενων αγαθών/υπηρεσιών δεν αντιστοιχεί στους φόρους που καταβάλλουν, έχουν κάθε ηθικό δικαίωμα (για να μην πω υποχρέωση) να προσπαθήσουν να σπάσουν το 'συμβόλαιο' και να φοροδιαφύγουν."
The Monkey Principle: You pay nuts, you hire monkeys....

#19
HARYK

HARYK

  *

 • Silver members
 • 5.197 Δημοσιεύσεις:
 • Gender:Male
 • Location:Αθήνα

Να νομίζεις, να νομίζεις...........


Σήμερα ξαργείς εσύ φίλε ... :D

Καλημέρααααααααααααααα

#20
Επισκέπτης-Κώστας-

Επισκέπτης-Κώστας-
 • Επισκέπτες

Ασφαλιστικές 25, εισφορές βάσει αποδοχών.

Εννοείτε εισφορές βάσει αποδοχών για 25 ημερομισθια ή για 23,5?
0 χρήστες διαβάζουν αυτό το θέμα

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες