Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποσο ειναι περιπου το επιδομα ανεργιας ιδιωτικου υπαλληλου?

- - - - -

  • Please log in to reply
1 απαντήσεις σε αυτό το θέμα

#1
Επισκέπτης-Επισκέπτης-Giorgos--

Επισκέπτης-Επισκέπτης-Giorgos--
  • Επισκέπτες
Καλησπερα.Δουλευα εδω και 8 χρονια περιπου σε μια εταιρια η οποια εκλεισε.Αυτα τα 8 χρονια ελαχιστες ηταν οι αδειες μου (δεν ξερω εαν παιζει ρολο).Τι επιδομα περιπου δικαιουμαι? (εχω και ενα παιδι).Ειμαι 43 ετων.

#2
Επισκέπτης-pao-

Επισκέπτης-pao-
  • Επισκέπτες
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Μισθωτοί των οποίων καταγγέλθηκε από τον εργοδότη ή έληξε η σύμβαση εργασίας και που έχουν ασφαλισθεί στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ μπορούν με ορισμένες προϋποθέσεις να εισπράξουν από τον ΟΑΕΔ επίδομα ανεργίας.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Οι νόμοι και οι αποφάσεις που καλύπτουν την παροχή είναι οι εξής:
• Ν.Δ. 2961/1954 (άρθρο 11)
• Ν. 1545/85
• Ν. 1836/89 (άρθρο 15)
• Ν. 1892/1990 (άρθρο 37)


ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Η αίτηση υποβάλλεται εντός 60 ημερών από την ημερομηνία απόλυσης.
Η επιδότηση ανεργίας αρχίζει από την ημέρα της εγγραφής στην Τοπική Υπηρεσία.
Αιτήσεις που υποβάλλονται κατά το πρώτο 7ημερο μετά την καταγγελία επιδοτούνται από την 7η ημέρα.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:

Αν επιδοτείται για πρώτη φορά:
• Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας το χρόνο τα δύο προηγούμενα χρόνια, πριν από την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες.
• Επίδομα ανεργίας παίρνει και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει στα δύο προηγούμενα, πριν από την απόλυσή του, 200 ημέρες εργασίας (χωρίς να υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι μήνες), από τις οποίες 80 ημέρες, το λιγότερο το χρόνο.

Αν επιδοτείται για δεύτερη φορά:
Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών.
Για τους απασχολούμενους σε τουριστικά επαγγέλματα (ή και εποχιακά π.χ. μουσικοί, ηθοποιοί κ.α ) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο.

Για ορισμένες κατηγορίες (π.χ. αλιεργάτες ) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο.

Διάρκεια επιδότησης:
Η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από το πόσες ημέρες εργασίας έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος στα προαναφερόμενα κρίσιμα χρονικά διαστήματα (14μηνο. 12μηνο ή διετία).
ΠΙΝΑΚΑΣ
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓ/ΤΑ
ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ
14ΜΗΝΟ 12ΜΗΝΟ 14ΜΗΝΟ
Ημέρ. Εργας Ημέρ. Εργας Ημέρ. Εργας

125-1491 100-149 100-149 5μηνες
150-1792 150-179 150-1792 6 μήνες
180-2193 180-219 180-2193 8 μήνες
220-249 220-249 220-249 10 μήνες
250 και άνω 250 και άνω 250 και άνω 12 μήνες
210 και συμπλήρωση 210 και άνω 210 και συμπλήρωση 12 μήνες
του 49ου έτους ηλικίας του 49ου έτους ηλικίας
• Ή 200 στη διετία
• Ή 250 στη διετία
• Ή 300 στη διετία

Το επίδομα καταβάλλεται μια φορά το μήνα για 25 ημέρες.
Ημερήσιο επίδομα από 1/1/2004 : κατώτερο 12,45 ευρώ (μηνιαίο 311,25 ευρώ ) , ανώτερο 13,17 ευρώ (μηνιαίο 329,25 ευρώ).
Για κάθε μέλος της οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.

Παρέχεται η δυνατότητα στους μισθωτούς, της μεταφοράς του δικαιώματος ανεργίας, στα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναζήτηση εργασίας, με βάση στον Κανονισμό 1408/71/ΕΟΚ (Έντυπο Ε303 για μεταφορά επιδότησης) με την προϋπόθεση ότι:
• Έχουν εγγραφεί πριν από την αναχώρησή τους στην αρμόδια Υπηρεσία Απασχόλησης για αναζήτηση εργασίας και έχουν παραμείνει στη διάθεση των Υπηρεσιών αυτών τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά την έναρξη της ανεργίας τους.
• Έχουν εγγραφεί εντός 7 ημερών στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους – Μέλους όπου μεταβαίνουν. Το δικαίωμα μεταφοράς διατηρείται για 3 μήνες , κατά ανώτατο όριο.


ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1. Έγγραφο Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας ή βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου χρόνου.
2. Βιβλιάριο ενσήμων του (της) ενδιαφερομένου (-ης) της τελευταίας διετίας.
3. Οικογενειακό βιβλιάριο Ασθενείας, εφόσον υπάρχουν συντηρούμενα μέλη.
4. Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εφορίας ή εφόσον δεν υπάρχει, επικυρωμένο αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης εισοδήματος.
5. Αστυνομική Ταυτότητα του ασφαλισμένου.
6. Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/86, την οποία θα συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας.




0 χρήστες διαβάζουν αυτό το θέμα

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες