Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτογραφία

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΡ.58 Ν.2238/94 σχετ. εγκυκ.

- - - - -

 • Please log in to reply
3 απαντήσεις σε αυτό το θέμα

#1
ΧΡΥΣΑ

ΧΡΥΣΑ

  ..κι αν δεν ξερεις ν αγαπας, μαθε τουλαχιστον να μην πληγωνεις..

 • Silver members
 • 3.425 Δημοσιεύσεις:
 • Gender:Female
 • Location:ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρακαλω αν καποιος συναδελφος εχει τα Σχετ. Εγγ. 1094934/1883/18.9.1996
και την 1070975/10956/Β0012/9.10.2000 ας τις ανεβασει
Ευχαριστω.

...φτιαξε καρδια μου το δικο σου παραμυθι αλλιως...τη βαψαμε.

....χαμηλωσε..... απο ψηλα δε ζωγραφιζονται τα ονειρα.......

...οσες κι αν κτιζουν φυλακες κι αν ο κλοιος στενευει,
ο νους μας ειν αληταριο κι ολο θα δραπετευει...


#2
SOULIS

SOULIS

  ***chief***

 • Silver members
 • 11.183 Δημοσιεύσεις:
 • Gender:Male
 • Location:ΑΘΗΝΑ(ΕΞ ΑΓΡΕΛΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΟΡΜΩΜΕΝΟΣ)
Αρ.Πρωτ. 1094934/1996
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 1996
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αριθ. Πρωτ. : 1094934 /1883/Α0012
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
12Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
15Η ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝ & ΕΙΔ.ΦΟΡΟΛ.
ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση αμοιβών μελών Δ.Σ. νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρος.
Σε απάντηση του 37/28.8.1996 εγγράφου σας, αναφορικά με το θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:
Α. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 48 του Ν. 2238/1994 Σημ. Ε.Ο. Ε7 : Βλ. Κωδ. Ν. 2238/1994 άρθρο 48 παράγραφος 2 , στο εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων περιλαμβάνεται και κάθε αμοιβή που καταβάλλεται σε αντιπροσώπους επαγγελματικών οργανώσεων και ιδιώτες για τη συμμετοχή τους σε κάθε είδους επιτροπές ή συμβούλια, από το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, σωματεία, ιδρύματα, συνεταιρισμούς και οργανισμούς γενικά.
2. Εξάλλου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 58 του Ν. 2238/1994 Σημ. Ε.Ο. Ε7 : Βλ. Κωδ. Ν. 2238/1994 άρθρο 58 παράγραφος 1 , στο εισόδημα από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος ενεργείται κατά την καταβολή αυτών στο δικαιούχο παρακράτηση φόρου με συντελεστή 15% στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών αυτών.
3. Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 59 του ίδιου ως άνω νόμου, όσοι παρακρατούν τον από τις προαναφερθείσες διατάξεις προβλεπόμενο φόρο, υποχρεούνται να αποδίδουν αυτόν με εφάπαξ καταβολή στην δημόσια οικονομική υπηρεσία της περιφέρειας στην οποία έγινε η καταβολή των ποσών, για τα oπoία έγινε η παρακράτηση, εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου των μηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου κάθε έτους με προσωρινή δήλωση η οποία περιλαμβάνει τα ακαθάριστα ποσά αμοιβών που έχουν καταβληθεί στο προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο και τον παρακρατηθέντα φόρο.
4. Με το σχετικό έγγραφό σας μας πληροφορείτε ότι, με τον Ν. 2324/1955, ιδρύθηκε το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (Τ.Ε.Κ), το οποίο, σύμφωνα με την ιδρυτική του πράξη, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και το οποίο διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.
5. Ενόψει των ανωτέρω προκύπτει ότι, η μηνιαία αποζημίωση που καταβάλλεται στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων αποτελεί για τους δικαιούχους εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα υποκείμενο σε φορολογία.
Κατά την καταβολή της αποζημιώσεως αυτής στους δικαιούχους πρέπει να διενεργείται από τον καταβάλλοντα παρακράτηση φόρου στο ακαθάριστο ποσό της αποζημιώσεως αυτής με συντελεστή 15% και περαιτέρω να αποδίδεται ο φόρος αυτός σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 59 του Ν. 2238/1994 Σημ. Ε.Ο. Ε7 : Βλ. Κωδ. Ν. 2238/1994 άρθρο 59 παράγραφος 1 .
Β. Κ.Β.Σ
1. Μετά από τα όσα αναπτύχθηκαν στις παραγράφους 1-6 του Κεφαλαίου Α΄ του παρόντος εγγράφου και όπως έχει γίνει από παλιά δεκτό από τη διοίκηση και εξακολουθεί να ισχύει, η συμμετοχή των μελών Δ.Σ., Ν.Π.Ι.Δ στις συνεδριάσεις του, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατά την έννοια των διατάξεων του Κ.Β.Σ., για τη μηνιαία αποζημίωση που θα εισπράττουν τα μέλη από τη συμμετοχή τους σ΄ αυτές.
2. Το Ν.Π.Ι.Δ (ΤΕΚ), κατά την καταβολή της σχετικής αποζημίωσης, υποχρεούται να εκδίδει απόδειξη δαπάνης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 15 του Κ.Β.Σ. Σημ. Ε.Ο. Ε7 : Βλ. Κωδ. Ν. 186/1992 άρθρο 15 και να υποβάλλει για τις αποζημιώσεις αυτές, μέχρι την 25 Μαΐου του επόμενου έτους συγκεντρωτική κατάσταση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ.1 του Κ.Β.Σ. Σημ. Ε.Ο. Ε7 : Βλ. Κωδ. Ν. 186/1992 άρθρο 20 παράγραφος 1
Γ. ΤΕΛΗ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ
Οι καταβαλλόμενες αμοιβές προς οποιονδήποτε για τη συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σας, υπόκεινται σε τέλη χαρτοσήμου 1% (πλέον 20% εισφορά υπέρ Ο.Γ.Α.), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 15ε του Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου τα οποία αποδίδονται κατά τον ίδιο τρόπο και χρόνο που αποδίδεται ο παρακρατηθείς φόρος εισοδήματος (παράγραφος 4 του κεφαλαίου Α΄ του παρόντος εγγράφου).
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μία βρήκα... :)
Bρε μπαγάσα! Περνάς καλά εκεί πάνω
κάνε πάσα και μια ματιά και χάμω
'κει που κοιμάσαι και αρμενίζεις
ξάφνου αστράφτεις και μπουμπουνίζεις
κι ότι σου 'ρθει κατεβάζεις
μην θαρρείς πως με ταράζεις


Νικόλας Άσιμος-Βασίλης Παπακωνσταντίνου

"Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις Σύντροφε/ Μην αφεθείς να πείθεσαι/ Μάθε να βλέπεις συ ο ίδιος!/
Ο,τι δεν ξέρεις ο ίδιος/ καθόλου δεν το ξέρεις/ Έλεγξε το λογαριασμό/ Εσύ θα τον πληρώσεις/
Ψάξε με τα δάχτυλα κάθε σημάδι/Ρώτα: πώς βρέθηκε αυτό εδώ/Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία."

"Εγκώμιο για τη μάθηση" Μπέρτολτ Μπρεχτ

#3
ΧΡΥΣΑ

ΧΡΥΣΑ

  ..κι αν δεν ξερεις ν αγαπας, μαθε τουλαχιστον να μην πληγωνεις..

 • Silver members
 • 3.425 Δημοσιεύσεις:
 • Gender:Female
 • Location:ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
SOULIS
Ευχαριστω πολυ.
Η αλλη κανεις? ΚAROLE ?

Και μια διευκρινηση αν θελετε :
λεει:
παρακράτηση φόρου στο ακαθάριστο ποσό της αποζημιώσεως αυτής με συντελεστή (15%) 20% και περαιτέρω να αποδίδεται ο φόρος αυτός σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1

Η παραπανω παρακρατηση του φορου γινεται αφου αφαιρεθει το χαρτοσημο απο το ακαθαριστο ποσο οπως και στις αμοιβες απο εμπορ.επιχ. (32%)?

Ευχαριστω.

...φτιαξε καρδια μου το δικο σου παραμυθι αλλιως...τη βαψαμε.

....χαμηλωσε..... απο ψηλα δε ζωγραφιζονται τα ονειρα.......

...οσες κι αν κτιζουν φυλακες κι αν ο κλοιος στενευει,
ο νους μας ειν αληταριο κι ολο θα δραπετευει...


#4
KAROLOS

KAROLOS

  Κωνσταντίνος

 • Διαχειριστής
 • 5.166 Δημοσιεύσεις:
 • Gender:Male
 • Location:Αθήνα, εξ Άρτης ορμώμενος
 • Interests:Αθλητισμός,διάβασμα.
ΧΡΥΣΑ το 1070975/10956/Β0012/9-10-2000 είναι έγγραφο του Υ.Ο. και δεν μπορούμε να το βρούμε . Δε κοινοποιείται .Υπάρχει μια περίπτωση να παω στο Υ.Ο. και να ζητήσω αντίγραφο. H παρακράτηση θα γίνει στο ακαθάριστο ποσό της αμοιβής και οχι αφου αφαιρεθεί το χαρτόσημο
" Άφηνε τις πράξεις σου να μιλούν για σένα, αλλά να είσαι συνεχώς σε επιφυλακή και να αποφεύγεις τις τρομερές παγίδες της ματαιοδοξίας και της έπαρσης που μπορούν να εμποδίσουν την πρόοδό σου. Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις, βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό, και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις, θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου ". &

" Ουδείς Αγνωμονέστερος του ευεργετηθέντος "
0 χρήστες διαβάζουν αυτό το θέμα

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες